to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 24.01.2019

Κοινωνία

Οι ρευματοπαθείς στηρίζουν υπό προϋποθέσεις την απόφαση του Υπουργείου Υγείας

Δικαίωση για την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση ενδοφλέβιας χορήγησης βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας, η οποία ελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2019


Δικαίωση για την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αποτελεί η απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έγκριση ενδοφλέβιας χορήγησης βιολογικών παραγόντων από τα Κέντρα Υγείας, η οποία ελήφθη στις 17 Ιανουαρίου 2019.

Σύμφωνα με την ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α, η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντική υπηρεσία για τη χώρα, ενισχύει την περιφέρεια, προσφέρει βοήθεια στους πολίτες και τέλος προάγει και αναβαθμίζει τα Κέντρα Υγείας. 

H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., αρχικά με επιστολή της στις 31 Μαρτίου 2017 προς τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Π.Πολάκη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και αργότερα σε συναντήσεις της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είχε επισημάνει τη σοβαρότητα του θέματος της έγχυσης φαρμάκων σε χρόνιους ασθενείς και την αναγκαιότητα να γίνονται σε οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς η διαδικασία είναι κοστοβόρα και επιβαρύνει το σύστημα υγείας και τον ασθενή, λόγω των μετακινήσεων.

Η πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α Αθανασία Παππά είχε τονίσει στην επιστολή της πως «οι εγχύσεις μπορούν να λαμβάνουν χώρα και σε οργανωμένες μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας είναι εξοπλισμένα και με εκπαιδευμένο προσωπικό στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, ενώ πρακτικώς διαχειρίζονται τα χρόνια περιστατικά, προκειμένου να περιοριστεί η προσέλευση των χρονίως πασχόντων στα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Η βραχύχρονη ενημέρωση στις ιδιαιτερότητες των βιολογικών παραγόντων του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση ειδικά των άμεσων ανεπιθύμητων δράσεων των αντιρευματικών φαρμάκων είναι σημαντική».

Ήδη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, ζήτησε από όλες τις ΥΠΕ, να αποστείλουν άμεσα τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) στα οποία υπάρχει η δυνατότητα να χορηγούνται ενδοφλεβίως οι βιολογικοί παράγοντες σύμφωνα με την αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν, με σχετική επιστολή που έστειλε προς τον γγ του Υπουργείου Υγείας κ. Γιαννόπουλο, εγκρίνει επί της αρχής την απόφαση για τη χορήγηση βιολογικών παραγόντων στα ανά τη χώρα Κέντρα Υγείας, καθώς έτσι διευκολύνεται η πρόσβαση στη θεραπεία σε ασθενείς που διαμένουν σε νησιά ή σε περιοχές απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα.

Οι προϋποθέσεις

Ωστόσο, επισημαίνει την ανησυχία της σχετικά με την προστασία της υγείας των ασθενών, η οποία θα επιτευχθεί μόνο με την τήρηση ορισμένων κριτηρίων επάρκειας στα ΚΥ, δεδομένου του ιδιαίτερου χαρακτήρα των βιολογικών παραγόντων, που απαιτεί την ύπαρξη εκπαιδευμένου προσωπικού -ιατρικού και νοσηλευτικού- αλλά και κατάλληλο εξοπλισμό για τη διαχείριση των πιθανών παρενεργειών. 

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές στα Κέντρα Υγείας, ώστε και οι Υγειονομικές Περιφέρειες να διευκολυνθούν στην πιστοποίηση των κατάλληλων Κέντρων Υγείας γι' αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός στα Κέντρα Υγείας, καθώς και εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του βιολογικού παράγοντα θα πρέπει να γίνεται έπειτα από υπογεγραμμένη οδηγία του θεράποντα Ρευματολόγου, στην οποία απαιτείται να αναφέρεται αναλυτικά η διάγνωση, αλλά και στοιχεία από το ιστορικό του ασθενούς.  

Είναι επίσης σημαντικό ο γιατρός που θα ελέγχει την έγχυση να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον θεράποντα ρευματολόγο, ειδικά δε σε περιπτώσεις επειγουσών καταστάσεων (π.χ. αλλεργική αντίδραση), όπου θα χρειάζεται η άμεση λήψης απόφασης για τη διακοπή η συνέχιση της έγχυσης. 

«Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αποσαφηνίσει τις δικλείδες ασφαλείας, σχετικά με την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων και να προβεί στην απερίφραστη εγγύηση τήρησης των απαιτούμενων προϋποθέσεων, ώστε να διασφαλιστεί εμπράκτως η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ομοσπονδία.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)