to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι προτάσεις Τσίπρα, ο μετασχηματισμός του κόμματος και η σύγχρονη Αριστερά

Από την πρώτη ημέρα των τελευταίων εκλογών ο Α.Τσίπρας τόνισε την ανάγκη όχι απλά για διεύρυνση αλλά για μετασχηματισμό του κόμματος.


Επεσήμανε την ανάγκη αντιστοίχισης της βάσης του κόμματος με τον αριθμό ψηφοφόρων. Η πρόσφατη πρότασή του για εκλογή του προέδρου αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από την βάση του κόμματος, καθώς και οι ριζοσπαστικές προτάσεις της Επιτροπής Καταστατικού συνιστούν ένα τεράστιο άλμα. Άλμα για το μέγα ζητούμενο που δεν είναι άλλο από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ήδη οι προτάσεις αυτές ανοίγουν διάπλατα τον δρόμο για την δημιουργία της Σύγχρονης Αριστεράς.  Τέτοια σημαντικά βήματα είναι:
-Η θέσπιση σε όλα τα επίπεδα της δυνατότητας ψηφιακής ή υβριδικής λειτουργίας των οργάνων εκτός της δια ζώσης που είναι ο κανόνας,  καθώς αναβαθμίζεται η ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος ως εργαλείο όχι απλός ενημέρωσης αλλά διαβούλευσης και ψηφοφορίας.
-Η δυνατότητα που έχει ο κάθε πολίτης που το επιθυμεί  να γίνει μέλος του κόμματος  μέσα και από τον isyriza  χωρίς να περνά από το γνωστό face control που μέχρι σήμερα εμποδίζει την διεύρυνση.
- Η δυνατότητα που δίνεται στα μέλη να αποφασίζουν για κρίσιμα ζητήματα όπως η συμμετοχή σε μία κυβέρνηση μέσα από δημοψηφίσματα. Επίσης θα μπορούν να εκλέγουν όχι μόνο αντιπροσώπους για το συνέδριο αλλά και σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
-Υιοθέτηση θητείας 3 ετών ή δώδεκα ετών στη βουλή και ευρωβουλή καθώς και στην Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.
-Υιοθέτηση σε όλα τα κομματικά όργανα αλλά και στη συγκρότηση ψηφοδελτίων για δημόσια αξιώματα η πλήρης ισότητα φύλλων 50 % σε άνδρες και 50% σε γυναίκες.
-Τέλος εξουδετερώνονται οι μηχανισμοί που ευδοκιμούσαν στη λειτουργία του κόμματος και αποτελούσαν ίσως τη μεγαλύτερη παθογένεια του, μετατρέποντας τις τάσεις όχι σε ρεύματα ιδεών αλλά σε μηχανισμούς νομής της κομματικής εξουσίας. Με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από καθολική ψηφοφορία όλων των μελών και με ενιαία λίστα,  μετά το συνέδριο, τα γνωστά «χαρτάκια» πάνε περίπατο. Μέλη καταξιωμένα θα μπορούν να εκλέγονται ακόμα και αν δεν προσχωρήσουν σε καμία από τις υπάρχουσες τάσεις του κόμματος.
Είναι σίγουρο ότι η νέα αυτή πραγματικότητα θα ωθήσει αποφασιστικά σε ένα γενναίο άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και θα φέρει πιο κοντά την απαλλαγή της χώρας από τον Μητσοτάκη.
Υ.Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως παρελθόν δεν πρόκειται να γίνει κόμμα-νεκροταφείο. Οι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και θα υπάρχουν αρκεί να διατυπώνονται στα όργανα και όχι εκτός αυτών δίνοντας τροφή και αναπνοές  στο καθεστώς Μητσοτάκη.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)