Βραβευμένος το 1995 με τα βραβεία Goncourt, Médicis (ex aequo με τον Βασίλη Αλεξάκη) καθώς και με το Goncourt μαθητών Λυκείου για το βιβλίο του "Η κληρονομιά" ο Αντρέι Μακίν θα μιλήσει στο ελληνικό κοινό για τη "Λογοτεχνία: η εύθραυστη δύναμη του πνεύματος", θα συντονίσει η Mαρί Κριστίν Βαντόρν, πολιτιστική ακόλουθος της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η ομιλία του Αντρέι Μακίν θα πραγματοποιηθεί στη γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας (έναρξη διανομής δελτίων: 17.30).

Γεννημένος στη Σιβηρία το 1957, ο Μακίν εγκαταστάθηκε το 1987 στη Γαλλία, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο και επέλεξε πλέον να γράφει μόνο στα γαλλικά. Οι αρχικές προσπάθειές του να παρουσιάσει τα έργα του ως μεταφράσεις από τα ρωσικά στάθηκαν άκαρπες καθώς αντιμετώπισε τη δυσπιστία των εκδοτών. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να βρει εκδότη για το βιβλίο του "Η κληρονομιά" που με την κυκλοφορία του κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ και το Μεντισίς. Έκτοτε έγραψε πολλά βιβλία και μεταφράστηκε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες. Πρόσφατα εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του "Η κληρονομιά", "Ελεγεία για την Ανατολική Ευρώπη", "Η κόρη του ήρωα", "Το αμάρτημα της Όλγας Αρμπελίνα", "Η γυναίκα που περίμενε" κ.ά., ενώ το 2014 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημά του "Η ζωή ενός άγνωστου άντρα" (μετ. Αγγελική Σιγούρου), στο οποίο ξαναζωντανεύει το πεπρωμένο της πατρίδας του μακριά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν την οδυνηρή ανάδυση της «νέας Ρωσίας». Οι ήρωές του επιβεβαιώνουν μέσα από τις πράξεις τους την ορθότητα των λόγων του Ντοστογιέφσκι για την ομορφιά που καλείται να σώσει τον κόσμο.