to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι σφετεριστές

Στον χώρο της πολιτικής, μας λέει το λεξικό, «...σφετεριστής ονομάζεται ο τύραννος που το σφέτερον το δικό του δηλαδή συμφέρον, προάγει και όχι το συμφέρον των πολιτών».


Στον χώρο της πολιτικής, μας λέει το λεξικό, «...σφετεριστής ονομάζεται ο τύραννος που το σφέτερον το δικό του δηλαδή συμφέρον, προάγει και όχι το συμφέρον των πολιτών». Η λέξη σφέτερος συσχετίζεται εκεί με την ατασθαλία, την ασέβεια, την κακοδικία, την κακοδιοίκηση, τη δυσφήμηση των πραγματικά άξιων και την τυραννίδα. Δηλαδή με όλα όσα επέβαλε για δεκαετίες στη Θεσσαλονίκη και στη χώρα η παράταξη που στηρίζει σήμερα τον κ. Ταχιάο για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Όμως η δυσφήμηση εκ μέρους τους των καθολικών αγαθών και δικαιωμάτων, η μόνιμη προβολή του πανεπιστημίου ως «άνδρου ανομίας», η κακοποίηση της ιδέας του δικαιώματος στη μόρφωση όλων των παιδιών και των εφήβων, αλλά και ο σκόπιμος, συνεχής διασυρμός των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των προοδευτικών πανεπιστημιακών δασκάλων από τα δεξιά ΜΜΕ δεν βρίσκουν καμία ανοχή μεταξύ των μάχιμων δασκάλων όλων των βαθμίδων, που λειτουργούν ως δημόσιοι διανοούμενοι, και πολύ περισσότερο καμιά αποδοχή στην κοινωνία.

Αναδύεται σήμερα ξανά, έστω διστακτικά, μορφωτική προοπτική και ελπίδα για όλους, όχι μόνο για τους «παρτάκηδες» δήθεν άριστους γόνους των προυχόντων της πόλης και της χώρας για λογαριασμό των οποίων οι πατεράδες τους είναι έτοιμοι να εξοντώσουν οποιονδήποτε δυσαρεστήσει τα κακομαθημένα παιδιά τους. Ο λαός, όπως συνέβαινε στη δεκαετία του '60, τότε που στις διαδηλώσεις τα πανό έγραφαν «Να σπουδάζουν και οι φτωχοί!», αναπνέει σήμερα λίγο πιο εύκολα, ενώ η νεοδεξιά κλίκα (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ.) απαιτεί συνεχώς με την παραμόρφωση και τον σφετερισμό των εννοιών μακροημέρευση, μόρφωση και προνόμια για τον εαυτό της, και για όλους τους υπόλοιπους αμορφωσιά, ετερονομία, πολιτική πειθαρχία και «τάξη» αντίθετη με τα πραγματικά συμφέροντά τους.

Η αβάσταχτη τυραννία της δεξιάς μετριότητας επελαύνει. Το πνεύμα των καταιγιστικών δηλώσεών τους στα φίλια ΜΜΕ είναι απωθητικό, το μείγμα μιζέριας και θράσους λόγω των «εξαίρετων προοπτικών» τής εκ νέου κατάληψης της εξουσίας με τις οποίες φενακίζονται ομαδικά, αποκρουστικό. Οι πολίτες όμως εύκολα πλέον επισημαίνουν τα κατάλοιπα εθνικισμού, νεοφασισμού και περιφρόνησης των πληβείων που βρίθουν στην παράταξη των κ. Ταχιάου, Μητσοτάκη, ειδικά μετά τη με όρους ψυχιατρείου κατάχρηση του «Μακεδονικού» από την ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς. Σήμερα αποθηριώνεται η τάση της αδέξιας Δεξιάς και του πολιτικού της προσωπικού να μην αρθρώνουν καθόλου πολιτικές πεποιθήσεις ή επιχειρήματα, αλλά να βρίζουν με χυδαιότητα τους πολιτικούς τους αντιπάλους, μαζί με τη διαρκή ετοιμότητά τους να ομολογήσουν πίστη σε κάθε εξουσία, όπως έγινε και τον καιρό της γερμανικής Κατοχής, ή να προσαρμοστούν σε κάθε κατάσταση που προκύπτει. Όλα αυτά είναι απλώς μια πτυχή του ίδιου φαινομένου της δεξιάς μετριότητας, η οποία περνά τον εαυτό της άλλη μια φορά λαθεμένα για αριστεία.

Μια σύντομη ματιά στα περασμένα, μα όχι ξεχασμένα και στα συντρίμμια της Παιδείας και της κοινωνίας που άφησε πίσω της η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Αρβανιτόπουλου αρκεί για να φωτίσει τους μυστικούς σκοπούς της συμμαχίας των δήθεν «αρίστων». Μέσα στον κατακλυσμό των Μνημονίων ξεφύτρωσαν τότε σαν μανιτάρια αμέτρητοι μνηστήρες και σώγαμπροι της «αριστείας» έτοιμοι να κατασπαράξουν την Παιδεία, την οποία ο νεοφιλελευθερισμός θεωρεί πάντα ως «αόρατο κλάδο της αγοράς». Δεν τους έφτανε όμως αυτό. Για να εδραιώσει την αλλόκοτη τάξη πραγμάτων που σχεδόν κατέστρεψε τη χώρα, αυτό το σινάφι δυσφήμισε κάθε ιδέα συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Με την προληπτική επιστράτευση των εκπαιδευτικών και τους «δείκτες» και τις «ρούμπρικες» της δήθεν αξιολόγησης προσπάθησε να σπρώξει τη δημόσια Παιδεία στον γκρεμό. Για όσους επέλεξαν σήμερα ως υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Ταχιάο και για όσους μπον-βιβέρ ενδιαφέρονται όψιμα για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης θα μπορούσε να έχει γραφεί η προφητική ρήση του Καρόν Ντε Μπομαρσέ: "Είσαι μετριότητα και ξέρεις να σέρνεσαι, τότε θα πετύχεις!".

* Ο Τριαντάφυλλος Τρανός διδάσκει στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)