to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:35 | 24.11.2014

Πολιτική

«Οι όμορφες της πολιτικής»: Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για το χυδαίο άρθρο του Ν. Ασημακόπουλου

«Τέτοια άρθρα, είτε στοχοποιούν γυναίκες της Αριστεράς είτε της Δεξιάς είτε οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, ευτελίζουν τον δημόσιο διάλογο και τις γυναίκες ταυτίζοντάς τες με το φύλο τους και την εξωτερική τους εμφάνιση»


Η απάντηση της ομάδας φεμινιστικών και λοατκι διεκδικήσεων στο άρθρο «Οι όμορφες της πολιτικής», που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακρών στις 22/11/2014:

«Ως ομάδα φεμινιστικών και λοατκι διεκδικήσεων θα θέλαμε να τοποθετηθούμε πάνω σε ένα άρθρο το περιεχόμενο του οποίου μας εξέπληξε αρνητικά, κυρίως λόγω του μέσου στο οποίο δημοσιεύτηκε• ο λόγος για το άρθρο του Νίκου  Ασημακόπουλου με τίτλο «Οι όμορφες της πολιτικής» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών (22/11/2014), μία εφημερίδα με ένα προοδευτικό πρόσημο και κατ” επέκταση μία εφημερίδα που δεν έχει χώρο η κίτρινη και σεξιστική αρθρογραφία. Καθώς, όμως αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε το δικαιωμα στην ελευθερη διακίνηση του λογου και του τυπου, θεωρούμε αυτονόητο και το δικαιωμα του κοινου να χει αλλη αποψη, να την εκφράζει και να την διεκδικει.

Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, άρθρο ο κύριος Ασημακόπουλος, αφού εξισώνει τους μαθητικούς αγώνες με τους αρνητές του Πολυτεχνείου, εξαπολύει μια απαράδεκτη σεξιστική επίθεση κατά της Έλλης Παπαγγελή (μέλος της ΟΝΝΕΔ) και της Ιωάννας Στασινού. Οι δύο νέες γυναίκες υποτιμώνται χυδαία από τον συντάκτη, που αρνείται να σχολιάσει ή να αντιπαρατεθεί με τις πολιτικές τους απόψεις, αλλά παρουσιάζονται ως ‘όμορφες’ ωσάν αυτή να είναι η βασική τους ιδιότητα, και ‘άμυαλες’ ή γενικώς ‘ελαφρές’ που δεν αξίζει να τις παίρνουμε σοβαρά. Αρκεί να πούμε ότι στην ενακτήρια πρόταση οι δύο γυναίκες παρουσιάζονται ως ‘ δυο ομορφες κοπελίτσες’, και ο συντάκτης δεν θεωρεί καν απαραίτητο να αναφέρει τα ονόματά τους, παρά πολύ αργότερα.  Τέτοια άρθρα, είτε στοχοποιούν γυναίκες της Αριστεράς είτε της Δεξιάς είτε οποιασδήποτε πολιτικής απόχρωσης, ευτελίζουν τον δημόσιο διάλογο και τις γυναίκες ταυτίζοντας τες με το φύλο τους και την εξωτερική τους εμφάνιση. Για να μην υπάρχει μάλιστα αμφιβολία, ο συντάκτης επέλεξε να συνοδεύσει το άρθρο του με δύο προσωπικές φωτογραφίες των εν λόγω νέων γυναικών , οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τις πολιτικές τους τοποθετήσεις. Να θυμίσουμε μάλιστα σε αυτό το σημείο πως η Ιωάννα Στασινού είναι ανήλικη και η δημοσίευση τέτοιων φωτογραφιών και απόψεων είναι ιδιαίτερα βλαπτική για την προσωπική και δημόσια ζωή της.

Η παρούσα επιστολή θα θέλαμε για εκληφθεί ως μία επιστολή για μία αρθρογραφία μακριά από τα κυρίαρχα πρότυπα σεξισμού και διάκρισης των φύλων».

Με εκτίμηση η ομάδα φεμινιστικών και λοατκι διεκδικήσεων της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)