to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 12.06.2020

Αθλητισμός

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του αθλητισμού στην μετά covid-19 εποχή

Σημαντικές προτάσεις για τη στήριξη του ελληνικού αθλητισμού που έχει δεχτεί, αδιαμφισβήτητα, τεράστιο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη (11/6).


Ο τομεάρχης Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής του Τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ Ιούλιος Συναδινός και ο επίσης συντονιστής του Τομέα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων Κώστας Αλεξίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μέσω τηλεδιάσκεψης, αναλύοντας όλες τις πτυχές ενός προτεινόμενου προγράμματος συνολικούς ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την επανεκκίνηση του ελληνικού αθλητισμού σε νέες βάσεις, με όρους απόλυτης υγειονομικής ασφάλειας και ισότιμης συμμετοχής για όλους.  

Αφού πρώτα υπενθύμισαν πως ο αθλητισμός υπήρξε διέξοδος για τους Έλληνες πολίτες τον καιρό της απομόνωσης, οι Γιάννης Μπουρνούς, Ιούλιος Συναδινός και Κώστας Αλεξίου απαρίθμησαν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, όπως η διακοπή των αθλητικών δραστηριοτήτων από τον Μάρτιο και το «λουκέτο» στους αγωνιστικούς χώρους, τα γυμναστήρια, τα πάρκα και τις παραλίες. Τα παραπάνω, όπως εξήγησαν, οδήγησαν σε υποκινητικότητα τους αθλητές, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, καθώς και τους συνταξιούχους. Επιπλέον, οδήγησαν σε ασφυξία τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, αλλά και χιλιάδες γυμναστήρια. 

Ο τομεάρχης Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Το πρόγραμμά μας για τον αθλητισμό όχι απλά δεν βασίζεται σε κάποιο φαντασιακό “λεφτόδεντρο” όπως ισχυρίζεται η Κυβέρνηση, αλλά είναι πλήρως κοστολογημένο, μέχρι το τελευταίο ευρώ, και μάλιστα προτείνει και πηγές εσόδων. Δεν προτείνει, μόνο δαπάνες για να σωθεί ο μαζικός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, να σωθούν οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία. Έχει την πρόνοια να προτείνει και μέσα για να έχει έσοδα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός. Κάτι πολύ σημαντικό απέναντι στις κατηγορίες που εισπράττουμε ότι εμείς προτείνουμε “να δοθούν τα πάντα στους πάντες χωρίς κοστολόγηση, χωρίς να έχουμε υπολογίσει τίποτα και με ανευθυνότητα”. H ανευθυνότητα ανήκει στον κύριο Αυγενάκη και στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που όχι μόνο δεν βελτιώνει την κατάσταση μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίση, αλλά ίσα ίσα συρρικνώνει τις επιχορηγήσεις και παίρνει και αλλοπρόσαλλά μέτρα, τα οποία διχάζουν τον αθλητισμό αντί να τον ενώνει και να τον βοηθά να πάει παρακάτω». 

Ο τέως γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος ήταν και αυτός που παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στους αθλητικούς συντάκτες, τόνισε: «Πρέπει να ξεκινάμε με μία παραδοχή! Ότι ο αθλητισμός δικαιούται μέρος από το “μαξιλάρι” των 37,5 δισεκατομμυρίων που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ο αθλητισμός και ως κοινωνική δραστηριότητα προσφέρει τα μέγιστα στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό».

Εν συνεχεία, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Χίλων» του υφυπουργείου Αθλητισμού, ο Ιούλιος Συναδινός επισήμανε πως «εμείς είμαστε υπέρ της αντικειμενικής αξιολόγησης και του νοικοκυρέματος. Ήμασταν έτοιμοι να προχωρήσουμε με την ψηφιακή πλατφόρμα του ελληνικού αθλητισμού. Ετοιμάζαμε ένα σύστημα εξυπηρέτησης των αθλητικών φορέων και όχι εργαλείο γραφειοκρατίας. Θέλαμε τη χειραφέτηση των αθλητικών σωματείων και όχι τη χειραγώγηση εξαιτίας εκλογικών σκοπιμοτήτων. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει πρόβλημα με αδρανή σωματεία και σωματεία “σφραγίδες» ή με το μαύρο χρήμα που κυκλοφορεί στον αθλητισμό. Δεν μπορεί το ηλεκτρονικό μητρώο αθλητικών φορέων να μετατρέπεται σε πρόσχημα για παρέμβαση της Κυβέρνησης στις εκλογικές διαδικασίες. Τα καταστατικά και οι θεσμικές δικαστικές Αρχές ορίζουν τη νομιμότητα των σωματείων και ποιος έχει δικαίωμα “εκλέγειν” και “εκλέγεσθαι”. Δεν αποφασίζει ο υπουργός! Αλήθεια με ποια αντικειμενική αξιολόγηση κατακρημνίστηκε η επιχορήγηση για τον ΣΕΓΑΣ, την ΕΟΚ, την ΚΟΕ, την ΕΟΠΕ και την ΟΧΕ; Τη στιγμή που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των αθλητικών σωματείων στο ψηφιακό μητρώο. Πως έλαβαν υπ’ όψη τη δυναμικότητα των Ομοσπονδιών; Έχουν καταγραφεί 5.000 σωματεία και τα σωματεία είναι πάνω από 12.000. Προφανώς, η σημερινή Κυβέρνηση άλλαξε τα κριτήρια και τις παραμέτρους σε σχέση με αυτά που είχαμε αφήσει εμείς στο υπουργείο και γι’ αυτό η κατανομή των προϋπολογισμών για το 2020 εμφανίζει αυτή την απογοητευτική εικόνα. Για να μην πω ότι οι προϋπολογισμοί των παραπάνω ομαδικών αθλημάτων έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα. Ας παρουσιάσει, λοιπόν τα κριτήρια και τους σχετικούς αλγόριθμους ο κ. Αυγενάκης».

