to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι οκτώ «νέοι» της κυβέρνησης

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι δέκα (μαζί με την αλλαγή κυβερνητικού εκπροσώπου), ωστόσο, μέσα στο καινούργιο υπουργικό υπάρχουν και οκτώπρόσωπα (εξαιρουμένων των Σκουρλέτη και Κατρούγκαλου) που βρίσκονται για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα.


Τα νέα πρόσωπα αναλαμβάνουν τις εξής θέσεις:

  • Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων: Τρύφων Αλεξιάδης
  • Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων: Σία Αναγνωστοπούλου
  • Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Χριστόφορος Βερναρδάκης
  • Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Παύλος Πολάκης
  • Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης
  • Υφυπουργός Εργασίας για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων: Παύλος Χαϊκάλης
  • Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας.
  • Νέα κυβερνητική εκπρόσωπος: Όλγα Γεροβασίλη

Τα νέα πρόσωπα

Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός για θέματα εσόδων στο υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο έμπειρος εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης. Ο Τρύφων Αλεξιάδης διετέλεσε αντιπρόεδρος της Ομοσποδνίας Εφοριακών Υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρος του Συλλόγου των εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων.

Προέρχεται από το συνδικαλιστικό κίνημα και ήταν υπεύθυνος στον τομέα της φορολογικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης συνέβαλε σημαντικά εκ της θέσεώς του στη διαμόρφωση του προεκλογικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία. Ο Τρύφων Αλεξιάδης ως εκπρόσωπος των εφοριακών υπαλλήλων κατά καιρούς έχει αντιταχθεί σε προσπάθειες στοχοποίησης του κλάδου για θέματα διαφθοράς ενώ είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του στην πολιτική της βαριάς φορολογίας που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Χριστόφορος Βερναρδάκης

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, είναι ο αντικαταστάτης του Γιώργου Κατρούγκαλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο κ. Βερναρδάκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως ιδρυτής (το 1993) της εταιρείας δημοσκοπήσεων VPRC, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του επιστημονικού συμβούλου. Μέχρι τώρα, συμμετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις Αλλαγές στο Κράτος, το Πολιτικό Σύστημα και το Σύνταγμα, συντονίζοντας την ειδική υπο-επιτροπή για το Πολιτικό Σύστημα. Στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου ήταν υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να εκλεγεί.

Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών, συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), έχοντας υπό την επίβλεψή του τις σταθερές έρευνες παρακολούθησης των δεικτών του κλάδου. Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009, υπηρέτησε ως  λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ. Διετέλεσε μέλος του  ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ) από τον Ιούνιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2014. Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", του Ιδρύματος Γληνού και του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).  Αποφοίτησε το 1985 από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987. 

Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωσή τους στο νομικο–πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.

Παύλος Πολάκης

Ο Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, θέση που δεν υπήρχε στην προηγούμενη σύνθεση της κυβέρνησης. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές εξελέγη βουλευτής Χανίων με 15.645 σταυρούς, πίσω από τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 εκλέχθηκε δήμαρχος Σφακίων.

Είναι χειρουργός - εντατικολόγος και διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του "Πειραϊκού Θεραπευτηρίου", κάτι που είναι εμφανές στην προσωπική του σελίδα του στο δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης (facebook, η οποία είναι γεμάτη από φωτογραφίες και περιγραφές από εγχειρήσεις). Υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ. Ως ειδικευόμενος και εξειδικευμένος υπήρξε πολλές φορές εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς) και του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).

Σία Αναγνωστοπούλου

Τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναλαμβάνει μετά τον ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και ακαδημαϊκός Σία Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου διαδέχεται στη θέση τον Νίκο Χουντή, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να αναλάβει το αξίωμά του στην Ευρωβουλή μετά την παραίτηση του Μανώλη Γλέζου.

Η Σία Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τµήµα Πολιτικής Επιστήµης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστηµίου, ενώ από το 1995 έως το 2004 δίδασκε στο τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήµια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ασίας. Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο που επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη.

Επιπλέον, είναι µέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδηµίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe και του ∆ιοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς. Παράλληλα, αρθρογραφεί στις εφηµερίδες «Αυγή» και «Εποχή».
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει διατελέσει γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Γιάννης Αμανατίδης

Στο ίδιο υπουργείο, υφυπουργός Εξωτερικών αναλαμβάνει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικός Ιωάννης Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης είναι Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς του κοινοβουλίου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

Από το 1985 εργάστηκε ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς, ενώ έχει διατελέσει γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της ΑΔΕΔΥ και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου του 2012.

Υπουργός Εξωτερικών παραμένει ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ καταργείται το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που κατείχε ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παύλος Χαϊκάλης

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου του 1959 στο Κατάκολο Ηλείας και έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια στην Πάτρα.

Επάγγελμα: Ηθοποιός. Σημείωσε λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο, το θέατρο και την τηλεόραση. Είναι απόφοιτος του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη αλλά δεν εξελέγη.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες για πρώτη φορά, επανεξελέγη στις εκλογές τον Ιούνιο του 2012 και τον Γενάρη του 2014. 

Δημήτρης Βίτσας

Ο Δημήτρης Βίτσας γεννήθηκε το 1956 στο Κερατσίνι και από το 1960 ζει στο Χαϊδάρι.

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παρακολούθησε σεμινάρια marketing και management.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος στο χώρο της διαφήμισης και των γραφικών τεχνών.

Το 1974 εντάχθηκε στη ΚΝΕ και το 1977 στο ΚΚΕ, του οποίου υπήρξε μέλος της ΚΕ που εκλέχθηκε στο 13ο Συνέδριο.

Υπήρξε μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυση του, μέλος της ΚΠΕ σε διάφορες περιόδους και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δυτικής Αθήνας έως τον Απρίλιο 2009.

Τον Ιούλιο του 2009 εκλέχθηκε Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ, θέση στην οποία παρέμεινε έως την αυτοδιάλυση του ΣΥΝ τον Ιούλιο του 2013.

Τον Ιούλιο 2013 εκλέχθηκε στην θέση του Γραμματέα Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις εκλογές του 2015 εξελέγη βουλευτής Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλγα Γεροβασίλη

Η Όλγα Γεροβασίλη, νέα υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στην γυναικολογική ακτινολογία. Από το 1993 ασκεί ελεύθερο επάγγελμα στην Άρτα.

Τον Μάιο του 2012 εξελέγη βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Διετέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης καθώς και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, της Βουλής.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 εκλέχτηκε ξανά βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ του Νομού Άρτας. Στην συνεδρίαση της Κ.Ο., στις 5-2-2015, ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργό Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος.

Απ’ το 1997 μέχρι το 2003 διετέλεσε Γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας κι από το 2003 μέχρι το 2005 Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Στις Δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε Δημοτική Σύμβουλος Αρταίων, το 2006 και το 2010 ήταν υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ» και εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2014 επελέγη από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφια Περιφερειάρχης Ηπείρου, επικεφαλής της παράταξης «ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και μέχρι σήμερα είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.

Στις εθνικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφια βουλευτής Νομού Άρτας, συνεργαζόμενη ως ανένταχτη με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού και στις Ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο «Γυναίκες για μια άλλη Ευρώπη».

Γεννήθηκε στην Άρτα το 1961, είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Παππά, χημικό μηχανικό, και έχουν τρία παιδιά, τον Φαίδωνα, την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)