to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:24 | 02.09.2021

Πολιτική

«Παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές»: Η μάχη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατά του νέου σχεδίου για την επικουρική ασφάλιση

Ακολουθούν οι κυριότερες τοποθετήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που πραγματοποιείται από εχθές Τετάρτη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα το βράδυ.


Εδώ το κεντρικό δημοσίευμα του Left.gr για τη συζήτηση στη Βουλή, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τα κύρια σημεία της πρώτης ημέρας, εδώ.

Ακολουθούν οι κυριότερες τοποθετήσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

Τον τόνο των τοποθετήσεων έδωσε αρχικά η αρμόδια τομεάρχης (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων) της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές»

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, επίσης εισηγήτρια για το νομοσχέδιο στη Βουλή εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτίμησε πως το σχέδιο νόμου για το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση «είναι απόλυτα ενταγμένο, είναι βασικός πυλώνας της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μία πολιτική ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη, μάλιστα θατσερικού τύπου, με παρωχημένες και αποτυχημένες συνταγές. Μία πολιτική που επιδιώκει συστηματικά, με  αποκορύφωμα βέβαια το περίφημο νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, να καταστήσει τη χώρα μας χώρα φθηνής και ελαστικής εργασίας, με την απορρύθμιση των πάντων και την σταδιακή αποδόμηση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του».

Για την τομεάρχη, αλλά και για τους βουλευτές και τις βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή πλήττει τους εργαζόμενους με τους εξής τρόπους:

  1. Πλήττει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους, καθώς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα ως προς το ύψος τελικά της σύνταξης που θα λάβουν,  καταλύοντας την αλληλεγγύη των γενεών.
  2. Πλήττει και τους νέους, παρά την προπαγάνδα και την επικοινωνιακή κυβερνητική πολιτική, με την οποία παρουσιάζεται ότι αυτό το σχέδιο νόμου είναι θετικό για τη νέα γενιά. Όπως κ. Υπουργέ το ίδιο κάνατε και με το εργασιακό νομοσχέδιο, μας λέγατε ότι καταλύοντας το οκτάωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, ενισχύετε και ενδυναμώνετε τον εργαζόμενο. Έτσι και τώρα, ακριβώς την ώρα που πλήττετε τη νέα γενιά, την καταδικάζετε στην επισφάλεια, βάζετε στο τζογάρισμα τις εισφορές της, έρχεστε και λέτε ότι είναι υπέρ της νέας γενιάς.
  3. Πλήττει συνολικά την ελληνική κοινωνία, πλήττει τον ελληνικό λαό, όλους τους φορολογούμενους, καθώς προκαλεί ένα υπέρογκο κόστος μετάβασης, το οποίο θα υποχρεωθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός, και άρα όλοι οι φορολογούμενοι.

Όλγα Γεροβασίλη: Το μετέωρο βήμα του Κυρ. Μητσοτάκη

Η Όλγα Γεροβασίλη, βουλεύτρια Άρτας και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε μεταξύ άλλων πως το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα «τύποις μόνο αφορά στους νέους ασφαλισμένους», ενώ αναρωτήθηεκ «ποιος θα συγκρατήσει τα funds μόλις τους ανοίξει η όρεξη;».

Προσέθεσε στο ερώτημα: «Ποιος θα καλύψει τα 70 δις ευρώ κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα; Πώς θα πληρωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων σήμερα, όταν οι εισφορές των εργαζομένων δεν θα πέφτουν στο σύστημα; Η διαφωνία μας δεν εξαντλείται στο ότι εδώ επιχειρείται, γίνεται  η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Επιπλέον προβλέπεται ότι οι ασφαλισμένοι θα επενδύουν υποχρεωτικά τις εισφορές τους σε “μεσαίου ρίσκου” χρηματιστηριακά προϊόντα (οκ μπορούν να επιλέξουν και χαμηλού ή υψηλού ρίσκου αντίστοιχα!).

Θα 'χουν μήπως και χρηματιστηριακούς σύμβουλους να πληρώνουν έξτρα; Ποιος δεν θυμάται το σκάνδαλο με τα δομημένα ομόλογα; Τα αποθεματικά των ταμείων που έγιναν καπνός;

Για να μην αναφέρω κάτι επενδύσεις στο χρηματιστήριο το 1999 που εξαϋλώθηκαν... Η Νέα Δημοκρατία για ακόμα μια φορά τζογάρει. Και τζογάρει με δανεικά τα λεφτά των εργαζομένων και ασφαλισμένων. Δανεικά κι αγύριστα!

Π. Σκουρλέτης: Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με το νεοφιλελεύθερο σχέδιό σας, που οδηγεί σε μια κοινωνία για τους λίγους

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό στην Ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε:

Αυτό το οποίο, πραγματικά -κ. υπουργέ, κ. Χατζηδάκη- θεωρώ ότι δεν ήταν πάρα πολύ έξυπνο από μέρους σας, ήταν να επιλέξετε  να σχολιάσετε την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσω της αναφοράς σε κάποια πράγματα που είχε πει ο Μίκης Θεοδωράκης. Ήταν τελείως άστοχο. Ίσως να δείχνει μια αδυναμία, διότι απέναντι στα καταλυτικά και συγκεκριμένα επιχειρήματα, στην αποδόμηση της πολιτικής σας σε όλα τα επίπεδα, δεν είχατε τίποτα άλλο να πείτε, παρά να επιδοθείτε σε επιθέσεις κενές περιεχομένου και σε γνωστά κλισέ.

Κύριε Χατζηδάκη και κύριοι της κυβέρνησης, είστε οι τελευταίοι που μπορείτε να εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για διχασμό. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι ακόμη νωπή στη  μνήμη των Ελλήνων πολιτών, η εικόνα όταν αγκαλιάσατε όλους τους ακροδεξιούς οι οποίοι κατέβαιναν στις πλατείες ενάντια στην υπεύθυνη Εθνική πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας. Όταν δεν λέγατε κουβέντα γι’ αυτούς που επιτίθονταν με μολότοφ και πέτρες στους εκλεγμένους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Αυτούς που τους «κλείνετε το μάτι», μόνο που τώρα έχετε βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι αφού είπατε μία, δύο, δέκα φορές πόσο επωφελής είναι αυτή η συμφωνία για τη χώρα μας, τώρα προσπαθείτε να ξεφύγετε και παίζετε τρίλιζα, μαδάτε τη μαργαρίτα, για το πότε θα φέρετε αυτές τις συμφωνίες που αφορούν την Βόρεια Μακεδονία, για να επικυρωθούν από τη Βουλή. Αφήστε τα λοιπόν αυτά τα περί διχασμού.

Ας συνεννοηθούμε, λοιπόν, για τα θέματα της συναίνεσης. Που μπορεί να υπάρξει, τι είναι η συναίνεση, τι είναι η συνεννόηση; Σας προτείναμε από την αρχή της πανδημίας, μια συναίνεση στο αυτονόητο. Κοινά πρόσωπα για τα θέματα της υγειονομικής κρίσης. Δεν το δεχτήκατε. Και όχι μόνο δεν το δεχτήκατε, αλλά δεν κάνατε, ουσιαστικά, τίποτα.

Σας υπενθυμίζω ότι το προσωπικό το οποίο απασχολείται στα δημόσια νοσοκομεία, ενάμιση χρόνο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, δεν αμείβεται καλύτερα, δεν έχει αυξηθεί, πολλοί ακόμα είναι με συμβάσεις οι οποίες λήγουν και τώρα, απέναντι στην αναγκαιότητα στήριξης του εμβολιασμού, ανακοινώνετε ένα μέτρο χωρίς να έχετε δει τι επιπτώσεις θα έχει στη λειτουργία του συστήματος. Κινδυνεύουμε να μπλοκάρει το σύστημα, όχι από την  πίεση της ασθένειας, αλλά εσωτερικά, από τις παραιτήσεις των υγειονομικών.

Εγώ σας λέω ότι βεβαίως και πρέπει να εμβολιαστούν όλοι, το είπαμε και χθες, το έχουμε πει από την πρώτη μέρα, αλλά έλα ντε που αποτύχατε σε αυτό τον σχεδιασμό, έλα ντε που δεν τα καταφέρατε. Θυμάστε αυτά τα ποσοστά, του 70-75%,  που ήταν ο στόχος που είχατε βάλει αμέσως μετά το Πάσχα; Γιατί αποτύχατε; Ήρθατε εδώ να ζητήσετε μια γνώμη; Υιοθετήσατε μια σοβαρή, τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία πάνω στο πεδίο, στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες οι οποίες ήταν διστακτικές; Δεν μιλάω για τους αρνητές για δικούς τους λόγους. Όλους αυτούς τους έχουμε, ούτως ή άλλως, απέναντι, το γνωρίζετε καλά. Μιλάω γι’ αυτούς οι οποίοι θέτουν ερωτήματα, γι’ αυτούς που τους γεννήθηκαν ερωτήματα στη βάση των αντιφατικών δηλώσεων μελών της κυβέρνησής σας. Εσείς δεν ήσασταν που λέγατε, του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, ότι δεν κολλάει; Και είχαμε φούντωμα, έγινε ένα μικρό Μπέργκαμο η Θεσσαλονίκη πέρυσι τον Νοέμβριο; Εσείς δεν λέγατε και ο πρωθυπουργός, στις αρχές του καλοκαιριού, ότι φέτος θα είναι όλα καλά και τώρα βλέπετε ότι είμαστε περικυκλωμένοι από το νέο κύμα της πανδημίας; Τι να κάνουν όλα αυτά; Πως να στηρίξουν, να θεμελιώσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου απέναντι σε μία κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί και έχει καθηλωμένες τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, παρ’ όλο ότι η ίδια η Ευρώπη έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να μη καταμετρώνται αυτές στα δημοσιονομικά ελλείμματα και στα δημοσιονομικά μεγέθη; Όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες επενδύουν στην υγεία κι εσείς μιλάτε για ΣΔΙΤ;

Σ’ αυτό, λοιπόν, το τελευταίο, δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σ’ ένα σχέδιο δογματικό, νεοφιλελεύθερο, το οποίο θέλει να ξεπουλήσει τα Δίκτυα Ενέργειας, το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Κύριε Τσακλόγλου θέλετε έσοδα για τα επικουρικά Ταμεία; Το 49% που σκοπεύει η κυβέρνηση, ο κ. Χατζηδάκης πριν και τώρα ο κ. Σκρέκας, να ιδιωτικοποιήσει δίνοντάς το σε ξένα funds, ενδεχομένως και σε funds τα οποία διαχειρίζονται τις εισφορές ξένων ασφαλισμένων, δώστε το στο Ταμείο. Να έχει περίπου 7% απόδοση επί 30, επί 40, επί 50 χρόνια. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Φυσικό μονοπώλιο είναι. Δεν το θέλετε, γιατί πράγματι εξυπηρετείτε συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα, είστε νεροκουβαλητές, έχετε ταξικό πρόσημο. Ε, προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με αυτές τις αλχημείες που κάνατε στην αγορά Ενέργειας, που σας ξέφυγε και χειραγωγείται αυτή τη στιγμή και έχουμε ολιγοπωλιακές καταστάσεις.

Σας το είπα και χθες, ότι τα τιμολόγια στοιχειώνουν κάθε μέρα τη σκέψη σας. Εσείς κ. Χατζηδάκη το κάνατε, γιατί είχατε συγκεκριμένες μελέτες πώς θα γίνει το target model. Δεν τις ακολουθήσατε. Απελευθερώσατε τα, καλώς εννοούμενα, όρια που θα έπρεπε να υπάρχουν. Δεν είναι το δημόσιο αγαθό του ρεύματος ένα οποιοδήποτε χρηματιστηριακό προϊόν, γιατί στο ρεύμα πάνω στηρίζονται τα νοικοκυριά, η ανάπτυξη, οι επιχειρήσεις. Αυτά όλα τα αγνοείτε. Δεν μπορούμε λοιπόν να συναινέσουμε σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτό που κάνετε στον χώρο της εργασίας και απορώ πως ο κ. Κουτσούμπας -φαντάζομαι εκ παραδρομής, πριν- είπε ότι ψηφίσαμε από κοινού το νομοσχέδιο το εργασιακό. Φαντάζομαι ότι εσείς, τουλάχιστον, γνωρίζετε πως όχι μόνο δεν το ψηφίσαμε από κοινού, αλλά θεωρούμε ότι όλα αυτά τα οποία απεργάζεστε, ιδιαίτερα για τους νέους εργαζόμενους, είναι τραγικά. Κατορθώσατε λοιπόν και συνδυάσατε το όνομά σας με την κατάργηση του οκτάωρου, με τις απλήρωτες υπερωρίες, με τη χωρίς προηγούμενο συρρίκνωση των συλλογικών συμβάσεων. Σας ενοχλεί οτιδήποτε έχει αναφορά στην έννοια «συλλογικότητα», στο συλλογικό συμφέρον, στο δημόσιο συμφέρον, στα δημόσια αγαθά. Όλα θέλετε να τα βλέπετε μέσα από τους νόμους της ασύδοτης αγοράς. Αυτό είναι δογματισμός.

