to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 11.07.2020

Πολιτική

Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ελλάδα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Ο Έλληνας πρωθυπουργός «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» την απόφαση της γειτονικής μας χώρας, ενώ ο Αλ. Τσίπρας καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και την κυβέρνηση να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο


Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας «καταδικάζοντας με τον πιο έντονο τρόπο» την απόφαση της γειτονικής μας χώρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Ο πρωθυπουργός ξεκινάει γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα. Από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Ερωτηθείς το Σάββατο σε τηλεοπτική του συνέντευξη αν θα υπάρξουν κυρώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας απάντησε: «Όλα είναι πάνω στο τραπέζι και το ενδεχόμενο κυρώσεων, όχι μόνο από την Ε.Ε. αλλά από όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO» για την οποία η απόφαση της Τουρκίας συνιστά μία «βαθιά προσβολή».

Ανέφερε ακόμη πως η Αθήνα θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να καταστεί σαφές στην Άγκυρα πως «για τις παραβατικές συμπεριφορές υπάρχουν κυρώσες που πονάνε». «Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» είπε. Όπως επισήμανε «το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά διεθνές ζήτημα, επομένως θα είναι ένα πλέγμα κυρώσεων αυτες που θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε». «Μία τέτοια παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να έχει την ανάλογη απάντηση» πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως είναι «αδύνατον να μην έρθει το θέμα στη Συνοδο Κορυφής».

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο

Σοβαρή πρόκληση που παραβιάζει τις οικουμενικές αξίες, χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, την απόφαση Ερντογάν και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, αναφέρει: «H απόφαση του Προέδρου της Τουρκίας για μετατροπή σε τζαμί, της Αγίας Σοφίας - ενός μοναδικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με μεγάλη ιστορική και πνευματική σημασία για τον Χριστιανισμό - αποτελεί σοβαρή πρόκληση που υπονομεύει τον διαθρησκευτικό διάλογο και παραβιάζει κατάφωρα τις οικουμενικές αξίες, οι οποίες είναι σήμερα απαραίτητες όσο ποτέ. Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αντιμετωπίσει τις ενέργειες αυτές αποφασιστικά και η κυβέρνηση έχει καθήκον να αναδείξει το θέμα σε διεθνές επίπεδο».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανάληψη πρωτοβουλιών κατά της απαράδεκτης απόφασης Ερντογάν ζητάει ο Δημ. Παπαδημούλης

Αλ. Χαρίτσης: Η τουρκική αριστερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας

«Η τουρκική αριστερά στη σωστή πλευρά της ιστορίας», τονίζει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης, σχετικά με τη δήλωση του τουρκικού αριστερού κόμματος HDP, η οποία καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Κατ. Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη

«Η απόφαση της Τουρκίας να την μετατρέψει σε τζαμί προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη, υπονομεύει ανεπανόρθωτα τις αξίες της ανεκτικότητας και του διαλόγου των θρησκειών και επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα» δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «Η Αγία Σοφία, μνημείο με οικουμενικό χαρακτήρα, ανήκει στην ανθρωπότητα και την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Είναι σύμβολο της ορθοδοξίας και ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου».

Η αντίδραση Σαμαρά

Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς εξαπολύει πυρά και κατά της Ευρώπης και της Δύσης, που, όπως λέει ,αδρανούν.

«Στους 20 αιώνες ύπαρξης του Χριστιανισμού, η Αγία Σοφία είναι για περισσότερο από 1000 χρόνια ο πιο εμβληματικός και μεγαλειώδης Χριστιανικός ναός. Σήμερα μετατρέπεται ξανά σε τζαμί! Και οι παγκόσμιες αντιδράσεις, χλιαρές! Η Ευρώπη κοιμάται. Η Δύση αυτοκτονεί. Οποίοι δεν υπερασπίζονται την ταυτότητα και τον πολιτισμό τους, αφανίζονται..» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

Συλλογή υπογραφών από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ

Στο μεταξύ, υπογραφές μαζί με ευρωβουλευτές από όλα τα κράτη-μέλη και πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συλλέγουν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο του ΕΛΚ και επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για να απευθύνουν επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ και τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Οντρεΐ Αζουλέ προκειμένου να αναληφθεί η απαραίτητη δράση για τη διάσωση της Αγιάς Σοφιάς, ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Γ. Κατρούγκαλος: «Προκλητική και απαράδεκτη απόφαση»

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα της μέσω μετατροπής της σε τζαμί αποτελεί ευθεία πρόκληση, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Θα υπονομεύσει το διαθρησκευτικό διάλογο χριστιανών και μουσουλμάνων και θα ενισχύσει τις απαράδεκτες θεωρίες περί σύγκρουσης πολιτισμών».

«Ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναδείξει τις σχετικές ευθύνες της Τουρκίας για αυτό το οικουμενικής αξίας μνημείο, μεταξύ άλλων και κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα» προσθέτει και τονίζει ότι «ανάλογα πρέπει να πράξει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και καλώντας την γείτονα να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της ως μέλος της UNESCO και ως χώρα που σέβεται την ιστορία».

ΚΙΝΑΛ: Nα αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί την παγκόσμια κοινότητα να αντιδράσει αποφασιστικά κι άμεσα για να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ και η Unesco, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταδικάσουν απερίφραστα την ενέργεια της Τουρκίας και να επιβάλουν τις απαραίτητες κυρώσεις, μέχρι την αναθεώρηση της».

Στην ανακοίνωση τού γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται ότι η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε ισλαμικό τέμενος, ακυρώνοντας σχετικό διάταγμα του 1934, θα πρέπει εδώ και τώρα να κινητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα.

«Η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει μουσείο. Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος θα αποτελέσει προσβολή για όλο τον πολιτισμένο κόσμο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Όχι μόνο για τους χριστιανούς κάθε δόγματος», τονίζει και προσθέτει ότι «περιφρονεί την πολιτιστική κληρονομιά όλης της ανθρωπότητας. Η Αγία Σοφία είναι επίσημα “μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς»” της Ουνέσκο για το οποίο η Τουρκία έχει νομικές και άλλες δεσμεύσεις για την προστασία της ταυτότητας και ιστορικότητας του».

ΚΚΕ: Κρίκος στη συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης

«Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγίας Σοφίας, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε απ' την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

«Απ' αυτή την άποψη, η ενέργεια αυτή δεν συνιστά μόνο ευθεία προσβολή του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως προσπαθούν να την εμφανίσουν όσοι στα λόγια την καταδικάζουν, αλλά αποτελεί έναν κρίκο στην συνολική στρατηγική της τουρκικής άρχουσας τάξης, που υποθάλπτεται απ' τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην περιοχή», προσθέτει.

ΜέΡΑ25: Η απόφαση Ερντογάν προσβάλει την παγκόσμια κοινότητα και ροκανίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης

Το ΜέΡΑ25, σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, αναφέρει ότι η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς αποτέλεσε στοιχείο εμπέδωσης των μέτρων οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (Βενιζέλος-Ινονού). «Η απόφαση Ερντογάν προσβάλει την παγκόσμια κοινότητα και ροκανίζει τις σχέσεις εμπιστοσύνης», προσθέτει το ΜέΡΑ25.

Έντονη καταδίκη από την Κύπρο

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η κυπριακή κυβέρνηση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να σημειώνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter:

«Η Κύπρος καταδικάζει έντονα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αγία Σοφία, στην προσπάθεια της να αποσπάσει την εγχώρια κοινή γνώμης της, και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις».

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «κατά οδυνηρό τρόπο, η Κύπρος αποτελεί θύμα, από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη μετέπειτα κατοχή μέρους του εδάφους της, της ενορχηστρωμένης πολιτικής της Τουρκίας για καταστροφή και λεηλασία μνημείων θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Και καταλήγει ότι «η κλιμακούμενη, κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Τουρκίας εκδηλώνεται στην απόφασή της να αλλάξει τον χαρακτηρισμό της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς και οικουμενικό σύμβολο της ορθόδοξης πίστης».

Δηλώσεις στήριξης από Γαλλία και Γερμανία

Επίσης, γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε τη θλίψη της για τις αποφάσεις των τουρκικών αρχών, που «θέτουν υπό αμφισβήτηση μια από τις πιο συμβολικές ενέργειες της σύγχρονης και λαϊκής Τουρκίας», όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, συμβόλου της ανεξιθρησκίας, της ανεκτικότητας και της ποικιλομορφίας, το οποίο έχει περιληφθεί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να προφυλαχθεί», πρόσθεσε ο Κε ντ’ Ορσέ.

Δήλωση καταδίκης και από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο. «Λάβαμε γνώση της απόφασης του τουρκικού Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου και της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η οποία αποφασίστηκε κατόπιν από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Η Αγία Σοφία είναι ένα μοναδικό οικοδόμημα, παγκόσμιας ιστορικής σημασίας.

»Το καθεστώς της ως μουσείου ανοίγει σε ανθρώπους κάθε πίστης ελεύθερη πρόσβαση σε ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο συμβολίζει όπως κανένα άλλο την ταραχώδη ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό το πλαίσιο λυπούμαστε που η τουρκική κυβέρνηση με αυτό το βήμα βάζει τέλος στην αποκλειστική χρήση του κτίσματος ως μουσείου», είπε εκπρόσωπος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)