to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:50 | 28.07.2021

Πολιτική

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 26/7 και ολοκληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 28/7, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο Κεραμέως που «χτυπά» το δημόσιο σχολείο - Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ


Στην Ολομέλεια της Βουλής τέθηκε από τη Δευτέρα 26/7 υπό συζήτηση το νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας σχετικά με τις αλλαγές στο δημόσιο σχολείο, ενώ τίθεται προς ψηφοφορία την Τετάρτη 28/7. Στην συζήτηση παρενέβησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δίνοντας τη «μάχη» ενάντια στην προσπάθεια υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης που προωθείται από την κυβέρνηση της ΝΔ. 

Αναλυτικά, οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Ν. Φίλης: Ένα νομοσχέδιο μέρος της οπισθοδρομικής αντιμεταρρύθμισης της κυβέρνησης ΝΔ

Την εισήγηση επί του νομοσχεδίου από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ανέλαβε ο Ν. Φίλης, Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ο Ν. Φίλης τόνισε μεταξύ άλλων:

  • Η Κομισιόν πρότεινε, ως το 2030, το ποσοστό αποφοίτων μέσα στο πληθυσμό να ανέβει στο 50%. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποφάσισε, σε πρώτη φάση, το ποσοστό αυτό να φτάσει το 45%. Η Ευρώπη θέλει οι πολίτες να έχουν όλο και περισσότερα πανεπιστημιακά εφόδια, επειδή γνωρίζουν ότι μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί στέρεη ανάπτυξη υψηλού τεχνολογικού επιπέδου. Στην Ελλάδα, η ΝΔ επιχειρεί με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής να αδειάσει τα πανεπιστήμια, οδηγώντας την κοινωνία και την οικονομία στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση -και βεβαίως τους αποφοίτους του λυκείου στα ιδιωτικά κολέγια, με «λευκή κόλλα» (αφού σ' αυτά δεν γίνονται εξετάσεις εισαγωγής!).
  • Το νομοσχέδιο στηρίζεται στο ψευδεπίγραφο τρίπτυχο αυτονομία-αξιολόγηση-επιμόρφωση. Στην πραγματικότητα δεν φέρνουν τίποτα από τα τρία με όρους ποιότητας, αποτελεσματικότητας και δημοκρατίας. Για παράδειγμα, δεν φέρνουν καμία αποκέντρωση. Αποψιλώνεται από αρμοδιότητες ο Σύλλογος Διδασκόντων, στέρεη κατάκτηση του εκπαιδευτικού συστήματος από τη δεκαετία ‘80. Πισωγύρισμα στο καθεστώς πριν το 1981. Συγκροτείται ένας ενδιάμεσος ιεραρχικός μηχανισμός, ο οποίος στηρίζεται σε κομματικές και πελατειακές σχέσεις. Ο υπουργός χωρίς κριτήρια διορίζει τα μέλη του Συμβουλίου Επιλογής Στελεχών, από τα οποία μάλιστα για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, αποκλείονται οι αιρετοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών.
  • Δεν συμβιβάζεται η ουσιαστική αυτονομία, με τον σχολικό αυταρχισμό, με τον διευθυντή - μάνατζερ, και τον κατακόρυφο μηχανισμό ελέγχου και επιτήρησης. Ούτε με την επιστροφή του επιθεωρητισμού.
  • Τι δηλώνει εξάλλου η δυνατότητα του υπουργείου Παιδείας να τροποποιεί ή να καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς τη γνώμη της Συγκλήτου; Μια διάταξη καταφανώς αντισυνταγματική, αλλά επίσης ενδεικτική της πολιτικής τους αντίληψης για την εκπαίδευση και για την «αυτονομία»!
  • Η επιμόρφωση είναι αναγκαία για όλους τους εκπαιδευτικούς, ανά τακτά διαστήματα και με δυνατότητα άδειας από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τη καταστήσει εργαλείο στιγματισμού του εκπαιδευτικού.
  • Για την αξιολόγηση υιοθετούν ένα πολυ-τιμωρητικό μοντέλο. Αλλά με το φόβο, τις απειλές ακόμη και για απόλυση, μπορούν να επιβάλουν  αξιολόγηση και επιμόρφωση; Ψεύδονται επίσης ότι σε όλη την Ευρώπη εφαρμόζεται το μοντέλο της εξωτερικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Ούτε παντού εφαρμόζεται, ούτε το ίδιο.

Και κατέληξε ο Νίκος Φίλης:

Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται ενώ επί δύο χρόνια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παρέμειναν κλειστά, με τη χώρα μας να έχει «πετύχει» το αρνητικό ρεκόρ να έχει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστών σχολείων σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με την UNESCO. «Συγχαρητήρια» στην κα υπουργό!

Το Σεπτέμβριο όμως, σχολεία και πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν με υγειονομική ασφάλεια. Και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να προχωρήσει ο καθολικός εμβολιασμός, με πειθώ και όχι απειλές αναστολής δικαιωμάτων. Όχι δηλαδή με τη μοναδική γλώσσα που ξέρει να μιλάει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν έχουν σε αυτό το σημαντικό ζήτημα, τον τρόπο να πετύχουν αυτό που χρειάζεται το σχολείο και η νεολαία.

Μ. Τζούφη: Η ΝΔ συρρικνώνει τη δημόσια εκπαίδευση μέρα με τη μέρα και νόμο με το νόμο

«Το υπουργείο Παιδείας νομοθετεί σα να μην υπήρξε ποτέ η πανδημία, αδιαφορώντας για τις παιδαγωγικές και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις των μαθητών» τόνισε η Μερόπη Τζούφη κατά τη συζήτηση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως, για μια ακόμη φορά, δεν προετοιμάζεται για το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Αναφορικά με την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών, η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις, το υπουργείο Παιδείας προσέθεσε άρθρα που προβλέπουν πειθαρχικά μέτρα και περικοπές μισθών». Επίσης χαρακτήρισε τις σχετικές διατάξεις ως μια «εκλεπτυσμένη εκδοχή του νόμου Αρβανιτόπουλου-Μητσοτάκη που οδήγησε το 2013, στη διαθεσιμότητα-απόλυση 2.500 εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης».

Παράλληλα, η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε ότι οι διατάξεις για τον διευθυντή-μάνατζερ και την υπονόμευση του Συλλόγου Διδασκόντων εγκαθιδρύουν τον αυταρχισμό και τη γραφειοκρατία, ενώ η επιβολή συγκεντρωτικών σχημάτων αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση των σχολείων με τους κανόνες της αγοράς. «Αυτό είναι το όραμα της ΝΔ για την αυτονομία των σχολικών μονάδων: ετερονομία στη χρηματοδότηση και αναζήτηση χορηγιών για να ανταπεξέλθουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε στον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων, μεταξύ αυτών και αριστούχων, από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας πως σχεδίασε το νέο σύστημα για να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων κατά 30%. Και συμπλήρωσε πως «προσπαθείτε να ανακατευθύνετε χιλιάδες νέους και νέες είτε στα ιδιωτικά κολέγια, είτε στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, είτε στη φτηνή κατάρτιση».

Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για «απόλυτη απάτη» σχετικά με το «παράλληλο» μηχανογραφικό για εγγραφή στα δημόσια ΙΕΚ. Όπως υπογράμμισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «η δυνατότητα αυτή υπήρχε από το 1992 και κάθε απόφοιτος Λυκείου μπορεί διαχρονικά να εγγραφεί σε δημόσιο ΙΕΚ με το απολυτήριό του». Ακόμα τόνισε ότι πως μόνο μερικές ειδικότητες των ΙΕΚ, όπως και το 1/3 των θέσεων (περίπου 6.000) είναι διαθέσιμες για επιλογή στο «παράλληλο» μηχανογραφικό.

Επιπρόσθετα, η Μερόπη Τζούφη αναφέρθηκε στα παραπλανητικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για το ρυθμό αποφοίτησης στα ελληνικά ΑΕΙ, παρουσίασε τα επίσημα αριθμητικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ελλάδα και κατηγόρησε την υπουργό Παιδείας για «δημιουργική στατιστική» ώστε να εξυπηρετείται το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης.

Τέλος, κάλεσε την υπουργό Παιδείας να κάνει δεκτή την τροπολογία που υπογράφεται από τον Αλέξη Τσίπρα και σύσσωμη την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναστέλλοντας -τουλάχιστον για φέτος- την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ως «μια ελάχιστη πράξη ενσυναίσθησης και παραδοχής των αδικιών που προκαλεί στους μαθητές της πανδημίας».

Πάνος Σκουρλέτης: Κάνατε τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων στην Ιστορία, εν μέσω πανδημίας, για να εξυπηρετήσετε λίγους ιδιώτες επιχειρηματίες

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», επεσήμανε:

Κυρία υπουργέ, την Πέμπτη το μεσημέρι, αν δεν κάνω λάθος, γίνεται εδώ στη Βουλή μία συζήτηση, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για τα fake news και την παραπληροφόρηση. Προτείνω να ξεκινήσουμε δείχνοντας αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις σας από τις Επιτροπές και από την προηγούμενη τοποθέτησή σας. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε, αντί ουσιαστικής επιχειρηματολογίας και ανοιχτού διαλόγου, μιας παραπληροφόρησης για να στηρίξετε κάτι το οποίο έχει ήδη δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις. Αναφέρομαι στη φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Παρ’ όλο ότι βρεθήκατε απέναντι από την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών φορέων,  παρ’ όλο ότι αγνοήσατε τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης πανδημίας -οι οποίες συνεχίζονται- στα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, εσείς συνεχίζετε ακάθεκτοι και καταφέρατε να έχουμε την πιο βίαιη μείωση αριθμού παιδιών που πέρασαν στα πανεπιστήμια από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Μπράβο σας! Και εις ανώτερα! Αυτό, πραγματικά, ήθελε μεγάλη προσπάθεια. Να μην εξαγγείλετε μείωση αυτού καθαυτού του αριθμού, αλλά να κάνετε τέτοιου είδους ρυθμίσεις που στην πράξη να θέσουν χιλιάδες παιδιά εκτός πανεπιστημίων. Εκτός της προτίμησής τους και εκτός γενικά των πανεπιστημίων, ακυρώνοντας προσπάθειες που έγιναν κάτω από ιδιαίτερες, φέτος, συνθήκες.

Αναφερθήκατε σε δημοσκοπήσεις κυρία υπουργέ. Δεν είναι καλό να κάνει κανείς πολιτική -ιδιαίτερα όταν είναι στέλεχος της κυβέρνησης, υπουργός, πρωθυπουργός- με βάση μόνο τις δημοσκοπήσεις, γιατί δείχνει έναν απίστευτο τακτικισμό. Χρειάζεται περισσότερο σχέδιο, αντίληψη, προσανατολισμός και όχι μια αγοραία προσέγγιση της εκάστοτε δημοσκοπικής τοποθέτησης. Δεν μπορείς να κάνεις πολιτική μόνο με την επικοινωνία. Αλλά αν θέλετε να τις διαβάζετε τις δημοσκοπήσεις, να τις διαβάζετε όλες. Διότι, ιδιαίτερα για σας και για τα πεπραγμένα σας στην εκπαίδευση, δεν επιφυλάσσουν μια καλή εικόνα. Καταθέτω εδώ πέρα τρεις δημοσκοπήσεις, όπου εσάς προσωπικά σας κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις προτιμήσεις των υπουργών, όπως τα εισπράττει ο κόσμος, με τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών τοποθετήσεων και για το έργο της Κυβέρνησης συνολικότερα στα εκπαιδευτικά ζητήματα. Εσείς με τον τομέα των εργασιακών συναγωνίζεσθε ποιο είναι το πιο αδύναμο μέρος της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής, η αχίλλειος πτέρνα. Εδώ είμαστε βέβαια και θα τα δούμε αυτά.

Κυρία υπουργέ, αλήθεια, τι επιφυλάσσετε στα νέα παιδιά; Όχι μόνο σε αυτούς που έδωσαν εξετάσεις, όχι μόνο σε αυτούς που προετοιμάζονται, αλλά σε αυτούς που ήδη αγωνίζονται, που έχουν τελειώσει κάποια σχολή και έχουν ένα χαρτί στα χέρια τους ή δεν έχουν και αγωνίζονται να βρουν μια δουλειά, να δουν το μέλλον τους. Χθες δεν θα μπορούσε να σας κάνει μεγαλύτερη προβοκάτσια ο συνάδελφός σας ο κ. Χατζηδάκης, διότι ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού. Συμβολική αύξηση, το είπε ο πρωθυπουργός προκλητικά. Βέβαια οι άνθρωποι δεν εργάζονται συμβολικά, αλλά εργάζονται για να ζήσουν, αυτοί και οι οικογένειές τους, για να βιοποριστούν. Δεν είναι συμβολική λοιπόν η αμοιβή της εργασίας. Και κατατάσσει την Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, σε εκείνες τις χώρες τις ευρωπαϊκές που έχει καθηλώσει τους μισθούς. Και αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, για σκεφτείτε πόσα άλλα επιδόματα που δόθηκαν, ακόμη και αυτό της αναστολής εργασίας τον προηγούμενο χρόνο της πανδημίας, θα ήταν καθηλωμένα.

Αντί λοιπόν, με βάση τις δικές σας δηλώσεις, που μιλάτε συνέχεια για αισιόδοξες προοπτικές της οικονομίας, για ανάπτυξη, για βελτίωση, αντί λοιπόν να δείτε πώς ο κόσμος της εργασίας θα μπορέσει να έχει απολαβές από αυτή την διαφαινόμενη, όπως εσείς ισχυρίζεστε, ανάπτυξη που έρχεται, τι κάνετε; Πήρατε μέτρα τα οποία διευρύνουν τις ανισότητες και μειώνουν το μερίδιο συμμετοχής της εργασίας στο προϊόν της ανάπτυξης. Δεν το κάνετε μόνο με τη συμβολική αύξηση του κατώτατου μισθού. Το κάνατε και με τον νόμο που πρόσφατα πέρασε πριν από λίγες μέρες για τις απλήρωτες υπερωρίες. Το κάνατε και μέσα από την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων, που είναι το πραγματικό όπλο των εργαζομένων. Αυτά λοιπόν υπόσχεστε στους νέους ανθρώπους, αυτά κι όλα τα υπόλοιπα τα οποία βλέπουμε ότι εμπεριέχονται στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά και στις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που φέρατε εσείς ως υπουργός. Και δεν φτάνουν όλα αυτά. Για να μην έχουμε καμία αμφιβολία, λέτε κιόλας στους νέους ανθρώπους ότι θα «τζογάρουμε τις ασφαλιστικές σας εισφορές», ιδιωτικοποιώντας τις επικουρικές συντάξεις. Αν αυτό δεν είναι μια βαθιά υπόκλιση απέναντι στους νόμους της αγοράς, απέναντι στην άκρατη ισοπεδωτική υιοθέτηση του νόμου του κέρδους σε όλα τα επίπεδα που οργανώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή, τι άλλο είναι; Αυτός φαίνεται, όμως, ότι είναι ο μπούσουλας που καθοδηγεί τη δικιά σας πολιτική.

Την ίδια στιγμή, η αλλεργία σας, ο ελιτισμός σας, η μεροληπτικότητά σας φαίνονται ξεκάθαρα. Αναφερθήκατε πάλι, πριν από λίγο, στο παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής. Μην το αναφέρετε αυτό το παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής, γιατί είναι εις βάρος σας. Χθες το βράδυ, λίγο πριν τελειώσει η συζήτηση, ο συνάδελφός μας κ. Θραψανιώτης από το Λασίθι, κατέθεσε εδώ πέρα μια διαφήμιση ενός ιδιωτικού κολεγίου όπου θέλει να πάρει φοιτητές για την Αρχιτεκτονική, όπου έλεγε, συν τοις άλλοις, ότι δεν είναι απαραίτητο προσόν για να εγγραφείτε, παρόλο που θα το λάβουμε υπόψη, το προσόν της γνώσης πάνω στο ελεύθερο σχέδιο και στο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Εκεί λοιπόν που τους έχετε εξισώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα εσείς, στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων -διότι η μοναδική κοινωνική συμμαχία που έχετε κάνει είναι με τους επιχειρηματίες στην εκπαίδευση, απέναντί σας έχετε όλους τους υπόλοιπους, απομονωμένοι βαδίζετε- εκεί λοιπόν δεν υπάρχει το κριτήριο της λευκής κόλλας ούτε της ειδικής βάσης εισαγωγής. Εκεί υπάρχει το δίκιο του οικονομικά ισχυρού. Όποιος πληρώνει, ανεξάρτητα πού θα τα βρει, θα μπορέσει λοιπόν να εισαχθεί και να έχει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με εκείνο το παιδί που έκανε ό,τι μπόρεσε μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, ήταν μέτριος, αριστούχος ή καλύτερος ή λιγότερο καλύτερος και εσείς με τον τρομαχτικό μηχανισμό που εισαγάγατε του ορθώνετε φραγμούς.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχει οδηγήσει σήμερα σε σαράντα χιλιάδες υπογραφές εναντίον σας. Ήταν την Παρασκευή στο διαδίκτυο, ένα ανεπανάληπτο νεανικό, διαδικτυακό κίνημα. Προσέξτε, γιατί σαν χώρος δεν τα πάτε καλά με την εκπαίδευση. Είναι κι αυτή μία –απ’ όλες- διαχρονική αχίλλειος πτέρνα. Η σχέση της παράταξής σας με την εκπαίδευση. Βαράτε, λοιπόν, γροθιά στο μαχαίρι. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε τι πρόκειται να γίνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μια σειρά διατάξεων, οι οποίες ενώ εμφανίζονται με καλοπροαίρετο τρόπο για να υπηρετήσουν την υπόθεση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ουσιαστικά, υποτιμούν τον αυτόνομο μορφωτικό ρόλο του σχολείου. Δεν μπορείς να εισαγάγεις συγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης μέσα από υπερεξουσίες στους διευθυντές που είναι μέρος, πια, ενός εγκάθετου κομματικού μηχανισμού εις βάρος του συλλόγου των διδασκόντων σε κάθε σχολείο. Εις βάρος της εκπαιδευτικής κοινότητας που υπάρχει σε κάθε σχολείο, όπου προφανώς στα πλαίσια ενός ενιαίου προγράμματος σπουδών πρέπει να έχει τη δυνατότητα της προσαρμογής, ανάλογα με τις συνθήκες και να αξιολογείται συλλογικά πάνω σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνει. Η αξιολόγηση λοιπόν δεν μπορεί να είναι τιμωρητική, όπως κατ’ επανάληψη το έχετε κάνει και στο παρελθόν, με μια σειρά από διατάξεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για να μπορέσει κάποιος να υπηρετήσει την εκπαίδευση πρέπει να πιστεύει στην αυταξία της μόρφωσης. Πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι η μόρφωση έχει μια απελευθερωτική δύναμη, γιατί γεννάει ανθρώπους με ανοιχτούς ορίζοντες, αυτούς οι οποίοι μπορούν να αμφισβητούν και να διεκδικούν μια καλύτερη κοινωνία, αυτούς που σε μια Δημοκρατία μπορούν να ασκούν κριτική στους διοικούντες. Αυτή, λοιπόν, την απελευθερωτική δύναμη της γνώσης πρέπει να τη στηρίξουμε. Και πρέπει να τη στηρίξουμε καθολικά για όλους και όλες, ανεξαρτήτως κοινωνικής καταγωγής, ανεξαρτήτως εισοδημάτων. Δεν το κάνετε αυτό. Και βλέπουμε ότι υπάρχει και πάλι μια χωρίς προηγούμενο κοινωνική μεροληψία.

