to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:02 | 04.07.2018

Κοινωνία

Οι πολιτικές κόντρες, η επιθυμία του τηνιακού λαού και τα… εκατομμύρια του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου

Η τροπολογία που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία το ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου πέρασε στα χέρια του τηνιακού λαού, φαίνεται πως ενοχλεί κάποιους


Η τροπολογία που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία το ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου πέρασε στα χέρια του τηνιακού λαού, φαίνεται πως ενοχλεί κάποιους, παρότι  αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Διαβάστε για τα εκατομμύρια που χάνονται, για τη νέα κόντρα ΚΙΝΑΛ – Ποταμιού και θυμηθείτε το «ευχαριστώ» του δημάρχου στον Αλέξη Τσίπρα. «Για ακυβερνησία με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ» κάνει λόγο σήμερα, η Εκκλησία.

«Επαναφέραμε αυτό που ίσχυε επί δύο αιώνες, αυτό που επανέφερε η Δημοκρατία αφού το κατήργησε η δικτατορία, αυτό εκτιμάται από όλους τους πολίτες της Τήνου και των Κυκλάδων που γνωρίζουν τα πράγματα» είχε τονίσει εκείνη την εποχή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Αποκαταστάθηκε η νομιμότητα και η παράδοση διακοσίων ετών στην Τήνο» είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Συρμαλένιος.

«Επαναφέραμε την τάξη της λαϊκής και θρησκευτικής παράδοσης» είχε πει με τη σειρά του ο Νίκος Μανιός, ενώ ο Αντώνης Συρίγος είχε υποστηρίξει πως η τροπολογία «ήταν σύφωνη με την πάνδημη επιθυμία των Τηνίων».

«Με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, επανέρχεται το αυτοδιοίηκητο, η αυτοτέλεια, ο λαϊκός χαρακτήρας του Ιδρύματος και οι σκοποί του, στο πνεύμα των δωρητών του, όπως προσδιορίστηκαν και όπως λειτουργούσε από το 1823» ανέφερε μεταξύ άλλων, η πανηγυρική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου .

Τον Μάρτιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το νησί, ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος τον είχε ευχαριστήσει δημόσια για τη ψήφιση της συγκεκριμένης τροπολογίας, η οποία κατά τον ίδιο δικαίωσε τους Τήνιους πολίτες και ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα τους: «Εσείς, λοιπόν, κύριε Πρωθυπουργέ, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης της χώρας, κάνατε πράξη το παντηνιακό αίτημά μας, αλλάζοντας το ρου της τοπικής μας ιστορίας. Ανταποκρινόμενος για μια ακόμη φορά στο αίσθημα των Τηνίων πολιτών σας ευγνωμονoύμε» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

«Εκαναν τα τάματα πλάκες χρυσού και τα πουλούσαν»

Πολλά ήταν τα δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν πως όταν η Εκκλησία διηύθυνε το ίδρυμα, κέρδιζε εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από την εκμετάλλευση των ταμάτων των πιστών: «Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια τα κοσμήματα και τα αναθήματα των πιστών λιώνονταν, μετά από γραπτή συμφωνία που αποκαλύφθηκε το 2015, σε χυτήρια της Τουρκίας, επέστρεφαν ως πλάκες χρυσού και στη συνέχεια το Ίδρυμα τα πουλούσε στην Τράπεζα της Ελλάδας εισπράττοντας μετρητά, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 3,5 εκατ. ευρώ ετησίως» είχε γράψει ο Πέτρος Κατσάκος (περισσότερα εδώ).

«Ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, είχε «ευλογήσει» της μίζες και τις μπίζνες των Πάνου Μπαμπάμτση, Μανώλη Παπουτσάκη και Γιάννη Στασινόπουλο, με την ομάδα του Μπαμπάτση να είναι αυτή που διαχειρίζεται τα πολύτιμα μέταλλα από τα τάματα στην Παναγία της Τήνου» ανέφερε σχετικό δημοσίευμα του Documento.

