to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:51 | 14.12.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Οι πρώτες συμμετοχές στην Μπερλινάλε

Ανακοινώθηκαν χτες οι πρώτες συμμετοχές στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου.


Στο φετινό πρόγραμμά του περιλαμβάνεται και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης (μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους του κινηματογράφου, με τον εξπρεσιονισμό να επηρεάζει πολλαπλώς τους επιγόνους σε όλο τον πλανήτη) καθώς και ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο ντοκιμαντερίστα Κλοντ Λανζμάν («Shoah»). Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, θα είναι ο Γουόνγκ Καρ Γουάι, που ακόμη δεν έχει ολοκληρώσει την πολυαναμενόμενη τελευταία ταινία του «Τhe Gradnmasters», που ίσως τελικά προλάβει τη διοργάνωση και προβληθεί στην έναρξη της Μπερλινάλε.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα είναι η νέα ταινία του Γκας Βαν Σαντ "Promised Land", σε σενάριο του Ματ Ντέιμον. Ο Στιβ Μπάτλερ, ο ήρωας που υποδύεται ο Ματ Ντέιμον, φτάνει σε μια κωμόπολη για να προτείνει στους κατοίκους της περιοχής που υποφέρει από την οικονομική κρίση να πουλήσουν τα κτήματά τους για εξορύξεις. Θα προσκρούσει όμως στην αντίσταση από τον δάσκαλο της περιοχής και από έναν ακτιβιστή.

Ο Κορεάτης Xονγκ Σανγκ - Σου που συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών τον περασμένο Μάιο με το μετριότατο "In Another Country" θα είναι παρών και στο Βερολίνο, με τη νέα του ταινία "Nobody's Daughter Haewon", ενώ ο Αυστριακός Ούλριχ Ζάιντλ ολοκληρώνει την περίφημη τριλογία του παρουσιάζοντας την "Ελπίδα" (το πρώτο μέρος, η «Αγάπη», συμμετείχε στο Διαγωνιστικό των Καννών, η «Πίστη» στο Διαγωνιστικό της Βενετίας τον Σεπτέμβριο, και τώρα ο Αυστριακός αφηγείται την ιστορία της 13χρονης Μέλανι η οποία όσο η μητέρα της λείπει σε διακοπές συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος για υπέρβαρους εφήβους στην εξοχή της Αυστρίας. Εκεί ερωτεύεται τον κατά 40 χρόνια μεγαλύτερό της γιατρό που εποπτεύει την ομάδα των εφήβων...

Ακόμη, θα δούμε το "Gloria" του Χιλιανού Σεμπάστιαν Λέλο («La Sagrada Familia»), ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας που αναζητεί τον έρωτα και επισκέπτεται άντρες που αναζητούν συντροφιά. Από την ακμάζουσα κινηματογραφικά Ρουμανία θα προβληθεί στο διαγωνιστικό το "Child's Pose" του Πέτερ Τσάλιν Νέτσερ, που αφηγείται την ιστορία μιας 60χρονης γυναίκας με παθολογική σχέση εξάρτησης από τον γιο της.

Εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί το τρισδιάστατο φιλμ κινουμένων σχεδίων της DreamWorks «Τhe Croods» σε σκηνοθεσία των Κερκ Ντε Μίκο και Κρις Σάντερς ("Πώς να εκπαιδεύσετε τον Δράκο σας") με τις φωνές των Νίκολας Κέιτζ, Εμα Στόουν και Ράιαν Ρέινολντς. Τέλος, στο τμήμα «Berlinale Special» ανακοινώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Redemption Impossible» των Κρίστιαν Ροστ και Κλάους Στρίγκελ για την ιστορία δύο γυναικών που προσπάθησαν να σώσουν μια ομάδα χιμπαντζήδων που είχαν χρησιμοποιηθεί ως πειραματόζωα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)