to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι παραλογισμοί με τη ΔΕΠΑ συνεχίζονται

"Μόνο μια ισχυρή ΔΕΠΑ υπό Δημόσιο έλεγχο μπορεί να διαχειρισθεί τόσο τη διανομή σε περισσότερες περιοχές της χώρας για φθηνό και καθαρό καύσιμο, όσο και τη τιμή πώλησης"


Παραλογισμός  Νο 1: Η τρόικα πιέζει την Ελληνική πλευρά να βγάλει στο σφυρί την αφρόκρεμα των Δημ  Επιχειρήσεων που ακόμα στέκονται όρθιες , όπως είναι η ΔΕΠΑ, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή εταιρία που να ενδιαφέρεται και γνωρίζοντας ότι τυχόν ενδιαφέρον από μη Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα βρουν  μπροστά τους  ρυθμιστικούς κανόνες της ΕΕ. Ακόμα ,είναι βέβαιο ότι  αν δεν εξοφληθούν τα χρέη των Ηλεκτροπαραγωγών προς τη ΔΕΠΑ δεν υπάρχει περίπτωση πραγματικού ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε.  

Παραλογισμός Νο 2:  Η ΔΕΠΑ με παρότρυνση του ΥΠΕΚΑ, προκηρύσσει διαγωνισμό για 3 νέες ΕΠΑ στη Βόρειο και στη Στερεά  Ελλάδα  τη στιγμή που έχουν αποτύχει άλλοι παρόμοιοι σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες . Οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι δεν ρισκάρουν ούτε ένα ευρώ στη χρεοκοπημένη Ελλάδα, ακόμα και αυτοί που ήδη λειτουργούν τις υφιστάμενες ΕΠΑ. Έχει δοθεί 3η παράταση για υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προβλέπεται να δοθούν και άλλες , όσο δεν παίρνει απόφαση το ΥΠΕΚΑ για το μάταιο του εγχειρήματος, πολύ περισσότερο τώρα που  είναι σε εκκρεμότητα η πίεση της Τρόικα για εξαίρεση από την αποκλειστική διάθεση στην περιοχή ευθύνης τους .

Παραλογισμός Νο 3: Τη στιγμή που σκέφτεται το ΤΑΙΠΕΔ πώς να βγει σε δεύτερη απόπειρα πώλησης της ΔΕΠΑ, έρχεται η Τρόικα και βρίσκει τη φοβερή λύση για μείωση της τιμής του ΦΑ στη λιανική πώληση! Να δουλέψει ο Ανταγωνισμός! Μπαίνοντας και άλλοι παίκτες στη πώληση ΦΑ στα νοικοκυριά καταργώντας τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε το Ελλ. Δημόσιο με τις υπάρχουσες ΕΠΑ( Αττικής , Θεσ/νικης και Θεσσαλίας) για αποκλειστική διάθεση ΦΑ στις περιοχές ευθύνης τους.

Η δικομματική μνημονιακή κυβέρνηση βρίσκεται ξαφνικά σε τεράστια αμηχανία, γιατί ενώ κατηγορεί το κόμμα της  Αξ. Αντιπολίτευσης ότι διώχνει επενδυτές, ακούει τις οδηγίες της Τρόικα και μένει με το στόμα ανοιχτό. Ως και το ΤΑΙΠΕΔ  παθαίνει μία σύγχυση και ψελλίζει ότι έτσι και καταργηθούν αυθαίρετα οι συμβάσεις παραχώρησης, ανοίγει ένας επικίνδυνος δρόμος διότι και άλλοι Έλληνες και ξένοι έχουν παρόμοιες συμβάσεις παραχώρησης ( βλ αυτοκινητόδρομοι) και δεν θέλουν να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Άσε που καμία σοβαρή εταιρία δε θα θέλει να έρθει  για μπίζνες στην Ελλάδα.

Έτσι και η πώληση της ΔΕΠΑ άρα και των ΕΛΠΕ που συνδέονται μετοχικά με τις ΕΠΑ όχι μόνο  θα βρεθεί μετέωρη αλλά και οι ίδιες οι εταιρίες απαξιώνονται.

Για το θέμα της τιμής ΦΑ, ξεχνάει η Τρόικα ότι η αγορά ΦΑ στην Ελλάδα αν και είναι στην αρχή της, έχουν  ήδη εφαρμοστεί με τον πιο πιστό τρόπο όλες οι επιταγές της ΕΕ για απελευθέρωση ,για ανταγωνισμό κλπ ,έχει διαχωριστεί η Εμπορία από τη Μεταφορά και η τιμή εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις συμβάσεις προμήθειας με τους παραγωγούς. Οι διαπραγματεύσεις πλησιάζουν στο τέλος και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι θα μειωθούν.

Με τη βιομηχανία να στενάζει ,τα νοικοκυριά να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τους φόρους που έρχονται βροχή, η Τρόικα νομίζει ότι θα βρεθεί κάποιος άλλος να πουλήσει ΦΑ σε χαμηλότερη τιμή. Αντίθετα αν συμβεί αυτό (δηλ να έρθει και άλλος  τώρα στη λιανική πώληση) εκτιμάται ότι η τιμή θα αυξηθεί διότι οι ΕΠΑ καθορίζουν τη τιμή τους και από τις αποσβέσεις των επενδύσεων που έχουν κάνει τα 10 χρόνια λειτουργίας τους.

Επίλογος

Ανεξάρτητα τι θα επικρατήσει στο τέλος, μόνο μια ισχυρή ΔΕΠΑ υπό Δημόσιο έλεγχο μπορεί να διαχειρισθεί τόσο τη διανομή σε περισσότερες περιοχές της χώρας για φθηνό και καθαρό καύσιμο  όσο και τη τιμή πώλησης διότι διαπραγματεύεται πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από οποιονδήποτε άλλον.

Εξ άλλου η μέχρι τώρα εμπειρία με πώληση ΦΑ από τρίτους σε πρώην πελάτες της ΔΕΠΑ μόνο πρόσκαιρα οφέλη πιθανόν να προκαλούν αλλά γυρνά μπούμερανγκ για αυτούς και επιστρέφουν στη σιγουριά της ΔΕΠΑ.    

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)