to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:37 | 10.09.2018

Διεθνή

Σουηδία: Ισχνό προβάδισμα για τους Σοσιαλδημοκράτες, πάνω από 17% για την ακροδεξιά

Η κεντροαριστερή συμμαχία λαμβάνει 40,6%, η κεντροδεξιά 40,1%, το αντιμεταναστευτικό κόμμα 17,8%, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα


Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στη Σουηδία δίνουν στην κυβερνώσα κεντροαριστερή συμμαχία των Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και αριστερών κομμάτων ποσοστό 40,6%.

Η κεντροδεξιά Συμμαχία της αντιπολίτευσης λαμβάνει ποσοστό 40,1% και το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών λαμβάνει ποσοστό 17,8%.

Τα πρώτα αποτελέσματα βασίζονται στην καταμέτρηση των ψήφων 4.800 από τις 6.004 εκλογικές περιφέρειες. Τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν κατάτι από τα αρχικά.

Τα κέρδη που κατέγραψε το ακροδεξιό κόμμα έχουν ως αποτέλεσμα, τόσο η κεντροδεξιά Συμμαχία (τα κόμματα των Μετριοπαθών, των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών), όσο και ο κεντροαριστερός συνασπισμός (Σοσιαλδημοκράτες-Πράσινοι), να μην εμφανίζονται να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο (349).

Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς καλεί τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό να παραιτηθεί

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης της Σουηδίας Ουλφ Κριστερσόν προέτρεψε τον πρωθυπουργό των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λεβέν να παραιτηθεί, καθώς τα ως τώρα, προκαταρκτικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών εμφανίζουν τη Συμμαχία να ισοψηφεί με την κεντροαριστερή συμπολίτευση.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της», τόνισε ο Κριστερσόν σε συγκέντρωση υποστηρικτών του κόμματός του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση μειοψηφίας του Λεβέν. «Τώρα πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Κριστερσόν είναι ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και ο υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας για το αξίωμα του πρωθυπουργού.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)