Έχουμε καταθέσει πέντε τροπολογίες, οι οποίες αφορούν κρίσιμα ζητήματα. Και είναι μια ευκαιρία, η υιοθέτησή τους να σημάνει τη συνολική απαρχή μιας νέας προσέγγισης για το σχολείο. Πρώτα απ’ όλα αυτή της κατάργησης, μέσω της αναστολής εφαρμογής φέτος, της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Και να συζητήσουμε όλοι μαζί, υπάρχουν προτάσεις, υπάρχουν μελέτες. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που σας λένε ότι το 45% είναι στόχος για τις ηλικίες τις νεότερες, έτσι ώστε να είναι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το αγνοείτε αυτό και τρέχετε τριάντα χρόνια πριν. Ξεφύγετε λίγο από το θατσερικό παρελθόν σας. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν μπορείτε και στην οικονομία και στην εκπαίδευση και στην υγεία να κινείστε με βάση τις νόρμες του νεοφιλελευθερισμού εδώ και τριάντα χρόνια, που διεύρυναν τις ανισότητες! Έχει προχωρήσει ο κόσμος. Μην είστε η παράταξη της οπισθοδρόμησης. Κοιτάξτε τις σύγχρονες ανάγκες. Βγάλτε συμπεράσματα από αυτήν την πολύπλευρη κρίση που εξελίσσεται μπροστά μας, την κλιματική, την κρίση της αντιπροσώπευσης, την υγειονομική κρίση! Παρόλα αυτά, εσείς συνεχίζετε.

Η δεύτερη τροπολογία που έχουμε καταθέσει αφορά τα ζητήματα της Τράπεζας Θεμάτων. Τροπολογία, επίσης, έχει κατατεθεί για τα θέματα της αποκατάστασης των ογδόντα οκτώ χιλιάδων επτακοσίων σαράντα έξι αποφοίτων επαγγελματικών σχολών μαθητείας, όπου ουσιαστικά πρέπει να ισοτιμηθούν τα πτυχία τους με εκείνα των ΕΠΑΛ. Τη δυνατότητα απόσπασης εκπαιδευτικών με ποσοστά αναπηρίας 67% και άνω και, επίσης, την κατάργηση της κατανομής ποσοστού 20% από την επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού. Δεν μπορεί κάτι το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο να το χρησιμοποιείτε ως όπλο τιμωρίας και να στερείτε την εκπαίδευση από αυτό το οποίο επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα να κάνει η Πολιτεία, δηλαδή την ενίσχυσή της.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω, κυρία υπουργέ, το εξής: Ξέρετε, καμιά φορά κάποια παραδείγματα στη ζωή έχουν μεγαλύτερη δύναμη εκπαιδευτική και διαπαιδαγώγησης, στέλνουν ένα σήμα το οποίο σφραγίζει ολόκληρες γενιές, διδάσκουν σε μια διαφορετική αντίληψη αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αναφέρομαι στο παράδειγμα του διασώστη Ιάσωνα Αποστολόπουλου, ο οποίος κλήθηκε αρχικά από την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανήμερα του εορτασμού της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, να βραβευτεί και «κύκλοι» από το κόμμα σας παρενέβησαν να το ματαιώσουν. Θα ήθελα, λοιπόν, εσείς ως Υπουργός Παιδείας, ακριβώς γιατί κατέχετε ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται με τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, να πάρετε μια θέση πάνω σ’ αυτό. Σωστά έγινε; Αυτός ο άνθρωπος με τις συγκινητικές φωτογραφίες των μικρών μεταναστόπουλων που τα σώζει από τον πνιγμό, που τ’ αγκαλιάζει όλο στοργή, δεν είναι το πιο ισχυρό μήνυμα διαπαιδαγώγησης αλληλεγγύης και ανθρωπιάς; Πώς λοιπόν το βάζετε στην άκρη; Είναι πραγματικά μια «γκρίζα» στιγμή για την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είχαμε άλλες απαιτήσεις. Και το λέμε εμείς που ξέρετε ότι ψηφίσαμε για να εκλεγεί. Θα ήθελα, λοιπόν, το σχόλιό σας και γύρω από αυτό το θέμα.

Λ. Αβραμάκης: Η κυβέρνηση στήνει βιομηχανία εξαρτήσεων και πελατειακών σχέσεων με στόχο την πλήρη χειραγώγηση της εκπαιδευτικής κοινότητας

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το πλέγμα εξαρτήσεων και πελατειακών σχέσεων που δημιουργεί με πρόσχημα την αξιολόγηση.

«Η γαλάζια βιομηχανία αξιολόγησης που στήνεται, διαμορφώνει μια νέα ανώτερη τάξη εκπαιδευτικών που θα αξιολογούν τους συναδέρφους τους και θα καθορίζουν την καριέρα τους. Ο τρόπος επιλογής των συμβούλων εκπαίδευσης, των εποπτών ποιότητας εκπαίδευσης και των περιφερειακών εποπτών εκπαίδευσης, μέσα από ένα σύστημα μοριοδότησης που πριμοδοτεί την διοικητική εμπειρία έναντι της εκπαιδευτικής εμπειρίας και που επιδέχεται σε πολλά σημεία άνωθεν παρεμβάσεις, προϊδεάζει για ένα σύστημα φτιαγμένο για να ελέγχεται απόλυτα η εκπαιδευτική κοινότητα. Η απόδοση υπερεξουσιών στο διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας σε βάρος του συλλόγου διδασκόντων και της συμμετοχής των γονέων και των μαθητών στα ζητήματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα, οι δυνατότητες που παραχωρούνται στους διευθυντές να καθορίζουν χωρίς κανένα ουσιαστικά κριτήριο την εξέλιξη των εκπαιδευτικών, θα μετατρέψει το σχολείο από δημοκρατικό σε απολυταρχικό».

Ειδική αναφορά τέλος έκανε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Λευτέρης Αβραμάκης, στην θέσπιση εξετάσεων στην 6η δημοτικού και στη Γ Γυμνασίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η Υπουργός Παιδείας μπορεί μετά την κατακραυγή να απέσυρε την κατάπτυστη διάταξη που έδινε δικαίωμα στο διευθυντή να διαχωρίζει τους μαθητές σε τάξεις με προσωπικά του κριτήρια, επιμένει όμως να επιδιώκει το διαχωρισμό των σχολείων σε καλά και κακά σχολεία. Οι εξετάσεις που εισάγει ως μόνο αποτέλεσμα θα έχουν το διαχωρισμό των σχολείων ανάλογα με τις επιδόσεις των μαθητών και όχι την επίλυση προβλημάτων και τυχόν αντιμετώπιση βαθύτερων κοινωνικών ή πολιτισμικών αιτιών που επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις των μαθητών. Η κυβέρνηση με διατυπωμένους στόχους μόλις το 25% των μαθητών να κατευθύνεται στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση και  το υπόλοιπο 75% να κατευθύνεται στην τεχνική εκπαίδευση, επιδιώκει την μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε ένα μηχανισμό κοινωνικής και οικονομικής αναπαραγωγής του συστήματος που θα καθιστά σχεδόν αδύνατη την αμφισβήτηση, την κοινωνική κινητικότητα και την αλλαγή».

Ειρ. Αγαθοπούλου: «Με την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, το σχέδιο για εκδημοκρατισμό και αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί από εκεί που το είχαμε αφήσει»

Για σύγκρουση δύο διαφορετικών ιδεολογιών και δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων έκανε λόγο η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση» του σχολείου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Το ένα είναι αυτό στο οποίο κυριαρχεί η δημοκρατία, η ισότητα, η διαφάνεια, ο διάλογος και στο οποίο η μόρφωση όλων ανεξαιρέτως λαμβάνεται υπόψη ως υπέρτατο δικαίωμα και ως υποχρέωση της Πολιτείας ώστε να δημιουργήσει ολοκληρωμένους πολίτες και το άλλο είναι το σχέδιο στο οποίο κυριαρχεί ο αυταρχισμός, ο συντηρητισμός, ο διχασμός, η ανταγωνιστικότητα μεταξύ μαθητών και μεταξύ καθηγητών και στο οποίο η παρεχόμενη γνώση επιδιώκεται να είναι στείρα και απόλυτα προσηλωμένη στην αγορά εργασίας».

Συνέχισε κάνοντας αναφορά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων της περιόδου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτοβάθμια, στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση τονίζοντας επίσης και την σπουδαιότητα του διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και την συμβολή της σε όλα τα παραπάνω.

Η βουλεύτρια Κιλκίς άσκησε αυστηρή κριτική στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για  «ένα αυταρχικό μοντέλο, που δεν ταιριάζει σε μια σύγχρονη, δημόσια εκπαιδευτική διαδικασία, που σε καμία περίπτωση δεν δίνει ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία» και συνέχισε λέγοντας ότι «στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο φέρνετε ένα είδος αξιολόγησης με εντελώς τιμωρητικό χαρακτήρα, που δεν διασφαλίζει ούτε την αντικειμενικότητα ούτε την αμεροληψία και που η μη συμμετοχή σε αυτήν συνιστά ειδικό πειθαρχικό παράπτωμα, για το οποίο επιβάλλεται ποινή στέρησης αποδοχών τουλάχιστον ενός μήνα και αναστολή διαδικασιών εξέλιξης.»

Κλείνοντας την τοποθέτηση της η Ειρήνη Αγαθοπούλου, έδωσε δύο σημαντικά στοιχεία από την επίδραση των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ στο Κιλκίς. Απευθυνόμενη προς την Υπουργό για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τόνισε ότι «οδηγείτε σε κλείσιμο πανεπιστημιακά Τμήματα της Περιφέρειας, ίσως και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, μελέτη που έγινε από καθηγητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου, για την περιφέρειά μου, για το Τμήμα του Κιλκίς, Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης, του μοναδικού στην Ελλάδα, που γι΄ αυτό θα έπρεπε να το στελεχώνετε με μέλη ΔΕΠ και όχι να το απαξιώνετε, γιατί οι απόφοιτοί του έχουν πολύ καλή απορροφητικότητα από την αγορά εργασίας που σας ενδιαφέρει,  το 2020 είχε 145 εισακτέους και με το φετινό σύστημα προβλέπεται να εισαχθούν μόνο 20. 125 φοιτητές λιγότεροι, μείωση 86%!»

Επιπλέον, σχετικά με την δημιουργία των πειραματικών σχολείων είπε ότι «φροντίσατε να τα επεκτείνετε σε όλη τη χώρα, υποτίθεται για να έχουν πρόσβαση μαθητές από όλη την επικράτεια. Σας ενημερώνουμε όμως ότι κάποιοι συνεχίζουν να μην έχουν καν το δικαίωμα να δηλώσουν την επιθυμία τους να φοιτήσουν σε αυτά. Και αυτά είναι τα παιδιά που ζουν σε χωριά. Γιατί ταυτόχρονα με την ίδρυση νέων πρότυπων και πειραματικών δεν φροντίσατε να αλλάξετε τη διάταξη που αφορά τη μεταφορά μαθητών προς τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, την οποία πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Έτσι, στο Κιλκίς, για τα νεοϊδρυθέντα πειραματικά σχολεία, μόνο 4 αιτήσεις υπήρχαν στις 129 από μαθητές που ζουν σε χωριά. Ίσα δικαιώματα στην ευκαιρία είπατε. Θα το κάνετε πράξη έστω κι έτσι, έστω και τώρα;»

Γιάννης Αμανατίδης: Νάρκη στα θεμέλια της εκπαίδευσης το νομοσχέδιο Κεραμέως 

«Νάρκη στα θεμέλια του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας» που αποσκοπεί «στην κατηγοριοποίηση των σχολείων, την αποδυνάμωση των εκπαιδευτικών και του συλλόγου διδασκόντων» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Κεραμέως, σήμερα, από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης.


«Η δημοκρατία, ο διάλογος και η παιδαγωγική ελευθερία φεύγουν, ο κομματισμός, η ανασφάλεια και ο αυταρχισμός έρχονται» είπε, χαρακτηριστικά, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών εξηγώντας τους λόγους και τις ανάλογες προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Παιδεία, στο πλαίσιο του νεοφιλελευθερισμού, τον οποίο υπηρετεί.

Η παιδεία» σε αυτό το μοντέλο, όπως ανέφερε, «προσφέρεται ως υπηρεσία και υπόκειται στους νόμους της αγοράς».

«Οι έχοντες μπορούν να την αγοράσουν, οι μη έχοντες αρκούνται σε ένα σχολείο χαμηλών προδιαγραφών. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης έναντι της δημόσιας» επισήμανε λέγοντας, στη συνέχεια, πως η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει «τα σχολεία να είναι εργαλεία αναπαραγωγής των ανισοτήτων» ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τους μαθητές ως πελάτες.   

«Η επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση, έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά, και οδηγεί στη διάλυσή της» τόνισε, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να προσπαθεί να χτίσει το νέο, μεταμοντέρνο σχολείο της αγοράς, πάνω στα ερείπια του δημόσιου μαζικού δωρεάν σχολείου».

«Στην Παιδεία ως εμπόρευμα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιπαραθέτει την Παιδεία ως δημόσιο αγαθό» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «η εκπαίδευση είναι δικαίωμα, όχι προνόμιο ή χάρη και τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν συλλογική ευθύνη με τη δημόσια εκπαίδευση ως στοιχείο-κλειδί των δημοκρατικών δημόσιων πολιτικών».

«Η εκπαίδευση είναι ευθύνη του κράτους. Είναι ένα από τα καθήκοντα του κράτους να προσδιορίζει τους σκοπούς και τους στόχους των εκπαιδευτικών συστημάτων και να εξασφαλίζει πλήρη χρηματοδότηση για αυτούς» σημείωσε για να καταλήξει πως στην παιδεία του ατομικισμού-ωφελισμού, «αντιπαραθέτουμε την παιδεία των ουμανιστικών αξιών, με στόχο την κριτική συνειδητοποίηση του ατόμου που οδηγεί στη χειραφέτησή του».

«Γι’  αυτό το σχολείο,  λοιπόν, αγωνιζόμαστε και γι’ αυτό η νεολαία , οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα επιβάλλουν την πολιτική προοδευτική κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας, που  είναι περισσότερο από ποτέ, αναγκαία σήμερα» είπε.

Σ. Αναγνωστοπούλου: Η κ. Κεραμέως, μειώνει συνέχεια το κύρος και τη χρηματοδότηση από τα δημόσια πανεπιστήμια.

«Θα ήθελα μόνο μισό λεπτό εκτός του χρόνου της ομιλίας μου για μία οφειλόμενη απάντηση στην κυρία Υφυπουργό. Δεν θα ζητήσω να ανακαλέσει την απρεπή έκφραση ότι η κ. Τζούφη και εγώ ήμασταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ας μείνει όμως στα Πρακτικά της Βουλής. Ας μείνουν στα Πρακτικά της Βουλής όλα όσα έχουν ειπωθεί και στις Επιτροπές, για να καταλάβουν οι Έλληνες πολίτες ποιοι θέλουν να εργαλειοποιήσουν το «Me too» για πολιτικές ευθύνες. Δεν θα πω τίποτα άλλο.

Έρχομαι στο νομοσχέδιο και σε όσα συμβαίνουν στην παιδεία. Έχουν συγκεντρωθεί εξήντα τέσσερις χιλιάδες υπογραφές εναντίον της Υπουργού Παιδείας, για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Θυμίστε μου μία και μοναδική φορά που να έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα.

Και ξέρετε γιατί δεν έχουν συγκεντρωθεί υπογραφές ξανά; Τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά με τις εισαγωγικές εξετάσεις -δε λέω ότι ήταν απολύτως αταξικές, τα φροντιστήρια έβαζαν ταξικούς φραγμούς - αυτό το κράτος, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, κατόρθωνε να φτιάξει μία κοινωνική ζώνη προστασίας. Αυτή η κοινωνική ζώνη προστασίας ήταν οι νέοι άνθρωποι. Έκλεινε το κράτος το μάτι στους νέους για να του δείξουν εμπιστοσύνη: «Περνάτε τις εξετάσεις, αυτοί είναι οι όροι». Ποτέ κανένας νέος -όλοι περάσαμε από αυτές τις εξετάσεις- δεν διαμαρτυρήθηκε. Μπορεί να έλεγε ότι ήταν πιο δύσκολα τα θέματα μία χρονιά ή οτιδήποτε σχετικό, αλλά ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε ότι ο ίδιος ο Υπουργός βάζει το χέρι του και κάνει μία βίαιη ανακατανομή η οποία βγάζει τον κόσμο απέξω. Βίαιη ανακατανομή. Όπως το κάνετε στο εισόδημα, όπως το κάνετε στην εργασία, όπως το κάνετε παντού. Ναι, σε αυτό είστε συνεπείς. Βίαιη, ανάλγητη και χυδαία ανακατανομή, όταν μάλιστα αυτή αφορά νέους ανθρώπους.

Μην μου πει κανένας και από τους Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι είναι λογικό. Το είπα και στην Επιτροπή. Χώρες όπως η Γαλλία, που έχουν ένα καλό παιδαγωγικό σύστημα -το ξέρει και η κυρία Υπουργός, το ξέρω και εγώ- αναστέλλουν μετά από δύο αιώνες τις εξετάσεις του Baccalaureat εξαιτίας της πανδημίας. Ξέρετε τι είπε εκεί ο Υπουργός Παιδείας; «Δεν θέλουμε να αδικήσουμε τους μαθητές». Ένα σοβαρό Υπουργείο Παιδείας, δηλαδή, το φως το ρίχνει στους μαθητές. Τι έρχεται και μας λέει το δικό μας Υπουργείο Παιδείας; Ότι με «2» και «3» στο γραπτό οι μαθητές πέρναγαν στα πανεπιστήμια. Δημιουργεί στην κοινωνία την αντίληψη στοχοποίησης των νέων, ότι δηλαδή είναι κάτι άχρηστοι που πέρναγαν με «2» και «3». Κυρία Υπουργέ, μέχρι να τελειώσει η ψήφιση του νομοσχεδίου, θα ήθελα  να μας καταθέσετε μελέτη των τελευταίων είκοσι χρόνων από το Υπουργείο που να το δείχνει αυτό.

Το υπουργείο έπρεπε να ρίξει το φως στις ίδιες τις εξετάσεις, γιατί  το σύστημα παρουσιάζει όντως σημεία εκφυλισμού. Στον 21ο αιώνα αν συνεχίζαμε με αυτή τη λογική εμπιστοσύνης προς τη νέα γενιά, θα έπρεπε να μειωθούν τα φροντιστήρια και επειδή το απολυτήριο πιστοποιεί τις γνώσεις, οι εξετάσεις να γίνονται για την κατανομή στα πανεπιστήμια. Αυτό το σύστημα θα έπρεπε να βελτιωθεί, ούτως ώστε να μειώνονται και οι ταξικές ανισότητες, να μειωθεί η παπαγαλία. Αυτό είναι μεταρρύθμιση.

Τι έκανε η κ. Κεραμέως; Στέλνει τα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια. Είναι, όμως, λάθος αυτό. Το χρησιμοποίησα σαν επιχείρημα και εγώ. Το κακό δεν είναι να στείλει τα παιδιά στα ιδιωτικά κολέγια. Όχι. Το να νομιμοποιηθεί η κρατική χρηματοδότηση στα ιδιωτικά κολέγια είναι το μεγάλο ζήτημα. Αυτό κάνει η κ. Κεραμέως,  μειώνοντας συνέχεια το κύρος και τη χρηματοδότηση από τα δημόσια πανεπιστήμια.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών. Εδώ επίσης έχουμε μία παράδοση στη Μεταπολίτευση, όλες αυτές τις δημοκρατικές κατακτήσεις που συμπύκνωσε η Μεταπολίτευση -πολλές φορές χωρίς τον καλύτερο τρόπο- δημιουργήθηκαν στρεβλώσεις στην πορεία των αγώνων ενός λαού επί πάρα πολλές δεκαετίες, γιατί δεν είναι μόνο της Μεταπολίτευσης, έρχονται από πριν. Αντί λοιπόν να πάμε σε διορθωτικές κινήσεις, σεβόμενοι τη δημοκρατική παράδοση αυτού του τόπου, η κ. Κεραμέως, ο κ. Χατζηδάκης, οι πάντες –Ναι, είστε συνεπείς- έρχονται να κόψουν το νήμα, να αποκόψουν την κοινωνία, να της στερήσουν αυτά τα νήματα που την κάνουν να είναι αγωνιστική, διεκδικητική, συλλογική και αλληλέγγυα. Αυτό κάνουν με τους νέους. Φόβος. Να αλλάξουμε τη βάση ακόμα και για μαθήματα που δεν διδάχτηκαν.

