to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα, αποτελούν πόρους ανάπτυξης για την Ελλάδα»

Το μήνυμα ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα», αλλά «πόροι ανάπτυξης» για την ελληνική κοινωνία θα επιχειρήσει να επικοινωνήσει το διεθνές συνέδριο για τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από την Τρίτη 24 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου στους χώρους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.


Πρόκειται για το 17o διεθνές συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης (IASFM), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Τμήματος αυτού.

Όπως δήλωσε σε σχετική συνέντευξη τύπου το ιδρυτικό μέλος της IASFM και καθηγήτρια του ΠΑΜΑΚ, Ευτυχία Βουτυρά, «η οργάνωση επιστρέφει μετά από 15 χρόνια στην Ευρώπη, και η Ελλάδα κατάφερε να διοργανώσει το διεθνές συνέδριο με στόχο να δει η παγκόσμια κοινότητα που βρίσκονται οι πρόσφυγες, και το πώς η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση».

Σύμφωνα με την κ. Βουτυρά το μήνυμα που θέλει να «περάσει» το συνέδριο είναι ότι «οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα». «Αν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι οι πρόσφυγες είναι πόροι ανάπτυξης τότε θα έχουμε καταφέρει και έναν πολιτικό στόχο» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε την ιδιαιτερότητα ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πρόσφυγες είτε με την φυσική τους παρουσία, είτε μέσω skype. «Δεν είναι συνέδριο περί προσφύγων αλλά με τους πρόσφυγες, από όλες της ηπείρους», δήλωσε, σημειώνοντας ότι «στόχος είναι να κινητοποιηθεί και να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία». Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι θεσμών, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σύμβουλος στην Α’ κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, Ελένη Χοντολίδου, αναφερόμενη στο γιατί οι πρόσφυγες είναι «πόροι ανάπτυξης», δήλωσε ότι με την παρουσία τους στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης προσφέρουν και χρήματα στις τοπικές επιχειρήσεις. «Βρήκαν δουλειά οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με αξιοπρεπείς μισθούς, ψωνίζουν τα τρόφιμα τους από τα μπακάλικα της γειτονιάς, ενοικιάζονται διαμερίσματα που για χρόνια ήταν άδεια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Χοντολίδου.

«Είμαστε μια γερασμένη κοινωνία με υπογεννητικότητα, και αυτά τα υπέροχα παιδιά είναι πολύ σίγουρο ότι θα διαπρέψουν, είναι ήδη νικητές γιατί κατάφερν να είναι εδώ» δήλωσε στη συνέχεια η κ. Χοντολίδου, τονίζοντας το γεγονός ότι με την παρουσία των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη αναζωογονείται η κοινωνία μας, και «πρέπει να είμαστε ευγνώμονες που είναι εδώ οι πρόσφυγες».

Ιδιαίτερο κομμάτι του συνεδρίου αποτελεί το πολιτιστικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε η κοινωνική ανθρωπολόγος Ελένη Σιδέρη το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις, εργαστήρια δημιουργίας, multimedia πάνελ και προβολές ταινιών.

* Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)