Εσείς δεν διαλύσατε το ΣΕΠΕ; Εσείς, κύριε Χατζηδάκη, και ο πρωθυπουργός που μίλησε στο όνομα της συνεννόησης απέναντι στην κλιματική κρίση, δεν ήσασταν αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά αφαιρέσατε το ελεγκτικό περιεχόμενο από την ίδια την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος; Εσείς δεν εισαγάγατε, για τις νέες επενδύσεις, τους ιδιώτες -τους ιδιώτες που θα επιλέγει ο ίδιος ο επιχειρηματίας και ο επενδυτής-, οι οποίοι θα αξιολογούν τους όρους αδειοδότησης και της περιβαλλοντικής άδειας; Και μιλάτε για περιβάλλον; Με έναν νόμο που φέρατε ο οποίος επιτρέπει πραγματικά να μείνει κενό γράμμα η έννοια της προστασίας στους χώρους Natura; Εσείς δεν είστε αυτοί οι οποίοι, στον κρίσιμο τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που είναι μονόδρομος για να απαντήσουμε στα θέματα της κλιματικής κρίσης, τα έχετε κάνει κυριολεκτικά μπάχαλο; Δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή αιτήσεις οι οποίες υπερκαλύπτουν κατά δώδεκα φορές τη φέρουσα δυνατότητα του ελληνικού Δικτύου Ενέργειας και τις ανάγκες της χώρας; Τι κάνετε; Χρηματιστήριο αδειών; Ντιλάρετε με τις άδειες; Αυτά ξέρετε και τα κάνετε. Γι’ αυτό, λοιπόν, είστε υπουργός ειδικού σκοπού.

Σ’ αυτά λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση. Καμία συναίνεση στο σκάνδαλο με την Πειραιώς, όπου αρπάξατε κυριολεκτικά τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, που μπήκαν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και αρνηθήκατε στο Δημόσιο να ασκήσει τα δικαιώματά του, να έχει τις μετοχές που του αναλογούν και να συμμετάσχει σε μια ενδεχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτό, λοιπόν, είναι προς το συμφέρον; Αυτή είναι η έννοια του δημόσιου συμφέροντος, όπως την αντιλαμβάνεστε; Όχι, δεν είναι. Είναι το συμφέρον των λίγων, αυτών που εξυπηρετείτε. Σ’ αυτό λοιπόν το πεδίο δεν έχουμε κοινό όραμα.

Όπως ειλικρινά δεν κατάλαβα και τον κ. Τσακλόγλου χθες, ο οποίος μίλησε για τις αόρατες θετικές επιδράσεις της ανάπτυξης που θα έρθουν μέσα από τη μόχλευση των κεφαλαίων του νέου Ταμείου. Αλλά, δεν θα είναι ορατές, δεν θα τα δούμε αυτά, δεν θα μπορούμε να τα αξιολογήσουμε. Κάποια στιγμή, όμως, θα φέρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Και πώς θα είναι όταν θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα άλλων χωρών; Όταν αυτά τα funds φορολογούνται, με βάση την εμπειρία, με έναν τελείως ιδιόμορφο τρόπο. Ούτε τα αναμενόμενα έσοδα από την φορολογία δεν θα έχετε. Γι’ αυτό, λοιπόν, ετοιμάζετε με αυτήν την πολιτική τους όρους ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν είναι οι συντάξεις, οι πενιχρές συντάξεις, οι διαχρονικά μικρές συντάξεις στην Ελλάδα, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Στη χρεοκοπία μας οδήγησε ο φαύλος δικομματισμός, μας οδήγησε η απόφαση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μας οδήγησε το γεγονός ότι τα δημόσια έργα γινόντουσαν πέντε φορές παραπάνω σε κόστος απ’ ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη, μας οδήγησε ότι πάντοτε βρίσκατε έναν τρόπο ώστε το μεγάλο κεφάλαιο να μην φορολογείται και ως μέσο όρο φορολογικών εσόδων να έχουμε τα μικρότερα, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και έρχεστε και μας λέτε να μιμηθούμε τις καλές πρακτικές των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κάνοντας και το τρικ να ταυτίζετε τα επαγγελματικά ταμεία -σας το είπαμε- με το θέμα της επικουρικής ασφάλισης. Γνωρίζετε αν τα πρώτα πακέτα του ΕΣΠΑ πήγαιναν σε πραγματικές επενδύσεις, αν βοήθησαν στη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας ή τα τρώγανε οι ημέτεροι.  Αυτά λοιπόν από κάτω ποιανού την υπογραφή έχουν; Του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο 3% και στο 5%; Η ιστορική μνήμη είναι μεγάλο πράγμα και μας διδάσκει. Στέλνει μηνύματα. Ε, λοιπόν δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε αυτά. Αυτά, για να συνεννοούμαστε.

Φαίνεται ότι από τον κ. Βρούτση του ξέφυγε η προεκλογική σας πολιτική - γι’ αυτό ίσως τον βγάλατε από αυτήν τη θέση. Εφάρμοσε μια άλλη πολιτική, που ο κ. Τσακλόγλου διά της υπογραφής του έλεγε ότι το ασφαλιστικό σύστημα καθιστά βιώσιμες μέχρι το 2070 την κύρια και την επικουρική ασφάλιση. Τώρα, προφανώς, επανήλθατε στη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μιλήσατε για όραμα, για το τι θέλουμε. Θα σας πω με πολύ απλά λόγια: Θέλουμε λιγότερες ανισότητες, θέλουμε λιγότερη εκμετάλλευση, θέλουμε περισσότερη δημοκρατία, θέλουμε περισσότερα δικαιώματα, θέλουμε πιο αξιοπρεπείς δουλειές, θέλουμε να απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων. Δεν πιστεύουμε σε μια κοινωνία, όπως την φαντάζεστε εσείς, για τους λίγους.

Ε. Αχτσιόγλου: “Τα ψέματα της ΝΔ για το ασφαλιστικό”

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φορολογούμενοι, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το κράτος χάνουν από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ευνοημένες είναι μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, ολιγοπώλια», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή.

«Αυτή είναι η μόνιμη επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ασκεί πολιτική για την κερδοφορία ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Όπως έπραξε στην παιδεία, όπως πράττει στην υγεία με τη διαρκή εξυπηρέτηση των κλινικαρχών, έτσι και στο ασφαλιστικό. Η κοινωνία πλέον αντιλαμβάνεται το για ποιους ασκεί πολιτική ο κ. Μητσοτάκης κι αυτό δεν θα το ανεχτεί για πολύ», πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

​​​Είναι ψευδές πως είναι αναγκαία γιατί το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το δημόσιο και διανεμητικό ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, χάρη στη μεταρρύθμιση του 2016, επομένως δεν συντρέχει αναγκαιότητα αλλαγής του. Πόσο δε μάλλον για την επικουρική που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.

Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Η τοποθέτηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων σε ατομικούς λογαριασμούς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.

Λέτε ότι οι συντάξεις θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό. Θα χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει όλους μέσω της γενικής φορολογίας. Η επιβάρυνση αυτή φτάνει σωρευτικά ως και τα 74 δισ., πρόκειται για δυσβάσταχτο βάρος.

Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό της νέας γενιάς. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, θα τζογάρονται. Καλλιεργείτε μια επίπλαστη εικόνα για τις αποδόσεις των ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν λέτε ότι στο παρελθόν υπήρξαν τεράστιες απώλειες. Ουσιαστικά ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

Είναι ψευδές ότι ενισχύεται η διαγενεακή αλληλεγγύη. Αλήθεια είναι ότι η πλήρης ατομικότητα εκτινάσσει τις διαγενεακές ανισότητες, διότι οι νέες γενιές θα πληρώσουν το δημοσιονομικό κενό μέσω της φορολογίας.

Είναι παντελώς έωλο πως θα προκαλέσει εκτίναξη της ανάπτυξης. Η μετακίνηση των κεφαλαίων είναι απολύτως ελεύθερη, τα κεφάλαια θα επενδυθούν όπου υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις, στο εξωτερικό. Άρα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος, μόνο τεράστιο κόστος, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

___

Γ. Αμανατίδης: «Θηλιά στη χώρα, λαιμητόμος στις επικουρικές συντάξεις και δούρειος ίππος για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης» 

Θηλιά στη χώρα, λαιμητόμο για τις επικουρικές συντάξεις και δούρειο ίππο για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, από το βήμα της Ολομέλειας, ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιάννης Αμανατίδης, που δεν άφησε ασχολίαστη και την απουσία του πρωθυπουργού.

«Εγώ θα ανησυχούσα αν ήμουν στη θέση του κ. Χατζηδάκη από την απουσία πρώτα απ’ όλα του κ. Μητσοτάκη σε ένα τέτοιο εμβληματικό, κατά την άποψή του, νομοσχέδιο, ο οποίος βεβαίως έχει κι άλλους λόγους να μην έρθει αφού, όπως είναι γνωστό, όποιος σκάβει το λάκκο του αλλουνού πέφτει ενίοτε ο ίδιος μέσα ή όταν πηγαίνεις για μαλλί, φεύγεις κουρεμένος» είπε, χαρακτηριστικά, ενώ αναρωτήθηκε εάν υπάρχει έστω ένας φορέας, που να στηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.


«Οι δικοί σας που σας ψήφισαν είναι απέναντι και είναι απέναντι μαζί στα συλλαλητήρια όλος ο κόσμος, γιατί ενώσατε όλον τον κόσμο απέναντι σ’ αυτήν την πολιτική» τόνισε, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι η ένδεια  των επιχειρημάτων απέναντι σε όλα τα εύλογα ερωτήματα και προβλήματα που ανέδειξε σύσσωμη η αντιπολίτευση, φάνηκε από όταν ο αρμόδιος υπουργός κατέφυγε αφενός στον πατριωτισμό λέγοντας: «Εμείς θα κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον» και αφετέρου παρέπεμψε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Το νομοσχέδιό σας το χαρακτηρίζω θηλιά στη χώρα, λαιμητόμο στις επικουρικές συντάξεις παλαιών και νέων ασφαλισμένων και «Δούρειο Ίππο» για την κεφαλαιοποίηση-ιδιωτικοποίηση συνολικά της κοινωνικής ασφάλισης» είπε ο Γιάννης Αμανατίδης, εξηγώντας πως «είναι θηλιά επειδή το κόστος μετάβασης συμβάλλει στην αύξηση του δημόσιου χρέους και υπονομεύει τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του, με ορατό τον κίνδυνο επιβολής νέων περικοπών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών».

«Είναι λαιμητόμος στις επικουρικές συντάξεις παλαιών και νέων ασφαλισμένων» πρόσθεσε και «οι χαμηλοσυνταξιούχοι και αδύναμοι συμπολίτες που περίμεναν ότι θα λάβουν και τα επόμενα χρόνια κοινωνικό μέρισμα, ας το ξεχάσουν. Η κυβέρνηση κόβει 900 εκατομμύρια κατά έτος δαπάνη προϋπολογισμού από τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους φτωχούς και τα δίνει στα «κοράκια» των χρηματαγορών. Η έκφραση είναι οξεία, αλλά είναι πραγματική».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επί δύο χρόνια απέτυχε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας και βάζει σε περιπέτειες και επισφάλεια όχι μόνο την κοινωνική ασφάλιση, αλλά τη συνολική πορεία της χώρας» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας επικίνδυνες τις πολιτικές, που χαράζει η κυβέρνηση, ιδιαίτερα για τη νεολαία και το μέλλον της.

«Γι’ αυτό και είναι απομονωμένη ακόμα και από αυτούς που την ψήφισαν» ανέφερε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον και πως η προοδευτική αλλαγή είναι και αναγκαία και αναπόφευκτη και θα τη φέρει η συντριπτική προοδευτική πλειοψηφία του λαού μας».​

Λ. Αβραμάκης: «Αύξηση του δημοσίου χρέους και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους φέρνει το ασφαλιστικό Χατζηδάκη»

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη.

Ο Βουλευτής υποστήριξε ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης υπήρξε μια πρωτοφανής ομολογία αποτυχίας αφού απομακρύνθηκε συνολικά η πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη που διαχειρίστηκαν τόσο την κρίση της πανδημίας και τα μέτρα όσο και τις πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται ακόμα και σήμερα να στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ και τα νοσοκομεία με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μεγεθύνει τα προβλήματα θέτοντας σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικούς εν μέσω του τέταρτου κύματος πανδημίας. Θέτει σε αναστολή χιλιάδες εργαζόμενους που στήριξαν τη χώρα χωρίς καμία ενίσχυση και χωρίς τα αναγκαία μέσα προστασίας από την αρχή της πανδημίας. Αυτούς που χειροκροτούσε στα μπαλκόνια τους θέτει σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών. Η κυβέρνηση που άφησε εκτός πανεπιστημίων 30.000 νέους για να στηρίξει τα ιδιωτικά κολλέγια, που επιμένει να λειτουργούν τα σχολεία με αυξημένους μαθητές ανά τάξη και που επέβαλε μια μεταρρύθμιση εν μέσω πανδημίας κλείνοντας την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφήνοντας καταξιωμένες σχολές χωρίς νέους φοιτητές. Που για πρώτη φορά διακόπτει τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους στερώντας από 120 χιλιάδες πολίτες την συμμετοχή τους στο μαζικό αθλητισμό και οδηγώντας στην ανεργία 1300 γυμναστές που απασχολούνται σε αυτά τα προγράμματα, που αφήνει σε αυτές τις συνθήκες εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ περίπου 83000 παιδιά.  Μια κυβέρνηση που παρακολουθεί την ακρίβεια σε καύσιμα, ενέργεια και βασικά προϊόντα να καλπάζει και να απειλεί την κοινωνική συνοχή, δεν παρεμβαίνει πιστή στο δόγμα ότι η αγορά θα αυτορυθμιστεί.