Μας λένε ότι «δεν θέλουμε να αξιολογηθούν» και «εξισωτισμός προς τα κάτω» και όλα αυτά. Τι κάνει η κ. Κεραμέως; Νομίζει ότι είμαστε εκτός εκπαιδευτικού συστήματος, δεν ξέρουμε τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών και έρχεται εδώ να μας διαφωτίσει. Κόβει ό,τι καλό έχει γίνει από τη Μεταπολίτευση και μετά και τσαλαβουτάει – είναι αυτό που κάνει ο αστισμός, ο οποίος θέλει να κόψει τις αντιστάσεις- τσαλαβουτάει σε παραδόσεις, υποτίθεται, σε μοντέλα ξένα χωρίς να τα ξέρει, χωρίς να τα έχει αφομοιώσει.

Τι μας έδειξε η πανδημία, κυρία Κεραμέως; Τμήματα με είκοσι επτά μαθητές. Σας καλώ όλους και τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μου πείτε: έχετε μπει ποτέ σε ένα τμήμα με είκοσι επτά έφηβους να κάνετε μάθημα; Ξέρετε εκεί τι μεγάλη επίδειξη δεξιοτήτων -που σας αρέσει σαν όρος- πρέπει να κάνει ένας εκπαιδευτικός για να μπορεί μέσα σε δέκα τετραγωνικά να κρατήσει είκοσι επτά εφήβους;

Έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ τα ΠΕΚΕΣ. Δεν σας αρέσουν; Πατήστε όμως πάνω σ’ αυτή τη γραμμή. Μεταρρυθμίσεις, χρηματοδότηση σχολικών μονάδων. Οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία θέλουν χρόνο και λεφτά. Χωρίς αυτά δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις.

Αντιθέτως τι κάνετε; Εκφοβίζετε. Φόβος συνέχεια, ένας συντηρητισμός απίστευτος. Ο επιθεωρητής, ο διευθυντής και μία ιεραρχία διορισμένη. Τι λέει η κυρία Κεραμέως; «Απεμπολούμε εξουσίες. Θέλουμε αποκέντρωση». Απεμπολούμε εξουσίες -προσέξτε- τι είναι; Απεμπολώ εξουσίες εγώ, για να μην είμαι στο μάτι του κυκλώνα και να λογοδοτώ, αλλά τις μεταφέρω σε μία ιεραρχία η οποία φαίνεται σαν ανεξάρτητη. Οι περισσότεροι όμως διορίζονται από εμένα, φτιάχνω ένα κομματικό κράτος και εκφοβίζω τον εκπαιδευτικό. Και αυτό το θεωρείτε μεταρρύθμιση! Και θα ήθελα, κυρία Κεραμέως, να συζητήσουμε για άλλα μοντέλα αλλά και για τις υποστηρικτικές δομές που έχουν αυτά τα μοντέλα για τους εκπαιδευτικούς.

Μία τελευταία λέξη για το πολλαπλό βιβλίο, γιατί και εκεί φαίνεται σαν να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή, πράγμα που ζητούσαμε εμείς επί πάρα πολλά χρόνια. Προγράμματα σπουδών τα οποία είχαμε ξεκινήσει από το 2018 και μετά, ακυρώθηκαν. Ακυρώθηκαν χωρίς κανέναν λόγο. Δεν έχουν φτιαχτεί ακόμα προγράμματα σπουδών.

Όχι μόνο καταργήθηκαν, αλλά τώρα φτιάχνονται προγράμματα σπουδών και οι ίδιοι άνθρωποι που είναι εκεί θα πάνε να γράψουν και βιβλία, θα μπούνε σε έναν ανταγωνισμό και θα έχουν το προβάδισμα, όπου θα υπάρξουν βιβλία από σχολάρχες, από μεγάλους εκδοτικούς οίκους και το πολλαπλό βιβλίο χάνεται.

Προγράμματα σπουδών, για να είμαστε σοβαροί, ένα βιβλίο οδηγός και βιβλιοθήκες αξιόπιστες κι αξιοπρεπείς σε όλα τα σχολεία».

Β. ​Αποστόλου: Η εκπαιδευτική κοινότητα θα ορθώσει ανάστημα στον αντιεκπαιδευτικό δρόμο της κυβέρνησης

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ευβοίας και πρώην υπουργός Βαγγέλη Αποστόλου, τόνισε αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε ακολουθεί την ίδια τακτική που χαρακτηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης. Δημιουργείτε κυρίες της Κυβέρνησης, και στο χώρο της παιδείας, συνθήκες για τη διαμόρφωση πλαισίου Κράτος – φέουδο. Και μιλάτε για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό. Ποιον νομίζετε ότι θα παραπλανήσετε;

Η δήθεν αυτόνομη λειτουργία του σχολείου, οι αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης, στην επιλογή στελεχών και η συγκεκριμένη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αποτελούν τα βήματα, για πελατειακό σύστημα και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Με την φερόμενη αναβάθμιση, το κλίμα των σχολείων θα αλλάξει προς αρνητική κατεύθυνση. Θα γίνει τελείως διαφορετικό. Θα είναι ένα σχολείο, όχι μόνο με εξαρτήσεις, αλλά και με κυρίαρχο το αίσθημα της ανασφάλειας. Κι όλα αυτά στην καθημερινότητα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάλυση του παιδαγωγικού κλίματος, της συναδελφικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης στο σχολείο.

Είναι αυτό το σχολείο που η Κυβέρνηση, ουσιαστικά το αντιμετωπίζει σαν εταιρία και τους εκπαιδευτικούς απλώς ως διεκπεραιωτές εντολών.

Η εκπαιδευτική κοινότητα να είστε βέβαιοι ότι θα ορθώσει ανάστημα απεναντί σας. Η κακοποίηση των εννοιών, αυτονομία, ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών και αποκέντρωση είναι προφανής. Δεν μπορείς να έχεις αυτονομία και αποκέντρωση, χωρίς δημοκρατία. Η συρρίκνωση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου των διδασκόντων και ο περιορισμός του σε επουσιώδη πράγματα, σε συνδυασμό με το διορισμό ουσιαστικά, του σχολικού συμβουλίου, δεν αποτελούν αποκέντρωση, ούτε ενδυνάμωση του ρόλου των εκπαιδευτικών.

Ξαναγυρίζουμε όχι μόνο στον παλιό επιθεωρητή, αλλά και έχουμε τον διευθυντή επιθεωρητή πλέον. Η ενίσχυση της δήθεν αυτονομίας του σχολείου παραπέμπει στην όλο και μεγαλύτερη απαλλαγή του κράτους, από τις υποχρεώσεις του στη χρηματοδότηση, στη στελέχωση, στην επιμόρφωση και στις άλλες λειτουργίες του σχολείου. Εξάλλου, ανάμεσα στα κριτήρια της λεγόμενης αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, που απορρίφθηκε με συντριπτικά ποσοστά από τους εκπαιδευτικούς, ήταν η διαχείριση των οικονομικών πόρων και του προσωπικού σε επίπεδο σχολικής μονάδας.

Αυτονομία με βάση αυτή την εμπειρία, σημαίνει μεγαλύτερη εξάρτηση των σχολείων από την τσέπη των γονιών και τις ανάγκες της αγοράς. Σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή με διάφορους φορείς, όπως ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις,  που αποκτούν λόγο ακόμα και στο τι θα διδάσκεται, με τους ταξικούς φραγμούς να υψώνονται όλο και περισσότερο.

Συνέπεια των παραπάνω θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη κατηγοριοποίηση των σχολείων, κάτι που θα ενταθεί ακόμα περισσότερο και από το πολλαπλό βιβλίο. Ουσιαστικά, η συγγραφή των βιβλίων από ευθύνη του κράτους μεταφέρεται στους ιδιώτες.  Δεν εξασφαλίζεται από το κράτος η δωρεάν παροχή τους. Όσο για τη δήθεν ελευθερία επιλογής, αυτή υπονομεύει την ανάγκη για ένα ενιαίο, σύγχρονο και επιστημονικά και παιδαγωγικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα σπουδών, ενώ εντείνει την κατηγοριοποίηση των σχολείων.

Τα σχολεία κατηγοριοποιούνται ανά γειτονιά και Δήμο. Αντί για άριστα σχολεία για όλα τα παιδιά, τα σχολεία διαχωρίζονται σε καλά και κακά. Ένα μέτρο που αποτελεί το πρώτο βήμα για να επιβληθούν τιμωρίες με τη μορφή στέρησης πόρων, όπως ήδη έχει συμβεί με τα Πανεπιστήμια. Η ανισότητα των σχολείων, ανάλογα με το κοινωνικό- βιοτικό επίπεδο της κάθε γειτονιάς, γίνεται ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για χιλιάδες μαθητές και οικογένειες. Όσο για τη λεγόμενη ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αυτή καμία σχέση δεν έχει με την αναβάθμιση της διδασκαλίας και του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Θα υπονομεύεται την ίδια ώρα.

Αφορά στην ουσία, τον ασφυκτικό έλεγχο, ώστε να υλοποιούν κατά γράμμα τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, όπως αυτές θα εξειδικεύονται κάθε φορά και από την  κυβέρνηση. Δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση, αλλά αντίθετοι σε αυτή την αξιολόγηση. Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες εντός του σχολείου που θα αναπτύσσουν την αγάπη για τη γνώση, συνθήκες που θα καλλιεργούν την αντίληψη για την αναζήτηση της αλήθειας. Μια αλήθεια που θα ερμηνεύσει και θα αλλάξει τον κόσμο. Κι αυτά τα σχολεία πρέπει να είναι δωρεάν, ίδια και ενιαία για όλα τα παιδιά.

Ασφαλώς και γνωρίζετε συνάδελφοι της Ν.Δ. ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει στην εκπαίδευση, εάν δεν έχει την αποδοχή και την στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας- εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς. Κυρία Υπουργέ είτε σας παραιτήσουν, είτε παραιτηθείτε, να ξέρετε ότι τελικά θα μείνετε μόνη σας, σ΄αυτό τον αντιεκπαιδευτικό δρόμο που ακολουθείτε με το παρόν νομοσχέδιό σας. Γι' αυτό και το καταψηφίζουμε».

Δώρα Αυγέρη: «Κοίτα ποιος μιλά για αξιολόγηση! Αυτός που δεν αξιολογεί τον ίδιο και τους υπουργούς του και δεν λογοδοτεί για το πόθεν έσχες του!

Σύμφωνα με τη Δώρα Αυγέρη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που προηγήθηκαν και χθες με τις ομιλίες τους, ήδη αποδόμησαν σημείο προς σημείο άλλο ένα νομοθετικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ.

«Ό,τι και να αντιτάξει η κυβερνητική πλειοψηφία, η λογική των επιχειρημάτων της καταδεικνύει ένα πράγμα: τα περί αναβάθμισης του σχολείου και ενδυνάμωσης των εκπαιδευτικών είναι κενά νοήματος.

Το μόνο νόημα που έχει η αξιολόγηση της ΝΔ είναι να εγκαθιδρυθεί ένας σκληρά γραφειοκρατικός, πολυδαίδαλος και πανάκριβος μηχανισμός ελέγχου στα σχολεία, προκειμένου το μοντέλο νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης που ευαγγελίζεται το κατεστημένο, γίνει ιδεολογία του κράτους και κανονικότητα στη συνείδηση των πολιτών (των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών) από την πρώτη μέρα στο σχολείο.

Δήθεν αξιολόγηση, που αποσκοπεί στο να βγάλει μαθητές απ’ τα σχολεία και να τα στρέψει σε μια αγορά-ζούγκλα, χαμηλής εξειδίκευσης και προσόντων εργατών, για να τους δίνει μισό ευρώ αύξηση  την ημέρα, όπως έκανε χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι η κοινωνική ισότητα είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση.

Λες και οι κοινωνικές αδικίες είναι φυσικό φαινόμενο».

Σωκράτης Βαρδάκης: «κυρία Υπουργέ, πτωχεύσατε σε όραμα, ιδέες, κουλτούρα, σχέδιο πρόγραμμα και σκέψη»           

Τοποθετούμενος επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την «αναβάθμιση του σχολείου» ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στηλίτευσε την κυνικότητα και την πλήρη απάθεια της Κυβέρνησης, η οποία στήνει το δημόσιο σχολείο στο απόσπασμα.

Ο κ. Βαρδάκης τόνισε ιδιαίτερα ότι η κυβέρνηση καταργεί κάθε έννοια συλλογικής έκφρασης στην εκπαίδευση, επαναφέροντας ένα συγκεντρωτικό, προσωποκεντρικό σύστημα, δομημένο από έναν αδιανόητο αριθμό στελεχών, με μοναδικό αντικείμενο τον έλεγχο επί των διαδικασιών της αξιολόγησης.

Νομοθετώντας διατάξεις που μυρίζουν ναφθαλίνη, η ΝΔ ευνουχίζει τον σύλλογο διδασκόντων, παραχωρώντας πλήθος αρμοδιοτήτων στον διευθυντή του σχολείου, σπέρνοντας για μια ακόμη φορά διχόνοια στην εκπαιδευτική κοινότητα. Από την άλλη πλευρά, μόνο στην “ενδυνάμωση” των εκπαιδευτικών δεν στοχεύει, καθώς αφαιρείται και το παραμικρό ίχνος αυτενέργειάς τους, ενώ απειλούνται με πειθαρχικά και στερήσεις μισθού.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε στη διαφαινόμενη κατηγοριοποίηση των σχολείων, με βάση την απόδοσή τους, στην οποία αποσκοπεί η κυβέρνηση, γεγονός που θα δημιουργήσει σχολεία δύο ταχυτήτων. Αυτά που θα παίρνουν όλες τις επιχορηγήσεις και θα απευθύνονται στην ελίτ και τα άλλα, που θα συνεχίσουν να υποχρηματοδοτούνται και να υποβαθμίζονται, μέχρι το οριστικό κλείσιμό τους.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βαρδάκης, επεσήμανε ότι, η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύει  περίτρανα, τα μίλια που την χωρίζουν από την καθημερινή πραγματικότητα της μέσης οικογένειας.

Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση εφαρμόζει στην Παιδεία τις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές και εντείνει τις ταξικές ανισότητες

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης Καλλιόπη Βέττα μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αναφέρθηκε αρχικά στον «ανταγωνισμό» των υπουργών στον αγώνα να εφαρμόσουν τις πιο νεοφιλελεύθερες συνταγές.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Από την κατάργηση του οκταώρου, τη πληρωμή με ρεπό και τη μείωση της αποζημίωσης των υπερωριών, τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την αστυνομοκρατία, την κατάργηση της απλής αναλογικής και των δημοκρατικών κεκτημένων, έως ακόμα και την επίθεση στους καλλιτέχνες και στον Πολιτισμό, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διεκδικητών του «τροπαίου» για τον πιο αντιλαϊκό εκφραστή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, στον τομέα της Παιδείας έχουμε μια ισχυρή υποψηφιότητα για τον «επίζηλο» αυτό τίτλο, η οποία σήμερα, βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια της»

Στη συνέχεια, ανέδειξε τα σημεία του νομοσχεδίου που δημιουργούν κάθετη, ιεραρχική δομή στην εκπαίδευση με πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές του ανωτέρου, γεγονός που καταστρατηγεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του σχολείου.

Επίσης, έκανε αναφορά στην τιμωρητική αξιολόγηση  που θεσπίζεται, καθώς προκύπτει μισθολογική και εκπαιδευτική στασιμότητα από τη μη εκπλήρωση των προϋποθέσεων.

Όπως τόνισε, «η αξιολόγηση είναι μια αναγκαία διαδικασία… που θα περιλαμβάνει, αποκλειστικά, την επιμόρφωση και την στήριξη των εκπαιδευτικών και όχι τον φόβο, την εκδίκηση και την τιμωρία. Μόνο έτσι μπορεί να είναι αποτελεσματική και δίκαιη»

Στη συνέχεια, τόνισε την αδικία με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καθώς απομακρύνει πάνω από 20.000 υποψηφίους από τα Δημόσια Α.Ε.Ι., στρέφοντας τους – όπως ήταν η αρχική επιδίωξη της κυβέρνησης – στα ιδιωτικά κολλέγια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην στρέβλωση με την Ε.Β.Ε. στις αθλητικές δοκιμασίες όπου, ακόμα και πρωταθλητές αγωνισμάτων μπορεί να μείνουν εκτός Σ.Ε.Φ.Α.Α..

Παράλληλα, στο ίδιο πεδίο, στηλίτευσε την έλλειψη προσαύξησης σε αθλητές και αθλήτριες που έχουν διακριθεί σε διεθνείς αγώνες και, στους οποίους, δεν προσμετράται στο μηχανογραφικό η μοριοδότηση από την επιτυχία τους.

Κλείνοντας, αφού αναφέρθηκε στις τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την στήριξη των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου - η μία εκ των οποίων αφορούσε την άμεση αναστολή της θέσπισης Ε.Β.Ε.-, έκανε κάλεσμα στην εκπαιδευτική κοινότητα για ένα δίκαιο και προοδευτικό σχολείο:

«Για ένα σχολείο πραγματικά αυτόνομο, ανεξάρτητο και δημοκρατικό, για ένα σχολείο ίσων ευκαιριών, που θα βοηθάει εξίσου τον μαθητή και τη μαθήτρια που παρουσιάζει γνωστικές ελλείψεις, όπως και τον συμμαθητή ή την συμμαθήτρια του που θα έχει ιδιαίτερες ικανότητες και επιδόσεις.

Για ένα σχολείο δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και πλουραλισμού.

Για το σχολείο που αξίζει στα παιδιά μας.»

Δημ. Βίτσας: «Η Νέα Δημοκρατία φορτώνει στη νεολαία τη δική της καταστροφική πολιτική»

Στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, τόνισε:

«Η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της», λεγόταν πριν 100 χρόνια και βάλε. Δεν τρώει η Ελλάδα τα παιδιά της, αυτό το κάνουν οι δικές σας πολιτικές. Που στοχεύουν στη δημιουργία μιας καχεκτικής οικονομίας στηριγμένης σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, στη δήθεν ανάπτυξη τύπου καζίνο, σε υπηρεσίες εστίασης και στο real estate.

Αυτό είναι το μοντέλο που έχετε στο μυαλό σας για την Ελλάδα και τους νέους. Η συστηματικότητα με την οποία κατεδαφίζετε το μέλλον των νέων και τους καταδικάζετε στην επισφάλεια έχει πολιτικές ερμηνείες, αλλά επιδεικνύετε μια άγρια χαρά όταν το κάνετε που δεν είναι εύκολα εξηγήσιμη με πολιτικούς όρους. Μήπως προσπαθείτε να αποκτήσετε το προσωνύμιο της υπουργού που οι νέοι αγαπούν να μισούν;

Η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιεί κατά κόρον τον ευφημισμό, δηλαδή τη διαστρέβλωση των εννοιών με τρόπο τόσο γκροτέσκο και χυδαίο, ώστε χάνουν το νόημα τους.

Έχετε δημιουργήσει ένα εργασιακό περιβάλλον ακραίας επισφάλειας κυρίως για τους νέους εργαζομένους και το βαφτίζετε μεταρρύθμιση, ευελιξία και παροχή νέων δυνατοτήτων.

Καταθέτετε μέσα στη μαύρη νύχτα νομοσχέδια που θα δώσουν τις συντάξεις -κυρίως των μελλοντικών γενεών- στην ιδιωτική κερδοσκοπία και μιλάτε για «νέο ασφαλιστικό σύστημα».

Έχετε φορτώσει τη νεολαία με όλη την ευθύνη για τη δική σας καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, πότε κατηγορώντας της ότι μεταδίδει τον ιό στις πλατείες και πότε ότι δεν εμβολιάζεται και σας χαλάει το τείχος ανοσίας – αν και τους δίνετε κι ένα χαρτζιλίκι ντροπής.

Πουθενά, όμως, δεν φαίνεται τόσο απαξία σας για τη νεολαία όσο στις πολιτικές σας για την παιδεία. Εξυμνείτε την αριστεία, ενώ καταδικάζετε χιλιάδες νέους να μη σπουδάσουν, εάν οι οικογένειες τους δεν διαθέτουν τα χρήματα να τους στείλουν σε κάποιο υποβαθμισμένο ιδιωτικό κολλέγιο που ανήκει σε κάποιον από τους κομματικούς σας πελάτες.

Συγχρόνως, τροφοδοτείτε την έξοδο νέων Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, παρά τα μεγάλα λόγια σας περί της επιστροφής τους. Γεμίζουν οι ιατρικές σχολές του εξωτερικού με Έλληνες φοιτητές, όπως η Ιατρική σχολή της Σόφιας, για παράδειγμα.

