to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:00 | 05.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

«Οι οπτικοί να απολογηθούν στην κοινωνία επειδή δεν δέχονται τα vouchers για τα γυαλιά»

Νέα επαφή με τον σύλλογο των οπτικών-οπτομετρών θα έχει την επόμενη εβδομάδα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθεί λύση μετά την άρνηση του κλάδου να υπογράψει σύμβαση και να χορηγεί γυαλιά στους δικαιούχους με βάση της διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός Νόμος.


Για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί μετά την αρνητική στάση του κλάδου μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Τάκης Γεωργακόπουλος. Όπως εξήγησε η νέα διαδικασία που απλοποιεί πολύ τα πράγματα για τους δικαιούχους, αφού το μόνο που θα κάνουν είναι να δίνουν στο κατάστημα οπτικών το voucher που θα τους κόβει ο οφθαλμίατρός τους, έχει νομοθετηθεί και προηγήθηκε διαβούλευση η οποία όμως ήταν άκαρπη λόγω της στάση των οπτικών-οπτομετρών. 

«Αποφασίσαμε να πάμε σε αυτόν τον τρόπο πληρωμής διότι αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει είναι να μην ταλαιπωρείται ο ασθενής και να μην στήνεται στις ουρές του ΕΟΠΥΥ για να πάρει ένα 100στάρικο κάθε 4 χρόνια. Δυστυχώς για ανεξήγητους λόγους και με αιτιάσεις αστήρικτες οι εκπρόσωποι των οπτικών και οπτομετρών έδωσαν «γραμμή» στα μέλη τους να μην δέχονται το voucher. Θα δούμε τι θα γίνει, για την ώρα ισχύει αυτή η διαδικασία που είναι νομοθετημένη και θεωρούμε ότι δεν είναι ορθό να μην της δέχονται», υποστήριξε ο κ. Γεωργακόπουλος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που θέτει ο κλάδος ότι δηλαδή θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους ενώ παράλληλα θα κινδυνεύουν να μπουν σε διαδικασίες «κουρέματος», rebate και  claw back, αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Οι αιτιάσεις ότι θα υπάρχει καθυστέρηση πληρωμής είναι αστήριχτη γιατί ξέρουν όλοι ότι η σημερινή Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατάφερε να φέρει τις πληρωμές σε λιγότερες 90 μέρες. Για τα υπόλοιπα είπαμε ότι ο κλειστός προϋπολογισμός των 50εκ. ευρώ που μπαίνει για κάθε χρόνο, αντικειμενικά δεν θα ξεπεραστεί άρα δεν θα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα που ισχυρίζονται οι οπτικοί και γι αυτό αρνούνται την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Όταν μέσα σε δύο μήνες θα μπορούν να πληρώνονται και με τον κλειστό προϋπολογισμό έχουμε εξασφαλίσει την αποτροπή του rebate και  claw back ποιος είναι ο λόγος να μην θέλουν κάνουν σύμβαση; Να το εξηγήσουν στην κοινωνία, σε αυτή αρνούνται να παρέχουν υπηρεσίες». Τέλος ανέφερε ότι ο ίδιος έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς του Πανελλήνιο Σύλλογο και λογικά τη Δευτέρα θα υπάρξει συνάντηση στην Αθήνα καθώς ο ΕΟΠΠΥ επιμένει στην εξεύρεση μιας λύσης.

Τέλος ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία δικαιώνεται ουσιαστικά η επιλογή για τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αναλυτικά ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε τα εξής: 

«Εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία απορρίπτει την προσφυγή που είχε κάνει, κατά του θεσμού των Οικογενειακών Γιατρών και της σχετικής νομοθεσίας, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ που προεδρεύει η κυρία Άννα Μαστοράκου. Έκανε προσφυγή και ως εργαστηριακός γιατρός. Η απόφαση λέει ότι απορρίπτεται η προσφυγή καθώς η ίδια δεν κινδυνεύει από αυτόν τον θεσμό γιατί έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ καθώς είναι εργαστηριακή. Ο θεσμός του οικογενειακού γιατρούς αφορά παθολόγους, παιδίατρους κα γενικούς γιατρούς. Προσφεύγει η Ένωση αλλά το δικαστήριο κρίνει αστήριχτες τις αιτιάσεις καθώς δεν υπάρχει περιορισμός στην πρόσκληση σύναψης σύμβασης.

Ο ΕΟΠΥΥ κάνει ανοικτή πρόσκληση στους γιατρούς των τριών ειδικοτήτων χωρίς αποκλεισμούς. Ορισμένοι θέλουν να αποτρέψουν την εφαρμογή του νέου Νόμου; Δεν τα κατάφεραν. Ακόμα και οι δικαστές κατάλαβαν ότι είναι μέτρο που ανακουφίζει τους πολίτες. Το μέτρο του οικογενειακού γιατρού έχει ενοχλήσει όλο το παλαιό σύστημα άσκησης της ιατρικής που έχει μάθει σε άλλους τύπου σχέση με τον ασθενή. Είναι πολιτική η εκτίμησή μου. Αν διαβάσει κανείς με προσοχή το νέο νόμο θα καταλάβει ότι προϋποθέτει γιατρούς με άλλη εκπαίδευση, άλλη κουλτούρα και άλλη διάθεση και στόχευση. Μιλάμε για ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή και όχι ως πελάτη».
 

 

Ακούστε το ηχητικό

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)