Με το σημερνό νομοσχέδιο η ΝΔ επιτίθεται σε ένα ακόμη πυλώνα του κοινωνικού κράτους, το δημόσιο αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα που στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης των γενεών για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιωτικών πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιριών και των funds. Ένα ασφαλιστικό που θα έχει κόστος για τον ελληνικό λαό περίπου 78 δις ευρώ και θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος κατά 49% μετά το 2040 όταν και θα μειωνόταν αισθητά οι υποχρεώσεις εξυπηρέτησής του. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το όποιο κόστος θα καλυφθεί από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο που ακόμα κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει το αποτύπωμα και τις συνέπειες της πανδημίας στη χώρα.  Ουσιαστικά η ΝΔ που επίσημα αρνείται ακόμα και την ύπαρξη αυτού του κόστους μετάβασης, ισχυρίζεται ότι η όποια ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιτευχθεί τις επόμενες δεκαετίες δεν θα αξιοποιηθεί για να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού που για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα βιώνει τις συνέπειες των κακών πολιτικών, της χρεοκοπίας και των Μνημονίων αλλά θα χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθούν τα golden boys της ΝΔ, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και τα ξένα funds. Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι μέσω της φορολογίας για τις συντάξεις τους, οι σημερινοί εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν μέσα από τη φορολογία για τις συντάξεις των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων. Όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι που έχουν πληρώσει τις κακές πολιτικές στα ασφαλιστικά ταμεία, την απώλεια της περιουσίας τους στα χρηματιστήρια και στα PSI θα κληθούν για πολλοστή φορά να πληρώσουν μια αχρείαστη και επιβλαβή για δημόσιο συμφέρον μεταρρύθμιση. Αλλά και αυτοί που υποτίθεται ότι εξυπηρετούνται από αυτή τη μεταρρύθμιση, οι νέοι και οι μελλοντικοί εργαζόμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώνουν τα ίδια χρήματα για να πάρουν μικρότερες επικουρικές συντάξεις και τις οποίες θα χρηματοδοτήσουν και δεύτερη φορά μέσω της φορολογίας, αφού η μοναδική εγγύηση είναι ότι τελικά θα πάρουν πίσω τις εισφορές που θα έχουν καταβάλλει μείον το δυσθεώρητο διαχειριστικό κόστος, από τα δημόσια ταμεία.  

Η ΝΔ που κατάφερε μέσα σε περίπου δύο χρόνια να μετατρέψει τα πλεονασματικά ασφαλιστικά ταμεία που παρέλαβε σε ελλειμματικά, συνεχίζει την εγκληματική της πολιτική σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού. Οι κατάπτυστες αυτές πολιτικές που πλήττουν συνεχώς τον κόσμο της εργασίας και τους συνταξιούχους θα ακυρωθούν με την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης από το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Η ΝΔ είναι κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένη. Τα συμφέροντα των λίγων που υπηρετεί δεν θα την κρατήσουν στην εξουσία και σύντομα οι δημοκρατικές διαδικασίες θα δώσουν διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιουργεί η κυβερνητική πολιτική.

Δ. Αυγέρη: «Πάμε στοίχημα» η σύνταξη για τη νέα γενιά»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ειδικά από αυτό εδώ το βήμα έχω μιλήσει αρκετές φορές για την αντιστροφή των όρων, με την οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη ορίζει το πλαίσιο και το περιεχόμενο του δημόσιου λόγου, προκειμένου να εφαρμόσει με φανατισμό τις παρωχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της.

Μια τέτοια πρακτική είδαμε στην πρώτη, για παράδειγμα, περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ, όταν στην εξεταστική επιτροπή για τη Novartis οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως κατήγοροι. Οι όροι αντιστράφηκαν και στους τίτλους κρίσιμων νομοσχεδίων που πέρασαν από την ολομέλεια: όπως για παράδειγμα τη δήθεν «αναβάθμιση» του σχολείου, τη «δήθεν» προστασία του περιβάλλοντος ή τη δήθεν «προστασία» της εργασίας.

Αντιστρέφονται και οι όροι και στην πανδημία με τις απολύσεις σήμερα και τις αναστολές εργασίας γιατρών και νοσηλευτών, αυτούς που το πρωθυπουργικό ζεύγος μερικούς μήνες πριν τους τους χειροκροτούσε και τους αποκαλούσε ήρωες

Αντιστρέφονται οι όροι και στο φυσικό περιβάλλον, με τον πρωθυπουργό να μιλά για τα δέντρα που ο ίδιος θεωρεί ως σωστά, αφήνοντας τα λάθος δέντρα να καούν.

Τι κι αν έχει μεσολαβήσει η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων ετών στη χώρα. Τι κι αν η πανδημία δεν υποχωρεί. Τι κι αν έχουμε περισσότερους από 13.500 εξαιτίας του ιού του  Covid-19. Τι κι αν έχει διαλυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και η πρωτοβάθμια φροντίδα;

Η επιτελική ΝΔ –αυτό το «άλλο» κόμμα που λέει και ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης ότι έχει φτιάξει– έρχεται σήμερα εδώ να υποστηρίξει μια υποτιθέμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά».

Μιλάει, λοιπόν, η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για «νέα γενιά» και υπόσχεται στους νέους ότι θα πάρουν κάποτε σύνταξη. Τολμά να υπόσχεται καλύτερες συντάξεις στους ίδιους νέους που τους ξυλοφόρτωνε και τους φόρτωσε τις ευθύνες για τη διασπορά της πανδημίας.Τολμά να υπόσχεται καλύτερες συντάξεις στους ίδιους νέους που τους πέταξε τεχνηέντως εκτός πανεπιστημίων, λέγοντας ότι τους «απεγκλώβισε» από τα πανεπιστήμια. Προγράφοντας το μέλλον τους ως φτηνό, εργατικό δυναμικό.

Επομένως, για τί καλύτερες συντάξεις μιλάτε κυρίες και κύριοι της  ΝΔ, κύριε Μητσοτάκη; Χάνουν πια οι λέξεις και τα τελευταία νοήματα που τους έχουν απομείνει. Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει μια αλήθεια σε όλο αυτό και πολλοί τρόποι με τους οποίους η κυβέρνηση κρύβει την αλήθεια.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σας εφαρμόζει ένα οργανωμένο σχέδιο μεταφοράς πλούτου: από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, από τις μικρές επιχειρήσεις στους μεγάλους ομίλους, από το κοινωνικό κράτος στην αγορά, από τη μισθωτή εργασία στο μεγάλο κεφάλαιο. Τελικά, από τους πολλούς στους λίγους. Συσσώρευση κεφαλαίου σε λίγους και συνεννοημένους.

Η νέα γενιά μπορεί επομένως μονάχα να ελπίζει ότι –κάποια στιγμή σε ένα άγνωστο μέλλον– ο συσσωρευμένος αυτός πλούτος θα διοχετευτεί από πάνω προς τα κάτω. Αυτό που δεν λένε στη νέα γενιά είναι ότι η όποια μικρή ελπίδα να πάρει κάτι θα γίνει λίγο- πολύ με όρους: «πάμε στοίχημα».

Κι εδώ αρχίζουν τα νεοδημοκρατικά μυστικά και νεοδημοκρατικά ψέματα.

Έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και τα φερέφωνά της και διαλαλούν ότι το διανεμητικό σύστημα δεν είναι αλληλέγγυο, γιατί οδηγεί σε χαμηλές συντάξεις.

Πώς οδηγεί σε χαμηλές συντάξεις; Οδηγεί σε χαμηλές συντάξεις, γιατί στηρίζεται μόνο στις εισφορές, οι συνολικές εισφορές μειώνονται κάθε χρόνο, άρα οι συντάξεις θα βγαίνουν μικρότερες. Και δεν γίνεται, δεν μπορεί να καλύπτονται τα διψήφια ετήσια ελλείμματα από τη φορολογία. Άρα, επειδή το ασφαλιστικό δεν βγαίνει και καλά από τους μισθούς, επείγει η εισαγωγή ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος (κατ’ αρχάς στις επικουρικές, αλλά έρχεται και στις κύριες).

Τι μας λένε, δηλαδή, οι λομπίστες του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι οποίοι ντιλάρουν μέσα σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα;

Μας λένε κατ’ αρχάς ότι το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, παρόλο που η κυβέρνηση πριν μήνες διατεινόταν ότι έχει διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του για δεκαετίες. Ενώ, την ίδια ώρα, με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις τα θετικά σενάρια, το λεγόμενο κόστος μετάβασης θα ξεπεράσει τα 56 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. «Κόστος μετάβασης» είναι ένας εύσχημος τρόπος να πεις «μνημόνιο», τη λέξη μνημόνιο, στις μέρες μας.

Και νάσου, μ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθει και η ανάπτυξη. Γιατί, με το νέο σύστημα των ατομικών λογαριασμών θα γίνουν αποταμιεύσεις κι απ’ αυτές θα γίνουν οι επενδύσεις.Δηλαδή, η ισχυρή ανάπτυξη που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει από τις επενδύσεις των μεγάλων, αλλά από τους ατομικούς κουμπαράδες των μικρών, των οποίων η ζωή γίνεται ένα αδιαπέραστο και δυσβάστακτο «σκάσε και δούλευε».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Θα μας πει η δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη  ότι εμείς στην αριστερά δεν γνωρίζουμε πώς λειτουργούν οι αγορές. Στη δεξιά, προφανώς, δεν έχουν ιδέα από κοινωνία.

Εξ ου και η προσπάθεια να εκλογικευτεί αυτή η αντικοινωνική και ανιστόρητη υφαρπαγή δημόσιου πλούτου και συρρίκνωση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Πώς; Με το να επιστρατεύονται διάφορες εκδοχές του ίδιου ατομικιστικού αφηγήματος. Κάπως έτσι δημιουργείται μια δυστοπία όπου το νεοφιλελεύθερο κράτος σου λέει: Υγεία, Παιδεία; Μέχρι εδώ μπορώ. Για περισσότερα στους ιδιώτες. Περιβάλλον; Μέχρι εδώ μπορώ. Τα δέντρα δεν είναι τα σωστά, θα φροντίσουν οι ιδιώτες. Δημόσιος χώρος; Μέχρι έναν μεγάλο περίπατο και πολύ σας είναι.  Τα υπόλοιπα θα τα διευθετήσουν οι ιδιώτες. Ασφάλιση: Μέχρι εδώ μπορώ. Παίξτε στοίχημα αν θέλετε περισσότερα.

Και, βέβαια, το «μέχρι εδώ μπορώ» του επιτελικού κράτους είναι ουσιαστικά «μέχρι εδώ θέλω». Η μεγάλη έγνοια είναι να ξαναγεμίσουν οι ισολογισμοί λίγων και μιλημένων παικτών της αγοράς.

Αυτή τη φορά η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα προσπαθεί κάπως να καλοπιάσει τα μελλοντικά θύματα του κεφαλαιοποιητικού: Αλληλεγγύη και φτωχοί; Ή ατομικός τζόγος και πλούσιοι; Έτσι θέτει το ερώτημα. Χωρίς να πει ότι μπορεί μεν να υπόσχεται κέρδη για όλους, αλλά ως γνωστόν, η μπάνκα δεν χάνει ποτέ. Αυτή είναι η ηθική συγκρότηση της κυβέρνησης άλλου ενός Μητσοτάκη.

Ας αναλογιστεί ο κόσμος τι του είπαν στις φωτιές. Αυτοί που σκέφτονται και λένε έτσι, έρχονται να εγγυηθούν υψηλές συντάξεις με τις αποδόσεις των αγορών και την εγγύηση ενός κράτους που οι αγορές ελέγχουν. Σ’ αυτούς τους δύο, δυστυχώς,  ο λαός ως τρίτος δεν μοιάζει να χωρεί. Έχει μεσολαβήσει η εμπειρία των μνημονίων και είδαμε ποιος τελικά πλήρωσε τα σπασμένα του τζόγου των συστημικών τραπεζών. Ας μην φορτώνετε επομένως στη νέα γενιά και τις επιτελικές ασφαλιστικές.

Κάπου να μπει ένα τέλος στην καμένη γη που αφήνει πίσω το σύστημα που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης. Πολύ σύντομα αυτό το τέλος θα το γράψουν οι ίδιοι νέοι, για να πάρουν τις ζωές τους και τα όνειρα τους πίσω, τραγουδώντας, «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ και μυρσίνη εσύ δοξαστική».

Αλέξανδρος Αυλωνήτης: Συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης να υπονομεύσει το ασφαλιστικό σύστημα

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης που διχάζουν και τιμωρούν τον ελληνικό λαό ως προς τη διαχείριση του δημόσιου εμβολιασμού, ισχυριζόμενος πως τα στελέχη της ΝΔ υβρίζουν το ανεμβολίαστο 50% του γενικού πληθυσμού της χώρας ως ψεκασμένους. Παράλληλα, υποστήριξε πως η κυβέρνηση διώχνει τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από την εργασία τους, δίχως να έχει κάποια συγκεκριμένη καταγραφή και μελέτη που να αποδεικνύει ότι η διασπορά του ιού οφείλεται σε μη εμβολιασμένο υγειονομικό προσωπικό.