Μας πιπιλίζετε το μυαλό με δυο πράγματα: το ένα, ότι μπαίνουν 100 στα ελληνικά πανεπιστήμια και βγαίνουν 60. Και αντί να μας πείτε πώς θα κάνετε το 60, 70 ή 80, ποια στήριξη θα δώσετε στους νέους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, τι κάνετε; Απλώς αποκλείετε αυτούς που θεωρείτε «περιττούς» εκ των προτέρων. Μόνο και μόνο για να υπερηφανεύεστε στους Ευρωπαίους συναδέλφους σας ότι βελτιώσατε τον λόγο εισαχθέντων και αποφοίτων.

Και το δεύτερο: οι δημοσκοπήσεις που δήθεν δείχνουν ότι η κοινωνία επικροτεί τη δήθεν μεταρρύθμιση σας. Όταν στις δημοσκοπήσεις που επικαλείστε, η δομή των ερωτήσεων καθοδηγεί και τις απαντήσεις. Ποια, άραγε, θα ήταν η απάντηση στην ερώτηση «θέλετε το παιδί σας να περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση»; Ασφαλώς 100%!

«Αναβάθμιση του σχολείου» έχετε ονομάσει το νομοσχέδιο που συζητάμε, με το οποίο ολοκληρώνετε την υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου που είναι κεντρικό στοιχείο του δόγματός σας. Δυσκολεύομαι να ονομάσω τον δικό σας ακραίο νεοφιλελευθερισμό «ιδεολογία», μάλλον θυμίζει θρησκευτική σέχτα.

Μια επιπλέον σημείωση: ο υψηλός συντελεστής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές θα έχει ως συνέπεια πολλές σχολές να αντιμετωπίσουν αδυναμία πλήρωσης όλων των θέσεων, γιατί δεν ελήφθη υπόψη το ειδικότερο ζήτημα με τους επιλαχόντες. Κάθε χρόνο πολλοί σπουδαστές αποχωρούν.  Οι θέσεις αυτών συμπληρώνονταν από επιλαχόντες της γενικής σειράς και των ειδικών κατηγοριών και οι βαθμολογίες αυτών μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερες από τις βάσεις εισαγωγής.  Από ποια λοιπόν δεξαμενή θα αντλήσουν τους επιλαχόντες, αφού φέτος δεν δίδεται η ευκαιρία στους υποψηφίους των στρατιωτικών σχολών για μια θέση επιλαχόντα;  Έχετε κάποια σκέψη για αυτό ή θα ακολουθήσετε και εδώ το δόγμα βλέποντας και κάνοντας; Έτσι θα γίνεται στο εξής η εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων; Με το θα δούμε;

Αντιλαμβάνεστε την παιδεία όχι σαν δημόσιο αγαθό και δικαίωμα όλων, αλλά σαν προνόμιο ολίγων και σαν εμπόρευμα που παρέχεται επί πληρωμή. Η σκέψη σας ανήκει στην εποχή πριν τον Διαφωτισμό και πριν τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αυτά τα δύο ιστορικά φαινόμενα έβαλαν τη βάση της δημόσιας παιδείας, προσβάσιμης σε όλους. Όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, η επέλαση του ανορθολογικού δόγματος του νεοφιλελευθερισμού έχει επαναφέρει τη μόρφωση στη θέση του εμπορευματικού προϊόντος. Όπου, το κριτήριο δεν είναι η κοινωνική ανάγκη, αλλά το κέρδος. Μιλάτε για δήθεν εκσυγχρονισμό και ακυρώνετε μια θεμελιώδη έννοια της νεωτερικότητας. Όπισθεν ολοταχώς.

Αυτό που πρέπει να σκεφτείτε ότι οι ίδιες εμμονές του νεοφιλελευθερισμού ενυπάρχουν στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Όχι μόνο τη δική σας αποτυχία, αλλά του κόσμου. Οι ανισότητες και οι ανταγωνισμοί στην πρόσβαση μέσων προστασίας, φαρμάκων και εμβολίων, η εμπορευματοποίηση της περίθαλψης, η διάλυση της δημόσιας υγείας. Ιδού οι αιτίες της αποτυχίας.

Μιλάτε συνεχώς για την Ευρώπη και τον αναγκαίο εξευρωπαϊσμό μιας χώρας που για εσάς ποτέ δεν θα είναι αρκετά «ευρωπαϊκή». Και την οδηγείτε αυτή τη χώρα συστηματικά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτόν που έχει επιλέξει η Ευρώπη. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν για το μέλλον της οικονομίας τους στη γνώση. Ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της γνώσης. Γι’ αυτό στην Ευρώπη αυξάνονται οι αριθμοί των πτυχιούχων πανεπιστημίου και των κατόχων μεταπτυχιακού και ερευνητικών τίτλων.

Εσείς εδώ επιβάλλετε τη μείωσή τους. Και δεν βλέπετε ότι η Ευρώπη προσελκύει συνεχώς νέους Έλληνες επιστήμονες. Τι άλλο είναι το περίφημο brain-drain;

Η Ελλάδα που θέλετε να φτιάξετε θα είναι μια χώρα που αυτό που οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ως το πολυτιμότερο αγαθό, αυτή το πετάει διότι το θεωρεί πληθωρισμό, κάτι περιττό, εμμονή ή φετίχ με τα πτυχία, όπως λέτε.

Γιατί τέτοια είναι η κοινωνία που ονειρεύεστε: Μια κοινωνία όπου όλοι θα ξέρουν τη θέση τους. Οι δήθεν άριστοι, μια μικρή κλειστή κλίκα με τα χαρακτηριστικά της ημιμάθειας και της προκλητικής προβολής. Ένα μεσαίο στρώμα που θα παλεύει όχι τόσο να ανέβει, όσο να μην πέσει. Και όλοι οι υπόλοιποι. Χωρίς τα εφόδια της γνώσης σε αντικείμενα που χτίζουν προσωπικότητες με αυτοπεποίθηση. Πειθήνιο ανθρώπινο δυναμικό για μια οικονομία χαμηλής ειδίκευσης, χαμηλής τεχνολογίας και χαμηλής παραγωγικότητας. Που δεν θα παράγει καινοτομία και νέες ιδέες, καινοφανή προϊόντα και υπηρεσίες αιχμής εδώ, αλλά θα αποθεώνει τους λαμπρούς Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό».

Χ. Γιαννούλης: Γκρεμίζουν τα όνειρα της νέας γενιάς αλλά δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν

Κατά την ομιλία του ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Γιαννούλη, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις», τόνισε ότι:

«Σε πανικό η κυρία Κεραμέως απειλεί με μηνύσεις βουλευτές που «τολμούν» να πουν την αλήθεια για το επαίσχυντο νομοσχέδιο για την Παιδεία».

Ενώ επισήμανε ότι: «Πραγματικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να ανοίξει λεωφόρους κέρδους για τα ιδιωτικά κολέγια, αφήνοντας έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψήφιους».

Επιπλέον υπόγράμμισε: «Γκρεμίζουν τα όνειρα της νέας γενιάς την οποία φοβούνται και μισούν, γιατί απλά  τους  αμφισβητεί.

Με την άβουλη στάση τους οι βουλευτές της ΝΔ θα δικαιώσουν στο τέλος τον Διονύση Σαββόπουλο που έγραφε και τραγουδούσε «τί να φταίει η Βουλή, τί να φταίν΄ οι εκπρόσωποι, έρημοι κι απρόσωποι».

Ν. Γκαρά: «Εγκληματείτε εις βάρος της νεολαίας και της δημόσιας εκπαίδευσης -  Υπηρετείτε την αριστεία του πορτοφολιού»

Επίθεση στην κυβέρνηση για την εγκληματική πολιτική που ασκεί απέναντι στους νέους αλλά και στην πλειονότητα της κοινωνίας την οποία και φτωχοποιεί, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά.

Η κα Γκαρά, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΝΔ για το δημόσιο σχολείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές αντικοινωνικές, αθηνοκεντρικές, ελιτίστικες και εκδικητικές απέναντι στα νέα παιδιά: «τους κόβετε τα φτερά, τους κόβετε τα όνειρα, καταστρέφετε το παρόν και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη ειδικά στην επιβολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που αποκλείει από τα Δημόσια Πανεπιστήμια πάνω από 25.000 μαθητές, ακόμη και αυτούς που αρίστευσαν.

Η Βουλευτής Έβρου τόνισε πως η κυβέρνηση ουσιαστικά δείχνει την πόρτα της εξόδου από τη χώρα στους μαθητές, προκειμένου να καταφέρουν να σπουδάσουν σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού, αν και εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα. «Δημιουργείτε ένα νέο κύμα brain-drain που έχει την υπογραφή Κεραμέως-Μητσοτάκη», υπογράμμισε.

Εξήγησε πως στην πραγματικότητα η Υπουργός Παιδείας, φοβάται τη γνώση, για την αυτοπεποίθηση και την κοινωνική δύναμη που δίνει στους πολίτες. Για αυτό και δηλώνει προκλητικά πως τα νέα παιδιά «εγκλωβίζονται» στο πανεπιστήμιο, ενώ την ίδια στιγμή φροντίζει να φτάσει παντού το μήνυμα πως επί ΝΔ μόνο όποιος έχει «γεμάτο πορτοφόλι» θα παίρνει πτυχίο. «Αποδυναμώνετε δεκάδες περιφερειακά αξιολογότατα τμήματα με αρνητικές επιπτώσεις και για τις τοπικές κοινωνίες, για να εξασφαλίσετε πελατεία στα ιδιωτικά κολλέγια, για τα οποία έχετε φροντίσει να εξομοιώσετε σε προηγούμενα νομοθετήματα τα πτυχία», σημείωσε η κα Γκαρά.

Παράλληλα, η Βουλευτής Έβρου επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φράση του «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο», τονίζοντας πως στην πραγματικότητα εννοεί πως δεν πρέπει να σπουδάσουν τα παιδιά του ψυκτικού από το Περιστέρι, του αγρότη από την Ορεστιάδα, του τεχνίτη από το Σουφλί, του κτηνοτρόφου από τη Σαμοθράκη, «διότι η αριστεία για τη ΝΔ, η Παιδεία, η Υγεία, θεωρούνται εμπόρευμα ακριβό και όχι δικαίωμα».

Κλείνοντας τόνισε πως με το σημερινό νομοσχέδιο η ΝΔ καταργεί τον επιτυχημένο θεσμό των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) με το συνεργατικό και διεπιστημονικό χαρακτήρα τους, που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εισάγει και την τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με στόχο όχι φυσικά την μετεκπαίδευση και τον εκσυγχρονισμό, αλλά την απόλυση δημόσιων λειτουργών.

Τέλος, μετέφερε δηλώσεις εκπαιδευτικών της Α΄ ΕΛΜΕ Έβρου, οι οποίοι και ξεκαθαρίζουν πως «το νέο νομοσχέδιο χτυπά τη συλλογικότητα, τη δημοκρατία, τη συνεργατικότητα και ένα σχολείο ανοιχτό με προοπτική και όραμα. Με το νομοσχέδιο αυτό η κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των σχολείων, των μαθητών ,των εκπαιδευτικών θα γίνεται βάζοντας οι γονείς πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ν. Ηγουμενίδης: Οι «Θερμοπύλες» που ορίσατε να φυλάτε είναι τα συμφέροντα μιας χούφτας ελίτ

«Πολιτική επιλογή και όχι πολιτική ανικανότητα ο αποκλεισμός χιλιάδων μαθητών από την Παιδεία», τόνισε με έμφαση στην Βουλή και στο νομοσχέδιο Κεραμέως ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης. Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι «η πολιτική σας και στην παιδεία έχει σαφέστατο ταξικό πρόσημο, έχει πεντακάθαρο αντικοινωνικό αποτύπωμα. Είστε αντίθετοι με τη δημόσια δωρεάν παιδεία, με το δημόσιο σχολείο και με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Είστε αντίθετοι με την καθολική πρόσβαση στις κατακτήσεις του ανθρώπινου μυαλού. Για σας, αυτή η πρόσβαση πρέπει να είναι προνόμιο λίγων».

Σχετικά με το ζήτημα της αξιολόγησης, ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι δίνονται σε τρία πρόσωπα υπερεξουσίες: «Διευθυντής Σχολείου, Επόπτης Ποιότητας, Περιφερειακός Διευθυντής. Αυτοί αναλαμβάνουν την πολιτική σας στα σχολεία, με κύρια ευθύνη να ελέγχουν το διδακτικό προσωπικό όχι σαν δασκάλους, που θα τους βοηθάτε στο πραγματικό τους έργο, που είναι η διδασκαλία και η εκπαίδευση στην τάξη, αλλά σαν στελέχη μιας πολυεθνικής που πρέπει από τώρα και έπειτα στη ζωή τους να αναλώνονται μόνο σε κυνήγι προσόντων».

Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόσφατη ανακοίνωση της Ένωσης Νηπιαγωγών καταρρίπτοντας το επιχείρημα Κεραμέως ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν την αξιολόγηση και στο οποίο αποτυπώνεται η θέση υπέρ της αξιολόγησης αλλά ότι η παρούσα που προωθείται «φαίνεται να τελεί υπό τον έλεγχο ενός μονοπρόσωπου διοικητικού μηχανισμού, που καλλιεργεί τον συμβιβασμό και μετατρέπεται σε αναπόσπαστο μέρος ενός πλαισίου κηδεμόνευσης».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης σημείωσε: «Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, οι «Θερμοπύλες» που ορίσατε στη ζωή σας να φυλάτε με τις πολιτικές σας επιλογές είναι τα συμφέροντα μιας χούφτας, τα συμφέροντα των λίγων, τα συμφέροντα των ελίτ, ενάντια στην πλειοψηφία της κοινωνίας. Να, γιατί έχουμε στην υγεία τα δώρα στους κλινικάρχες. Να γιατί έχουμε στα εργασιακά τα δώρα στους Έλληνες βιομήχανους. Να γιατί έχουμε στην παιδεία τα δώρα στα ιδιωτικά κολλέγια.

Σημειώνεται επίσης ότι στην έναρξη της παρέμβασης του ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ και στον αποκλεισμό της προβολής αθλητών: «Διερωτήθηκε η κ. Σακοράφα, η οποία παρεμπιπτόντως έχει τιμήσει, αγωνιζόμενη, τα χρώματα της πατρίδας, αν θα φανεί κάποιος υπεύθυνος για το φιάσκο της ΕΡΤ όσον αφορά στην παρουσίαση των προσπαθειών των αθλητών μας στην Ολυμπιάδα στο Τόκιο». Και συνέχισε: «Με βάση τον νόμο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία για το επιτελικό κράτος, η ευθύνη και η εποπτεία της ΕΡΤ έχουν περάσει απευθείας στο γραφείο του κ. Μητσοτάκη. Άρα, υπεύθυνος υπάρχει και το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχει, λοιπόν, υπεύθυνος, αλλά αν ο κ. Μητσοτάκης θα κρυφτεί για άλλη μια φορά από τις ευθύνες του, αυτή τη φορά πίσω από τον Ιάπωνα σκηνοθέτη», είπε χαρακτηριστικά μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας ο βουλευτής.

Διονύσης Καλαματιανός: Επιδιώκετε τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων

Ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ επισήμανε συνοπτικά:

·        Η κυβέρνηση της ΝΔ εξακολουθεί να προωθεί και στην εκπαίδευση τις κοινωνικές διακρίσεις, το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

·        Νομοθετεί με γνώμονα τις ιδεοληψίες της και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

·        Με τη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, μετατρέπει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε προϊόν πολυτελείας.

·        Αυτό που χρειάζεται η δημόσια παιδεία συνολικά είναι χρηματοδότηση, δομές και ενίσχυση του προσωπικού.

Αναλυτικότερα:

«Για ακόμη μια φορά φέρνετε προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας από το σχολείο έως το Πανεπιστήμιο», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Διονύσης Καλαματιανός.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συνέχεια προηγούμενων νομοθετημάτων της κυβέρνησης της ΝΔ, που προωθούν τις κοινωνικές διακρίσεις, το τεράστιο έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης και τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

«Μιλάτε για δήθεν αναβάθμιση του σχολείου και δήθεν ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών. Είναι όμως έτσι; Σκοπεύετε στα αλήθεια να πράξετε κάτι τέτοιο; Ξεκάθαρα όχι ! Δυστυχώς, στοχεύετε στο ακριβώς αντίθετο.
Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο περιορίζει την επαρκή εκπαιδευτική διαδικασία παιδιών που ζουν σε υποβαθμισμένα περιβάλλοντα, με ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό και λίγα οικονομικά μέσα. Βάζει ανάχωμα στην ποιοτική και γόνιμη αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Δεν μένετε, όμως, μόνο εδώ. Προκειμένου να ελέγξετε την εκπαιδευτική διαδικασία, προχωράτε στην ενίσχυση της στελεχιακής ιεραρχίας. Αποδυναμώνετε τη συλλογική έκφραση και την εκπροσώπηση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς. Καθιερώνετε και στην Εκπαίδευση μια αυστηρή δομή διοίκησης και ένα τιμωρητικό σύστημα αξιολόγησης για το εκπαιδευτικό προσωπικό.»

Στη συνέχεια κατέκρινε την Υπουργό Παιδείας και την Κυβέρνηση συνολικά, ότι συνεχίζουν να νομοθετούν με γνώμονα τις ιδεοληψίες τους και όχι τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς και στις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεγάλη μείωση των εισακτέων στα Πανεπιστήμια της Χώρας. Μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση δε διστάσατε να προχωρήσετε στη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Δε διστάσατε να στερήσετε το όνειρο και το μεράκι χιλιάδων μαθητών να εισέλθουν στις σχολές που θέλουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Υποστηρίζετε ότι θέλετε να μπαίνουν στα δημόσια Πανεπιστήμια μόνο οι μαθητές που πιάνουν τη βάση στις πανελλαδικές. Την ίδια στιγμή, όμως, στα ιδιωτικά κολέγια, μπαίνει όποιος θέλει, όπου θέλει. Για την ακρίβεια, μπαίνει αυτός που έχει να πληρώσει. Ταυτόχρονα σπεύσατε να εξισώσετε τα πτυχία αυτών των κολεγίων με τα δημόσια Πανεπιστήμια για να παίρνουν τις δουλειές οι απόφοιτοι των κολεγίων. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αυτή είναι προφανώς η αριστεία που ευαγγελίζεστε. Μια αριστεία που αφορά μόνο τους λίγους, τους εκλεκτούς και τους ισχυρούς.

Για εσάς, άριστοι είναι αυτοί που έχουν να πληρώσουν για τις σπουδές τους. Όσο για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας; Όλοι αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν για να σπουδάσουν, κυριολεκτικά θα αγωνίζονται σκληρά για να περάσουν σ’ ένα Δημόσιο Πανεπιστημιακό Τμήμα.»

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι αποκλείονται από τα δημόσια Πανεπιστήμια μόνο όσοι γράφουν στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμούς 2 και 3.

«Πολλά παιδιά που έγραψαν 15, 16, 17 ακόμα και αριστούχοι, έμειναν εκτός Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Αυτό που πραγματικά επιδιώκετε είναι να μετατρέψετε την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε προϊόν πολυτελείας. Έχεις να πληρώσεις, θα σπουδάσεις. Δεν έχεις, τότε θα δεις τις ελπίδες σου να μειώνονται και σε πολλές περιπτώσεις να εξανεμίζονται. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητη μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση που θα διορθώσει όλες αυτές τις στρεβλώσεις που έχετε δημιουργήσει με τις ιδεοληπτικές πολιτικές σας. Καταθέσαμε 6 τροπολογίες, γιατί εμείς κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Βλέπετε, η δική μας οπτική και θεώρηση των πραγμάτων για τη βελτίωση της Εκπαίδευσης δεν εμπεριέχει τη μείωση των εισακτέων και το κλείσιμο Πανεπιστημιακών Τμημάτων.

Η δική μας οπτική ενσωματώνει τη βούληση για ποιοτική και ουσιαστική ενίσχυση των δημοσίων σχολείων και Πανεπιστημίων με επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές, που θα προσβλέπει σε περισσότερους μαθητές και φοιτητές υψηλού επιπέδου.»

