to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 25.10.2018

πηγή: dailythess.gr

Κοινωνία

Οι «ντελιβεράδες» της Θεσσαλονίκης διεκδικούν τα αυτονόητα

Οι διανομείς βγαίνουν στους δρόμους πλέον για να δημοσιοποιήσουν τα θέματα του κλάδου τους


Καύσωνας, παγωνιά, βροχή, χιόνι, οι διανομείς απτόητοι πάνω στις ρόδες του δικύκλου τους αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των δρόμων της Θεσσαλονίκης. Αναρωτιέται άραγε κανείς την ώρα που λαμβάνει την απόδειξη για το φαγητό του, τις συνθήκες εργασίας του ντελιβερά που έφτασε ένα βήμα έξω από την πόρτα του;

Οι διανομείς βγαίνουν στους δρόμους πλέον για να δημοσιοποιήσουν τα θέματα του κλάδου τους που ξεκινούν από τις συνθήκες εργασίας έως και τις απολαβές τους. Δεκάδες εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα συμβαίνουν την ώρα της δουλειάς, ενώ στον κλάδο, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές του χώρου, «ευημερούν» η ανασφάλιστη εργασία, η υποασφάλιση, καθώς και η μη νόμιμη πληρωμή δώρων, αργιών και νυχτερινών. Αλλά και το μεροκάματό τους δεν είναι «καθαρό», αφού πληρώνουν οι ίδιοι τη βενζίνη του οχήματός τους, καθώς και τις φθορές του.

Οι εργοδότες τρέχουν στο ατύχημα για να σβήσουν τα… ίχνη!

Μάλιστα, όπως λένε, σε περίπτωση ατυχήματος του διανομέα την ώρα της δουλειάς, κάποιοι εργοδότες τρέχουν στο χώρο του ατυχήματος για να αφαιρέσουν τα διακριτικά του καταστήματος (κουτί με το φαγητό, μπλουζάκια ή μπουφάν με την επωνυμία της επιχείρησης κ.λπ.) για ευνόητους λόγους…

Οι απολύσεις στο πατσατζίδικο Τσαρούχας

Τα προβλήματα του κλάδου των ντελιβεράδων βρήκαν την αφορμή της συνεχούς δημοσιοποίησης μέσω πορειών και διαμαρτυριών το τελευταίο τρίμηνο στη Θεσσαλονίκη μέσα από την περιπέτεια της συνδικαλίστριας του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης-Πιερίας-Χαλκιδικής και μέλους της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων, Μαργαρίτας Κουταλάκη,η οποία απολύθηκε από το πατσατζίδικο Τσαρούχα, όπου εργαζόταν ως διανομέας από το φθινόπωρο του 2012. Μαζί της απολύθηκαν και ακόμη δύο διανομείς.

«Εκλεισε το delivery για οικονομικούς λόγους»

Τον Αύγουστο του 2018 η επιχείρηση αποφάσισε να κλείσει το τμήμα delivery για οικονομικούς λόγους και απέλυσε τους τρεις διανομείς που είχε στο δυναμικό της. Είχε προηγηθεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικήσεων των εργαζομένων για τα νυχτερινά τους, τις υπερωρίες τους, τις αργίες, τα κυριακάτικα κ.λπ. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2017 οι δύο τότε εργαζόμενοι έκαναν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας η οποία αποφάνθηκε ότι η επιχείρηση χρωστά από 20.000 ευρώ στον καθένα.

Σύμφωνα με την κ. Κουταλάκη, δεν ευσταθεί η αιτιολόγηση του εργοδότη ότι κλείνει το delivery για οικονομικούς λόγους: «Μας απέλυσε μόνο για 50 ευρώ την ημέρα, τόσο κοστίζαμε. Ωστόσο εμείς ξέρουμε πόσα λεφτά πηγαίναμε κάθε μέρα στο μαγαζί. Άλλωστε στη διάρκεια του 2018 η εταιρία είχε προσλάβει δύο διανομείς μερικής απασχόλησης και το Μάρτιο έψαχνε και ακόμη έναν...».

«Άλλες ώρες έγραφε το φυλλάδιο, άλλες δήλωνε στο ΙΚΑ»

«Μας δήλωνε άλλα ωράρια, χωρίς να φαινόμαστε ότι δουλεύουμε Σαββατοκύριακα και βράδια, υπερωρίες κ.λπ. Ενώ στα φυλλάδια της επιχείρησης υπήρχε η πληροφορία ότι το delivery λειτουργεί από 1 το μεσημέρι έως 1 τα ξημερώματα, δήλωνε τους εργαζόμενους διανομής 1 μ.μ. έως 9 μ.μ. Και όταν ο ένας αρρώσταινε τον κάλυπτε ο άλλος για ολόκληρη την ημέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ατυχήματος από την κούραση», αναφέρει στο dailythess.gr η κ. Κουταλάκη, συμπληρώνοντας ότι η αμοιβή της στην αρχή ήταν 2,50 ευρώ/ώρα και μετά 3ευρώ/ώρα, αλλά με δικό της μέσο και κόστος βενζίνης.