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως διαρκώς μεταφέρει τις ευθύνες σε τρίτους καθώς και στον ελληνικό λαό, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για δήθεν πετυχημένες πολιτικές κατά του κορωνοϊού. Επιπλέον, υποστήριξε την κυβερνητική αντίφαση να προβάλει τις επιτυχίες των Υπουργών που αντικατέστησε κατά τον ανασχηματισμό των προηγούμενων ημερών. Ειδική μνεία έκανε για την τοποθέτηση του ακροδεξιού, όπως τον χαρακτήρισε Θ. Πλεύρη στο Υπουργείο Υγείας, που ως επιλογή του κ. Μητσοτάκη δεν συμβάλλει στο απαιτούμενο κλίμα συναίνεσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο κ. Αυλωνίτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της ΝΔ ως ταυτότητα και συνέχεια του νεοφιλελεύθερου προγράμματος της, ενώ αναφέρθηκε και στον πρώην Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, ο οποίος διαλαλούσε τη διασφάλιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας έως το 2070. Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Αυλωνίτης κατέδειξε ως συνειδητή την επιλογή της κυβέρνησης να δώσει κεφαλοποιητικά στοιχεία στο ασφαλιστικό σύστημα και να υπονομεύσει το διανεμητικό χαρακτήρα του επικουρικού συστήματος, σημειώνοντας το σοβαρό ενδεχόμενο να ακολουθήσει και η κύρια ασφάλιση.

Κλείνοντας, την ομιλία του επεσήμανε η χώρα μας έχει ανάγκη από ένα ενιαίο δημόσιο διανεμητικό κοινωνικό σύστημα ασφάλισης που να προσδίδει στην αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, ενισχύοντας τους όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης για νέους και παλιούς εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Σωκράτης Βαρδάκης: «Η πρόταση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής συνεπάγεται το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης»

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, στηλιτεύοντας αρχικά την πλήρη αποτυχία της Κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας, των φυσικών καταστροφών, στην θωράκιση του συστήματος υγείας, στην διάλυση της παιδείας, με το καταστροφικό έργο της, να συνεχίζεται στην κοινωνική ασφάλιση της χώρας, ξεπληρώνοντας γραμμάτια, τζογάροντας τον μόχθο του λαού.

Ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε, στο χρεοκοπημένο ασφαλιστικό σύστημα, που παρέδωσε το 2015 η ΝΔ του κ. Σαμαρά, με 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, αλλά και στην μεγάλη τομή και το συμμάζεμα, που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τον εμβληματικό νόμο 4387/2016.

Η ΝΔ όχι μόνο δεν παραδειγματίζεται από τα λάθη της, αλλά φέρνει για ψήφιση ρυθμίσεις, οι οποίες θίγουν το κοινωνικό σύστημα και το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης, εις βάρος όλων των ασφαλισμένων και των φορολογούμενων, αδιαφορώντας πλήρως για το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, που θα έχει η μεταρρύθμιση, σε σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Ο κ. Βαρδάκης αποδόμησε το παρωχημένο σύστημα, που προτείνει η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των χωρών που επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ασφάλιση, επέστρεψε στο δημόσιο διανεμητικό σύστημα, έχοντας ήδη επιφορτιστεί σημαντικές αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο κ. Μητσοτάκης γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τις αποφάσεις του ΣτΕ 2287/2015 και 1889/2019, δυνάμει των οποίων, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση έχει εξαιρεθεί από τον χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση της ΝΔ είναι θέμα πολιτικής επιλογής.

Μετά τη δεκάωρη εργασία με μείωση των αποδοχών, την αύξηση των υπερωριών με μείωση της αμοιβής, την περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, σειρά παίρνει το τέλος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μια μεταρρύθμιση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τον κρατικό προϋπολογισμό σε αδιέξοδο δημοσιονομικής βιωσιμότητας και ιδιαίτερα των  νέων γενεών, με 100 - 120 δισ. ευρώ, που επιφέρει, μεταξύ άλλων, την ουσιαστική κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της αναδιανεμητικής της λειτουργίας, δεδομένου ότι η παροχή της δημόσιας ασφάλισης και σύνταξης στην Ελλάδα καλύπτει το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας.

Γ. Βαρεμένος: Έχω νέα για τους κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη

Όπως έδειξε η διαδρομή του Μίκη Θεοδωράκη, του μεγάλου Έλληνα που έφυγε σήμερα από κοντά μας, αυτά που μένουν τελικά είναι τα μεγάλα, τα υψιπετή, η δημιουργία που συνομιλεί με την ίδια την Ιστορία.
Αναφερόμενος στα τρέχοντα, θα έλεγα ότι αυτό που μένει από την πολιτική είναι η ουσία της, τα υπόλοιπα από την μεριά της ματιάς της ιστορίας είναι κουρνιαχτός. 

Όσα έγιναν τελευταία, μετά την τραγωδία των πυρκαγιών και με αφορμή τον ανασχηματισμό, ήταν η εκδίκηση της πολιτικής απέναντι στην επικοινωνία και την προπαγάνδα. Πολλές φορές η στάμνα του κ. Μητσοτάκη πάει στην βρύση της προπαγάνδας. Κάποια στιγμή θα έσπαγε. Έδιωξε τους υπουργούς από τρείς κρίσιμους τομείς και θα έλεγε κανείς ότι ήταν η ώρα της αυτοκριτικής του. Φεύ όμως! Κατέφυγε στον τακτικισμό και, αντί να προσεγγίσει το θέμα της Πολιτικής Προστασίας υπεύθυνα, προσπάθησε “να την φέρει” στον ΣΥΡΙΖΑ και να κρύψει τις ευθύνες του πίσω από τον κ. Αποστολάκη. Όταν το χαρτί αυτό του τακτικισμού του γύρισε ανάποδα, έσπευσε να χαρακτηρίσει δειλό τον Ευάγ. Αποστολάκη, ενώ ο ίδιος που προσπάθησε να κρυφθεί πίσω από τον ναύαρχο δεν ήταν δειλός! Έδωσε έτσι το σήμα για να αρχίσει ο χορός των ακροδεξιών δαιμόνων και να ξεχυθούν τα λύματα, με τον αντιπρόεδρο, παρακαλώ, της ΝΔ να χαρακτηρίζει τον πρώην αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων ανάξιο για καφετζή! Ακόμη κι αν ήθελε να πει στον κ. Μητσοτάκη ότι αυτός που διάλεξες δεν είναι ικανός να φτιάξει έναν καφέ της προκοπής, αυτό είναι το έσχατο στάδιο της ντροπής.

Πείτε μου εσείς αν δεν είναι ντροπιαστικό για μία ευρωπαϊκή χώρα, τρείς υπουργοί της κυβέρνησης στην σειρά, με τελευταίο τον κ. Πλεύρη, να αναγκάζονται να ζητήσουν διεθνώς συγγνώμη. Γονατιστοί και χαμερπείς μπροστά στην δύναμη, ζητούν ταπεινά συγγνώμη, ενώ μέσα στην Βουλή και τον δημόσιο διάλογο συνεχίζουν να ασχημονούν και να υβρίζουν. Ποιος άραγε τους έδωσε το δικαίωμα;

​Καλλιόπη Βέττα: Η κυβέρνηση ρισκάρει τις εισφορές των εργαζομένων και το ασφαλιστικό σύστημα για να διοχετεύσει πόρους στα κερδοσκοπικά funds

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στις επαναλαμβανόμενες παλινωδίες και τα πρόσφατα τραγικά λάθη της κυβέρνησης σε μια σειρά από τομείς που εκτείνονται, από την αποτυχημένη διαχείριση στην δασοπροστασία και την ανικανότητα προώθησης του εμβολιαστικού προγράμματος έως την καταστροφική επιλογή με την θέσπιση της Ε.Β.Ε. που συρρικνώνει δραματικά τα Πανεπιστήμια της χώρας, επιφέροντας, παράλληλα, συντριπτικό πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια, ανέδειξε τα σημεία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας που δυναμιτίζουν τον αλληλέγγυο και αναδιανεμητικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού, ενώ παράλληλα ναρκοθετούν την βιωσιμότητα του.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην διακινδύνευση των επικουρικών συντάξεων (ιδιαίτερα των αναπηρικών και χηρείας), το ρίσκο με το κίνδυνο κατάρρευσης των εταιριών που διαχειρίζονται τα κεφάλαια και τις ατομικές μερίδες των εργαζομένων, το σημαντικό κόστος μετάβασης στο νέο καθεστώς (ετήσια δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό που θα φτάνει έως και τα 2,7 δις κατ΄ έτος), στα γκρίζα σημεία για τη λειτουργία του νέου Δ.Σ. του Τ.Ε.Κ.Α., ενώ τέλος έκανε αναφορά στην παραβίαση του Συντάγματος που συντελείται καθώς, σύμφωνα και με αποφάσεις του ΣτΕ, προβλέπεται ότι η επικουρική ασφάλιση είναι δημόσια και υποχρεωτική.

Κλείνοντας, ανέφερε τα εξής: «Με το σημερινό νομοσχέδιο θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τα αισθήματα της οργής, της αποδοκιμασίας και της απόρριψης. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης ναρκοθέτει την κοινωνική αλληλεγγύη, τα δημόσια οικονομικά και το μέλλον των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων

Καλούμε κάθε πολίτη να προστατέψει τις κατακτήσεις του και το κράτος πρόνοιας και να σταθεί αντιμέτωπος στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στις νεοφιλελεύθερες εμμονές, που υποθηκεύουν το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας.»

Δ. Βίτσας: Καμία συναίνεση με τη Δεξιά - Μόνη λύση η αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης

Σημεία από την ομιλία  του Δημήτρη Βίτσα, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν εξ αρχής και παραμένει μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Ο βασικός λόγος της ύπαρξης της είναι να υλοποιήσει έναν αριθμό από «προτζεκτ» που ενδιαφέρουν το κρατικοδίαιτο μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, το οποίο δεν παράγει, δεν επενδύει και δεν εξελίσσεται, παρά μόνο καταναλώνει δημόσιο πλούτο. Η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση και η δημιουργία ενός νέου ταμείου επικουρικής ασφάλισης, του ΤΕΚΑ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ τέτοιου τύπου.

Γι’ αυτό και η προσωρινή αναστολή της ψήφισης λόγω αντιρρήσεων των ευρωπαϊκών θεσμών που δεν έβλεπαν ως ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την κάλυψη του κόστους της μετάβασης στο νέο σύστημα συνοδεύτηκε από το μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τίποτα και κανέναν να σταθεί εμπόδιο στο δήθεν «μεταρρυθμιστικό» της έργο. Το μήνυμα αυτό, σχεδιασμένο να καθησυχάσει τα ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία παραδίδεται με αυτό το νομοσχέδιο η επικουρική ασφάλιση, πήρε τη μορφή της εσπευσμένης κατάθεσης του πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι.

To πρότζεκτ που καλούνται αυτή τη φορά να υλοποιήσουν ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Μητσοτάκης, σαν να ήταν καλά τεχνοκρατικά στελέχη ενός ιδιωτικού fund και όχι εκλεγμένοι υπηρέτες του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας, είναι η βίαιη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου υπέρ του κεφαλαίου και κατά της εργασίας, η απορρύθμιση της εργασίας και η περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινωνικού κράτους. Αποτέλεσμα είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνής και επισφαλούς εργασίας, σε μια χώρα υπανάπτυκτη. Η Η Ελλάδα μια φτωχή χώρα χωρίς ιδιαίτερες προοπτικές στη διεθνή κατανομή εργασίας. Μια χώρα οπισθοδρομική με υψηλό αριθμό ανειδίκευτων νέων εργαζομένων που θα ζουν σε μόνιμο καθεστώς επισφάλειας.

Ν. Γκαρά: Ιδιωτικοποιούν την Επικουρική Ασφάλιση, τσακίζουν εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους, νέους και νέες

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση  για την επιλογή να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νατάσα Γκαρά.

Κατηγόρησε τη ΝΔ πως με τη λογική του «ατομικού κουμπαρά» που εισάγει, μειώνει τις προβλεπόμενες συντάξεις, πλήττει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους και ιδιαίτερα τους νέους,  τους οποίους για μία ακόμη φορά στοχοποιεί: «προωθείτε την εξατομίκευση εις βάρος των συλλογικών κοινωνικών θεσμών, επιτρέπετε σε golden boys ιδιωτικών εταιρειών να τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων και μετατρέπετε τη χώρα σε ειδική οικονομική ζώνη με φθηνή, ελαστική εργασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση αποκρύπτει συνειδητά τα 70 - ίσως και παραπάνω - δις ευρώ χρηματοδοτικό κενό, που θα δημιουργηθούν από το λεγόμενο «κόστος μετάβασης» στο νέο ασφαλιστικό: «πρέπει να εξηγήσετε στους πολίτες  γιατί επιμένετε να εκτροχιάσετε τα δημόσια οικονομικά και το δημόσιο χρέος, τη στιγμή μάλιστα που αυτό είχε ρυθμιστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει χαρακτηριστεί βιώσιμο μέχρι το 2070», συμπλήρωσε.

