to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι σκιές της Αθήνας: Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς

Στην Αθήνα της κρίσης η επιβίωση είναι δύσκολη υπόθεση όχι μόνο για τους ανθρώπους, αλλά και για τους τετράποδους συντοπίτες μας. Υπάρχουν μόνο εμπειρικές εκτιμήσεις για τον συνολικό πληθυσμό των αδέσποτων, αφού η καταγραφή που γίνεται είναι πλημμελής. Πάντως, τα φιλοζωικά σωματεία μιλούν για αρκετές χιλιάδες ζώα και για αύξηση των περιστατικών εγκατάλειψης και κακοποίησης που αντιμετωπίζουν κατά 40% την τελευταία διετία.


Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δημοτικού Καταφυγίου. Επί δημαρχίας Κακλαμάνη ο Δήμος της Αθήνας δαπανούσε σκανδαλώδη ποσά για τη φιλοξενία αδέσποτων σε ιδιωτικό κυνοκομείο υπό απαράδεκτες συνθήκες. Το 2012 η φιλοζωική κοινότητα ήλπιζε ότι με τη δωρεά του καταφυγίου της κ. Helen Wynne, το πρόβλημα επιτέλους θα λυνόταν. Ωστόσο, για τουλάχιστον 6 μήνες η λειτουργία του καταφυγίου στηρίχθηκε πάλι αποκλειστικά σε εθελοντές και όταν εν τέλει ο Δήμος υπέγραψε σύμβαση με την Κοιν.Σ.Επ. Εκάτη, η κατάσταση χειροτέρευσε απελπιστικά με αποτέλεσμα νεκρά ζώα εντός του καταφυγίου. Η ίδια η Περιφέρεια Αττικής παρά την ιδεολογική συγγένεια μεταξύ Δημάρχου και Περιφερειάρχη απειλεί με σφράγισμα το Καταφύγιο, ενώ η δωρήτρια δικαίως έχει κινηθεί δικαστικά για την ανάκληση της δωρεάς. Εννοείται πως η διαχείριση των πόρων αλλά και οι οικονομικές μελέτες- προτάσεις που αφορούν το Καταφύγιο παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και η Ανοιχτή Πόλη επανέφερε τα ζητήματα των αδέσποτων ζώων με συνέπεια στο Δημοτικό Συμβούλιο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Δημοτική Αρχή υπό την ηγεσία του κ. Καμίνη επέδειξε απόλυτη αδράνεια, είναι αναμενόμενη η εξάντληση των φιλόζωων εθελοντών.

Ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων ζώων στην Αθήνα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε δύο κατευθύνσεις. Κατ' αρχάς, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και να φροντίσει, μεταξύ άλλων, για την άμεση και απρόσκοπτη λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου και Κτηνιατρικής Κλινικής. Αλλά κυρίως, μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης, που ως τώρα υλοποιούνται αποκλειστικά από την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, πρέπει να απευθυνθούμε σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία, στους κατοίκους της Αθήνας ώστε να υιοθετήσουν αδέσποτα, αντί να αγοράζουν ζώα συντηρώντας μια κατά βάση παράνομη αγορά, και να στειρώνουν τα ζώα τους για να αποφεύγεται η ανανέωση του πληθυσμού. Η υπεύθυνη κατοχή είναι το πρώτο βήμα στη φιλοζωία, τόσο για τη συνειδητοποίηση των αναγκών των ζώων, όσο και για την αρμονική συνύπαρξη μας στην πόλη.

* Η Σοφία Μανδηλαρά έχει σπουδάσει διεθνείς σχέσεις και οικονομικά, εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και είναι εθελόντρια και μέλος του Σωματείου Περίθαλψης και Προστασίας Αδέσποτων Ζώων Stray.gr και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την Ανοιχτή Πόλη.

Διαβάστε ακόμα: Συνάντηση Γαβριήλ Σακελλαρίδη με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)