Όπως αναφέρει η διανομέας που απολύθηκε, έγιναν οι αντίστοιχες καταγγελίες της δικής της απόλυσης ως παράνομης και καταχρηστικής λόγω της συνδικαλιστικής ιδιότητας και των άλλων δύο διανομέων καταγγέλθηκαν ως άκυρες.

«Πολλές προσπάθειες συμβιβασμού»

Σύμφωνα με την κ. Κουταλάκη, η ίδια και ο συνάδελφός της που τους οφείλονταν από 20.000 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2017 ήταν διαλλακτικοί και με διάθεση συμβιβασμού, αλλά, όπως δηλώνει, δεν βρήκαν ανταπόκριση.

«Η εταιρία παραδέχτηκε τα ποσά από το 2014 και μετά, ωστόσο μας εκβίαζε προτείνοντας τη λύση να μας δώσει μέρος των χρημάτων και να υπογράψουμε απόλυση. Ακόμη 6 μήνες διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό. Προχωρήσαμε σε καταγγελίες στο ΙΚΑ, και πάλι στην Επιθεώρηση Εργασίας», αναφέρει η Μαργαρίτα Κουταλάκη, η οποία εργάζεται στο χώρο του Επισιτισμού από το 1997. 

Προσπάθειες συμφιλίωσης μετά τις απολύσεις

«Πριν ξεκινήσουμε τις κινητοποιήσεις ως κλάδος με αφορμή τις απολύσεις μας, κανονίστηκαν συναντήσεις με το Σωματείο Επισιτισμού, στην οποία ο κ. Τσαρούχας δεν εμφανίστηκε, ακολούθησε η συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπ. Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη, καθώς και τριμερής με την Επιθεώρηση Εργασίας στην οποία ο εργοδότης δεν εμφανίστηκε. Κάναμε αίτημα συμφιλίωσης για να θέσουμε τις διεκδικήσεις μας και στη συνάντηση με την παρουσία του ΕΚΘ, του Συνδικάτου Επισιτισμού και των δύο εργαζομένων και του κ. Τσαρούχα, ζητήσαμε να λυθεί συνολικά το ζήτημα, να γυρίσουν οι δυο από τους τρεις και να προσαρμοστεί η σύμβαση προς το συμφέρον και των δύο πλευρών», αναφέρει στοdailythess.gr η κ. Κουταλάκη, συμπληρώνοντας: «Δυστυχώς ήταν αρνητικός, ακόμη και όταν του ζητήσαμε να κάνει εκείνος μια πρόταση ώστε να τεθεί σε διαπραγμάτευση».

«Είμαστε ανθρώπινες ψυχές, όχι αντικείμενα»

«Η αντίδρασή μας μέσω των ειρηνικών διαμαρτυριών που οργανώνουμε έχουν στόχο τη δημοσιοποίηση του θέματος αλλά και συνολικά των προβλημάτων του κλάδου των διανομέων. Είμαστε ανθρώπινες ψυχές και μας φέρονται σαν αντικείμενα», λέει στο dailythess.gr η Μαργαρίτα Κουταλάκη.

Απειλή… το δηλωμένο ωράριο

Μια από τις απειλές των εργοδοτών είναι το… δηλωμένο ωράριο, σύμφωνα με το μέλος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών – Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, Νίκο Κτενά.

«Ένα μέτρο ομηρίας των εργαζομένων είναι η απειλή ότι ”αν διαμαρτύρεσαι και διεκδικείς, θα σε γυρίσω στο δηλωμένο ωράριο…”, πράγμα που συνεπάγεται λιγότερες απολαβές!», λέει στο dailythess.gr ο Ν. Κτενάς, ο οποίος, για την περίπτωση της απόλυσης της συνδικαλίστριας κ. Κουταλάκη, αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του εργοδότη δεν ευσταθεί.

Νέα διαμαρτυρία την Κυριακή στις 8 μ.μ.

Σύμφωνα με τον κ. Κτενά, έχει προγραμματιστεί μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας, την ερχόμενη Κυριακή στις 8 μ.μ., από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προς το πατσατζίδικο Τσαρούχα.

Δεν θέλησε να απαντήσει ο κ. Τσαρούχας

Για το θέμα το dailythess.gr επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Τσαρούχα, ιδιοκτήτη της επιχείρησης, ώστε να εκφραστεί και η δικιά του άποψη για το θέμα των απολύσεων, ωστόσο δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση για το θέμα.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)