Αναφερόμενος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ηλεία, ο κ. Καλαματιανός υπογράμμισε ότι ο νομός ένιωσε με σκληρό τρόπο την καταστροφική πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης, πριν ακόμα εφαρμοστεί η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

«Η εξαφάνιση της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη έδειξε το τι θα επακολουθήσει. Σπεύσατε να ανακοινώσετε με υπουργική απόφαση την έξοδο από το μηχανογραφικό των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία! Εφαρμόσατε μια βίαιη, άδικη και δίχως αντικειμενικά κριτήρια εξαφάνιση των Πανεπιστημιακών της Τμημάτων. Περιφρονήσατε έναν ολόκληρο νομό με ξεχωριστή και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά και τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες.

Πήρατε συνοπτικές αποφάσεις πέραν κάθε λογικής. Εκτός αν πραγματικά πιστεύετε ότι στον τόπο που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν πρέπει να υπάρχει Πανεπιστήμιο. Οι πολίτες της Ηλείας τα γνωρίζουν όλα αυτά και δεν θα σας τα συγχωρήσουν.»

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε πως αυτό που χρειάζεται η δημόσια παιδεία συνολικά είναι χρηματοδότηση, δομές και ενίσχυση του προσωπικού. «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός, χρειάζεται στήριξη στους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακά και οικονομικά προβλήματα. Χρειάζεται τοπική στήριξη σε ορεινές και απόμακρες περιοχές και δράσεις για να αρθούν οι περιφερειακές ανισότητες. Χρειάζονται πραγματικές ίσες ευκαιρίες και όχι φαινομενικές. Εσείς βαδίζετε στο εντελώς αντίθετο μονοπάτι. Να θυμάστε, όμως, ότι όλες οι αντιδραστικές, αναχρονιστικές και οπισθοδρομικές προσπάθειες της παράταξής σας στην Παιδεία κατέρρευσαν με την ηχηρή αντίδραση των προοδευτικών πολιτών. Οι πολίτες, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα η νέα γενιά θα σας δώσουν ξανά την απάντησή τους.»

Χαρά Καφαντάρη: «Αποχαιρέτα το, το Δημοκρατικό  σχολείο που χάνεις»

Η βουλευτής Δυτικής Αθήνας και Αν. Τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Χαρά Καφαντάρη, τόνισε από τη μεριά της μιλώντας στη ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο  του  Υπουργείου Παιδείας:

«Εκφράζουμε ένα ευχαριστώ και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους του Πυροσβεστικού Σώματος  άνδρες και γυναίκες πυροσβέστες, που δίνουν μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην Αττική σήμερα. Όταν τελειώσει το «κακό» θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας, τώρα είναι ώρα μάχης.
Επί του νομοσχεδίου:

Αντί του τίτλου του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», έπρεπε ο τίτλος να είναι «υποβάθμιση Δημόσιου σχολείου-χειραγώγηση των εκπαιδευτικών».

Και πρόσθεσε:

«Η Πανδημία δημιούργησε καινούργιες συνθήκες.Τηλε εκπαίδευση, αλλά όχι για όλους ,(σύλλογοι γονέων προμηθεύουν με laptop και τέμπλετ τους μαθητές σε φτωχές περιοχές,  όπως στο Δήμο της  Αγ. Βάρβαρας),

Σχολεία ακατάλληλα, που λειτουργούν ακόμη και σε κοντέινερ, (ακόμη δεν αποκαταστάθηκαν σχολεία από τους σεισμούς, εδώ και δύο χρόνια στο Αιγάλεω)

Αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα , μάσκες μαμούθ, «εν είδει αλεξίπτωτου» και εκτός πανεπιστήμιων 20.000 περίπου μαθητές.

Όλα αυτά, με νομοθέτηση της κ. Κεραμέως και του κ. Μητσοτάκη, εν μέσω Πανδημίας.

Η Κυβέρνηση στερείται κοινωνικής εν συναίσθησης και είναι μακριά από την κοινωνία και τις ανάγκες της, καθώς ο πρωθυπουργός  κυνικά έχει δηλώσει  ότι δεν μπορεί να φανταστεί μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και ότι όλοι δεν χρειάζεται να σπουδάσουν,  αποδεικνύοντας  έτσι, την μεροληπτική και ταξική ιδεοληψία  του.  Αλλωστε τα παιδιά από το Περιστέρι, προορίζονται για ψυκτικοί…

Η κατάρτιση  δεν μπορεί να υποκαθιστά την εκπαίδευση και να οδηγούνται στα κολλέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ μαθητές, αποκλεισμένοι  από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από αριθμητικές αλχημείες καλύπτονται  πολιτικές σκοπιμότητες και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται τα ιδιωτικά  συμφέροντα .

Με τον όρο Αυτονομία  του σχολείου,  η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει από το κάδρο την ως τώρα αποκλειστική υποχρέωση του κράτους για την χρηματοδότηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οδηγώντας τη με μαθηματική ακρίβεια στην ταξική διαφοροποίηση και στον οικονομικό μαρασμό.

Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει ότι η αξιολόγηση δεν είναι ποσοτική και  τιμωρητική  το άρθρο 56 προβλέπει συγκεκριμένες κυρώσεις μισθολογικής καθήλωσης –έως και περικοπές μηνιαίων απολαβών για όσους αρνούνται την αξιολόγηση, καθώς και  στέρηση ανέλιξης  σε επιλογή στελεχών για 8 χρόνια. Τι σημαίνει αυτό για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, που θα κριθούν για την μονιμοποίησή τους?

Η κυβέρνηση απεχθάνεται οτιδήποτε συλλογικό και αυτό φαίνεται με τα νομοσχέδια που προωθεί, υπηρετώντας την «ενός ανδρός αρχή».

Κ. Μάλαμα: Κυβερνητικό “πογκρόμ” απέναντι στα παιδιά που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στην ομιλία της η Κυριακή Μάλαμα για το σχέδιο νόμου "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις” είπε τα εξής:

Κύριες και κύριοι βουλευτές, κύριε συνάδελφε, θα πρέπει να σας θυμίσω ότι εμείς φτιάξαμε τους πίνακες κι ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Εσείς, απλώς, το αγνοήσατε. Πάμε στο σήμερα, που συζητούμε το παρόν νομοσχέδιο με φόντο το κυβερνητικό “πογκρόμ” απέναντι στα νέα παιδιά που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παιδιά τα οποία αρίστευσαν κι εξαιτίας της ιδεολογικής εμμονής της κυρίας Υπουργού και της κυβέρνησης μένουν εκτός των επιλογών τους, λόγω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Σήμερα που μιλάμε κυρία Υπουργέ, χιλιάδες οικογένειες είναι απογοητευμένες, χιλιάδες παιδιά βλέπουν τους κόπους τους να μην επιβραβεύονται, επειδή εσείς νομοθετήσατε την φραγή των νέων μας από το δημόσιο πανεπιστήμιο. Σήμερα που μιλάμε, στο διαδίκτυο γίνεται πάρτυ, επιτρέψτε μου την έκφραση, από  διαφημίσεις κολλεγίων που προσπαθούν μέσα στην γενική απογοήτευση να αλιεύσουν “πελάτες”, πουλώντας για “πτυχία” τριετή προγράμματα χαμηλής ποιότητας σπουδών, απευθυνόμενα σε απογοητευμένες οικογένειες που βιώνουν το αδιέξοδο, στο οποίο τις καταδικάσατε. Πως είναι δυνατόν να επιτρέπετε να ορίζεται ως ελάχιστη βάση εισαγωγής το 14 ή το 15; Από που προκύπτει αυτή η αυθαιρεσία; Τι ακριβώς κερδίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο από αυτή την τρομακτική απώλεια νέων φοιτητών; Τι ακριβώς κερδίζει η εθνική μας παιδεία από αυτό τον σκληρό κι άδικο διαχωρισμό; Πανεπιστήμια με κλειστές φρουρούμενες πόρτες και κάμερες, οικογένειες σε αδιέξοδο και πάρτυ κερδοσκοπίας από τα κολλέγια. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής σας.

Μιλάτε στο νομοσχέδιο για αναβάθμιση του σχολείου κι ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Θέλετε να επιστρέψει στην εκπαίδευση ένα μοντέλο σχολείου, όπου ο διευθυντής θα έχει ρόλο “αφέντη”, όπου ο σύλλογος διδασκόντων δεν θα έχει κανέναν ουσιαστικό λόγο και ρόλο στην καθημερινότητα της σχολικής μονάδας, ένα σχολείο όπου η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου θα βασίζεται σε απειλές. Και σας ρωτάμε, με ποιο σκεπτικό τα νομοθετείτε όλα αυτά, ενώ την ίδια στιγμή, αυτά τα δύο χρόνια έχουν αποτύχει όλες οι πολιτικές σας σε κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα;

Είστε η υπουργός του λοκντάουν στην εκπαίδευση. Η υπουργός που κοίταζε αδρανής επί ένα χρόνο τα κλειστά σχολεία, που κοίταζε αδρανής τα κλειστά πανεπιστήμια. Πως αποτιμούν οι ευρωπαίοι ομόλογοι σας την ανταπόκριση σας στις εκπαιδευτικές ανάγκες της πανδημίας; Ξέρετε καμία άλλη χώρα να έχει σε λοκντάουν την εκπαίδευση της επί σχεδόν ενάμιση χρόνο; Βγαίνετε κι εσείς κι η κυβέρνηση και κουνάτε, με κάθε ευκαιρία, το δάχτυλο στους νέους. Κλείσατε τα πανεπιστήμια πέρσι από την αρχή της χρονιάς μέχρι το τέλος της, στοχοποιώντας τους φοιτητές ως υγειονομικές “βόμβες”. Χιλιάδες οικογένειες πλήρωναν φοιτητική στέγη τζάμπα επί ένα χρόνο. Στα σχολεία οι ατελείωτοι μήνες τηλεκπαίδευσης έφεραν στα όρια τους τους μαθητές, τις οικογένειες τους, τους εκπαιδευτικούς. Και μέσα σε αυτή τη ζοφερή εικόνα μίας χώρας με εκπαιδευτικό σύστημα σε διάλυση εσάς ποια ήταν η μόνη σας έγνοια; Να νομοθετήσετε την πανεπιστημιακή αστυνομία, να κόψετε τα παιδιά από τα πανεπιστήμια, να πριμοδοτήσετε τα κολλέγια και τώρα να νομοθετήσετε τον διευθυντή αφέντη και την τιμωρητική αξιολόγηση.

Εισάγετε όμως κι ακόμα μία επικίνδυνη ρύθμιση, αυτή του διευθυντή κυνηγού χορηγιών ιδιωτών, για να ενισχύσετε, λέτε, την αυτονομία της σχολικής μονάδας. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι αποσύρετε δια της σιωπής το κράτος από την συνταγματική του υποχρέωση για ισότιμη πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση. Δεύτερον, ότι μετατρέπετε το σχολείο σε εργαλείο για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Εμείς καταγγέλουμε διαρκώς την απουσία του κράτους από τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. Διαπιστώνουμε, ότι τα τελευταία δύο χρόνια στα σχολεία μας συντελείται μία ραγδαία υποβάθμιση των υποδομών. Σε σχολικές μονάδες της Χαλκιδικής, κυριολεκτικά, πέφτουν τα ντουβάρια. Σε σχολικές μονάδες, ιδιαίτερα της ειδικής εκπαίδευσης, ντρέπεται κανείς για αυτό που αντικρίζει. Σε σχολικές μονάδες ορεινών περιοχών δεν επαρκεί το πετρέλαιο. Σε σχολικές μονάδες παιδιά στοιβάζονται σε ταράτσες γιατί δεν επαρκούν οι αίθουσες, Παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν μπορούν μπουν να παρακολουθήσουν το μάθημα. Κι εσείς τι λέτε; Να πάνε να ψάξουν χορηγίες. Συγχαρητήρια.

Μιλάτε για αναβάθμιση του σχολείου, αλλά οι εκπαιδευτικοί αισθάνονται ότι τους εμπαίζετε. Επιτρέψτε μου να καταθέσω στα πρακτικά το έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χαλκιδικής, με τα οργανικά κενά που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Νομού. Το έχετε λάβει κι εσείς, αμφιβάλουμε όμως αν το έχετε μελετήσει. Σας επισημαίνει το έγγραφο ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Χαλκιδικής είναι αντιμέτωπη με 195 οργανικά κενά νηπιαγωγών και δασκάλων. Αντίστοιχη εικόνα και στα γυμνάσια και τα λύκεια του Νομού. Και σας ρωτάμε : θα κάνετε κάτι ή θα αδιαφορήσετε όπως κάνατε πέρσι; Θα αφήσετε πάλι τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές χωρίς καθηγητές μέχρι το Πάσχα;

Και κάτι τελευταίο, επειδή η Υπουργός εμφανίζεται ως θεμελιωτής της τηλεκπαίδευσης. Θα ήθελα να καταθέσω στα πρακτικά ακόμα ένα έγγραφο που αφορά την τραγική υποστελέχωση στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής. Σας επισημαίνουμε το πρόβλημα εδώ κι ένα τουλάχιστον χρόνο κι αδιαφορείτε. Όμως το πιο τραγικό είναι ότι επί έναν και πλέον χρόνο, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής, οι οποίες υποτίθεται ότι θα πρέπει να συντονίσουν την τηλεκπαίδευση για πάνω από 300 σχολικές μονάδες, δεν έχουν Υπεύθυνους Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών. Το ξέρουν αυτό οι συνάδελφοί σας στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες; Εδώ κι ενάμιση χρόνο κωλυσιεργείτε με τη ρύθμιση που σας ζητούν οι διευθυντές εκπαίδευσης της Χαλκιδικής και μόλις σήμερα εισάγετε την πρόβλεψη στο άρθρο 20 για δυνατότητα κάλυψης της θέσης από εκπαιδευτικούς εκτός οικείας διεύθυνσης εκπαίδευσης, μήπως και βρεθεί κανείς να καλύψει το πρόβλημα. Θα το δούμε.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτό που θα πρέπει να συγκρατήσουν τα νέα παιδιά που φέτος εξαιτίας της Νέας Δημοκρατίας δεν πέρασαν στο πανεπιστήμιο είναι η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για αναδρομική κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και η δυνατότητα υποβολής νέου μηχανογραφικού μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην κυβέρνηση. Η φετινή αδικία δεν πρόκειται να περάσει και θα κάνουμε τα πάντα για να μην μπορεί να φράξει κανένας νεοφιλελεύθερος υπουργός το δρόμο των νέων παιδιών προς τη μάθηση και την πρόοδο. 

Χάρης Μαμουλάκης: Το δημόσιο σχολείο στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ

Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή ενός ακόμα αντι-εκπαιδευτικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Παιδείας, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, τονίζει:

«Η δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο της ΝΔ, με τις νέες και τους νέους μας να είναι τα θύματα των κυβερνητικών εμμονών. Το είδαμε με την αστυνομία στα πανεπιστήμια, με το κλείσιμο σχολών και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το βλέπουμε και με αυτό το αντι-εκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κ. Κεραμέως. Η Κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να γκρεμίσει όλα όσα είχαν επιτευχθεί τα προηγούμενα χρόνια, ο δε ψευδεπίγραφος τίτλος του νέου νομοσχεδίου περί δήθεν "αναβάθμισης", δεν πείθει κανέναν.».

Α. Μιχαηλίδης: Ο αξιακός πυρήνας του νομοσχεδίου υπηρετεί με συνέπεια τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ

Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Μιχαηλίδης παρατήρησε εισαγωγικά ότι το νομοσχέδιο έρχεται εν μέσω της πρωτοφανούς μείωσης του αριθμού εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μια εξέλιξη επιζήμια για τις νέες και νέους που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά πιθανόν και για ορισμένα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Σημείωσε ότι ο αξιακός πυρήνας του νομοσχεδίου υπηρετεί με συνέπεια τη συντηρητική και νεοφιλελεύθερη ατζέντα της ΝΔ στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, σημείωσε, «απουσιάζουν εκκωφαντικά» αρχές όπως της συλλογικότητας ή της διασφάλισης παροχής ισότιμης εκπαίδευσης σε όλους. Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, για τους εκπαιδευτικούς με αναπηρίες, για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ κλπ αποτελούν ακριβώς ένδειξη της προσήλωσής μας σε αυτές τις αρχές και της ριζικά διαφορετικής αντίληψής μας για την εκπαίδευση και το ρόλο της στη λειτουργία της κοινωνίας», τόνισε ο Α. Μιχαηλίδης.

Εν συνεχεία, ο βουλευτής έκανε ορισμένες παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων προβλέψεων του νομοσχεδίου, με έμφαση στη νέα, πολύπλοκη δομή που θα δημιουργηθεί, οι οποία ενισχύει την ιεραρχία στην εκπαίδευση και την εξουσία μονοπρόσωπων οργάνων, όπως των διευθυντών, ενώ αντιστρόφως επιδιώκει μέσω και της εξοντωτικής αξιολόγησης να καταστήσει τους εκπαιδευτικούς «στην κυριολεξία τελευταίους τροχούς της αμάξης».

Στάθηκε εν συνεχεία σε μια σειρά από προβληματικές διατάξεις, που ελήφθησαν χωρίς να προηγηθεί διάλογος, για τα πρώην Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, όπως αυτό της Χίου, αλλά και στο πεδίο της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το απότομο κλείσιμο δύο Εκκλησιαστικών Ακαδημιών.

Κλείνοντας, ο Α. Μιχαηλίδης, υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο υπηρετεί πιστά μια «σκληρή, νεοφιλελεύθερη πολιτική»· γι’ αυτό και δεν θα γίνει δεκτό όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από την ίδια την κοινωνία.

Αλ. Μεϊκόπουλος: Η παιδεία και η εξειδίκευση οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου για την Παιδεία

Στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε παρέμβαση ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολείων.

Σύμφωνα με τον Αλ. Μεϊκόπουλο, ενώ το νομοσχέδιο μιλάει για αυτονομία των σχολικών μονάδων, στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την επιστροφή σε ένα μοντέλο μονοπρόσωπης διοίκησης που προσομοιάζει σε στρατιωτικού τύπου διοικητική οργάνωση και συνδέει τη στρεβλή αυτονομία με τη δυνατότητα αναζήτησης χορηγών.

«Μπορείτε να εγγυηθείτε ότι το σχολείο δίπλα στις εργατικές κατοικίες στη Νέα Ιωνία Βόλου θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες για εξεύρεση χορηγιών με ένα σχολείο στο Ψυχικό ή στο Πανόραμα Θες/νίκης;» ρώτησε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αξιολόγηση κατά την εκπαιδευτική διαδικασία προϋποθέτει πρώτα από όλα να υπάρχει ένα αμοιβαίο κλίμα εμπιστοσύνης.

«Πώς να υπάρξει εμπιστοσύνη όταν στη θέση των συλλογικών οργάνων φτιάχνονται ατομικά όργανα και ένας μεγάλος αριθμός συμβούλων που θα αποφασίζουν μόνοι τους και θα λογοδοτούν μόνο στον επόπτη; Πώς θα γίνει δίκαιη αξιολόγηση όταν ο έλεγχος προβλέπεται μόνο από πάνω προς τα κάτω και δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των αποφάσεων του Δ/ντή και των συμβούλων από τους διδάσκοντες; Για ποια εμπιστοσύνη μιλάμε όταν ένας Δ/ντής θα αξιολογεί τον υφιστάμενο εκπαιδευτικό, που μπορεί να έχει περισσότερα προσόντα, και άρα μπορεί να θεωρηθεί από το Δ/ντή – αξιολογητή του σε πιθανό ανταγωνιστή;» συνέχισε απευθυνόμενος στην Υφυπουργό Παιδείας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Αλ. Μεϊκόπουλος έκανε λόγο και για τον κίνδυνο εκμετάλλευσης που υπάρχει στην πράξη, όταν τα μονοπρόσωπα αυτά όργανα θα αποφασίζουν επί της ουσίας για τη ζωή των άλλων ανθρώπων, λέγοντας ότι μια νέα εκπαιδευτικός που πρωτοδιορίζεται θα εξαρτάται από το μέντορά της για το αν θα μονιμοποιηθεί ή όχι.

Καυτηρίασε, στη συνέχεια, την επιλογή της Κυβέρνησης να «καταστήσει άχρηστους» τους εκπαιδευτικούς των κοινωνικών επιστημών και των καλλιτεχνικών εξοβελίζοντας τις κοινωνικές επιστήμες από το σχολείο σε μια εποχή που τα παιδιά βρίσκονται εκτεθειμένα σε πρωτοφανή κοινωνικά φαινόμενα.

