to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:35 | 14.05.2022

Διεθνή

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν διεθνή συνδρομή στην έρευνα για τη δολοφονία της Άκλα

Αλυσιδωτές και διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera Σιρίν Αμπου Άκλα κι ενώ τα στοιχεία «δείχνουν» ως υπεύθυνο τον στρατό του Ισραήλ


Η Παλαιστινιακή Αρχή δήλωσε σήμερα ότι θα χαιρετίσει τη διεθνή υποστήριξη στην έρευνα για τον θάνατο της δημοσιογράφου. Μεταξύ άλλων, ο Hussein al Sheikh, ανώτερος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε στο Twitter ότι η Αρχή θα καλωσόριζε τη συμμετοχή διεθνών φορέων στην έρευνα, απορρίπτοντας πρόταση του Ισραήλ, το οποίο έχει εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατο της δημοσιογράφου και ζήτησε να συνεργαστεί στην έρευνα.

Από την πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επανέλαβε τις κατηγορίες ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία. Τόνισε ότι «το Ισραήλ δεν θα είναι εταίρος σε καμία έρευνα» που σχετίζεται με τη δολοφονία της δημοσιογράφου, «λόγω της ευθύνης του για το έγκλημα».

Η δολοφονία έτυχε παγκόσμιας κατακραυγής, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί για «άμεση, ενδελεχή, διαφανή και δίκαιη και αμερόληπτη έρευνα».

Σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία ενίσχυσε την οργή των Παλαιστινίων και απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις που έχουν κλιμακωθεί από τον Μάρτιο στην περιοχή.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσει μια έρευνα για την έκρηξη βίας που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της κηδείας. Σημειώνεται ότι η αστυνομία του Ισραήλ δεν δίστασε να επιτεθεί –την ώρα της πολυπληθούς κηδείας–, τραυματίζοντας πάνω από 30 ανθρώπους. Ειδικότερα, η αστυνομία ανακοίνωσε έξι συλλήψεις, αφού χτύπησε πολίτες που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες αλλά και το φέρετρο της 51χρονης που έβγαινε από το νοσοκομείο Σεντ Τζόζεφ, που λίγο έλειψε να πέσει στο έδαφος. 

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας του Ισραήλ Omer Barlev είπε ότι διορίστηκε μια επιτροπή για να διεξαχθεί «μια συνολική έρευνα για το τι συνέβη κατά τη διάρκεια της κηδείας, προκειμένου να αντληθούν διδάγματα από το γεγονός».

Πάντως, η αστυνομία του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι προσπάθησε «να διευκολύνει μια ήρεμη και αξιοπρεπή κηδεία... και είχε συντονίσει τα διαδικαστικά της κηδείας με την οικογένειά της. Δυστυχώς, εκατοντάδες ταραξίες προσπάθησαν να σαμποτάρουν την τελετή και να πλήξουν την αστυνομία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)