Τ. Ελευθεριάδου: Η ΝΔ τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων

Στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου, στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Όπως τόνισε, το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι δώρο σε ιδιωτικά συμφέροντα, μεγάλα «funds» και στα «golden boys», τα οποία θα τζογάρουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αξιολόγησε την εν λόγω μεταρρύθμιση ως επικίνδυνη τόσο για τις υπάρχουσες, όσο και για τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις, ενώ υποστήριξε ότι με το σύστημα που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο, οι νέοι ασφαλισμένοι θα γίνουν «επενδυτές με το ζόρι». Υπενθύμισε την περίπτωση της «ΑΣΠΙΣ Πρόνοια», συμπληρώνοντας ότι οι «εισφορές των νέων θα επενδύονται από τα δικά σας «golden boys» και αν κάτι δεν πάει καλά, τότε κανείς δεν έχει ευθύνη και οι εισφορές χάνονται».

Τέλος, ζήτησε να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο που τζογάρει τις ζωές, τις συντάξεις και το μέλλον των νέων ανθρώπων, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα σταθεί στο πλευρό των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, η πλειοψηφία των οποίων είναι αντίθετη στις ρυθμίσεις που προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο.

Δ. Καλαματιανός: «Η κυβέρνηση υλοποιεί μια ακόμη ιδεοληπτική επιλογή της»

Ως «ακατανόητο, παρωχημένο και αχρείαστο» χαρακτήρισε ο Διονύσης Καλαματιανός, το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο Δ. Καλαματιανός υποστήριξε πως το νέο ταμείο που προωθεί η κυβέρνηση είναι εστία διαφθοράς και αδιαφάνειας που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.

«Η κεντρική ιδέα του νέου συστήματος που φέρνετε είναι η εξής: Από την αρχή της διαγενεακής αλληλεγγύης, όπου οι νέοι ασφαλισμένοι πληρώνουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις των παλαιότερων, προχωράτε στη δημιουργία ενός ατομικού "κουμπαρά", ο οποίος, υποτίθεται ότι, θα αποτελεί τη δεξαμενή για την καταβολή της σύνταξης του ασφαλισμένου.

Αυτόματα, λοιπόν, τίθεται το ζήτημα: Ποιος θα καταβάλει το 2040 ή το 2050 τις συντάξεις των σημερινών πενηντάρηδων, αφού οι νέοι ασφαλισμένοι θα δημιουργούν το δικό τους "κουμπαρά";  Ποιος θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης στο νέο σύστημα;

Χ. Καφαντάρη: Τζογάρονται τα λεφτά των ασφαλισμένων

Για κατάλυση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, ξεκινώντας από την επικουρική ασφάλιση, μετά το αντεργατικό νομ/διο, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τις απλήρωτες υπερωρίες, την έλλειψη ΣΣΕ, μίλησε η βουλεύτρια Χαρά Καφαντάρη.

«Στο αποτυχημένο σύστημα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα, παρέχει κέρδη σε ασφαλιστικές εταιρείες και funds, υποκρύπτοντας  σκόπιμα τους κινδύνους για τους ασφαλισμένους». Η Χ. Καφαντάρη, τόνισε πως σήμερα, κανείς δεν υπαγορεύει στην κυβέρνηση τις αλλαγές αυτές, «δεν είμαστε σε μνημόνια, φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙ ΑΥΤΟ, ούτε οι θεσμοί το απαιτούν», είπε. «Το απαιτούν όμως η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία σας το άγχος σας για κατάργηση του κοινωνικού κράτους, η απέχθεια σας σε ότι δημόσιο ,η υποταγή σας σε ιδιωτικά συμφέροντα παραμερίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας».

Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στις επικουρικές συντάξεις των πολιτών κυριολεκτικά σαν γύπας.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, σήμερα δείχνει η κυβέρνηση, με το παρόν νομοσχέδιο, με ποιους ακριβώς είναι. Επιμένει το Υπουργείο Εργασίας να παρουσιάζει στην Ολομέλεια της Βουλής, παρά τον γενικευμένο σάλο, παρά την αγανάκτηση για την αποτυχία του κυβερνητικού έργου σε όλα τα μέτωπα, ένα σχέδιο νόμου που παραδίδει τις επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων και τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζόμενων στα χέρια των χρηματιστών. Επιστρατεύετε κάθε λογής μύθευμα, κάθε λογής προπαγάνδα για να κρύψετε από τον ελληνικό λαό αυτό που πραγματικά γράφει το νομοθέτημά σας. Να το πούμε με απλά λόγια για να το καταλάβει ο κόσμος. Φτιάχνετε ένα ταμείο, του περνάτε όλους τους πόρους των επικουρικών συντάξεων και διορίζετε πέντε χρηματιστές για να παίξουν αυτά τα λεφτά στο τζόγο. Απλά και κατανοητά.

Θα πει κάποιος ότι λέμε υπερβολές. Άρθρο 3 : ορίζεται ότι το ταμείο αυτό θα χρησιμοποιεί τα λεφτά των επικουρικών συντάξεων για να προχωράει σε επενδύσεις, με την έννοια της τοποθέτησης κεφαλαίων σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα και ακίνητα. Δηλαδή, θα τοποθετεί το ταμείο τα λεφτά των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων σε μετοχές, σε παράγωγα, σε χρηματοπιστωτικά πακέτα και σε χαρτοφυλάκια real estate. Μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό; Τα δομημένα ομόλογα ίσως, που έριξαν τα ασφαλιστικά ταμεία στα βράχια και έκαναν κυριολεκτικά σκόνη εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ; Τα ξεχάσαμε; Πάλι η Νέα Δημοκρατία δεν κυβερνούσε τότε; Λεφτά που παίχτηκαν σε παράγωγα και έγιναν αέρας. Το ίδιο νομοθετείτε και τώρα.

Ποιοι, όμως, θα αποφασίζουν για που θα επενδυθούν, εντός πολλών εισαγωγικών, τα λεφτά των συντάξεων του ελληνικού λαού; Ποιοι, με άλλα λόγια, θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν ποιες μετοχές θα αγοραστούν; Το αποκαλύπτουν τα άρθρα 24 και 28 του νομοσχεδίου. Θα το αποφασίζουν πέντε χρηματιστές και κανένας άλλος. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται απά τις διατάξεις των εν λόγω άρθρων, υπεύθυνα για την επιλογή των επενδύσεων θα είναι τα πέντε άτομα που θα συγκροτούν την επενδυτική επιτροπή του άρθρου 28, τα οποία σύμφωνα με την διατύπωση του νομοσχεδίου, το μόνο που θα πρέπει να διαθέτουν ως προσόν είναι μία απλή πιστοποίηση παροχής υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίων. Δηλαδή θα είναι κοινοί χρηματιστές, σαν εκείνους που συμμετείχαν στο πάρτυ του χρηματιστηρίου, το οποίο σίγουρα θυμόμαστε όλοι. Θα λογοδοτούν αυτά τα άτομα πουθενά; Όχι. Θα ελέγχονται από κανέναν; Όχι. Κι αν παίξουν τα λεφτά του κόσμου και τα χάσουν τι γίνεται μετά; Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 60 του νομοσχεδίου και τι λέει; Ότι σε αυτή την περίπτωση, αν αστοχήσουν δηλαδή οι χρηματιστές στις επιλογές των επενδύσεων τους, τότε θα έρθει το κράτος να καλύψει την χασούρα. Με άλλα λόγια, παραδίδουμε τις συντάξεις του κόσμου σε πέντε γρκουπιέριδες του καζίνο και μετά φορτώνουμε το πρόβλημα στην κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στα συνήθη υποζύγια, δηλαδή στους φορολογούμενους. Κι έχουμε εδώ το εξής παράδοξο. Να πληρώνει ο εργαζόμενος την ασφαλιστική εισφορά του, να την χάνει στα ζάρια ο χρηματιστής και να την ξαναπληρώνει ο ίδιος πολίτης, ως φορολογούμενος πια, για δεύτερη φορά.

Και το ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι το εξής: θα έχουν κάποια ευθύνη αυτοί οι χρηματιστές αν τα λεφτά των συνταξιούχων γίνουν σκόνη; Θα ελέγχονται για απιστία, για παράβαση καθήκοντος, για διαφθορά, με δεδομένο ότι θα έχουν την ευχέρεια να ποντάρουν δισεκατομμύρια όπου αυτοί θέλουν; Η απάντηση είναι όχι. Η κυβέρνηση κατασκευάζει ένα πλαίσιο, όπου οι άνθρωποι αυτοί δεν θα ελέγχονται στην πραγματικότητα από κανένα. Μήπως κι εδώ έχουμε για ακόμα μια φορά την επανάληψη της ιστορίας των δομημένων ομολόγων, όταν κάποιοι διοικητές και στελέχη επικουρικών ταμείων έπαιξαν τα λεφτά των ασφαλισμένων όπου ήθελαν, παρανόμησαν, έχασαν και ποτέ δεν τιμωρήθηκαν; Γιατί δεν κοιτάμε τι συνέβη τότε για να καταλάβουμε από τι κινδυνεύουμε και τώρα;

Η κυβέρνηση πέφτει πάνω στις επικουρικές συντάξεις των πολιτών κυριολεκτικά σαν γύπας. Με αδημονία και αδηφαγία που θα την ζήλευε ακόμη κι ο λύκος της wall street. Και το πιο εξοργιστικό μέσα σε όλο αυτό είναι ότι για να φτιάξει η κυβένρηση αυτό το ταμείο, το οποίο θα διοικείται από τους χρηματιστές, αποψιλώνει τον ΕΦΚΑ από 100 άτομα. Δηλαδή, θα μετατάξει 100 υπαλλήλους από τον δημόσιο φορέα ασφάλισης τον οποίο κατακρεουργεί, κλείνοντας υποκαταστήματα, για να στελεχώσει αυτό το μόρφωμα που θα βρίσκεται τελείως εκτός κάθε δημοσίου ελέγχου.

Σήμερα, για να το ακούσουν οι πολίτες της Χαλκιδικής, το Υπουργείο Εργασίας κλείνει το υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στα Νέα Μουδανιά για να στελεχώσει με 100 υπαλλήλους το ταμείο που θα παίζει τα λεφτά των συντάξεων μας στο χρηματιστήριο. Να το ακούσει αυτό ο κόσμος για να καταλάβει πόσο επικίνδυνοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Οι επικουρικές μας συντάξεις κινδυνεύουν από τους χρηματιστές της κυβέρνησης. Η κοινωνική ασφάλιση κινδυνεύει από τους ολέθριους χειρισμούς του υπουργείου εργασίας, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ καταρρέουν από την υποστελέχωση, η αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει εξαιτίας της υποβάθμισης που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κι εσείς ορέγεστε χρηματιστήρια και επενδύσεις. Εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καλούμε τους πολίτες να ενημερωθούν άμεσα για τα σχέδια αυτά, γιατί είναι πολύ πιθανό να κληθούμε σύντομα να αντιμετωπίσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, σε περίπτωση που εφαρμοστεί αυτό το νομοσχέδιο.

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση βάζει σε κίνδυνο τα χρήματα των ασφαλισμένων για να ικανοποιήσει τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της

«Δεν επιτρέπονται παιγνίδια με τα χρήματα των εργαζομένων. Είναι οι κόποι μιας ζωής. Δεν είναι ούτε μια ζαριά, ούτε ευκαιρία, ούτε μια ευνοϊκή συγκυρία με την οποία ο οποιοσδήποτε και ειδικά η έννομη τάξη μπορεί να παίξει. Αλλα ως νεοφιλελεύθεροι, σας είναι αδιανόητο ότι τα λεφτά μπορεί να έχουν άλλη λειτουργία εκτός από το ρίσκο της επένδυσης και της απόδοσης. Προχωράτε έτσι στην ιδιωτικοποίηση του πυλώνας της επικουρικής ασφάλισης», τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια η Βουλής για το ν/σ της κυβέρνησης.

Το κόστος μετάβασης ανέρχεται στο τεράστιο ύψος των 56 δις ευρώ, επεσήμανε ο τομεάρχης, θυμίζοντας ξανά την έκθεση βιωσιμότητας που είχε παρουσιάσει προ μηνών ο προηγούμενος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Γ. Παπαηλιού: Υπονομεύεται το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και εξανεμίζεται ο αναδιανεμητικός  χαρακτήρας του

«Η κυβέρνηση, ακολουθώντας «το ίδιο τροπάρι το γνωστό», παραπλανά αντιστρέφοντας τις έννοιες. Και αυτό ξεκινά από  τον τίτλο του υπό κρίση νομοσχεδίου. Σχεδόν όλων των νομοσχεδίων-πλέον νόμων που ψηφίστηκαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ οι τίτλοι είναι ψευδεπίγραφοι, όπως επί παραδείγματι του αντιεκπαιδευτικού νόμου που έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών», του αντεργατικού νόμου, που έχει τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για την προστασία της εργασίας». Εν προκειμένω, και το υπό κρίση νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση έχει τον επίσης ψευδεπίγραφο τίτλο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά». Θου Κύριε !