Ο Κώστας Αλεξίου υπογράμμισε: «Εμείς στοχεύουμε στη στήριξη της εργασίας και όχι στην επιδότηση της ανεργίας. Γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνουμε στο πρόγραμμά μας και τον ιδιωτικό τομέα και τα Σωματεία και τις Ομοσπονδίες και τους Δήμους, όπου μέσω της επιδότησης των “vouchers” σε ωφελούμενους θα μπορέσουν να έχουν μία τόνωση στις δραστηριότητές τους και να συνεχίσουν να έχουν κάποια έσοδα προκειμένου και να στηρίξουν την εργασία, αλλά να μπορέσουν και τα ίδια να στηριχτούν για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις Ομοσπονδίες, οι οποίες διαμαρτύρονται. Η διαχείριση που κάνει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη του αθλητισμού δυστυχώς έχει μικροπολιτική σκοπιμότητα και όπως οι ίδιες οι Ομοσπονδίες καταγγέλλουν στοχεύουν στην έμμεση παρέμβαση, μέσω των χρηματοδοτήσεων στις εκλογές των Ομοσπονδιών. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι αυτό έχει μπει μπροστά από τη “μηχανή” της Κυβέρνησης προκειμένου να παρέμβουν σε διοικήσεις που δεν είναι αρεστές, αλλά και να επανέλθουν σε ένα πλήρως κομματικό φέουδο που συναντήσαμε στο παρελθόν και που οδήγησε τον αθλητισμό εκεί που τον οδήγησε. Τρίτον, τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα που δίνουν μπόνους σε αθλητές που διακρίνονται για να μπουν στα πανεπιστήμια πρέπει να ολοκληρωθούν με κάθε τρόπο τηρουμένων όλων των κανόνων που έχουν επιβληθεί από τον ΕΟΔΥ και ορίζονται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο.» 

Αναλυτικά, στην αρχική του τοποθέτηση ο τομεάρχης Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς τόνισε: «To πρόγραμμά μας για τον αθλητισμό αποτελεί μέρος ενός συνεκτικού προγράμματος που παρουσιάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους συντάκτες του πριν από λίγες ημέρες στο Ζάππειο και έχει ως στόχο να βγούμε από αυτόν τον νέο κύκλο κρίσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με την κοινωνία όρθια, δηλαδή με την κοινωνική πλειοψηφία να αντέχει τις πρωτόγνωρες συνέπειες αυτού του καινούριου κύκλου κρίσης που δυστυχώς έχει χτυπήσει και τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός ήρθε αντιμέτωπος με τις βαρύτατες συνέπειες των μέτρων που ελήφθησαν αναγκαστικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας καθώς σταμάτησε κάθε κοινωνική δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα και έκλεισαν όλες οι αθλητικές υποδομές. Κατά τη διάρκεια του “lock down” αναβλήθηκαν ή και ματαιώθηκαν όλες οι διοργανώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους οι εθνικές αθλητικές Ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, έκλεισαν τα στάδια, τα κλειστά γυμναστήρια και όλοι οι χώροι προπόνησης. Ανεστάλησαν υποχρεωτικά οι λειτουργίες των ιδιωτικών γυμναστηρίων και ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τα μεγάλα έχουμε και μικρομεσαία και μικρά γυμναστήρια που πρέπει να επιβιώσουν. Έκλεισαν όλοι οι υπαίθριοι χώροι άσκησης γι’ αυτούς που αθλούνται υπαίθρια και αυτό είχε πολλές συνέπειες.