Η ερώτηση Λοβέρδου και η αντίδραση του Ποταμιού

Πριν λίγες ημέρες, ο Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, με την οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για «μεθοδεύσεις» επειδή καθαίρεσε «αυθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία» τη νομίμως εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου και κάνει λόγο για «αντιδημοκρατικές» διαδικασίες που «καταδίκασαν το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου σε ακυβερνησία και πλήρη αδυναμία να πράξει το καθήκον του απέναντι στους χιλιάδες προσκυνητές».

Το Ποτάμι αντέδρασε (ο Σπύρος Δανέλλης είχε συνυπογράψει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη τροπολογία) με μια σκληρή ανακοίνωση κατά του Ανδρέα Λοβέρδου:

«Θέλει περισσό θράσος να είσαι αυτός που ως υπουργός γύρισε την διαχείριση του ιδρύματος Τήνου πίσω στα χρόνια της Χούντας, σήμερα, που το ίδρυμα αποδόθηκε στους κατοίκους της Τήνου, να συνεχίζεις να προκαλείς ζητώντας ξανά χουντικές ρυθμίσεις» αναφέρει και συνεχίζει:

Το Ποτάμι ψήφισε τον Φεβρουάριο την τροπολογία για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου σε πλήρη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του τηνιακού λαού. Οι φορείς και οι πολίτες της Τήνου ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν το 2014 στην παράδοση του ιδρύματος – και βεβαίως των εσόδων του – στα χέρια ενός προσώπου, του επιχώριου Μητροπολίτη. Τότε δηλαδή που με τροπολογία του ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέβαλε ξανά τον τρόπο λειτουργίας που ίσχυε επί Χούντας – από το 1969 και μέχρι το 1976 – ακυρώνοντας ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1823.

Η τροπολογία, λοιπόν, του Φεβρουαρίου έβαλε τέλος στην εκτροπή που έδινε υπερ-προνόμια στον τοπικό μητροπολίτη και επανέφερε το Ίδρυμα στους σκοπούς που είχαν ορίσει οι κτήτορες του: Διττός χαρακτήρας – λαϊκός και εκκλησιαστικός – και διττή αποστολή – κοινωφελής και θρησκευτική.

Σε ό,τι αφορά την πιθανή ακυβερνησία του ιδρύματος λόγω της άρνησης της απερχόμενης διοίκησης να συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της, εκβιάζοντας την επιστροφή στο παλιό καθεστώς, οι γνωμοδοτήσεις των νομικών – με κορυφαία αυτή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου – είναι σαφείς: Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων του Ιδρύματος, έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση.

Δυσαρέσκεια στην εκκλησία

«Το Ιδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) βρίσκεται εν όψει του Δεκαπενταύγουστου σε κατάσταση ακυβερνησίας με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε την απομάκρυνση του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου από τη διοίκησή του» υποστηρίζουν εκκλησιαστικές πηγές, οι οποίες κατακεραυνώνουν και τον Δήμο Τήνου, καθώς θεωρούν ότι οι τοπικές Αρχές «ήθελαν να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη διαχείριση του ιδρύματος».

«Άμεση λύση στο πρόβλημα από τους υπευθύνους» ζητεί ο δήμος Τήνου

Με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμαρχος Τήνου πήρε θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα: «Η συνεχής λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί, σύμφωνα και με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο, «θεμελιώδη αρχή που διέπει τη διοικητική δράση».

Το ακέφαλο, συνεπώς, καθεστώς, στο οποίο επιχειρείται, να περιπέσει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για την ομαλή του πορεία.

Ο Τηνιακός λαός δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τη στιγμή μάλιστα, που έγκαιρα, ως Δημοτική Αρχή, είχαμε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον κ. Αλιβιζάτο, την οποία και υποβάλαμε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία, οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών της υποθέσεων του Ιδρύματος, έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοικούσα Επιτροπή.

Αναμένουμε να λάβουν θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι και να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που προσβάλει την ιστορία του Ιδρύματος και την ιερή του αποστολή με πανελλήνια αναγνώριση και απήχηση».

tags: Τήνος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)