Πρόκειται για μία αντιμεταρρύθμιση που επιβάλλει τη λογική της εξατομίκευσης εις βάρος των συλλογικών κοινωνικών θεσμών προς όφελος ολίγων και ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Με αυτό τον τρόπο υπονομεύεται το δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και εξανεμίζεται ο αναδιανεμητικός  χαρακτήρας του, περιορίζεται η κοινωνική αλληλεγγύη, καταλύεται η αρχή της «αλληλεγγύης των γενεών». Πλήττονται όχι μόνον οι μελλοντικοί συνταξιούχοι αλλά και οι σημερινοί, αφού με το εισαγόμενο σύστημα, η χρηματοδότηση των επικουρικών συντάξεων καθίσταται αβέβαιη και επισφαλής. Πλήττονται και οι κάτω των 35 ετών νέοι, των οποίων οι εισφορές θα γίνουν αντικείμενο επενδυτικού ρίσκου ή μάλλον χρηματιστηριακού τζόγου.

Στο πλαίσιο των ασκουμένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι ελαστικές μορφές εργασίας, η μερική απασχόληση, η ανεργία και οι αντίστοιχες περίοδοι που αυτές υφίστανται, ενισχύονται. Έτσι οι νέοι θα πληρούν όλο και λιγότερο τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης .

Το δημόσιο συμφέρον πλήττεται, αφού με την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν πλέον τις σημερινές συντάξεις προκαλώντας ένα τεράστιο κενό στη χρηματοδοτική κάλυψή τους. Υπολογίζεται στο ποσό  άνω των 56 δις ευρώ που ενδεχομένως να εκτοξευτεί  και σε αυτό των 75-78 δις ευρώ. Αυτό το υπέρογκο κόστος θα κληθεί να καλύψει ο κρατικός προύπολογισμός, αν είναι σε θέση, δηλαδή οι φορολογούμενοι, δηλαδή και πάλι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Επιπλέον έτσι προκαλείται  και μεγάλη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.  Πρόκειται για βίαιη αναδιανομή εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας και προς όφελος ολίγων ιδιωτικών συμφερόντων».

Κ. Παπανάτσιου: Θατσερικού τύπου πολιτική, όπου το άτομο υπερισχύει του συλλογικού κοινωνικού οφέλους

Η βουλευτής Μαγνησίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή, στη συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό, στηλίτευσε αρχικά τον περιπαιχτικό τίτλο «ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά», τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του έχουν λοιδορήσει όσο κανείς άλλος τους νέους και τις νέες αυτής της χώρας.

Εκτίμησε πως «οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων δεν θα καλύπτουν τις σημερινές συντάξεις. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο κενό στην χρηματοδοτική κάλυψη τους, άνω των 56 δις ευρώ, που ενδέχεται να φθάσει τα 75-78 δις. Οι συντάξεις λοιπόν, όσο δεν εξασφαλίζεται το κόστος μετάβασης, δεν είναι ασφαλής, ενώ σε περίπτωση νέας κρίσης, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με διπλό κόστος προκειμένου να καλύψουν το κενό».

Η Κ. Παπανάτσιου τόνισε ότιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το ν.4387/16 οδήγησε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης να ανταποκρίνεται στην πρόκληση της σταθερότητας και των δυσμενών δημογραφικών προβλέψεων για τη χώρα μέχρι το 2070. Αυτό επιβεβαιώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.Αλλά και η Κυβέρνησή της ΝΔ, πριν από μόλις 1,5 χρόνο, έφερε στη Βουλή αναλογιστική μελέτη, που αποδείκνυε τη βιωσιμότητα του e-ΕΦΚΑ. Ο τότε αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Βρούτσης,  δήλωνε ότι έλυσε το θέμα του ασφαλιστικού δια παντός, εξασφαλίζοντας «βιωσιμότητα και επάρκεια παροχών».

Κλείνοντας η Βουλευτής ανέφερε «Δεν θα σας επιτρέψουμε να ισοπεδώσετε τα κεκτημένα μιας ολόκληρης ιστορικής εποχής. Θα σταθούμε απέναντι, μαζί με τη κοινωνική πλειοψηφία, για ένα κόσμο ίσων ευκαιριών, που θα μας χωράει όλους».

Νίκος Παππάς: Η Ν.Δ. μας πάει από το “όλοι μαζί πιο δυνατοί” στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”

«Το σύστημα ασφάλισης που εισάγετε δεν έχει ως χαρακτηριστικά ούτε την ενδογενεακή ούτε τη διαγενεακή αλληλεγγύη. Το σύστημα που εισάγετε δεν είναι ούτε “κοινωνική” ούτε “ασφάλιση”», τόνισε ο Νίκος Παππάς, επιτιθέμενος στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όπως εξήγησε, οι αλλαγές που νομοθετούνται «μας οδηγούν από το “όλοι μαζί πιο δυνατοί” του ΕΦΚΑ στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”». Για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για ένα σύστημα απολύτως ακατάλληλο να προστατεύσει τα εισοδήματα του κόσμου όταν έχουμε μεγάλες διαταραχές, φέρνοντας ως παράδειγμα τα όσα συμβαίνουν στη Χιλή αυτές τις μέρες: «Στα τέλη Ιουλίου είχαμε στη Χιλή ατελείωτες ουρές από ανθρώπους που πήγαιναν να σηκώσουν για τρίτη φορά τα χρήματά τους από τους ασφαλιστικούς τους λογαριασμούς. Εν μέσω κορωνοϊού έχουν “σηκώσει” 30 δισ. δολάρια και αναμένεται να έχουν βγάλει συνολικά 50 δισ. μετά το τέταρτο σπάσιμο του κουμπαρά τους. Αυτό είναι το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης του Πινοσέτ, που θέλετε να αντιγράψετε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι η πληθυσμιακή γήρανση επηρεάζει και το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, οπότε δεν μπορεί να κομίζεται στον διάλογο ως πειστικό επιχείρημα. Αμφισβήτησε, δε, ότι «οι αποδόσεις μπορούν να βρίσκονται στο 6% για 30 χρόνια, καθώς αυτό δεν έχει συμβεί πουθενά», ενώ εξήγησε ότι «κανένας δεν είναι ενάντιος στην επένδυση των αποθεματικών των ταμείων σε υποδομές και σε επενδύσεις που φέρνουν μόνιμα και σταθερά εισοδήματα».

Αφού ανέφερε ότι μόνοι ωφελημένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι «όσοι θα πληρώνονται προμήθεια για τη διαχείριση των κεφαλαίων των ταμείων, βάζοντας στα χαρτοφυλάκιά τους τα 3 δισ. ευρώ κατ’ έτος των επικουρικών συντάξεων και διακινώντας τα κατά το δοκούν, ακόμα και στο εξωτερικό», υπογράμμισε: «Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είμαστε στο 1994, η Αθήνα δεν είναι το Σαντιάγο της Χιλής και ότι οι Έλληνες δεν μπορούν και δεν πρέπει να παίξουν το μέλλον τους στα ζάρια. Να καταλάβετε ότι η χώρα δεν μπορεί να γίνει ένα απέραντο γραφείο στοιχημάτων και ότι το ρίσκο δεν μπορεί να είναι τρόπος ζωής».

Κλείνοντας, είπε: «Αυτή η προοπτική πρέπει να ανατραπεί και θα ανατραπεί με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο εγγυάται η δημοκρατική παράταξη και έχει θεμέλιο την προστασία, την περίθαλψη και την αξιοπρέπεια στα γεράματα για όλους και όχι μόνο για όσους μπορούν να τις αγοράσουν».

Γ. Πούλου: Μετά την απορρύθμιση της εργασίας, σειρά έχει η επικουρική ασφάλιση!

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση για τη Νέα Γενιά», επεσήμανα ότι η κυβέρνηση προωθεί την απορρύθμιση και στην επικουρική ασφάλιση.   

Αρχικά ανέφερα ότι η συγκυρία μέσα στην οποία ήρθε το νομοσχέδιο στη Βουλή σημαδεύτηκε από το πρωτοφανές ναυάγιο του «ημιτελούς» ανασχηματισμού, για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Τόνισα, επίσης, ότι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω του τέταρτου πανδημικού κύματος, στη χώρα μας καταγράφεται μια ζοφερή πραγματικότητα «αποσύνθεσης» του ΕΣΥ. Με 6.000 υγειονομικούς σε αναστολή εργασίας και 4.000 συμβασιούχους του τομέα Υγείας σε ομηρία, με αναστολή αδειών για τους εξουθενωμένους υγειονομικούς από την αρχή της πανδημίας, με παραιτήσεις εντατικολόγων στο Ρέθυμνο, με την ΠΟΕΔΗΝ σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με τους εργαζόμενους σε ιδρύματα και στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων –στο «Βοήθεια στο Σπίτι» και αλλού– να βρίσκονται σε εργασιακή επισφάλεια, λόγω της υποχρεωτικότητας που επιβάλλει η τιμωρητική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Για το νομοσχέδιο, επεσήμανα ότι η κυβέρνηση αλλάζει στην επικουρική ασφάλιση το διανεμητικό σύστημα, που είναι εξασφαλισμένο από τις εισφορές των εργαζομένων, με το κεφαλοποιητικό, που εξαρτάται από τις αμφίβολες αποδόσεις των «επενδύσεων»…

Η νέα γενιά εργαζομένων δεν θα έχει εξασφαλισμένη σύνταξη, αφού οι ασφαλιστικές εισφορές της θα τζογάρονται στις διεθνείς αγορές! 

Τέλος, τόνισα ότι η κοινωνία θα σταθεί απέναντι στα σχέδια των «μαθητευόμενων μάγων» ενός παρωχημένου νεοφιλελευθερισμού και σύντομα θα αναδείξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας που θα διασφαλίσει ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα!

Ν. Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την παράδοση του τζόγου των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία, φέρνοντας νέες επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους

Τι μας αποκρύπτει η Κυβέρνηση της ΝΔ για το νέο ασφαλιστικό

«Το παλιό πολιτικό σύστημα διαχρονικά έπαιξε τζογάροντας τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ιστορία πάει πολύ πίσω. Με τον αναγκαστικό νόμο 1611/1950, το πρώτο άρθρο υποχρέωνε τα ασφαλιστικά ταμεία να βάλουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ενώ το τέταρτο άρθρο έδινε το δικαίωμα στην Κυβέρνηση να δίνει ανεξέλεγκτα αυτά τα κεφάλαια σε ιδιώτες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εργοστασιάρχες και λοιπούς ‘κολαούζους’ των κυβερνητικών κομμάτων. Όλα αυτά τα δάνεια έχουν μία ονομασία: θαλασσοδάνεια. Τα αποθεματικά των ταμείων δεν επεστράφησαν ποτέ. Αργότερα, τη δεκαετία του 2000, ποιος θα ξεχάσει τον τζόγο που παίχτηκε με τα δομημένα ομόλογα και ο οποίος κόστισε περίπου 1,8 δις. στα ασφαλιστικά ταμεία; Τα ξεχνάτε όλα αυτά; Ξεχνάτε την «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ», την ιδιωτική συνταξιοδότηση που έδινε εγγυημένη απόδοση 7,5%; Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;»

«Και τώρα ήρθε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη να τζογάρει ως κράτος. Συνεχίζει την παράδοση του τζόγου των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, παραδίδοντάς τα στους κολλητούς της.

1. Αποκρύπτουν ότι 18 από τις 30 χώρες που εφάρμοσαν αυτό το κεφαλαιοποιητικό σύστημα τύπου Πινοσέτ, τελικά επέστρεψαν στο αναδιανεμητικό σύστημα διότι κατέρρευσαν τα συστήματα και υπήρξε τεράστια αύξηση του δημοσιονομικού χρέους.

2. Αποκρύπτουν ότι σε έρευνες που έχουν γίνει, οι νέοι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη αφού μόλις το 20% δηλώνει πρόθεση να ακολουθήσει το συγκεκριμένο σύστημα ενώ οι υπόλοιποι θα μπουν υποχρεωτικά.

3. Αποκρύπτουν ότι οι εργαζόμενοι τελικά θα πληρώσουν δύο φορές το «μάρμαρο» της μεταρρύθμισης, διότι μέχρι το 2030 η επιβάρυνση θα είναι περίπου 1 δις. και, από το 2040 και μετά, θα είναι 2,7 δις και άνω. Εκτός από το να τζογάρουν, απαλλάσσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τις αστικές και ποινικές ευθύνες.

4. Αποκρύπτουν ότι θα κόψουν και το κοινωνικό μέρισμα. Το έχουν πει αυτό άραγε, στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Έχουν πει ότι 900 εκατομμύρια θα δίνονται στα golden boys και στο ΤΕΚΑ για να κάνουν πράξη τη νεοφιλελεύθερη εμμονή τους;

5. Στέλνουν για πάντα στις καλένδες τη 13η σύνταξη. Και αυτά τα 900 εκατομμύρια θα λείψουν και από την αγορά, αφού πήγαιναν κατευθείαν εκεί».

Τα ασύστολα ψεύδη της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

«Πριν από ένα χρόνο, μας έλεγε ο κ. Βρούτσης ότι έλυσε το πρόβλημα και ότι υπάρχει πλέον βιωσιμότητα στο σύστημα. Σήμερα μας λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στο σύστημα και μας φέρνει και αυτός μελέτες. Ποιος τελικά μας λέει ψέματα;»

«Επίσης, λένε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις για τους νέους και ότι αν τελικά δεν πετύχει το τζογάρισμα, να μην ανησυχούν διότι θα πληρώσει το κράτος. Ναι, το κράτος θα πληρώσει. Όμως, αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχει αυξηθεί κατά οκτώ χρόνια το προσδόκιμο ζωής. Εκτός αν εννοούν ότι θα βγουν όλοι συνταξιούχοι στα 74 έτη! Γιατί λοιπόν δε μας λένε ότι θα αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης; Διότι για τα 40 χρόνια το non paper τους λέει άλλα. Η πραγματικότητα είναι ότι με το ισχύον θα παίρνει 221 ευρώ ένας συνταξιούχος και με το νέο σύστημα θα παίρνει 154 ευρώ».