Κατ΄ αρχάς, υπήρξε καθολική απώλεια εσόδων για τις αθλητικές Ομοσπονδίες και τα σωματεία από το γεγονός πως ανέστειλαν πλήρως τη λειτουργία τους και ακυρώθηκαν οι διοργανώσεις. Δεύτερον, παρατηρήθηκε συσσώρευση χρεών από έξοδα που έτρεχαν, δηλαδή τα πάγια έξοδά τους που δεν πάγωσαν σε πρώτη φάση. Τρίτον, εμφανίστηκε ο κίνδυνος της οριστικής παύσης λειτουργίας για έναν μεγάλο αριθμό σωματείων όλων των αθλημάτων σε περίπτωση που η Πολιτεία συνεχίσει να μην τα στηρίζει οικονομικά. Τέταρτον, η απώλεια μοριοδότησης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους αθλητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εξαιτίας της αναβολής των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων των Ομοσπονδιών και την ακύρωση των σχολικών πρωταθλημάτων. Πέμπτον, όπως προανέφερα, συνέπειες υπήρξαν για τα ιδιωτικά γυμναστήρια που παραμένουν κλειστά έως σήμερα, με τα μικρά και μικρομεσαία να απειλούνται με λουκέτο. Και έκτο ότι χιλιάδες θέσεις εργασίας (προπονητών, γυμναστών) τόσο στα σωματεία, όσο και στα ιδιωτικά γυμναστήρια κινδυνεύουν να χαθούν αυτήν την περίοδο.

Τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τον αθλητισμό; Την υπαγωγή των εργαζόμενων προπονητών και γυμναστών και διοικητικού προσωπικού των αθλητικών Ομοσπονδιών και των ιδιωτικών στο γενικό μέτρο που πήρε για μερική επιδότηση των συμβάσεων εργασίας και ενοικίου. Αυτό, όμως το μέτρο δεν καλύπτει καν το σύνολο των αθλητικών σωματείων και των αθλητικών Ενώσεων.

Τι μέτρα δεν έχει πάρει η Κυβέρνηση; Κανένα εξειδικευμένο μέτρο για τον αθλητισμό, κανένα μέτρο άμεσης στήριξης των αθλητικών σωματείων για να αντέξουν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, καμία απόφαση για να αυξήσει την ετήσια επιχορήγηση των αθλητικών Ομοσπονδιών. Αντιθέτως, όπως είδαμε τις προηγούμενες ημέρες τη μείωσε από 10% έως 15%. Κρυπτόμενος ο κύριος Αυγενάκης πίσω από αυτό το πρόγραμμα «Χίλων» για τα κριτήρια αξιολόγησης τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο τον ήδη δοκιμασμένο από την υγειονομική κρίση ερασιτεχνικό αθλητισμό. Δεν πήρε κανένα μέτρο στήριξης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον χώρο των μικρομεσαίων ιδιωτικών γυμναστηρίων, δεν πήρε κανένα μέτρο διασφάλισης του νόμιμου δικαιώματος μοριοδότησης των αθλητών μαθητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τι κάναμε εμείς κατά τη διάρκεια του “lock down”; Πρώτον, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Οικονομικών και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού ζητώντας την άμεση οικονομική ενίσχυση των ερασιτεχνικών σωματείων και την άμεση ελάφρυνση των συσσωρευμένων οικονομικών τους υποχρεώσεων εξαιτίας της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας τους.

Δεύτερον, καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τη διασφάλιση μοριοδότησης των αθλητών/μαθητών, αριστευσάντων στον αθλητισμό για την πρόσβασή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές ακαδημαϊκό έτος ζητώντας να παραταθούν όλες οι υπάρχουσες προθεσμίες. Τρίτον, πραγματοποιήσαμε μία σειρά συναντήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων με αθλητικούς φορείς σε πάρα πολλούς Νομούς της χώρας και διαπιστώσαμε τη δίψα χιλιάδων νέων ανθρώπων για αθλητισμό, ειδικά στην Περιφέρεια, όπως μας τη μετέφεραν παράγοντες που ασχολούνται με προσωπικό τίμημα για να υπάρχουν ακόμη ανοικτά ερασιτεχνικά σωματεία. Και τέλος, εκπονήσαμε τον εν λόγω κοστολογημένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον χώρο των ιδιωτικών γυμναστηρίων.

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη εμπειρία που ζήσαμε λόγω των περιοριστικών μέτρων ανέδειξε με τον πιο σαφή τρόπο το έντονο αίτημα των συμπολιτών μας να αθλούνται τακτικά, γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσει το Κράτος και η Πολιτεία, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψη για τη συνέχεια». 

