to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:59 | 19.04.2020

Πολιτισμός

Οι «Όρνιθες» του Ν. Καραθάνου από την Επίδαυρο στο Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου, θα προβληθούν στην αρχική τους εκδοχή (από την παράσταση του 2016 στην Επίδαυρο) στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση και θα είναι διαθέσιμες με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους, έως την Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00.


Οι «Όρνιθες» του Νίκου Καραθάνου, που ταξίδεψαν στη Νέα Υόρκη και στο Σαντιάγο, θα προβληθούν στην αρχική τους εκδοχή (από την παράσταση του 2016 στην Επίδαυρο) στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση την Κυριακή του Πάσχα (στις 21:00). Η εκδοχή της Επιδαύρου παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε streaming και θα είναι διαθέσιμη με αγγλικούς και ελληνικούς υπότιτλους, έως την Κυριακή 26 Απριλίου στις 21:00.

Το Ίδρυμα Ωνάση προσθέτει κάθε εβδομάδα σημαντικές στιγμές από το πλούσιο πρόγραμμά του σε Ελλάδα και Αμερική στο ψηφιακό κανάλι του στο YouTube. Το κανάλι έχει προσελκύσει λάτρεις των τεχνών από 54 χώρες, από τη Βραζιλία έως τη Νότια Αφρική, από τη Νέα Ζηλανδία έως την Ουρουγουάη, από τον Καναδά έως το Βιετνάμ, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς αποτελεί ένα εργαστήριο ιδεών, εικόνων, παραστάσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σε συνεχή ροή και ανανέωση.

Η παράσταση του Νίκου Καραθάνου, που αφηγείται την ιστορία δύο φίλων, του Πεισθέταιρου και του Ευελπίδη, οι οποίοι αναζητούν μια νέα πολιτεία και τη βρίσκουν στη χώρα των πουλιών, τη Νεφελοκοκκυγία, έχει ταξιδέψει από την Επίδαυρο, τον Αύγουστο το 2016, έως την Αθήνα και τη Στέγη και από το St. Ann's Warehouse του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, το 2018, έως το φεστιβάλ Santiago A Mil στο Σαντιάγο της Χιλής το 2020.

Είναι η ελληνική παραγωγή που ανακηρύχτηκε από το Vulture του New York Magazine μία από τις δέκα καλύτερες του 2018, ενώ έλαβε και άλλες αποθεωτικές κριτικές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: «Θέαμα και ήχος που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη Νέα Υόρκη» (New York Times), «Ένα εορταστικό, σαρωτικό καρναβάλι των αισθήσεων» (Vulture), «Τόσο φρέσκια, τόσο καίρια και τόσο επίκαιρη, σαν να γράφτηκε σήμερα» (Theater Pizzazz), «Τόσο ελληνικό που γίνεται καθολικό» (Exeunt Magazine).

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Καραθάνος, δήλωνε το 2016 πως αυτό που τον συγκινεί στους «Όρνιθες» είναι ο πόθος τους για μια άλλη ζωή και έστελνε συλλυπητήρια στον φόβο. Αυτή είναι μια ακόμα στιγμή που το μήνυμα των Ορνίθων αξίζει να ακουστεί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)