«Λένε ότι θα επιστραφούν οι επενδύσεις, 1 δις περίπου. Φέρνουν διάφορες μελέτες, οι οποίες όμως έχουν ως προϋπόθεση ότι για 50 χρόνια δεν θα υπάρχει ύφεση και ότι όλα τα λεφτά θα επενδυθούν μέσω των funds στη χώρα. Μα, η πρακτική είναι ότι περίπου το 80% πηγαίνει στο εξωτερικό και επενδύεται. Άρα, πώς θα γίνει αυτό το 1 δισεκατομμύριο; Μάλλον θα γίνει μαγικά! Άλλωστε μας έχουν συνηθίσει στη δημιουργική λογιστική!».

«Ισχυρίζονται ότι αυτό είναι το ευρωπαϊκό σύστημα. Το ευρωπαϊκό σύστημα λέει όμως ότι στον πρώτο πυλώνα είναι και η κύρια και η επικουρική σύνταξη. Στον δεύτερο πυλώνα που είναι το κεφαλαιοποιητικό, υπάρχουν επαγγελματικά ταμεία τα οποία είναι εθελοντικά και έχουν μια άλλη κουλτούρα. Η μόνη χώρα που έχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα είναι η Δανία. Ας μην συγκρίνουμε, όμως, τη Δανία με την Ελλάδα και το κοινωνικό σύστημα που έχει γιατί μάλλον θα χάσουμε».

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθετεί με νεοφιλελελεύθερη εμμονή και εις βάρος των φορολογούμενων

«Για μία ακόμα φορά νομοθετεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη με εμμονή στις νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις της. Νομοθετεί αυξάνοντας τα βάρη στους φορολογούμενους για τις επόμενες δεκαετίες κατά 78 δις. Τορπιλίζει το ασφαλιστικό σύστημα επιβάλλοντας χρεοκοπημένες πολιτικές. Δημιουργεί ένα σύστημα που θα έχει επιπλέον κόστος και δεσμεύσεις και νομοθετεί μακριά από τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων.

«Για μία ακόμα φορά ισχυρίζονται ότι θέλουν να προστατεύσουν τους νέους, αυτούς τους νέους για τους οποίους έφεραν τον νέο εργασιακό νόμο με κατάργηση του οκταώρου, ζούγκλα στις εργασιακές σχέσεις και μείωση των θέσεων εργασίας κατά 40 χιλιάδες.

Μόνο μέλημά τους είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων που τους έφεραν στην εξουσία. Κάθε μέρα που περνά καταστρέφουν  τη χώρα. Κανένας ανασχηματισμός δε θα τους σώσει. Αν θέλουν να κάνουν ένα καλό στη χώρα, ας αποσύρουν αυτό το νομοσχέδιο και  ας φύγουν, για να σταματήσει η καταστροφή».

Ο ανασχηματισμός ανέδειξε την ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» Μητσοτάκη

«Δεν είχα σκοπό σήμερα να αναφερθώ στον ανασχηματισμό, αλλά οι προκλητικές δηλώσεις του ανεκδιήγητου  κ. Υπουργού Ανάπτυξης για τον Ναύαρχο Αποστολάκη καθώς και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, με αναγκάζουν να σας θυμίσω το εξής: Ο Ναύαρχος Αποστολάκης ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όταν μπήκε το Barbaros τον Οκτώβριο του 2018 στα χωρικά μας ύδατα, το ανέκρουσε πρύμναν σε μισή μέρα. Εσείς αφήσατε το Oruc-Reis να κάνει «κρουαζιέρα» επί σαράντα μέρες στο Αιγαίο! Επιτέλους, να σεβόμαστε σε αυτόν τον τόπο!»

«Αυτός ο ανασχηματισμός ανέδειξε και κάτι άλλο. Καθαιρέσατε από το Υπουργείο Υγείας –εκτός από τον κ. Κικίλια-, τον κ. Κοντοζαμάνη, υπεύθυνο για τη δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία. Παραδεχθήκατε δηλαδή την αποτυχία σας στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, ενάμιση χρόνο μετά την έκρηξη της πανδημίας και παρά τα αιτήματα και τις προτάσεις μας όλο αυτό τον καιρό. Και  άραγε, οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς «πλήρωσαν» μόνο τις φωτιές ή τις επιθέσεις στις πλατείες ή τη στοχοποίηση των νέων ή το γεγονός ότι δεν έγιναν επαρκείς έλεγχοι, ιδίως στα νησιά στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, με τραγικές συνέπειες σήμερα»;

Γ. Σαρακιώτης: «Ασφαλιστικό σύστημα αλά Λας Βέγκας θεσμοθετεί η Ν.Δ.»

«Αντί ενός ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα συσσωρευμένα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, η Ν.Δ. πρόταξε για μια ακόμη φορά την κερδοφορία των ιδιωτικών funds, νομοθετώντας το “τζογάρισμα” των κόπων των ασφαλισμένων». Με αυτή τη φράση σχολίασε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και όσα προβλέπει για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης.

Όπως σχολιάζει ο Βουλευτής Φθιώτιδας: «Στην προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν τους ασφαλισμένους, αναφέρονται σε “μη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα λόγω του δημογραφικού προβλήματος”, αλλά δε μας εξηγούν: Γιατί, πριν μόλις 1,5 έτος, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. τόνιζε ότι “το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο έως το 2070” μετά το δικό της νόμο 4670/2020; Πότε έλεγαν ψέματα οι Υπουργοί της Ν.Δ.; Τότε ή σήμερα; Ας διαλέξουν και ας πάψουν να επικαλούνται παραδείγματα άλλων χωρών, οι οποίες επέλεξαν το κεφαλαιοποιητικό αντί του διανεμητικού συστήματος, τη στιγμή που οι περισσότερες εξ αυτών επέστρεψαν έως το 2018 στο προηγούμενο σύστημα αφού βίωσαν οδυνηρές συνέπειες και οι υπόλοιπες προσέφυγαν στο σύστημα της λεγόμενης “νοητής κεφαλαιοποίησης” για να μην εκτεθούν στις διακυμάνσεις των αγορών».

Γ. Τσίπρας: Η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη που εφαρμόζει πολιτικές της Ανατολικής Ευρώπης ή πολιτικές της Λατινικής Αμερικής την περίοδο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της Χούντας.

Στην ομιλία του, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρα, τόνισε:

Δύο ζητήματα της επικαιρότητας πριν φτάσω στο ασφαλιστικό.

Από τις φυσικές καταστροφές που προηγήθηκαν των μεγάλων πυρκαγιών του 2021, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα σε αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις υποδομών, με εξαίρεση ένα επίδομα που δόθηκε για την περίπτωση του «Ιανού». Στη Δυτική αττική από τις πλημμύρες του 2019 δεν έχουν υπάρξει ούτε οι απαιτούμενες αποζημιώσεις στο μεγαλύτερο μέρος, η εθνική οδός παραμένει ακόμα κομμένη, δεν έχει ξεμπαζωθεί το ρέμα της Πίκας κ.λπ. Αυτά για το τι μέλλει γενέσθαι για τις φετινές πυρκαγιές.

Δεύτερον, ο κ. Δένδιας προχθές στη Βόρεια Μακεδονία σε επίσημη επίσκεψη δήλωσε: «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι το απαραίτητο θεμέλιο για να ενισχυθούν περισσότερο οι σχέσεις μας και να υλοποιηθεί το κοινό μας όραμα για την ένταξη της χώρας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο σημερινός Πρωθυπουργός στις 25-1-2019, έξι μήνες πριν τις εκλογές, είχε δηλώσει αντίθετα: «Θέλω να στείλω από εδώ ένα ξεκάθαρο μήνυμα, εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευτούν ως Πρωθυπουργό. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Κύριοι συνάδελφοι, ψάξτε το και εξηγήστε σε μας τι από τα δύο ισχύει: Δεν σχετίζεται με τη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Συμφωνία των Πρεσπών ή αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση, όπως είπε ο κ. Δένδιας προχθές;

Ενέργεια: Αυξήσεις μέχρι 50% σε τιμολόγια. Άκουσα τον κ. Χατζηδάκη να δικαιολογεί τις αυξήσεις, μιλώντας μάλλον σε ιθαγενείς και όχι σε Έλληνες πολίτες. Απέδωσε τις αυξήσεις στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου. Σοβαρά μιλάτε; Στήσατε μια πολιτική στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, θεωρώντας ότι δεν θα υπάρξουν αυξομειώσεις της τιμής του φυσικού αερίου; Εφαρμόζετε μια πολιτική πρόωρης απολιγνιτοποίησης, χωρίς να υπολογίσετε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις του φυσικού αερίου; Αυτή είναι η σοβαρότητα του αρχικού σχεδιασμού;

Προφανώς, δεν πίστευε ούτε ο κ. Χατζηδάκης τότε αυτά που έλεγε. Διότι ή είναι χαζός και δεν καταλάβαινε ότι με την ενεργειακή δομή που σχεδιαζόταν τότε θα έχουμε δυσανάλογες αυξήσεις, όταν θα ανέβαινε η τιμή του αερίου ή -γιατί δεν πιστεύω ότι είναι χαζός, είναι έξυπνος άνθρωπος- δεν πίστευε ούτε ο ίδιος αυτά που έλεγε. Εκτελούσε συμβόλαια.

Λέγατε, λοιπόν, ότι με την πολιτική σας θα μειωθούν οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και μόλις σε δύο χρόνια έχουμε τερατώδεις αυξήσεις που δεν υπάρχουν σε καμία χώρα της Ευρώπης και θέλετε να πιστέψουμε ότι η μελέτη για το ασφαλιστικό που φέρατε εδώ έχει υπολογίσει ότι ύστερα από δεκαετίες θα έχουν καλύτερες συντάξεις οι σημερινοί νέοι, θα έχει μικρότερη επιβάρυνση ο προϋπολογισμός, οι εργαζόμενοι με τις εισφορές τους και οι φορολογούμενοι.

Ούτε εσείς δεν το πιστεύετε, αλλά και από τη διεθνή εμπειρία που υπάρχει ότι το ασφαλιστικό που φέρετε εδώ θα είναι σίγουρα βιώσιμο και ότι δεν θα καταρρεύσει σε βάρος των ίδιων αυτών ανθρώπων που και σήμερα πληρώνουν τις αστοχίες μιας ενεργειακής πολιτικής μέσα σε δύο μόλις χρόνια.

Κατ’ αρχάς, το ασφαλιστικό που φέρατε δεν υπήρχε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα. Γνωρίζαμε τότε ότι με βάση δημοσιεύματα, ήταν υπό σκέψη και δεν μπήκε στο προεκλογικό πρόγραμμα. Γιατί, αφού είναι τόσο ωφέλιμο για τη νέα γενιά, για την οποία κόπτεσθε; Ακούμε σχεδόν όλους τους Βουλευτές. Προφανώς, είναι κάποιο χαρτάκι αυτό, να κόπτονται για τη νέα γενιά.

Αφού, λοιπόν, είναι τόσο ωφέλιμο για τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους, σημερινούς και μελλοντικούς, γιατί δεν υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα; Είστε μια Κυβέρνηση κρυφής ατζέντας. Υπάρχει κρυφή ατζέντα στα περισσότερα που νομοθετείτε στην παιδεία και αφήνουν σήμερα απ’ έξω είκοσι χιλιάδες επιπλέον σπουδαστές, κρυφή ατζέντα για τις περισσότερες ρυθμίσεις για το περιβάλλον, ζημιογόνες για το περιβάλλον, πέρα από τα πυροτεχνήματα για απολιγνιτοποίηση και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κρυφή ατζέντα για τον Πτωχευτικό Κώδικα, έναν ακραίο Κώδικα που δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης, κρυφή ατζέντα και κρυφές συμφωνίες για τα εθνικά θέματα, κρυφή ατζέντα για την κατάργηση του οκταώρου και τώρα, κρυφή ατζέντα για το ασφαλιστικό.

Είστε η Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης που σχεδόν το σύνολο της πολιτικής της, οι αιχμές της πολιτικής της είναι μια κρυφή ατζέντα. Γιατί; Αφού είναι τόσο αυτονόητα και πρωτοποριακά τα περισσότερα από όσα κάνετε, γιατί δεν υπήρχαν στο προεκλογικό σας πρόγραμμα;

Άκουσα τον κ. Τσακλόγλου να λέει σήμερα εδώ αν είναι βιώσιμο ένα σύστημα με 10% στήριξης του ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν θα μπω στην ουσία του επιχειρήματος, που σε περίπτωση υφέσεων, κατάρρευσης οργανισμών, όπως η AIG σε μια ισχυρή χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερη.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ίδια τα στοιχεία τα οποία επικαλείστε είναι παραπλανητικά και θα σας πω γιατί. Ακούω και όλους τους υπόλοιπους Βουλευτές να αναφέρονται ακριβώς στη μεγάλη συνταξιοδοτική δαπάνη του κράτους, δηλαδή τη δαπάνη για τις συντάξεις.

