to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:52 | 10.12.2021

Πολιτική

Οι Σ. Αναγνωστοπούλου και Κ. Μάρκου δίπλα στους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας

Ερώτηση με θέμα την επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθούν άμεσα τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού συλλόγου Δυτικής Αχαΐας και Ωλενίας, αλλά και του συνόλου των αγροτών Αχαΐας κατέθεσαν στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου και Κώστας Μάρκου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Η πανδημία του κορωνοϊού έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να καλλιεργήσουν, λόγω της ανύπαρκτης ρευστότητας και της ανασφάλειας που υπάρχει για τη διάθεση των προϊόντων. Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι εξωφρενικές αυξήσεις στο κόστος παραγωγής όπως είναι η εκτίναξη της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που επηρεάζει την άρδευση, του πετρελαίου, των λιπασμάτων, των πρώτων υλών και των αγροτικών εφοδίων φέρνοντας τον Έλληνα αγρότη σε ακόμα δυσμενέστερη θέση.

Η κατάσταση για την πλειοψηφία των αγροτών, με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξής τους εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και σε συνδυασμό με προϋπάρχοντα αλλά και νέα προβλήματα που όχι μόνο δεν επιλύονται, αντιθέτως μεγαλώνουν, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η στήριξη του πρωτογενή τομέα από την Πολιτεία, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Δυτικής Αχαΐας και Ωλενίας με ψήφισμά του διεκδικεί μία σειρά αιτημάτων, τα οποία αφορούν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι υπόλοιποι αγρότες της Αχαΐας. Σχεδόν ένα μήνα μετά την παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και χωρίς να έχει βρεθεί ακόμα λύση, οι αγρότες αγανακτισμένοι από τις «ανοικτές» και απαράδεκτα χαμηλές τιμές για την πλειοψηφία των προϊόντων τους ζητούν: την μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα κ.α.), την καταβολή ενίσχυσης για τον κορωνοϊό για την ξηρή σταφίδα για την παραγωγή του 2021, την άμεση καταβολή ενίσχυσης για τον κορωνοϊό των οινοποιήσιμων σταφυλιών για το 2020, λόγω της μείωσης των τιμών κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και την αύξηση του ποσού για την αναδιάρθρωση των αμπελιών.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα ερωτήθηκε o αρμόδιος Υπουργός αν προτίθεται να λάβει επιπλέον και πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους αγρότες της Αχαΐας και αν προτίθεται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Δυτικής Αχαΐας και Ωλενίας , ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας της Αχαΐας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)