to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:34 | 26.08.2016

Πολιτική

Οι προτεραιότητες του Αλέξη Τσίπρα και το νέο διυπουργικό όργανο

Στόχος είναι το κυβερνητικό αυτό όργανο να συνεδριάζει ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, αν αυτό είναι αναγκαίο, και εκεί θα συζητιούνται όλα τα ζητήματα που άπτονται επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων –και στην πρώτη αυτή συνάντηση τέθηκε η ατζέντα.


«Από εδώ και στο εξής, δύο λέξεις θα ακούς από εμάς συνέχεια: επενδύσεις και ανάπτυξη», έλεγε μέλος της κυβέρνησης σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Νίκου Παπαδημητρίου στο newpost.gr . Μια φράση που αποδίδει πλήρως τη μεγάλη προτεραιότητα, στο εξής, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. 

Προτεραιότητα όχι μόνο λόγω συγκυρίας και Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αλλά και γιατί είναι πεποίθηση της κυβέρνησης ότι η έξοδος από τα Μνημόνια, την οικονομική κρίση και την ύφεση μπορεί να συντελεστεί μόνο με επενδύσεις και ανάπτυξη. Στόχος της κυβέρνησης συνολικά είναι «να αυξηθεί το ΑΕΠ, να μεγαλώσει η πίτα». 

Αρκεί όμως αυτό; Για αυτήν την κυβέρνηση όχι. Γιατί ταυτόχρονα με το μεγάλωμα της πίτας, θέλει και δικαιότερη κατανομή από αυτήν, μας εξηγούσε ο συνομιλητής μας. Γι’ αυτό και κεντρικό σύνθημα του κυβερνητικού τριημέρου στη Δ.Ε.Θ. θα είναι το… «Δίκαιη Ανάπτυξη». Με άλλα λόγια, ανάπτυξη με κέρδη για πολλούς, και όχι στα αναπτυξιακά μονοπάτια προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Συνομιλώντας πάντως με υπουργούς τις τελευταίες ημέρες άκουγες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο αναπτυξιακό –επενδυτικό σκέλος, αλλά -όπως έρχεται να δημοσιοποιήσει σήμερα το newpost.gr- προκειμένου να ικανοποιηθεί ο στόχος του συντονισμού, συγκροτήθηκε διυπουργικό όργανο, που συνεδρίασε ήδη μια φορά (προχθές, Τετάρτη). 

Στόχος είναι το κυβερνητικό αυτό όργανο να συνεδριάζει ακόμη και μία φορά την εβδομάδα, αν αυτό είναι αναγκαίο, και εκεί θα συζητιούνται όλα τα ζητήματα που άπτονται επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων –και στην πρώτη αυτή συνάντηση τέθηκε η ατζέντα. 

Στο νεοπαγές αυτό κυβερνητικό όργανο θα προεδρεύει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και θα συμμετέχουν ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς (που εργάζεται άλλωστε για την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό), καθώς και οι υπουργοί του οικονομικού –αναπτυξιακού κύκλου, Γιώργος Σταθάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, Θεοδώρα Τζάκρη, ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Μάρδας και Γιώργος Τσίπρας αντιστοίχως, επίσης ο γ.γ. Συντονισμού Δημήτρης Παπαγιαννάκος, ο Δημήτρης Κοντοφάκας εκπροσωπώντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. 

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι το νέο αυτό συντονιστικό όργανο έχει δύσκολο έργο, όχι μόνο λόγω του γενικότερου κλίματος αβεβαιότητας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά και γιατί καλείται να περιορίσει τις αλληλοκαλύψεις μεταξύ τόσων Υπουργείων, συμβάλλοντας στην επίτευξη γρήγορων, απτών αποτελεσμάτων. Αλλά και να… λειάνει τις γνωστές διαφορές μεταξύ συμμετεχόντων σε αυτό: όπως, επί παραδείγματι, μεταξύ των Π. Σκουρλέτη και Στ. Πιτσιόρλα, οι οποίοι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν τις μεταξύ τους διαφωνίες. 

Στις… υποχρεώσεις των ημερών είναι, φυσικά, η οργάνωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη ΔΕΘ. Το Μέγαρο Μαξίμου τούτη την ώρα είναι στη φάση συγκέντρωσης σημειωμάτων από τα Υπουργεία -σημειώματα που θα έχουν δύο σκέλη, απολογιστικό και προγραμματικό- ενώ από Δευτέρα προγραμματίζονται και συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα με φορείς και οργανώσεις.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)