Λοιπόν, η Ελλάδα πράγματι έχει ακόμα σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό που πρέπει να μετράμε όλοι μας για να συγκρίνουμε είναι οι συνολικές κρατικές δαπάνες για την τρίτη ηλικία, τους άνω των εξήντα πέντε. Είναι δαπάνες που, σύμφωνα με την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εκτός από τις συντάξεις, περιλαμβάνουν κρατικές δαπάνες για την περίθαλψη, για τη φαρμακευτική κάλυψη, δαπάνες για την εκπαίδευση, τη μακροχρόνια φροντίδα και την ανεργία, που είναι πρόβλημα και για τους πάνω από εξήντα πέντε. Πρόκειται για επιδόματα και κοινωνικές παροχές άλλου είδους.

Αν αθροίσουμε όλες αυτές τις δαπάνες, σύμφωνα με την Ageing Report της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2018, έκθεση δηλαδή επί δικής μας εποχής, δικού μας ασφαλιστικού, η Ελλάδα δεν δαπανά περισσότερο σε σχέση με τον ευρωζωνικό μέσο όρο. Είναι ψέμα αυτό, είναι μεγάλη ανακρίβεια και αν ακολουθήσουμε πολύ περισσότερο τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις δαπάνες γήρατος για το 2040 και το 2070, θα έχουμε την Ελλάδα με 22% του ΑΕΠ έναντι 28% της Ευρωζώνης και το 2070 19% στην Ελλάδα, 27% στην Ευρωζώνη.

Για να το πω, λοιπόν, με απλά λόγια, οι κρατικές δαπάνες για τις συντάξεις είναι μεγάλες στην Ελλάδα, αλλά ανύπαρκτες ή αμελητέες όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές παροχές για την τρίτη ηλικία. Δηλαδή, έχουμε ένα κράτος που σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, αφήνει την τρίτη ηλικία να τα βγάλει πέρα με μια λιγότερο ή περισσότερο πενιχρή σύνταξη συν τη βοήθεια συγγενών, χωρίς άλλες κοινωνικές παροχές και τώρα τους λέει «και αυτά που σας δίνουμε από τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις πολλά είναι, θα περικοπούν και κόψτε το κεφάλι σας».

Με βάση τις προβολές για το 2040 και 2070, θα πρέπει να αυξηθούν οι συνολικές κρατικές δαπάνες για την τρίτη ηλικία και όχι να μειωθούν, αν θέλουμε, κύριε Τσακλόγλου, να μιλάμε για σύγκριση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο κ. Χατζηδάκης ήταν καλός συνδικαλιστής στα νιάτα του και αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα που έχει μάθει στην πολιτική του καριέρα. Διότι μόνο πολιτική καριέρα έχει και οφείλουμε να του το αναγνωρίσουμε: Έχει μεγάλη ικανότητα να κάνει το μαύρο άσπρο σε ό,τι έχει φέρει μέχρι σήμερα στη Βουλή.

Στο ασφαλιστικό, όμως, ήταν ένας κακός Χατζηδάκης. Είναι τόσο αχρείαστη, τόσο αδικαιολόγητη αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που φέρνετε που ούτε ο κ. Χατζηδάκης μπόρεσε να το δικαιολογήσει πέρα από πυροτεχνήματα για τη νέα γενιά.

Νοιάζεται για τις συντάξεις που θα απολαύσει η νέα γενιά και έκοψε τη δέκατη τρίτη σύνταξη, την τωρινή. Πείτε την όπως θέλετε, επίδομα μόνιμο, βοήθημα. Την κόψατε και θέλετε να πιστέψουμε ότι νοιάζεστε για το τι θα πάρει η νέα γενιά μετά από είκοσι ή τριάντα χρόνια. Νοιάζεστε για τη νέα γενιά και σταματήσατε την αύξηση του κατώτατου μισθού που αφορά σήμερα τη νέα γενιά και θέλετε να πιστέψουμε ότι νοιάζεστε για το τι σύνταξη θα πάρουν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι.

Και τέλος, κάθε φορά που φέρνετε ένα νομοσχέδιο, ένα βασικό πάγιο επιχείρημα της δικής σας παράταξης ήταν η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, των φορολογουμένων κ.λπ. Τώρα φέρνετε κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία αναγκαιότητα να φέρετε από άποψη βιωσιμότητας, το οποίο με τα δικά σας λόγια και στοιχεία θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τελειώνοντας, έχω να πω, λοιπόν, το εξής: Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία έχουν το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν είναι σαν τις πολιτικές άλλων δεξιών κυβερνήσεων στη Δυτική Ευρώπη. Είναι ένα ιδιότυπο μείγμα νεοφιλελευθερισμού του τρίτου κόσμου και ακροδεξιάς.

Δεν θα αναφερθώ σε πολλές ανακρίβειες που ακούστηκαν εδώ μέσα. Έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί πολλά ακόμη και αυτό που λέτε για τη Σουηδία δεν στέκει. Πέρα που είναι η μόνη χώρα του ΟΑΣΑ που έχει υποχρεωτικό ανακεφαλαιωτικό σύστημα -δεν υπάρχει άλλο παράδειγμα- πέρα από το ότι η Σουηδία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα, με θαυμαστό κοινωνικό κράτος και τελείως άλλες δυνατότητες, ακόμη λοιπόν και εκεί αυτό το κεφαλαιοποιητικό έχει διανεμητικά στοιχεία και δεν είναι ατομικός λογαριασμός.

Έτσι έχουμε το εξής. Αντί να ακολουθείτε την εμπειρία παλαιότερων νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων του ανεπτυγμένου κόσμου που, για παράδειγμα, στα ενεργειακά δίκτυα και σε άλλα δίκτυα ιδιωτικοποίησαν τις υποδομές και μετά ξαναγύρισαν πίσω, πισωγύρισαν, γιατί ούτε ανάπτυξη υποδομών είχαμε ούτε χαμηλότερες τιμές είχαμε, αντί να ακολουθήσετε την εμπειρία χωρών που εφάρμοσαν ασφαλιστικά σαν αυτό που φέρνετε και πισωγύρισαν, γιατί απέτυχαν πλήρως τα ασφαλιστικά αυτά, σαν να μην έχει συμβεί τίποτα στον πλανήτη τα τελευταία είκοσι-τριάντα χρόνια, προχωράτε σε ένα ασφαλιστικό απολύτως οπισθοδρομικό. Και το χειρότερο από όλα; Πέρα από όλα τα άλλα, ούτε εσείς οι ίδιοι μπορείτε να εγγυηθείτε ότι αυτό είναι βιώσιμο και δεν θα καταρρεύσει είτε από κακοδιαχείριση -τα δομημένα ομόλογα είναι πολύ πρόσφατη εμπειρία και με βάση και την ασυλία, δεν υπάρχει τίποτα να το αποτρέψει στο μέλλον- και πολύ περισσότερο από διακυμάνσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

Τελειώνοντας, λοιπόν, δεν είστε η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη. Είστε η μόνη δεξιά Κυβέρνηση στη Δυτική Ευρώπη που εφαρμόζει πολιτικές της Ανατολικής Ευρώπης κατά την αποτυχημένη, κατά γενική ομολογία, μετάβαση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ή πολιτικές της Λατινικής Αμερικής την περίοδο των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και της Χούντας.

Θ. Φωτίου: Η κυβέρνηση επιτείνει το δημογραφικό και το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

«Το δημογραφικό το χρησιμοποιεί η ΝΔ ως πρόσχημα για την τεράστια νεοφιλελεύθερη ανατροπή στην ασφάλιση. Και είναι άλλος ένας νόμος που ψηφίζει μόνη της, ενώ η κοινωνία δεν συμφωνεί», τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην Ολομέλεια, η Θ. Φωτίου, βουλευτής και Αναπλ. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Μιλώντας στη Ολομέλεια, επί του Σ/Ν για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η Θ. Φωτίου τόνισε συγκεκριμένα τα εξής:

Το δημογραφικό δεν είναι, ούτε νέο, ούτε ελληνικό πρόβλημα. Το αντιμετώπισαν στοιχειωδώς κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η  Γαλλία και οι Σκανδιναβικές χώρες. Και η μεν Γερμανία το κατάφερε εντάσσοντας στην εργασία και την κοινωνία της εκατομμύρια πρόσφυγες, όταν η σημερινή κυβέρνηση κατηγορείται από την Ευρώπη για παράνομες επαναπροωθήσεις, οι δε άλλες δύο χώρες το πέτυχαν με  τεράστιες προνοιακές δαπάνες για δωρεάν υπηρεσίες φροντίδας και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για τα παιδιά, δωρεάν σχολικά γεύματα, γενναιόδωρες παροχές για το παιδί και τη μάνα. Η ΝΔ τις υπηρεσίες φροντίδας τις βλέπει σαν ένα νέο κερδοφόρο τομέα του ιδιωτικού κεφαλαίου όπου πρέπει να πληρώνουν οι Έλληνες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση έφτασε τις δαπάνες της πρόνοιας στα 3,35 δις (2% του ΑΕΠ) από 879 εκ. το 2015 (0,04% του ΑΕΠ) στοχεύοντας στον ευρωπαϊκό ΜΟ του 4%. Η ΝΔ, στο πενταετές μεσοπρόθεσμο, με ανάπτυξη υποτίθεται στα ουράνια, την κρατάει ακριβώς στα 3,35 δις. Τις δε δαπάνες για τα παιδιά, από 789 εκ. το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ τις έφτασε στα 1,4 δις».

Σ. Φάμελλος: Η ΝΔ, συνεπής στις επιλογές της, ιδιωτικοποιεί και το ασφαλιστικό

Ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ανέφερε πως «αντί η Νέα Δημοκρατία να ενισχύσει τις δημόσιες πολιτικές, υλοποιεί ένα σχέδιο που μειώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές, κάνει την Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ παράλληλα προχωράει την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως με την πώληση του δικτύου φυσικού αερίου, του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, υπηρεσιών ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων».

Πιο συγκεκριμένα, ο Σ. Φάμελλος κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως με την πολιτική της εντείνει και το δημογραφικό πρόβλημα, γιατί είναι αδύνατο τα νέα παιδιά να κάνουν οικογένεια, μειώνει συνεχώς τον ενεργό εργατικό πληθυσμό και οδηγεί σε αναθέρμανση του brain drain, πολλαπλασιάζει τις μη εκκαθαρισμένες συντάξεις και οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους εκτός κοινωνίας.

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στα αρνητικά του νομοσχεδίου, καθώς αυτό πλήττει και τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς συνταξιούχους και κυρίως τη νέα γενιά, εφόσον οι εισφορές τους γίνονται αντικείμενο τζογαρίσματος και χωρίς ουσιαστική εξασφάλιση για το ύψος των συντάξεων που θα λάβουν και την κάλυψή τους, δημιουργεί δημοσιονομικό κενό, γιατί απαιτεί συμπληρωματική χρηματοδότηση, άρα αυξάνει τη δημοσιονομική αστάθεια και θέτει τη χώρα εκ νέου σε περιπέτειες μνημονίων και περικοπών.

Δ. Χαρίτου: Βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις αυτού του νομοσχεδίου στους νέους ασφαλισμένους λέγοντας: «Δεν μπορείτε να εγγυηθείτε απολύτως τίποτα στους νέους ασφαλισμένους. Θα ξέρουν μόνο τι βάζουν στον κουμπαρά, στο Ταμείο, θα γνωρίζουν τι θα πληρώνουν ως φορολογική επιβάρυνση για να καλυφθεί το κενό του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος, δεν θα γνωρίζουν όμως τι θα λάβουν στο τέλος ως ασφαλιστική κάλυψη. Το βέβαιο είναι ότι θα λάβουν πολύ λιγότερα από όσα θα λάμβαναν από το ισχύον διανεμητικό σύστημα που εσείς θέλετε να ανατρέψετε.

«Σταματήστε να εμπαίζετε τους νέους ασφαλισμένους και να καλλιεργείτε ψεύτικες ελπίδες και απαντήστε σε αυτούς και στους νυν συνταξιούχους πως θα καλυφθούν οι πόροι, το κενό στα ασφαλιστικά ταμεία των 56 δις που θα φτάσει στα 75 με 78 δις αν συνυπολογιστούν και οι εγγυήσεις του νέου συστήματος», πρόσθεσε.

Ρ. Χρηστίδου: «Ενώ η χώρα περνάει από κρίση σε κρίση, η κυβέρνηση της ΝΔ υπονομεύει το μέλλον της χώρας»

Η Βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού, υπογράμμισε την λυσσώδη επιμονή με την οποία οι κυβερνώντες συνεχίζουν τις νεοφιλελεύθερες επεμβάσεις στο κράτος, ενώ η χώρα υποφέρει από τις πολλαπλές κυβερνητικές αποτυχίες σε εργασία, παιδεία, υγεία και βέβαια στο θέμα των πυρκαγιών.

Την «πανάκριβη και επικίνδυνη» διαδικασία κατήγγειλε στην ομιλία της η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία όπως ανέλυσε γίνεται για να εμπλακούν στην διαχείριση των συντάξεων -και την κερδοσκοπία από αυτές- μια μικρή ομάδα εκλεκτών ιδιωτών που θα διαχειριστούν τα κεφάλαια που θα τους αναθέσει το νεοπαγές Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), υπονομεύοντας έτσι το μέλλον της νέας γενιάς και της χώρας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)