Γιάννης Μπουρνούς: Έχετε γαλουχηθεί με άσχετες, παρωχημένες, μίζερες ιδεοληψίες που κυκλοφορούσαν στα δεξιά έντυπα για δεκαετίες

Ο βουλευτής Λέσβου στάθηκε στα εξής σημεία:

- Φέρνετε άλλο ένα νομοσχέδιο για να εδραιώσετε τη δεξιά αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, πράγμα που αποτελεί διακαή σας πόθο εδώ & δεκαετίες. Αντίπαλός σας είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν από σειρά προοδευτικών κυβερνήσεων. Ίσως ακόμα & από τότε που καθιερώθηκε η δωρεάν φοίτηση στα πανεπιστήμια.

- Έχετε στοχοποιήσει τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση σαν πυλώνα κοινωνικής κινητικότητας, κοινωνικού & οικονομικού εκσυγχρονισμού, αλλά & πολιτικής αμφισβήτησης. Λιγότεροι φοιτητές, σημαίνει κλείσιμο σχολών & τμημάτων & περισσότεροι πελάτες για τους φίλους σας των κολλεγίων, γιατί τίποτε δεν κάνετε χωρίς συναλλαγή με συμφέροντα – νομοθετείτε με κυνισμό & θράσος.

- Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου προκαλείται μείωση εισακτέων στο 86% των Τμημάτων, σε περιφερειακό επίπεδο είναι η 2η μεγαλύτερη μείωση στη χώρα.Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι βασικός μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, γεγονός που εσάς σας αφήνει αδιάφορους.

- O κ.Μητσοτάκης θεωρεί ανεπαρκείς για φοίτηση υποψηφίους που μέχρι πέρσι έμπαιναν στις σχολές,αλλά φέτος δεν μπορούν. Με προκλητική άγνοια του τι είναι οι εισαγωγικές εξετάσεις, αλλά & πώς δουλεύουν τα πανεπιστήμια, νομίζετε ότι είναι δική σας δουλειά να αξιολογείτε την καταλληλότητα φοίτησης. Και το υποστηρίζετε με καφενειακά επιχειρήματα και υπερσυντηρητικές ιδεοληψίες. Λες και τα πανεπιστήμια δεν έχουν δικές τους διαδικασίες αξιολόγησης για το ποιος αξίζει να αποφοιτήσει, πολύ αντικειμενικότερες και σοβαρότερες διαδικασίες, από εξετάσεις λίγων ωρών στην ηλικία των 17-18 ετών.

- Τι σας ενοχλεί αν μπαίνουν πολλοί φοιτητές στα πανεπιστήμια; Μήπως καταναλώνουν παροχές ή επιδόματα, όπως σε άλλες αναπτυγμένες χώρες; Και ποιοι είστε εσείς που θα αποφασίσετε προκαταβολικά ποιος πρέπει να δοκιμάσει να σπουδάσει & ποιος όχι; Ιδίως όταν υπάρχουν εκατοντάδες τμήματα με τελείως διαφορετικές απαιτήσεις, που χωράνε χιλιάδες φοιτητές & θα μείνουν με κενές θέσεις. Και μάλιστα τμήματα με χαμηλή βαθμολογία που όμως παρέχουν εφαρμοσμένη, τεχνολογική εκπαίδευση για την οποία υποτίθεται κόπτεστε.

- Πραγματοποιείτε τη μεγαλύτερη μείωση εισακτέων στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης, επειδή γαλουχηθήκατε με άσχετες, παρωχημένες, μίζερες ιδεοληψίες που κυκλοφορούσαν στα δεξιά έντυπα για δεκαετίες από ανθρώπους που σκανδαλίζονταν με τη μαζικοποίηση της εκπαίδευσης. Και τελικά βάλατε ένα αυθαίρετο κόφτη ακόμα & για άριστους.

- Κουνάτε το δάχτυλο στους νέους, όπως καθιερώσατε την αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, όπως τους ρίχνατε το φταίξιμο για την πανδημία, όπως τους κόψατε τα εισοδήματα με το εργασιακό. Μόνο για τα δικά σας παιδιά & τα golden boys θα υπάρχει προκοπή, οι υπόλοιποι θα πάνε σε μια υποβαθμισμένη ιδιωτική εκπαίδευση, σε δουλειά χαμηλών προσόντων και στη μετανάστευση.

- Παραδέχεστε ανοιχτά ότι θέλετε λιγότερους φοιτητές. Ποια χώρα το κάνει αυτό, όταν ο στόχος της ΕΕ είναι τουλάχιστον το 45% του πληθυσμού να είναι πτυχιούχοι;

- Είναι αστείο να μιλάμε για την 4η βιομηχανική επανάσταση & εσείς να νομίζετε ότι θα πετύχουμε την ψηφιακή μετάβαση μειώνοντας τους πτυχιούχους πανεπιστημίων.

- Θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πλαίσιο διοίκησης της εκπαίδευσης που μας πάει δεκαετίες πίσω, σίγουρα πριν τη δεκαετία του ’80 και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που καθιέρωσαν δημοκρατικές διαδικασίες για τη διοίκηση του σχολείου.

- Αποψιλώνετε από αρμοδιότητες τον σύλλογο διδασκόντων, αποστεώνετε τα Σχολικά Συμβούλια, ενώ μιλάτε για αυτονομία σχολικών μονάδων. Φτιάχνετε μια δημόσια υπηρεσία με αυταρχικό έλεγχο από ένα μονοπρόσωπο όργανο, τον διευθυντή, με υπερεξουσίες για ανεμπόδιστες πελατειακές συναλλαγές & τα στελέχη εκπαίδευσης που θα είναι κομματικοί. Γι’ αυτό ακριβώς καταργείτε τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Μας γυρίζετε στις εποχές των επιθεωρητών.

- Πολλαπλασιάζετε στελέχη & συμβούλους, αλλά χωρίς αξιοκρατία & αντικειμενικότητα. Καθιερώνετε Συμβούλια επιλογής, χωρίς αιρετούς εκπροσώπους των εργαζομένων, απλώς με επιλογές του υπουργού.

- Χωρίς καμία πρόνοια για δομές επιμόρφωσης, η επιμόρφωση του εκπαιδευτικού σαν αποτέλεσμα μιας τιμωρητικής αξιολόγησης, γίνεται στιγματισμός, θα θυμίζει μάλλον αναμόρφωση. Η αξιολόγηση χρειάζεται κουλτούρα συλλογικής αυτοβελτίωσης και ελέγχου. Όχι επιβολή από τους ανθρώπους που διόρισε ο υπουργός.

- Χωρίς επενδύσεις στην εκπαίδευση, χωρίς διεύρυνση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα συνεχίσετε μια πολιτική ταξική και ελιτίστικη με το δόγμα της «ποιότητας για λίγους» και τους πολλούς σε υποβαθμισμένα σχολεία και υποβαθμισμένα επαγγέλματα. Στο άτυπο μνημόνιο που εφαρμόζετε συστηματικά & με ζήλο, στο έργο της τρόικας που αναλάβατε να συνεχίσετε από μόνοι σας, ξέρουμε ότι θα αναβιώσουν όλοι οι αναχρονισμοί που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω μας & θα παλέψετε να φτιάξετε μια κοινωνία που ο καθένας θα ξέρει τη θέση του -αρκεί να είναι κάτω από σας.

Δυστυχώς για σας, όχι για πολύ ακόμα.

Θ. Μωραΐτης: «Η κυβέρνηση, προκλητική, και κυνική, τσακίζει τα νέα παιδιά και τα όνειρά τους»

«Μέλημα της κυβέρνησης είναι να φτιάξει μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων», είπε στην ομιλία του ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατά τη συζήτηση του nομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Γυρίζετε την πλάτη στις αλλαγές, στις εξελίξεις, στα νέα δεδομένα, στο μέλλον. Βαφτίζετε το κρέας “ψάρι”, την αναλγησία “αναγκαιότητα”, τον αποκλεισμό “δικαιοσύνη”, την επιστροφή σε αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος “πρόοδο”», συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση. «Είναι ξεκάθαρο ότι με την κυβέρνηση εκπροσωπούμε δύο διαφορετικούς κόσμους, δύο διαφορετικές αντιλήψεις», τόνισε.  «Εμείς θέλουμε μία Ελλάδα όπου κανείς δεν αποκλείεται, με την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της ισότητας, των ίσων ευκαιριών», συνέχισε ο κ. Μωραΐτης.


« Η κυβέρνηση είναι με τους κολεγιάρχες, με τα συμφέροντά τους, με τις μπίζνες της. Είναι με την ελίτ, για την ελίτ νομοθετεί και δε γνωρίζει τίποτα πέρα από το δικό της, μικρό κόσμο», υπογράμμισε. «Μέλημά της είναι να φτιάξει μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων. Και σε αυτό είναι απόλυτα συνεπής. Στην Αιτωλοακαρνανία αυτό το ζούμε στο πετσί μας καθημερινά», συνέχισε, απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Το ζούμε στα παιδιά των χωριών που δεν είχαν πρόσβαση στην εκπαιδευτική πλατφόρμα, στα Πανεπιστημιακά Τμήματα που κλείνετε, στις μισές θέσεις εισακτέων που θα καλυφθούν φέτος εξ αιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής». Χαρακτήρισε την ελάχιστη βάση εισαγωγής «ένα μέτρο ανάλγητο, άδικο και  κυνικό», το οποίο «η κυβέρνηση πρέπει να πάρει πίσω και να μην ισχύσει», ενώ επεσήμανε τη δέσμευση του Προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία «να διορθώσει αυτήν την αδικία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, αυτό το μέτρο «είναι ζημιογόνο και για τους εισακτέους στα ΣΕΦΑΑ», αφού «στα αγωνίσματα (η κυβέρνηση) αποκλείει υποψηφίους που συνολικά σημείωσαν υψηλές επιδόσεις»  και αυτό «ενώ κράτησε τον αθλητισμό κλειστό επί μήνες, στερώντας τους τη δυνατότητα να προετοιμαστούν όπως θα έπρεπε». Δεν παρέλειψε να επισημάνει επίσης ότι «ακυρώνει στην πράξη την προσαύξηση που δικαιούνται βάσει νόμου οι διακριθέντες αθλητές, αφού αυτή δεν υπολογίζεται κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους». «Περιορίζετε τις επιλογές τους. Τους εγκλωβίζετε», υπογράμμισε ο βουλευτής.

Παράλληλα, έψεξε την κυβέρνηση ότι «επαίρεται για τους 11.700 διορισμούς, που είναι εφικτοί χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», αλλά «παραλείπει να πει ότι τα κονδύλια γι’ αυτούς τους διορισμούς ήταν δεσμευμένα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Αύγουστο του 2018». Παράλληλα, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει στην αξιολόγηση, την οποία  θεσμοθέτησε κι έπραξε με τα ΠΕΚΕΣ». Μάλιστα, όπως τόνισε, «λειτούργησαν σωστά, διότι αντιμετώπισε την αξιολόγηση ως συνεργασία διεπιστημονικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα»κι «όχι ως μια διαδικασία στείρα και τιμωρητική».

«Η κυβέρνηση με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί ταξικά σχολεία, ταξικές περιοχές και γειτονιές. Επαναφέρει τον επιθεωρητισμό και τον παλαιοκομματισμό», αφού «θεσμοθετεί τον “Επόπτη Ποιότητας Εκπαίδευσης”,  ενισχύει τη μονοπρόσωπη εξουσία του Διευθυντή του σχολείου» και «μετατρέπει τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία σε κανονικότατα πεδία διάκρισης». Εν συνεχεία, επεσήμανε πως «το σχολείο έχει ανάγκη από δημοκρατική μεταρρύθμιση», πως «πρέπει να γίνει το σχολείο των πραγματικά ίσων ευκαιριών, το όχημα για ένα καλύτερο μέλλον» και πως «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέδειξε - και σε καιρούς μνημονιακούς - ότι μπορεί να το οικοδομήσει». Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως «το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο πώς θα ντιλάρει, πώς θα υπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί». Αντίθετα το βλέμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία είναι  «στην κοινωνία, στις ανάγκες της, στην προοπτική». «Για να φέρουμε τη μεγάλη πολιτική αλλαγή. Για να ανακόψουμε τις καταστροφικές σας πολιτικές. Για να οδηγήσουμε τη χώρα στην ελπίδα και στην πρόοδο», είπε ο κ. Μωραΐτης.

Κ. Παπανάτσιου: «Η εκπαίδευση πρέπει να είναι το σκαλοπάτι που γεφυρώνει ανισότητες και δίνει ευκαιρίες, όχι εμπόριο και παροχή φτηνών εργαζομένων σε εταιρίες

Η αναπληρώτρια τομεάρχης οικονομικών τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Η βουλεύτρια χαρακτήρισε πως το νομοσχέδιο κινείται για μια ακόμα φορά στη λογική της «ποιότητας για λίγους», σε βάρος της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αποτελεί φυσική συνέχεια της πολιτικής και των κοινωνικών διακρίσεων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ συμπλήρωσε πως, «Έρχεται να συμπληρώσει τα νομοθετήματα για τα πανεπιστήμια, την ενδυνάμωση των ιδιωτικών κολεγίων, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις ρυθμίσεις για τα πειραματικά και πρότυπα σχολεία». Η κ.Παπανάτσιου ανέφερε πως το νομοθέτημα ενισχύει το ρόλο βασικών κρίκων της στελεχιακής ιεραρχίας και αποδυναμώνει κάθε συλλογική έκφραση και εκπροσώπηση στους εκπαιδευτικούς θεσμούς.

Στη συνέχεια, η Βουλεύτρια υπογράμμισε πως οι πολιτικές της Κυβέρνησης ευθυγραμμίζονται, «Βασίζετε την πολυαναμενόμενη ανάπτυξη στην εντατικοποίηση της φτηνής εργασίας», είπε χαρακτηριστικέ, για να συνεχίσει, «Το σχολείο και η ανώτατη εκπαίδευση πρέπει λοιπόν να αναπροσαρμοστούν». Η Βουλεύτρια ανέφερε πως αυτό προκύπτει από τις αναφορές για τον στόχο να οδηγηθεί το 75% των  μαθητών και μαθητριών στην τεχνική εκπαίδευση, « Αλλιώς, ποιος ο στόχος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, της τράπεζας θεμάτων και την καθιέρωση εθνικής κλίμακας εξετάσεων σε Στ’ Δημοτικού και Γ’ γυμνασίου;», είπε χαρακτηριστικά.  Η κ. Παπανάτσιου κλείνοντας ανέφερε πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στρατηγική επιλογή την κοινωνία της γνώσης και την οικονομία της ισχυρής προστιθέμενης αξίας που προϋποθέτει την επένδυση στην δημόσια παροχή εκπαίδευσης και την δημιουργία των όρων για την παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε αυτήν».

Γ. Παπαηλιού: Αυταρχισμός και νεοφιλελεύθερη αντίληψη που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργου Παπαηλιού τόνισε ότι το νομοσχέδιο για το σχολείο  διατρέχει ο αυταρχισμός και η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας. 

Και επισήμανε:

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει την ελληνική περιφέρεια, τις ορεινές, απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της επαρχίας, όπως την Αρκαδία
Καταργεί εκπαιδευτικές δομές, όπως πρόσφατα το Γυμνάσιο Κοντοβάζαινας, αφαιρώντας έτσι ανάσες ζωής από αυτές τις περιοχές, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δεν παρέχεται εξοπλισμός στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την  τηλεκπαίδευση
Οι αγώνες του ελληνικού λαού διαχρονικά συνδέουν τα προτάγματα της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τη μόρφωση, με την παιδεία.
Στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει συνείδηση, ότι η μόρφωση, η παιδεία  αποτελούν το διαβατήριο για την κοινωνική κινητικότητα, με την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, για την πρόοδο, για τη διαμόρφωση ελεύθερων και κριτικών πολιτών

Το νομοσχέδιο για το σχολείο  διατρέχει ο αυταρχισμός και η νεοφιλελεύθερη αντίληψη που η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί σε όλα τα πεδία της δημόσιας σφαίρας.

Με το  νομοσχέδιο αναδεικνύονται όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη νομοθέτηση επί της διακυβέρνησης της ΝΔ. Ο τίτλος του νομοσχεδίου  ψευδής και παραπλανητικός («αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών …»), αφού έρχεται  σε ευθεία αντίθεση με το περιεχόμενό του, διαστρεβλώνοντας τους όρους που περιέχει και αντιστρέφοντας τη σημασία τους. Μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Ένα νομοσχέδιο που αφορά την εκπαίδευση εισάγεται  στη Βουλή, εν μέσω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης που κρατά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια κλειστά εδώ και  μήνες και εν μέσω θέρους για ευνόητους λόγους.

Η κυβέρνηση δεν διστάζει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει πολιτικές που αποδιαρθρώνουν την εκπαίδευση και διαλύουν κάθε δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.

Αποκλείονται όλο και περισσότεροι νέοι από την εκπαιδευτική διαδικασία, αναπαράγονται οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες, με αποκλεισμό  όλο και περισσότερων νέων, των λαϊκών τάξεων και της ελληνικής περιφέρειας, από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαταλείψει την ελληνική περιφέρεια, τις ορεινές, απομακρυσμένες και απομονωμένες περιοχές της επαρχίας, όπως την Αρκαδία.

Καταργεί εκπαιδευτικές δομές, όπως πρόσφατα το Γυμνάσιο Κοντοβάζαινας, αφαιρώντας έτσι ανάσες ζωής από αυτές τις περιοχές, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, δεν παρέχεται εξοπλισμός στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την  τηλεκπαίδευση.

Τίθεται εκποδών η ελεύθερη και κριτική σκέψη, με τρόπο και σκοπό να διαμορφώνονται υποταγμένοι εργαζόμενοι πολίτες που δεν θα μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Είναι γνωστό (και αυτό αποδεικνύεται και με το  νομοσχέδιο), ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης της ΝΔ δεν υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά ιδιωτικά συμφέροντα.  

Έτσι λειτουργεί και η «ελάχιστη βάση εισαγωγής», με την οποία μένουν εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψήφιοι (το 1 / 3 των υποψηφίων) και μάλιστα με υψηλές βαθμολογίες. Μ΄ αυτό τον τρόπο ωθούνται οι νέοι στα ιδιωτικά κολλέγια, των οποίων τα διπλώματα η ΝΔ έχει φροντίσει να εξισώσει «επαγγελματικά» με τα πτυχία των πανεπιστημίων.

Η ακολουθούμενη εκπαιδευτική πολιτική κινείται στη λογική της «ποιότητας για λίγους», εις βάρος της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτή η πολιτική είναι καταστροφική για την εκπαίδευση της μεγάλης πλειοψηφίας των μαθητών. Συνεπάγεται την κατηγοριοποίηση των σχολείων και το διαχωρισμό των μαθητών, στασιμότητα και υποβάθμιση που έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο μορφωτικό επίπεδο του συνόλου της κοινωνίας.

Ως προς τη «διοίκηση» του σχολείου» : Δεν είναι τυχαίο ότι στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ενίσχυση του ρόλου των βασικών «μονοπρόσωπων» κρίκων της στελεχιακής ιεραρχίας του σχολείου και αποδυνάμωση κάθε συλλογικής έκφρασης και εκπροσώπησης σ΄ αυτό. Έτσι επιδιώκεται ο αποκλειστικός και απόλυτος έλεγχος των αρμών της  «διοίκησης» στο χώρο της εκπαίδευσης και η καταστολή  κάθε απόπειρας αντίδρασης στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Γι΄ αυτό καθιερώνεται μια αυστηρή, ιεραρχική διοικητική δομή και ένα ακραίο σύστημα πολυ-τιμωρητικής αξιολόγησης με σοβαρές συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς, που φθάνουν μέχρι τη στέρηση μισθού και τη μη μονιμοποίηση.

