to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι "Παραιτηθείτε", η... φάρσα και οι κοριοί

Αν ήταν σίγουροι ότι το αίτημά τους είχε την απήχηση που θα ήθελαν στην κοινωνία, δεν θα έκρυβαν επιμελώς την πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική τους ταυτότητα και προέλευση. Και δεν θα διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους ότι είναι κατά των ιδεολογιών, των κομμάτων και των συνδικάτων.


H Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, παρά μόνον ως φάρσα ή ως τραγωδία. Παραφρασμένη ή όχι, η ρήση του Μαρξ έχει αξία. Διαχρονική. Για έναν απλό λόγο: Γιατί -ιστορικά - η Ιστορία όχι μόνο δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εκδικείται και όποιον επιχειρεί να την ανασύρει, να τη διαστρεβλώσει, να την αντιγράψει. Εν ολίγοις, δεν είναι παίξε - γέλασε. Όποιος «παίζει» μαζί της δεν γελάει, συνήθως χάνει. Και αν η όποια επανάληψή της εξελίσσεται σε φάρσα, έχει καλώς. Μικρό το κακό. Αν όμως μετατρέπεται σε τραγωδία, τότε τα δεδομένα αλλάζουν, γίνονται ζόρικα. Και οδυνηρά. Δυστυχώς όχι μόνο γι' αυτούς που «παίζουν» με την Ιστορία, αλλά για όλους. Την «πληρώνουν» και οι αφελείς, και οι αδίστακτοι. Και αυτοί που υποτιμούν τους κινδύνους, αλλά και αυτοί που αγνοούν ότι η επανάληψη, όταν αφορά την Ιστορία, δεν είναι μήτηρ μαθήσεως αλλά... μήτρα τραγωδίας.

Αλλά ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Με ορισμένες απλές αλήθειες, αυτονόητες. Που δεν θα χρειαζόταν να ανατρέξει κανείς στη σκέψη του Μαρξ για να κατανοήσει πόσο αυτονόητες είναι. Δείτε, για παράδειγμα, αυτό το νεόκοπο «κίνημα των 'Παραιτηθείτε'», που ετοιμάζεται να κάνει... πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Σύνταγμα. Είναι αυτονόητο, για παράδειγμα, πως οι πλατείες δεν γεμίζουν με το έτσι θέλω, ούτε το κίνημα των αγανακτισμένων μπορεί να ξαναγεννηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού από τη Συγγρού.

Η ντουντούκα, ο Άδωνις και τα... εξαπτέρυγα

Αν ήταν έτσι, τότε θα ζούσαμε ιστορικές στιγμές: Ο ίδιος ο Κυριάκος θα σήκωνε τη σημαία, ο Άδωνις την ντουντούκα, τα... ορφανά του Σαμαρά τα... εξαπτέρυγα και οι... γερά - γερά - Γερούνδιοι του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ το... χειροκρότημα.

Αν ήταν έτσι, δεν θα κρύβονταν όλοι αυτοί πίσω από άψυχα πληκτρολόγια, ανώνυμα τουίτ αλλά και ανόητα έως υβριστικά συνθήματα. «Παραιτηθείτε», «Φύγετε», «Αδειάστε μας τη γωνιά». Αυτό είναι το τρίπτυχο των αιτημάτων των νεοαγανακτισμένων, που, δεν μοιάζει, είναι βγαλμένο από όλες τις πρόσφατες ομιλίες, δηλώσεις και παρεμβάσεις του αρχηγού της Ν.Δ.

Αν ήταν σίγουροι ότι το αίτημά τους είχε την απήχηση που θα ήθελαν στην κοινωνία, δεν θα έκρυβαν επιμελώς την πολιτική, κοινωνική και ιδεολογική τους ταυτότητα και προέλευση. Και δεν θα διατυμπάνιζαν σε όλους τους τόνους ότι είναι κατά των ιδεολογιών, των κομμάτων και των συνδικάτων.

Το αδιέξοδο της Ν.Δ.

Παντού και πάντα, όποιος κρύβεται κάτι θέλει να κρύψει. Ισχύει στη ζωή, στις ανθρώπινες σχέσεις, ισχύει και στην πολιτική. Στην προκειμένη περίπτωση, πίσω από τους «Παραιτηθείτε» κρύβεται ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας, που επιχειρεί την τελική «έφοδο» για να ξεμπερδεύει με την κυβέρνηση της Αριστεράς, την οποία βλέπει ως διαρκή απειλή. Θέλει να το κάνει τώρα, που τα πράγματα είναι δύσκολα, γιατί φοβάται ότι αργότερα θα είναι πιο δύσκολο. Δικαίως ανησυχεί, γιατί γνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει πολιτικό ορίζοντα μέχρι το 2019 και δικαίως φοβάται ότι μπορεί μέχρι τότε να έχει αλλάξει το κλίμα, να έχει έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας, να έχει ρυθμιστεί το χρέος της χώρας. Νυν υπέρ πάντων αγών, λοιπόν. Και στον αγώνα αυτόν επιστρατεύεται πρώτη και καλύτερη η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θα μπορούσε -αν και θα έπρεπε- να γίνει αλλιώς. Γιατί η ηγεσία της Ν.Δ., εγκλωβισμένη στο πολιτικό και στρατηγικό της αδιέξοδο, «δεμένη» χειροπόδαρα στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της, καταφεύγει στη «μάχη της κατσαρόλας» για να ξεγελάσει τους πολίτες που αγωνιούν και υποφέρουν.

Αν ήθελε «καθαρό παιχνίδι», δεν είχε παρά να δοκιμάσει να ηγηθεί των αντιδράσεων των πολιτών. Να εκτίθεται στο προσκήνιο και όχι να πυροβολεί από το παρασκήνιο. Θα ήταν μια έντιμη στάση, συμβατή με τον ρόλο ενός κόμματος, που από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φιλοδοξεί να αναδειχθεί στην κυβέρνηση. Αντ' αυτών, πολιτεύεται κρυπτόμενη. Κρύβεται πίσω από τους «Παραιτηθείτε», όπως και αυτοί κρύβονται πίσω από τη Ν.Δ. Και όλοι μαζί επιχειρούν να κρυφτούν πίσω από τον Ν. Φίλη, ο οποίος -τάχα- θέλει να τους βγάλει εκτός νόμου. Θα ήταν αστειότητες άνευ σημασίας αν δεν άγγιζαν τον πυρήνα των αρχών της Αριστεράς, η οποία έχει «υπογράψει» με πολλούς τρόπους κάθε άρθρο, κάθε παράγραφο και κάθε λέξη του Συντάγματος. Και τώρα καλείται να υπογράψει το νέο συμβόλαιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της και κυρίως τη σωτηρία της κοινωνίας. Γιατί, όπως θα έλεγε και ο Μπρεχτ, μέχρι τώρα «γλίτωσε από τους καρχαρίες, τις τίγρεις τις εσκότωσε, αλλά κινδυνεύει να την καταβροχθίσουν οι κοριοί...». Κάθε είδους.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)