to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 20.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ζητούν να αναγνωριστούν ως Αιχμάλωτοι Πολέμου

Ο υπουργός των Υποθέσεων των Κρατουμένων, Issa Qaraqe, δήλωσε ότι το Κίνημα Αιχμάλωτων Παλαιστινίων ξεκίνησε ένα νέο εθνικό πρόγραμμα με νομικές και πολιτικές διαστάσεις, ζητώντας να αναγνωριστούν ως «αιχμάλωτοι πολέμου », σύμφωνα με το διεθνές και το ανθρωπιστικό δίκαιο.


Ο Qaraqe πρόσθεσε ότι το νέο πρόγραμμα, που υποστηρίζεται από τους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές Eishel,  εντάσσεται στην εκστρατεία ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις στις ισραηλινές αρχές προκειμένου να αναγνωρίσουν τους κρατούμενους ως «αιχμάλωτους πολέμου», σύμφωνα με την τρίτη και την τέταρτη σύμβαση της Γενεύης,  και να μην υπάγονται στην ισραηλινή στρατιωτική εσωτερική νομοθεσία.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επιδιώκουν να παρουσιάσουν το νέο τους πρόγραμμα κατά τη συνεδρίαση του  Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Σεπτέμβρη, καθώς και στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και επίσης θα επιδιώξουν να υιοθετηθεί νομίμως το πρόγραμμα από τις Παλαιστινιακές αρχές.

Ο Qaraqe είπε ότι το Υπουργείο Κρατουμένων εξέδωσε το προσχέδιο του προγράμματος πριν από τρία χρόνια, και το παρουσίασε σε πολλές διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια. Η Παλαιστινιακή Αρχή και ο Πρόεδρός της Μαχμούντ Αμπάς,  εξέφρασαν τη στήριξή τους και δήλωσαν ότι θα είναι μία από τις προτεραιότητες κατά την προσεχή Διεθνή Διάσκεψη για τους  Κρατούμενους, που θα λάβει χώρα στο Ιράκ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου που αποφάσισε να διεθνοποιήσει το ζήτημα των κρατουμένων.

Ο Qaraqe είπε επίσης ότι μια Παλαιστινιακή νομική επιτροπή θα συναντηθεί σύντομα για να δημιουργήσει ένα σχέδιο εργασίας σχετικά με το ζήτημα των κρατουμένων, σε συνεργασία με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Σύλλογος Ιντιφάντα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)