Ειδικότερα, κομβικής σημασίας αλλαγή που σηματοδοτεί την οπισθοδρόμηση, αποτελεί η κατάργηση του επιτυχημένου θεσμού των Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, μέσω των οποίων μεταβιβάστηκαν, παράλληλα με την αυτοαξιολόγηση των σχολείων, η ευθύνη της υποστήριξης της σχολικής κοινότητας από ένα πρόσωπο σε μια διεπιστημονική ομάδα, η οποία λειτουργεί ως κοινότητα σύνθεσης γνώσεων και δεξιοτήτων. Παράλληλα με την κατάργησή τους, το νομοσχέδιο επαναφέρει την ατομική παιδαγωγική καθοδήγηση του σχολείου, με  τονισμένο το ρόλο του αξιολογητή-επιθεωρητή και όχι του συνεργάτη-συμβούλου. Επιπλέον με το νομοσχέδιο ο διευθυντής της σχολικής μονάδας αποκτά υπερεξουσίες εις βάρος του συλλόγου διδασκόντων από τον οποίο αφαιρούνται οι περισσότερες αρμοδιότητες.

Το νομοσχέδιο κινείται στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση με τα άλλα νομοσχέδια της κυβέρνησης, όπως π.χ. αυτό για τα εργασιακά. Όλα αυτά έχουν κοινό προσανατολισμό, ένα σχέδιο «ανάπτυξης» που βασίζεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην υπερ-εκμετάλλευση της επισφαλούς και φθηνής εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αγώνες του ελληνικού λαού διαχρονικά συνδέουν τα προτάγματα της ελευθερίας και της δημοκρατίας με τη μόρφωση, με την παιδεία. Και αυτό γίνεται,  διότι στον τόπο μας εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει συνείδηση, ότι η παιδεία, η μόρφωση  αποτελούν το διαβατήριο για την κοινωνική κινητικότητα με την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, για την πρόοδο, για τη διαμόρφωση ελεύθερων και κριτικών πολιτών.

Στον αντίποδα, η ΝΔ προωθεί το σχολείο για τους ολίγους και «εκλεκτούς».΅Γι΄ αυτό και η εκπαιδευτική κοινότητα και ολόκληρη η κοινωνία αντιδρούν.

Π. Πέρκα: «Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αρίστους αλλά πρίγκιπες και πριγκίπισσες, έτσι εξηγείται πώς σκέφτονται και νομοθετούν»

Στην ομιλία της η Βουλευτής Φλώρινας ανέφερε:

«Μετά την ομιλία που μόλις ακούσαμε δεν μπορώ να μην κάνω μερικά σχόλια. Καταρχήν το παράδειγμα για το ποιος στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικά σχολεία όταν δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα δημόσια θα πρέπει να σας βάλει σε μία σκέψη.

Αναφέρατε για 100 δις. Γιατί τόση τσιγκουνιά; Πείτε 200-300..δεν μετριέται πουθενά. Απλά πετάτε νούμερα.

Ακούστε λίγο, εμείς δείχνουμε κατανόηση. Οι άνθρωποι που δεν έχουν προσαρμοστεί καλά στην κοινωνία, δεν ξέρουν πώς βιοπορίζεται, πώς διασκεδάζει, πώς λειτουργεί, πώς ερωτεύεται το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας…είναι δυστυχείς. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που νομίζουν ότι δεν γεννιόμαστε όλοι ίσοι. Όσο κι αν προσπαθείτε αυτό να το κρύψετε, γίνονται λεκτικές αστοχίες και φανερώνεται: ‘Ο υδραυλικός από το Περιστέρι’, ‘η ισότητα είναι ουτοπία’, ‘ας πάει στα ΙΕΚ’…αυτά λέγονται. Κι αν δεν είχαμε γραπτές ομιλίες θα ακούγονταν κι άλλα μαργαριτάρια. Γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν έχει αρίστους. Έχει όμως πρίγκηπες και πριγκίπισσες. Έτσι εξηγείται για το πώς σκέφτονται και πώς νομοθετούν.

Προφανώς κάποιοι από σας κα. Υπουργέ δεν έχουν πάει σε δημόσιο σχολείο. Για δημόσιο πανεπιστήμιο ούτε λόγος. Οι πρίγκηπες δεν δίνουν πανελλήνιες. Έχουν να απαντήσουν μόνο σε ένα ερώτημα: «Τι θες να γίνεις παιδί μου όταν μεγαλώσεις; Πρωθυπουργός, Υπουργός, εισοδηματίας..κλπ.». Είχαμε γνωρίσει τέτοιους γόνους από Αφρικανικές χώρες στο Πολυτεχνείο. Σπούδαζε ο άλλος ηλεκτρολόγος μηχανικός γιατί έπρεπε να αναλάβει έπειτα το Υπουργείο Ενέργειας.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Πρώτα και κύρια για να καταλάβουμε πώς γίνεται μια Υπουργός που υποτίθεται ξέρει τι γίνεται και ποιες είναι οι τάσεις στην Ευρώπη, να εισάγει τόσο αναχρονιστικές διατάξεις.  Το νομοσχέδιο που συζητάμε ούτε την εκπαίδευση αναβαθμίζει, ούτε ενδυναμώνει το έργο των εκπαιδευτικών. Τι κάνει; Ελέγχει. Επιτηρεί με το αναχρονιστικό βλέμμα του ελεγκτή, δίνει υπερεξουσίες στους Διευθυντές και μας παραπέμπει στο σχολείο του 20ου αιώνα. Καμία σχέση με αυτό που οι σύγχρονες κοινωνίες έχουν καταφέρει ως σχολείο της ολόπλευρης ανάπτυξης, της ανακάλυψης, της συνεργατικότητας και της παιδοκεντρικής προσέγγισης.

Δυστυχώς, με διατάξεις που ενισχύουν την πολύ-τιμωριτική αξιολόγηση, υλοποιείται ο στόχος της κυβέρνησης που είναι η καταστολή κάθε διαφορετικής φωνής και αντίληψης στους θεσμούς της εκπαίδευσης και δεν προωθείται βέβαια καμία πολιτική προόδου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου. 

Οτιδήποτε περιορίζει την ελεύθερη κριτική σκέψη είναι επιλέξιμο, αφού κυνικά έχει ειπωθεί ότι αυτό αποτρέπει από διάφορους κινδύνους. Πράγματι είναι επικίνδυνο οι πολίτες να μπορούν να διακρίνουν τον λαϊκισμό και την προπαγάνδα από την σοβαρή πολιτική πρόταση. Είναι επικίνδυνο για σας. Έτσι, καταργείτε τις κοινωνικές επιστήμες, τα καλλιτεχνικά – η ιστορία και τα φιλολογικά προς το παρόν την έχουν γλιτώσει. Εδώ οφείλουμε να σας ενημερώσουμε κα. Υπουργέ ότι η Παιδεία στην αρχαία ελληνική σήμαινε ό,τι περίπου σημαίνει η έννοια κουλτούρα: γενικότερη πνευματική και ψυχική καλλιέργεια και πολιτισμό. Εσείς ενδύεστε τον συντηρητισμό, την θρησκοληψία, τον εθνικισμό και με το «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» μας γυρίζετε ολοταχώς στις χειρότερες στιγμές του προηγούμενου αιώνα. Μία εξήγηση υπάρχει για όλα αυτά: δεν κατανοείτε και δεν αγαπάτε ούτε την χώρα, ούτε τον λαό.

Μας λέτε με λίγα λόγια ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι. Υπάρχουν οι Λουδοβίκοι και οι αυλικοί τους και υπάρχει και ο λαός από την άλλη. Αυτή την αντιδημοκρατική ισορροπία τη διαταράσσει διαχρονικά η εξής κατάσταση: Ένα παιδί από φτωχή οικογένεια μπορούσε να προσπαθήσει και να γίνει γιατρός ή μηχανικός όσο κι αν ήταν άνιση και ακριβή αυτή η προσπάθεια. Παρόλα αυτά -και με τη βάση του 10- πάλι κάποια παιδιά τα καταφέρνανε. Έλα όμως που τα παιδιά που πηγαίνανε και πληρώνανε στα κολέγια δεν είχαν ισότιμα πτυχία. Λύθηκε κι αυτό από την κα Κεραμέως. Με νυχτερινή τροπολογία τα κολέγια ισότιμα με τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Καμία διάκριση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, όσο δεν απαντάτε στο ερώτημα πώς γίνεται οι μαθητές που κόβονται από τα ΑΕΙ να μπορούν να φοιτήσουν στα κολέγια και να γίνουν ό,τι θέλουν, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση. Πολυλογείτε όλοι, μέχρι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το ερώτημα αυτό όμως δεν απαντήθηκε και παραμένει στην αίθουσα.

Το σχέδιο νόμου σας συναρτάται και θυμίζει το Θατσερικό σχέδιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και την αυτονομία των σχολικών μονάδων. Μια πολιτική που οδήγησε στη διόγκωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων σε βάρος των μαθητών των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων.

Είναι διακριτό πλέον ότι το σχέδιό σας είναι μια αντιδραστική τομή που αφορά στη λειτουργία και περιεχόμενο της δημόσιας εκπαίδευσης, βάλλει κατά της παιδαγωγικής της υπόστασης και επιχειρεί να αδικήσει και να ανακόψει την όποια προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας, διαμορφώνοντας ένα σχολείο αυταρχικό, κομματικό, ταξικό.

Εμείς κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα προοδευτικό σχολείο της συμπερίληψης, όπου θα προωθείται η συνεργατικότητα και θα ενισχύεται η πολυφωνία. Διεκδικούμε λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων ώστε να παραπέμπουν στην κοινωνία της πληροφορίας του 21ου αιώνα, με τον εργαστηριακό εξοπλισμό για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας.

Το όραμά μας για τη δημόσια Παιδεία σηματοδοτεί και παραπέμπει σε πρόοδο. Κοιτάζει στην ενίσχυση του αξιοκρατικού συστήματος διοίκησης της εκπαίδευσης, σε εξεταστικό σύστημα με ελεύθερη πρόσβαση σε σημαντικό αριθμό τμημάτων, στην επαναφορά της Έρευνας στο Υπουργείο Παιδείας, στην ενδυνάμωση του απολυτήριου Λυκείου και της ολιστικής εκπαίδευσης αντί του εξεταστικού συστήματος που εξοντώνει τα μαθητικά μυαλά και οδηγεί στην απογοήτευση. Και βεβαίως, στην ενίσχυση των ΕΠΑΛ, της Μαθητείας, των Διετών Προγραμμάτων στα ΑΕΙ και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας. Τις συνέργειες της τοπικής κοινωνίας με τα οικεία Πανεπιστήμια.

Αγαπητοί και αγαπητές συνάδελφοι, η Φλώρινα και η Δυτική Μακεδονία βλέπει να ξηλώνεται ο ακαδημαϊκός της χάρτης. Και ζει την περίοδο της απολιγνιτοποίησης. Πόσο δύσκολο είναι να στηρίξετε την Φλώρινα του Πολιτισμού και της κινηματογραφικής παράδοσης του Θοδ. Αγγελόπουλου και ακυρώσατε την ίδρυση του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών;  Πώς ενισχύετε την Γεωπονική Σχολή της Φλώρινας, της πιπεριάς, του φασολιού και του κρασιού μη ιδρύοντας το δεύτερό της Τμήμα; Έχουμε απολιγνιτοποίηση και υποτίθεται πως έτσι θα προχωρήσουμε στην ανάκαμψη, με ακαδημαϊκές έρευνες και συνέργειες. Πώς θα ενισχύσετε την τεχνική – επαγγελματική κατάρτιση των νέων της περιοχής καταργώντας τα Διετή Προγράμματα Εξειδίκευσης των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ, όπως ήταν το διετές Πρόγραμμα Αργυροχρυσοχοΐας και το Αμπελουργίας-Οινολογίας της Φλώρινας;

Ακούστε λίγο. Αδικείτε μια περιοχή που αγκαλιάζει με θέρμη την Επιστήμη, τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, επιμένετε να την έχετε ξεγραμμένη και απομονωμένη. Η Φλώρινα έχει Παιδαγωγική Ακαδημία 80 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας είναι σταθμός της διάδοσης της γνώσης στα Δυτικά Βαλκάνια και το μέσο ανάκαμψης και ανάπτυξης της καινοτομίας στο πλαίσιο της μεταλιγνιτικής εποχής. Συνεχώς το υποτιμάτε. Αλλά αυτό έπρεπε να περιμένουμε από μία κυβέρνηση που στους επιστήμονες δίνει ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ, καταργεί τα προγράμματα για τους νέους επιστήμονες, διαβάζει όπως θέλει τα διαγράμματα, καταργεί μηχανισμούς ελέγχου, λοιδορεί τα Πανεπιστήμια και κάνει χατίρια στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, διορίζει Διοικητές χωρίς πτυχίο, καταργεί ως προαπαιτούμενο το πτυχίο για πρόσληψη λογής συμβούλων…και βεβαίως, ακαδημαικά μέλη της κυβέρνησης χωρίς αιδώ εισηγούνται αντιεπιστημονικές διατάξεις σε όλα σχεδόν τα νομοσχέδια.

Κυρία Κεραμέως ως εδώ ο αναχρονισμός και ο σκοταδισμός σας. Θα σας απαντήσει ο Ελληνικός λαός».

Γιώτα Πούλου: «Η αντιμεταρρύθμιση Κεραμέως υνεχίζεται με τη χειραγώγηση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, η Γ. Πούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση και την αντιμεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.   

Αρχικά ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να ανατρέψει όλες τις ιστορικές κοινωνικές κατακτήσεις του ελληνικού λαού: το κοινωνικό κράτος, την προστασία της εργασίας και της κατοικίας, τη δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία. Επιθυμεί να στήσει μια σκληρά ταξική δυστοπία, των προνομιούχων, των «ημέτερων», των υποτιθέμενων «άριστων», που κυριαρχούν χάρη στη δύναμη του χρήματος και στη διαπλοκή τους με την εξουσία!

Η κ. Κεραμέως, αφού με την «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» απέκλεισε από τα πανεπιστήμια 25.000 μαθητές για να στείλει αρκετή πελατεία στα κολλέγια, συνεχίζει τώρα με την προσπάθεια χειραγώγησης της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης! Κι αυτό γιατί επιθυμεί ένα σχολείο χωρίς δημοκρατία και αξιοκρατία, χωρίς συλλογικότητα και συμμετοχή, χωρίς παιδαγωγικό πλαίσιο και αρχές!

Η Γ. Πούλου επισήμανε τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρωταρχικό μέλημα της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα είναι η κατάργηση όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων της ΝΔ και η αποκατάσταση της αδικίας των αποκλεισμών που προκάλεσε. Τέλος, τόνισε ότι στις επόμενες κάλπες, οι πολίτες θα θέσουν υψηλή βάση εισαγωγής και η Νέα Δημοκρατία θα αποκλειστεί από τη διακυβέρνηση της χώρας!

Γ. Σαρακιώτης: «Κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας, με δύο λόγια “Business as usual”»

Επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφονται με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τοποθετήθηκε (27/7) ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Σαρακιώτης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Δεν έχει φέρει ούτε ένα νομοσχέδιο το Υπουργείο Παιδείας, ούτε μια τροπολογία τα 2 αυτά χρόνια που να μην προωθεί, άλλες φορές εντέχνως και άλλες φορές εξόφθαλμα και προκλητικά ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη βάση των πελατειακών σχέσεων που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια. Και για μια ακόμη φορά ξεπερνάτε το χειρότερο εαυτό σας, λειτουργώντας με όρους “οικονομίας της αγοράς” και μάλιστα στη χείριστη έκφανσή της, επί του ευαίσθητου χώρου της Παιδείας».

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η οποία στέρησε από χιλιάδες παιδιά την εισαγωγή τους στα ανώτατα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της επιλογής τους, ο Βουλευτής Φθιώτιδας τόνισε ότι:

«Η νομοθετική αυτή σας πρωτοβουλία έρχεται δε ως συνέχεια της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, η οποία άφησε εκτός Σχολών της προτίμησής τους μαθητές, οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει περισσότερα από 20.000 μόρια! Οι “άριστοι – άχρηστοι” όπως αυτοαποκαλούνται οι νέοι αυτοί. Και ενώ νωρίτερα προηγήθηκε (το Δεκέμβριο του 2020) η εξομοίωση των τίτλων των κολεγίων με πτυχία  Πανεπιστημιακών σχολών. Προφανώς και υπήρχε «σχέδιο», όχι όμως με γνώμονα την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά τη μετατροπή της σε μια “ελεύθερη στεβλή αγορά” λειτουργούσα με όρους επιχειρηματικότητας και κέρδους»

ενώ συμπλήρωσε απευθύνοντας τα παρακάτω ερωτήματα:

«Με ποια δημοκρατική λογική μπορεί μια σχολική μονάδα να λειτουργεί αυτόνομα και να συνδέει την ύπαρξή της με την εξεύρεση πόρων; Πώς είναι δυνατόν ένα σχολείο να κρίνεται ότι δεν επιτελεί το έργο του επειδή δε φέρνει… κέρδη;

Επιπροσθέτως, εστιάζοντας στον ευρύτερο κοινωνικό ρόλο που επιτελεί το δημόσιο σχολείο και στο δικαίωμα του συνόλου των παιδιών στην ισότιμη πρόσβαση στη μάθηση, ο κ. Σαρακιώτης συμπλήρωσε τα εξής:

«Το δημόσιο σχολείο είναι αυτό, από το οποίο αποφοίτησε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιστημόνων και επιχειρηματιών που διαπρέπουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Είναι αυτό, που παρά τα επιμέρους προβλήματα, έχει επιτρέψει σε όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στη μάθηση και στην κοινωνική ανέλιξη βάσει των δυνατοτήτων τους. Το δημόσιο σχολείο έχει αποτελέσει διαχρονικά “κυψέλη δημοκρατίας και ισότητας” όλων των νέων χωρίς περιορισμούς και χωρίς εξαιρέσεις»

Και ο Γ. Σαρακιώτης κατέληξε απευθυνόμενος στην κα Κεραμέως:

«Αυτό το σχολείο στοχοποιείτε όπως στοχοποιήσατε και λοιδωρήσατε τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως στοχοποιήσατε τους νέους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κερδίσατε επάξια τον τίτλο που σας έχουν απονείμει τα παιδιά ως η “δολοφόνος των ονείρων τους”».​


Σωκράτης Φάμελλος: Η ΝΔ αποκλείει τη νέα γενιά από ένα καλύτερο αύριο

«Η Νέα Δημοκρατία διαχειρίζεται το κράτος, αλλά δυστυχώς και το σχολείο, ως εργαλείο του κόμματος, όχι ως ένα εργαλείο της κοινωνίας ή ως πηγή δημοκρατίας, όπως θα έπρεπε. Η αντιδημοκρατική της κουλτούρα την ωθεί να ενισχύει την ιεραρχία, την εξουσία ενός προσώπου κομματικά διορισμένου, αλλά και να προσπαθεί να αποδυναμώσει κάθε συλλογική έκφραση και κάθε συλλογικότητα στην εκπαίδευση. Πρακτικά η κυβέρνηση προσπαθεί να αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας και τις ταξικές ανισότητες και μέσα στο σχολείο, να καταστείλει κάθε απόπειρα συλλογικότητας και ελεύθερης σκέψης, ώστε κανείς να μην αντιδρά. Γι’ αυτόν τον λόγο καθιερώνει αυτήν την αυστηρή ιεραρχική διοικητική δομή κι ένα ακραίο αξιολογικό εργαλείο με τιμωρητική αξιολόγηση», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, ξεκινώντας την τοποθέτησή του επί του σχεδίου νόμου με τίτλο: «Αναβάθμιση του σχολείου και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών» στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σχολίασε στη συνέχεια ότι το νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τον τίτλο του, υποβαθμίζει την εκπαίδευση και αποδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς. «Κλασική συνταγή πολιτικής εξαπάτησης. Βάζουμε ένα όμορφο περιτύλιγμα, ένα ψεύτικο τίτλο, για να ντύσουμε ένα πολύ αρνητικό και αντιλαϊκό νομοσχέδιο».

Το νομοσχέδιο για την παιδεία, όπως σημείωσε, αποτυπώνει τρεις βασικές αρχές της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

-Αναπαράγει ταξικές ανισότητες και διακρίσεις, εις βάρος όλων των οικογενειών που έχουν χαμηλά εισοδήματα

-Εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα των κολλεγιαρχών και τους σχολαρχών. Υπηρετεί την προεκλογική συμφωνία της ΝΔ με τον περιορισμό των εισακτέων που τροφοδοτεί τα ιδιωτικά κολέγια και απομακρύνει από την παιδεία και τη μόρφωση τις φτωχές οικογένειες και τα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, στέλνοντάς τα είτε στην επαγγελματική κατάρτιση ή ακόμα και στο περιθώριο.

