to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:32 | 21.01.2021

Διεθνή

Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν: Επιστροφή στη Συμφωνία για το Κλίμα, «stop» στο Τείχος του Μεξικού

Διαγράφοντας την κληρονομιά που άφησε ο Τραμπ


Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Μία ομάδα Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών κάλεσε χθες, Τετάρτη, τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να καταθέσει στη Γερουσία το σχέδιο του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ώστε «να το εξετάσουν και να το επεξεργαστούν» οι γερουσιαστές, λίγα λεπτά μετά την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον Μπάιντεν για την επανένταξη των ΗΠΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι θα επιδιώξει την επιστροφή των ΗΠΑ στην αναφερόμενη συμφωνία αποτέλεσε το κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος μιας σειράς εκτελεστικών διαταγμάτων με στόχο την αποκατάσταση της αμερικανικής ηγεσίας στην καταπολέμηση της αύξησης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο

Ωστόσο η κίνηση των γερουσιαστών αντανακλά τις βαθιές πολιτικές διαιρέσεις που υπάρχουν αναφορικά με την πολιτική για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στη διάρκεια της προεδρίας του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, καθώς ο ίδιος επιδιώκει τη μηδενική εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου μέχρι του 2050.

Ο γερουσιαστής Στιβ Ντέινς κατέθεσε την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον πρόεδρο να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μία διεθνή συμφωνία χωρίς την έγκρισή της από τα 2/3 της Γερουσίας.

Η κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας έχει διαμορφωθεί με ισάριθμες έδρες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων (50-50) και με την ψήφο της αντιπρόεδρου Κάμαλα Χάρις να καθορίζει την πλειοψηφία.

Την απόφαση υποστήριξαν άλλοι πέντε Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές (Τζον Μπαράσο, Τζέρι Μοράν, Ρότζερ Μάρσαλ, Σίνθια Λούμις και Μάικ Κρέιπο.

«Τουλάχιστον, παροτρύνω τον πρόεδρο Μπάιντεν να πράξει αυτό που αρνήθηκε να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα και να καταθέσει τη Συμφωνία του Παρισιού στη Γερουσία για επεξεργασία, όπως απαιτείται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ντέινς.

Οι ΗΠΑ εισήλθαν στην αναφερόμενη συμφωνία το 2016, δεσμεύοντας τη χώρα για τη μείωση μέχρι το 2025 της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 26%-28% από τα επίπεδα του 2005. Ο τότε πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να καταθέσει τη συμφωνία στη Γερουσία για να λάβει τη συγκατάθεσή της, υποστηρίζοντας ότι αυτή υπάγονταν στο Πλαίσιο της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή του 1992, που είχε επικυρωθεί νωρίτερα.

Ο επόμενος πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ, απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από το πλαίσιο της συμφωνίας την προηγούμενη χρονιά (2020), στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αποδέσμευσης της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και των Αμερικανών παραγωγών άνθρακα.

Παραμονή στον ΠΟΥ

Ερχόμενος σε ρήξη με τις πολιτικές του προκατόχου του, ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε χθες Τετάρτη, πρώτη ημέρα της θητείας του, τη διαδικασία αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο ακυρώθηκε η διαδικασία που είχε κινήσει ο Ντόναλντ Τραμπ το 2020.

Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα προχωρούσε στην κίνηση αυτή. Αποφάσισε μάλιστα ότι από σήμερα, τις ΗΠΑ θα εκπροσωπεί στον διεθνή οργανισμό ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ανοσολόγος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του είχαν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, κατηγορώντας τον για εύνοια προς την Κίνα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξήρε την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επαναφέρει τη χώρα του στον διεθνή Οργανισμό, κίνηση που χαρακτήρισε «απόλυτα κρίσιμη» για τον καλύτερο διεθνή συντονισμό στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Καθώς «τα εμβόλια αποτελούν καίριας σημασίας εργαλείο στη μάχη» εναντίον της πανδημίας, η επανένταξη των ΗΠΑ στον ΠΟΥ και η υποστήριξη από την Ουάσινγκτον του μηχανισμού COVAX «θα δώσει ορμή στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια για όλες τις χώρες», αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του κ. Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Μπάιντεν αρχίζει να αίρει τους φραγμούς του Ντόναλντ Τραμπ στους μετανάστες

Ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε χθες Τετάρτη μισή ντουζίνα εκτελεστικά διατάγματα με τα οποία καταργούνται σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης, ωστόσο ειδικοί σημειώνουν πως θα χρειαστούν μήνες, αν όχι περισσότερο, για να αρθούν οι φραγμοί που επιβλήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ερχόμενος σε καθαρή ρήξη με τον Ρεπουμπλικάνο που διαδέχθηκε, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Τα εκτελεστικά διατάγματα συμπεριλαμβάνουν: την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική· τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό· και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Ο νέος πρόεδρος υπέγραψε επίσης υπόμνημα με το οποίο δίνει οδηγία στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας και στο υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσουν σε ενέργειες για να παραταθεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), το οποίο προστατεύει από την απέλαση παράτυπους μετανάστες που μπήκαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά, ενώ κατήργησε εκτελεστικό διάταγμα του προκατόχου του που απαιτούσε πολύ πιο σκληρή μεταναστευτική πολιτική πέραν των συνόρων.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας ανέφερε αμέσως μετά ότι τερματίζει ένα πολύ αμφιλεγόμενο πρόγραμμα, που είχε βαφτιστεί Πρωτόκολλα Προστασίας Μεταναστών (Migrant Protection Protocols, MPP) και υποχρέωσε πάνω από 65.000 αιτούντες άσυλο να περιμένουν στο Μεξικό τις αποφάσεις των ειδικών δικαστηρίων για ζητήματα μετανάστευσης όσον αφορά τις αιτήσεις τους.

Δεν αποσαφηνίστηκε στην ανακοίνωση τι σημαίνει αυτό για τους μετανάστες που υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Πολλοί εξ αυτών ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε καταυλισμούς με σκηνές κοντά στα σύνορα για ατέλειωτους μήνες.

Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια από τις λιγοστές μετεκλογικές δημόσιες εμφανίσεις του, επισκέφθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τμήμα του τείχους, το οποίο είχε διατάξει να ανεγερθεί με εκτροπή κονδυλίων από τον προϋπολογισμό των ενόπλων δυνάμεων.

Οι πτώτες αυτές κινήσεις του κ. Μπάιντεν επαινέθηκαν αμέσως από εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων στις ΗΠΑ, που έκριναν ότι αναιρούν πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ασύμβατες με τις «αμερικανικές αξίες» και θα συμβάλλουν να αποκατασταθεί η «αξιοπιστία» της χώρας διεθνώς.

Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε χθες βράδυ ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Το Μεξικό χαιρετίζει το τέλος της κατασκευής του τείχους» και το άνοιγμα «δρόμου προς την απόκτηση διπλής υπηκοότητας», σημείωσε μέσω Twitter ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)