to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι πέντε «κόκκινες γραμμές» των Podemos στους Σοσιαλιστές

Πέντε όρους, προκειμένου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για συνεργασία με το PSOE έθεσε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μία ημέρα μετά τις ισπανικές εκλογές, στις οποίες το Podemos αναδείχθηκε στον μεγάλο κερδισμένο της αναμέτρησης.


Οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο ηγέτης της νέας δύναμης της ισπανικής Αριστεράς, είναι οι εξής:

Η μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της αναλογικότητας και όχι στο υφιστάμενο σύστημα D'Hondt, στο οποίο ενισχύονται τα μεγαλύτερα κόμματα. Στην ίδια κατεύθυνση, ζήτησε να διερευνηθεί ένα σύστημα επαναβεβαίωσης του αποτελέσματος κατά την πρώτη διετία μέσω δημοψηφίσματος.

Η θωράκιση του κράτους πρόνοιας (παιδεία, υγεία, στέγαση, περιβάλλοντος με συνταγματική μεταρρύθμιση

Η αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στις περιοχές της Ισπανίας. Αν και εν πρώτοις αναφέρθηκε στην Καταλονία, σε σχετικη ερώτηση δημοσιογράφου από τη Βασκία αποκρίθηκε ότι το ίδιο ισχύει και σε αυτή την περίπτωση, αρκεί να το ζητήσει η πλειοψηφία των πολιτών. Σημειώνεται ότι το Podemos είναι η πρώτη δύναμη και στις δύο περιοχές, ενώ έρχεται δεύτερο σε άλλες με αντίστοιχη φυσιογνωμία στην Γαλικία, την Βαλένθια και τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν να έχει το Συνταγματικό Δικαστήριο μέλη που έχουν υπάρξει μέλη κόμματος, όπως είπε, αναφερόμενος σε περίπτωση σχετιζόμενη με το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. 

Το τέλος στις «περιστρεφόμενες πόρτες», την ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρακτική κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να καταλήγουν μετά το τέλος της θητείας τους στα διοικητικά συμβούλια επιχειρηματικών σχημάτων που προκύπτουν από την είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Προκειμένου να υπάρξει έναρξη συνομιλιών, είπε ο Ιγκλέσιας, θα πρέπει οι Σοσιαλιστές να συμφωνήσουν στα παραπάνω.

Μάλιστα, αρνήθηκε εκ προοιμίου να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για να μοιραστούν οι «καρέκλες» σε μία ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία.

Το Podemos, όπως είπε ο Ιγκλέσιας, δεν προβληματίζεται από την πιθανότητα νέων εκλογών, κάτι λογικό για τον μόνο «νικητή» της εκλογικής αναμέτρησης, που προσδοκά να διευρύνει τα κέρδη του έναντι τόσο των δύο «μεγάλων» κομμάτων όσο και έναντι των Ciudadanos που τελικά αποδείχθηκαν λιγότερο ισχυροί από όσο τους περιέγραφε μέρος του ισπανικού και διεθνούς Τύπου.

Guzman Pascual Peramo
 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων στα εκλογικά τμήματα, έλαβαν:

Λαϊκό κόμμα (PP): 28,72% και 123 έδρες

Σοσιαλιστές (PSOE): 22,08% και 90 έδρες

PODEMOS: 20,66% και 69 έδρες

Ciudadanos: 13,93% και 40 έδρες

IU-UP: 3,7% και 2 έδρες

ERC-CATSI: 2,4% και 9 έδρες

Λοιπά κόμματα: 17 έδρες

Guzman Pascual Peramo

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)