-Επιβάλλει τον αυταρχισμό στην καθημερινότητα, στη δουλειά και στο σχολείο. Αυτό θέλει να επιβάλλει στη νέα γενιά, το φόβο στους νέους, μίας κοινωνία ανασφάλειας με μεγάλη κοινωνική πίεση και περιορισμό έκφρασης και ελευθεριών.

Ο Σ.Φάμελλος τόνισε ότι η ΝΔ θέλει μία κοινωνία όπου θα επικρατεί η υπερεκμετάλλευση, οι άνθρωποι θα είναι φοβισμένοι, θα εργάζονται πολλές ώρες με μειωμένους μισθούς και με έναν διαρκή φόβο «μη μιλάς και πολύ, μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου» και πρέπει τελικά να υποταχθείς στο σύστημα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν τολμάει να υλοποιήσει τη μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ του ν. 4547 με τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για να αναβαθμίσει το σχολείο. Δεν αξιοποιεί τη διεπιστημονικότητα, δεν εμπλέκει τη σχολική κοινότητα, τους γονείς, τους καθηγητές, τους μαθητές. Δεν αξιοποιεί το σύλλογο διδασκόντων, τον φοβάται γι’ αυτό και τον φιμώνει. Επαναφέρει τον ατομικό έλεγχο, δηλαδή τον επιθεωρητή απ’ έξω ο οποίος δεν είναι σύμβουλος εκπαίδευσης, αλλά αυστηρός κριτής χωρίς να ξέρει τη σχολική κοινότητα. Η ΝΔ αποκλείει την πιθανότητα αναβάθμισης του σχολείου και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ασφυκτικός έλεγχος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το νομοσχέδιο ακυρώνει τον αξιοκρατικό τρόπο επιλογής στελεχών, ώστε να έχουμε συνεχώς νέους ανθρώπους στη διοίκηση των σχολείων. Αντιθέτως, προωθεί τη αναπαραγωγή των ίδιων κομματικών στελεχών, με μικρή μοριοδότηση στην εμπειρία από την εκπαίδευση, αλλά μεγάλη μοριοδότηση στην εμπειρία σε θέσεις διοίκησης, ώστε οι «κολλητοί» του συστήματος να παίρνουν και μόρια για να μπορέσουν να αποτελέσουν και τα επόμενα στελέχη. Εκπαραθυρώνονται οι αιρετοί εκπρόσωποι, εισάγονται πολλά εργαλεία αναξιοκρατικών κρίσεων, με έλλειψη λογοδοσίας με υπερεξουσίες του διευθυντή και τιμωρητική αξιολόγηση.

Αυτό που λέτε πολύ απλά στους νέους είναι: Δε δικαιούσαι να έχεις άποψη, δε δικαιούσαι να έχεις όνειρα, δε δικαιούσαι να διεκδικείς να προοδεύσεις. Πρέπει να υποταχθείς και το πολύ-πολύ να γίνεις ψυκτικός στο Περιστέρι. Αν είσαι βέβαια στέλεχος της ΔΑΠ μπορείς να γίνεις και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ με 360 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο. Αυτή είναι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στις τροπολογίες που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιχορήγηση των ΑΕΙ, για τη στήριξη των εκπαιδευτικών με αναπηρία, για τη στήριξη μαθητών που έχασαν τους γονείς τους στην πανδημία, για τη στήριξη των αποφοίτων των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων, για την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και για την ανάκληση της ελάχιστης βάση εισαγωγής. Έξι τροπολογίες που αποδεικνύουν ότι εμείς δεν κάνουμε μόνο αντιπολίτευση, αλλά κάνουμε και προτάσεις.

Δήλωσε τέλος κλείνοντας την τοποθέτησή του: «Δεν μας αρέσει ένα σχολείο όπου οι ευκαιρίες δεν μπορεί να είναι ίδιες για όλους. Δε θέλουμε αυτό το σχολείο γιατί αυτό το σχολείο δεν αξίζει στα παιδιά μας. Και ξέρετε κάτι; Είναι αυτά τα παιδιά, είναι αυτή η νέα γενιά που θα δώσει το μήνυμα για να πέσει αυτή η Κυβέρνηση και να έχουμε μια προοδευτική δημοκρατική κυβέρνηση που νοιάζεται για τον τόπο και τη νέα γενιά».

Ολυμπία Τελιγιορίδου: Με κυνισμό αποκλείει η ΝΔ χιλιάδες παιδιά από τα Πανεπιστήμια.

Η  Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλώντας στην ολομέλεια επί του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, τόνισε:

«Η ευχαρίστηση και η υπερηφάνεια που επιδεικνύετε οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκαλύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πεμπτουσία της ιδεολογίας, της αντίληψης και της πίστη σας στις κοινωνικές ανισότητες.
• Θεωρείτε πως είστε ανώτεροι από το λαό γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός δεν δίνει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του.

Λέτε πως θέλετε την κοινωνική ανέλιξη. Με ποιον τρόπο την καταφέρνετε αυτήν; Με το πτωχευτικό νομοσχέδιο, με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ή μήπως θεωρείτε ότι η κοινωνική ανέλιξη θα έρθει με το μισό ευρώ την μέρα αύξηση που δίνετε στον κατώτατο μισθό;

• Βάζετε ειδική βάση εισαγωγής που αφήνει εκτός από τα πανεπιστήμια χιλιάδες νέους. Αν όμως έχουν ειδική τσέπη θα πληρώνουν τα κολέγια.
• Η κοινωνική κινητικότητα είναι κάτι που δεν σας απασχόλησε γιατί δεν γνωρίζετε την προσπάθεια και την αγωνία των νέων παιδιών και των οικογενειών τους. Δεν έχετε βιωματική εμπειρία. Εσείς είχατε εξασφαλισμένο μέλλον.


• Στερείτε το όνειρο στους νέους κυνικά, αυταρχικά και κακιασμένα. Εφαρμόζετε ελιτίστικη πολιτική για το κοινωνικό status και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
• Υποβαθμίσατε τα περιφερειακά πανεπιστήμια όπως στην Καστοριά που κλείσατε το τμήμα αρωγής και φροντίδας προσχολικής ηλικίας.
• Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, την ελάχιστη βάση ξεχωριστά για κάθε ειδικό μάθημα που μάλιστα δεν διδάχθηκε στα σχολεία, με τους συντελεστές βαρύτητας, με την πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά σε διπλό μηχανογραφικό, βάζετε φραγμούς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη και σε πολλούς αριστούχους. Δεν σας νοιάζει παρά μόνο η αριστεία της τσέπης.
• Γιατί έτσι κι αλλιώς τα παιδιά όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα θα σπουδάσουν στα ιδιωτικά κολλέγια χωρίς εξετάσεις, χωρίς κριτήρια, με πιο λίγα μαθήματα, με λιγότερες διδακτικές ώρες αλλά με ισότιμο πτυχίο.
• Η πολιτική σας πλέον δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί ούτε να παραπλανήσει.  Καθιερώνετε αυστηρές ιεραρχικές διοικητικές δομές. Επιλέγετε καθαρά διαχωριστικές πολιτικές για παραμελημένα και κοινωνικά υποβαθμισμένα σχολεία, στα οποία θα υπάρχουν ανεπαρκείς ευκαιρίες και δυνατότητες.
• Υπάρχει ασάφεια σε σχέση με την διδακτική εμπειρία για όσους υπηρετούν στα κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου είναι η μοναδική περίπτωση στο νόμο όπου λογίζεται η διδακτική υπηρεσία αλλά δεν μοριοδοτείται.
• Διορίζετε 53 καθηγητές γερμανικών ενώ πέρσι στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εργάζονταν 626 άτομα.
• Το νομοσχέδιο  αντίκειται στην μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων γιατί βλέπει την παιδεία σαν προνόμιο και όχι σαν δικαίωμα. Και αυτό γιατί οι εμπνευστές του νομοσχεδίου δεν θέλουν την μορφωτική ανέλιξη γιατί τότε θα αποδειχθεί η φθήνια, θα αποδειχθεί η φθήνια του πλούτου, της δόξας και των αξιωμάτων αυτών που το ενέπνευσαν.
• Σύντομα η νεολαία θα σας δώσει την απάντηση γιατί στην κοινωνική κινητικότητα εκτός από την άνοδο υπάρχει και η κάθοδος που σύντομα θα βιώσετε».

Δημήτρης Χαρίτου:  Ανομολόγητη επιδίωξη σας να κάνετε ακόμη πιο ιδιωτική την εκπαίδευση

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ​ Δημήτρης Χαρίτου κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο της ΝΔ για το δημόσιο σχολείο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές εκδικητικές απέναντι στα νέα παιδιά, αποκλεισμό 25.000 νέων από τα δημόσια πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και προώθησή τους στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που βιώνει δύο χρόνια εγκατάλειψης και απραξίας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στην ομιλία του ο βουλευτής Ροδόπης σημείωσε: «Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί τέτοια βιασύνη, σε ποια αλήθεια τόσο επείγοντα, τόσο σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης θέλετε με το νομοσχέδιο να δώσετε απαντήσεις;

Μήπως ότι το σχολείο έχει μετατραπεί σε ένα διαρκές εξεταστικό κέντρο;

Ότι δεν εμπνέει αλλά απωθεί, ότι το λύκειο έχει πλήρως υποβαθμιστεί;

Μήπως απαντάτε στην αγωνία των γονιών, που ξέρουν ότι αν δε βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όσοι φυσικά μπορούν, δε θα μορφωθούν δεν θα προκόψουν τα παιδιά τους;

Μήπως αντιμετωπίζετε τα μεγάλα κενά των σχολείων σε εκπαιδευτικούς; Το 30% από αυτούς είναι αναπληρωτές, ενώ στη Ευρώπη είναι μόνο το 6%, βλέπετε και εδώ πρωτοτυπούμε.

Σας προβληματίζουν μήπως οι τεράστιες ελλείψεις σε σχολικές αίθουσες, πρόβλημα που φάνηκε έντονα στην πανδημία και θα το ξαναβρούμε μπροστά με το 4ο κύμα;

Δυστυχώς τίποτα από όλα αυτά δεν σας απασχολεί στο νομοσχέδιο. Όλα αυτά σας αφήνουν παγερά αδιάφορους.

Αν σας προβλημάτιζαν θα αφήνατε να δοκιμαστούν και να αξιολογηθούν οι ρυθμίσεις, τα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ελεύθερη εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ, στις λεγόμενες πράσινες σχολές ή τα ΠΕΚΕΣ ως χώρος προβληματισμού, δημιουργίας κουλτούρας αξιολόγησης, τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, κα. Εσείς όλα αυτά τα καταργήσατε.

Δύο χρόνια καθυστερείτε αδικαιολόγητα να υλοποιήσετε απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τον διορισμό 15.000 εκπαιδευτικών. Μην επικαλείστε αυτούς που πριν λίγες μέρες ανακοινώσατε. Όπως μου έλεγαν οι εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ στην Κομοτηνή, με τους οποίους συναντήθηκα, μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργούσε μόνο με τον διευθυντή και δύο καθηγητές, λόγω των συνταξιοδοτήσεων το 2020.

Με το νομοσχέδιο, ούτε την αναβάθμιση του σχολείου, ούτε την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών προωθείτε, όπως παραπλανητικά αναγράφεται στον τίτλο.

Με τις ρυθμίσεις σας στοχεύετε κατευθείαν στην υπονόμευση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου, στην επιστροφή στο παρελθόν, σε ένα αυταρχικού τύπου σχολείο, που θα είναι πιο αποκρουστικό για όσους ακόμη μοχθούν σε αυτό.

Όσες περίτεχνες εκφράσεις κι αν χρησιμοποιήσετε δε μπορεί να κρυφτεί η ανομολόγητη επιδίωξή σας να κάνετε ακόμη πιο ιδιωτική την εκπαίδευση, δηλαδή για όσους έχουν χρήμα.

Να μετατρέψετε τη μόρφωση από δικαίωμα όλων σε προνόμιο των λίγων με το πορτοφόλι, των εκλεκτών σας. Τι διαφορετικό από αυτό εννοούσε ο κος Μητσοτάκης όταν πρόσφατα έλεγε, δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι κατ’ ανάγκη στα πανεπιστήμια. Βέβαια, τι δουλειά έχουν εκεί τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ή των αγροτών ή από την ορεινή Ροδόπη; Εσείς αντί να τους δώσετε ευκαιρίες να προχωρήσουν έρχεστε με τις ρυθμίσεις να υψώσετε νέους φραγμούς και να γυρίσετε την παιδεία  50 χρόνια πίσω».

Ο βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής λέγοντας: «Εσείς δεν διστάσατε αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία, παρά τις αντιδράσεις μας, με την ψήφιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να κλέψετε τα όνειρα και τις προσδοκίες πάνω από 25.000 νέων ανθρώπων, αφήνοντάς τους εκτός πανεπιστημίων.

Την ίδια στιγμή που κάνετε δήθεν έκκληση να στραφούν στα δημόσια ΙΕΚ, ως ξεκάρφωμα, έχετε αναγνωρίσει τα τριετή πτυχία ιδιωτικών κολεγίων ως ισότιμα με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Σας κατηγορούμε ανοικτά ότι στέλνετε τους νέους που σφαγιάζετε από τα πανεπιστήμια ως σίγουρη πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια».

Ακούστε την κραυγή αγωνίας των νέων αυτών και των οικογενειών τους και κάντε δεκτή την τροπολογία που σας καταθέσαμε. Στην Ευρώπη στοχεύουν το 45% των νέων να έχει πανεπιστημιακή μόρφωση εσείς που τόσο την επικαλείστε κινήστε σε αντίθετη κατεύθυνση».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής τόνισε πως στην ίδια λογική της οπισθοδρόμησης είναι και οι ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο. Είπε αναλυτικά:

«Οικοδομείτε ένα σχολείο που δεν θα προάγει τη γνώση, το διάλογο, τη συλλογική προσπάθεια, την αξιολόγηση, αλλά ένα αυταρχικό σχολείο, με τον διευθυντή-αφέντη ελέω και προέκταση του κομματικού σας κράτους.

Επαναφέρετε τον επιθεωρητισμό, που θα αναπαράγει αποκλεισμούς και εντάσεις, γεγονός που θα αποθαρρύνει μάχιμους εκπαιδευτικούς από την προσπάθεια που σήμερα κάνουν.

Πως να γίνετε κύριοι πιστευτοί ότι το πραγματικό κίνητρό σας για την εφαρμογή της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι η βελτίωση της εκπαίδευσης; Εσείς δεν διορίσατε τους διευθυντές της εκπαίδευσης αυθαίρετα χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση;  Σταματήστε να αναμασάτε την καραμέλα ότι δήθεν εμείς δε θέλουμε την αξιολόγηση.

Ή έχετε άγνοια των προβλημάτων στα σχολεία ή συνειδητά θέλετε να αποπροσανατολίσετε ότι για όλα τα δεινά στο σχολείο φταίει ο κακός εκπαιδευτικός, που προφανώς υπάρχει και τέτοιος, αλλά δεν είναι πρωτίστως αυτός που δημιουργεί τα προβλήματα στο σχολείο.

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η αξιολόγηση που προτείνετε θα είναι τιμωρητική.

Κυρία υπουργέ ή κάνετε ή ίσως δεν καταλαβαίνετε ότι το σχολείο ως καθρέφτης της κοινωνίας αντανακλά όλα τα προβλήματά της. Τα σοβαρά προβλήματα του σχολείου είναι τα σοβαρά προβλήματα της ίδιας της κοινωνίας και τα παιδιά δε μένουν ανεπηρέαστα από αυτά. Ενώ την ίδια στιγμή βλέπουν τα γιγαντώνονται τα εμπόδια και τα αδιέξοδα μπροστά τους, τα οποία το σχολείο αδυνατεί να συζητήσει.

Εσείς με ευκολία ενοχοποιείτε το δημόσιο σχολείο ότι δεν είναι προσαρμοσμένο στην αγορά εργασίας και ότι περίπου αυτό ευθύνεται για την ανεργία. Λες και υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις εργασίας και λείπουν οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Ποιόν κοροϊδεύετε; Οι εκπαιδευτικές δομές ή το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο είναι αυτό που ευθύνεται γιατί δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας;».

Ο βουλευτής ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας ειδική αναφορά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «Δύο χρόνια απραξίας και εγκατάλειψης για το ΔΠΘ. Αποφάσεις με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια για την ίδρυση και λειτουργία 8 νέων τμημάτων τις βάλατε στο ράφι.

Θα έπρεπε από φέτος να λειτουργούν στην Κομοτηνή τα τμήματα της ψυχολογίας και της Διατροφολογίας. Το πρώτο το πήγατε στο Διδυμότειχο σε μία τράμπα με τη Νοσηλευτική με κριτήρια που μόνο ακαδημαϊκά δε μπορούν να χαρακτηριστούν. Ενώ το δεύτερο μεταθέσατε την ίδρυσή της από του χρόνου και βλέπουμε.

Αφήστε τις ανέξοδες υποσχέσεις, ενισχύστε, στηρίξετε το ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης. Αποτελεί από την ίδρυσή του τον βασικό μοχλό, πνεύμονα ανάπτυξης της περιοχής, που συμβάλλει στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική πραγματικότητα της περιοχής.

Καταψηφίζω το νομοσχέδιο με τη βεβαιότητα ότι μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει αυτές τις ρυθμίσεις και θα διαμορφώσει ένα νέο σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε όλα τα παιδιά».

Ρ.  Χρηστίδου: Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μαθητών και γονέων η υπουργός δεν κάνει πίσω για τη βάση- κόφτη -  Είναι, βλέπετε, πολλά τα λεφτά

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το σ/ν του Υπ. Παιδείας, ξεκίνησε την τοποθέτηση της τονίζοντας ότι οι «αποτυχημένοι» των πανελληνίων, όταν εγγράφονται στα ιδιωτικά κολλέγια, καταφέρνουν, ως εκ θαύματος, να αποφοιτούν ως «άριστοι», έχοντας, βέβαια, πληρώσει αδρά, γεγονός για το οποίο, η κυβέρνηση σιωπά, επειδή, όπως είπε, χαρακτηριστικά, η Βουλεύτρια: «είναι, βλέπετε, πολλά τα λεφτά».

Η συγκεκριμένη φράση προκάλεσε έντονη αντίδραση της κας Κεραμέως που ζήτησε το λόγο και μίλησε  για μηνύσιμες εκφράσεις, χωρίς όμως, και πάλι,  να δώσει ούτε μια απάντηση για το επίμαχο θέμα,  ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, κατά παράβαση του κανονισμού δεν επέτρεψε στη Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντήσει.

Επικεντρώνοντας, η Ρ.Χρηστίδου, στη συνέχεια, στο νομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι:

·         Οι υπερεξουσίες που αποδίδονται στον κομματικά επιλεγμένο διευθυντή, με παράλληλη αποδυνάμωση των αρμοδιοτήτων του συλλόγου διδασκόντων, δεν είναι βήματα αυτονομίας αλλά βήματα κατάλυσης της δημοκρατίας στις σχολικές μονάδες.

·          Η διείσδυση των χορηγών στη λειτουργία των σχολείων, θα είναι γεγονός με σοβαρές μορφωτικές συνέπειες, στο τι και στο πως  της διδασκαλίας στις σχολικές τάξεις

·         Η αξιολόγηση, που η Ν.Δ. φέρνει. αποβλέπει όχι στη βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά στον κομματικό- ιεραρχικό  έλεγχο των θέσεων ευθύνης στις εκπαιδευτικές δομές.

·         Οι ημέτεροι, με κύριο προσόν το γαλάζιο πιστοποιητικό, έρχονται με αποστολή να χτίσουν το σχολείο των ολίγων, με αποστολή να αφήσουν αμόρφωτη τη νεολαία. Η ευνοιοκρατία είναι το σύνθημα της κυβέρνησης, η εξάλειψη  κάθε συλλογικής διαδικασίας  το παρασύνθημα και οι ανάγκες των μαθητών οι μεγάλοι χαμένοι.

*Η δημοσίευση ενημερώνεται περιοδικά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)