Εν συνεχεία, οι Γιάννης Μπουρνούς, Ιούλιος Συναδινός και Κώστας Αλεξίου παρουσίασαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενός προγράμματος ενίσχυσης του ελληνικού αθλητισμού συνολικού ύψους 43 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αφορά τη στήριξη των ελεύθερα ασκούμενων στα πάρκα, τις παραλίες και τις πλατείες, των αθλητών των σωματείων και των εθνικών ομάδων, των αθλητικών σωματείων και των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, των προπονητών/γυμναστών, καθώς και των εργαζόμενων σε αθλητικές υποδομές και γυμναστήρια.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει για τον ελληνικό αθλητισμό:

Την αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών κατά 10%, για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, το οποίο κοστολογείται σε 1 εκατ. 800 χιλιάδες ευρώ και κατά 10% κάθε έτος μεσοσταθμικά. Παράλληλα, προτείνεται ένα επιπλέον ποσοστό επί των τηλεοπτικών συμβολαίων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ & βόλεϊ, της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, να διατίθεται στις οικείες αθλητικές ομοσπονδίες για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών.

Την επιδότηση θέσεων εργασίας 10 χιλιάδων προπονητών & γυμναστών των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, διάρκειας 3 μηνών (κόστος 9.000.000€).

Την κάλυψη 250 οργανικών κενών θέσεων, στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, με προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού (κόστος 5.500.000€/έτος).

Την επιδότηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων για την ιατρική κάλυψη των επίσημων αγώνων όλων των κατηγοριών (2.300.000€), την κατάργηση όλων των διοικητικών παραβόλων, τη χρήση των δημόσιων εγκαταστάσεων από τα ερασιτεχνικά σωματεία χωρίς υποχρέωση καταβολής μισθώματος για ένα χρόνο, την εξάμηνη αναστολή πληρωμής χρεών που σχετίζονται με τη χρήση δημόσιων & δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και τη ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών σε 48 μηνιαίες δόσεις μετά την παρέλευση του 6μηνου.

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού περιλαμβάνεται η δημιουργία ενιαίου ταμείου  ανταποδοτικότητας υπέρ του ελληνικού Ερασιτεχνικού αθλητισμού με κεντρική διαχείριση από το υφυπουργείο Αθλητισμού. Από τα χρήματα που θα συγκεντρώνονται, το 30% θα διατίθεται για την επιπλέον αύξηση των ετήσιων τακτικών επιχορηγήσεων στις Εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, το 50% στα αναγνωρισμένα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία και το 20% για την ασφάλιση αθλητών και την ιατρική & υγειονομική περίθαλψη σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης.

Οι πόροι του ταμείου ανταποδοτικότητας υπέρ του ερασιτεχνικού αθλητισμού θα προέρχονται, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από διοικητικό τέλος στα επαγγελματικά συμβόλαια όλων των κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ & βόλεϊ, από τη διάθεση ποσοστού των εσόδων όλων των στοιχηματικών εταιρειών, που φορολογούνται στην Ελλάδα και από διοικητικά πρόστιμα, για περιπτώσεις πράξεων βίας σε αθλητικούς χώρους και λοιπές παραβάσεις.

Για τους ελεύθερα αθλούμενους ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δωρεάν διαγνωστικά test για τους αθλούμενους σε δημόσιες & δημοτικές εγκαταστάσεις, ετήσια απαλλαγή από τις συνδρομές στα δημόσια γυμναστήρια, πλήρη εφαρμογή του νόμου για την Κάρτα Υγείας Αθλητή, σύνδεση με το δημόσιο Σύστημα Υγείας στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης υγείας και επέκταση των διατάξεων σε κάθε άτομο που εγγράφεται σε οποιοδήποτε δημόσιο, δημοτικό ή ιδιωτικό γυμναστήριο.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και μακροχρόνια ανέργους καθώς και για όλες τις πληγείσες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, το πρόγραμμα άθλησης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορά 510 χιλιάδες δικαιούχους περιλαμβάνει επιδότηση 24.400.000€ για στήριξη 30.000 θέσεων εργασίας. Η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να στηριχτεί μέσω ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ και αφορά: Χρήση σε 1.300 ιδιωτικά γυμναστήρια για 380.000 ενήλικες, διάρκειας 6 μηνών (κόστος 11.400.000€), χρήση σε 12.800 αθλητικά σωματεία για 130.000 παιδιά, διάρκειας 10 μηνών (κόστος 13.000.000€).

*Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω link, κάνοντας χρήστη του κωδικού: «6k.3o?@3»

 

https://us02web.zoom.us/rec/share/4tR-DpbM231JXJ3n1G_ZQvMOG47GT6a8gyMZ-_MMzkw1nI2V05-DEyNvzSbOfQ_G
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)