to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 13.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Οι σκύλοι – οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας επιτρέπεται να μπαίνουν παντού

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος 3868/2010 εδώ και οκτώ χρόνια ορίζει ξεκάθαρα οι σκύλοι - οδηγοί τυφλών συνανθρώπων μας έχουν πρόσβαση παντού εντούτοις τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι χειριστές τους είναι ακόμα πολλά, επισήμανε μεταξύ άλλων η Ιωάννα - Μαρία Γκέρτσου που είναι ιδρύτρια και πρόεδρος της Ελληνικής Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων – Οδηγών «Λάρα» και γεννήθηκε χωρίς να βλέπει, η οποία μίλησε Στο Κόκκινο και στο «Ζωντανά στον Αέρα».


Η κα Γκέρτσου εξήγησε στην Ελένη Ηλιοπούλου ότι οι σκύλοι - οδηγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας του ανθρώπινου παράγοντα και οι παράνομες απαγορεύσεις ειδικά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (σούπερ μάρκετ, εστιατόρια) ακόμα και σε ταξί είναι πολλές, παρά την ενημέρωση που έχει γίνει.

Η κα Γκέρτσου επισήμανε ότι η εκπαίδευση των σκυλιών ξεκινάει από πολύ νεαρή ηλικία, ώστε να μάθουν να οδηγούν με ασφάλεια έναν άνθρωπο με απώλεια όρασης, αλλά πέρα από την εκπαίδευση του σκύλου απαραίτητη είναι και η εκπαίδευση εκείνου που θα τον κάνει μέλος της οικογένειας του. Και αυτό «θέλει δουλειά» ώστε η συνήθεια, να γίνει καθημερινότητα και η ρουτίνα να μην έχει δυσκολίες όπως επισήμανε.

Η κα Γκέρτσου εξήγησε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εκπαίδευση του τυφλού ατόμου με το λευκό μπαστούνι για να αποκτήσει και προσανατολισμό. Παράλληλα θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, ώστε να εμπιστευτεί το ζώο που έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο και κάθε εμπόδιο.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πως εκπαιδεύονται τα σκυλιά και πως μπορείτε να αποκτήσετε έναν εκπαιδευμένο σκύλο – οδηγό επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της σχολής «Λάρα» εδώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)