to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:36 | 03.09.2019

Πολιτική

«Οι "πηγές" του Μαξίμου δεν μπορούν να καλύψουν την γκάφα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης «έδωσε πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών» τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε προηγούμενο σχόλιο πηγών του Μεγάρου Μαξίμου για σχετική δήλωση του Αλ.Τσίπρα


«Οι "πηγές" του Μεγάρου Μαξίμου όσο και να προσπαθούν, δεν μπορούν να καλύψουν τη γκάφα του κ. Μητσοτάκη», τονίζουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε non paper του Μεγάρου Μαξίμου που κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα για «φτηνή αντιπολίτευση» σχετικά με το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

«Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη τους όμως», τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, «τους υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εργάστηκε μεθοδικά με συγκεκριμένες κινήσεις και πρωτοβουλίες για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την επανένωση του μνημείου. Μεταξύ αυτών ήταν διπλωματικές πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις στις διακυβερνητικές επιτροπές της UNESCO, πρωτοβουλίες των εθνικών επιτροπών διεκδίκησης των Γλυπτών, διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, προσκλήσεις επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων».

«Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τη Βρετανίδα πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, στα τέλη Ιουνίου του 2018, είχε θέσει δημοσίως και με τον πλέον επίσημο τρόπο το ζήτημα της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν ζήτησε το δανεισμό τους για να δώσει πάτημα στους Βρετανούς να μιλούν για κυριότητα των Γλυπτών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μάρμαρα και λάσπη»: Η δήλωση της Μ. Ζορμπά

Τι ανέφερε το non paper του Μαξίμου

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα,  πηγές του Μεγάρου Μαξίμου απαντώντας στα σχόλια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη για δανεισμό τους στην Ελλάδα, τον κατηγορούσαν για «φθηνή αντιπολίτευση» υποστηρίζοντας ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών ...«δυνατά στο προσκήνιο».

«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός. Επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο» υποστήριζαν οι ίδιες πηγές. «Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι "η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο" κι ότι το Βρετανικό Μουσείο "δίνει μια χαμένη μάχη". Αντί να διαστρεβλώνει λοιπόν τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)