to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:45 | 12.11.2020

Πολιτική

«Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες στο έλεος της πανδημίας και της κυβερνητικής πολιτικής»

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσαν 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Νατάσας Γκαρά, βουλευτή Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχη Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ζητούν στήριξη του κλάδου της νοσηλευτικής, ένταξή του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών για την κάλυψη των αναγκών του συστήματος υγείας.


Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έπληξε τη χώρα μας, όπως αναμενόταν, ήδη από την καλοκαιρινή περίοδο και μάλιστα με χαρακτηριστικά που καταδείκνυαν - ήδη από τότε - ότι θα είναι εντονότερο, σε συνδυασμό και με την εποχιακή γρίπη.

Εκατοντάδες συμπολίτες μας καταφεύγουν καθημερινά στις δημόσιες  υπηρεσίες υγείας για νοσηλεία και μάλιστα για κάποιους δεν μπορεί να αποφευχθεί το μοιραίο, όπως φανερώνουν οι αυξητικοί αριθμοί των νοσούντων και θανόντων στην χώρα μας.

Παρατηρώντας κανείς τις παραλήψεις και τις παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, διαπιστώνει την ανικανότητα των αρμόδιων φορέων να εντοπίσουν και αναχαιτίσουν στις πύλες εισόδου της χώρας τους φορείς του COVID – 19, την έλλειψη βούλησης να ενισχύσουν το ΕΣΥ με προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού προσωπικού, να αυξήσουν τις ΜΕΘ, την αποτυχία να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών στις σχολικές αίθουσες ή να αυξήσουν τον στόλο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Άφησαν ολόκληρη τη χώρα εκτεθειμένη, οδηγώντας την σε ένα δεύτερο lockdown με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία εν τω συνόλω.

Ιδιαίτερα όσον αφορά στον κλάδο των νοσηλευτών και νοσηλευτριών, που βρισκόταν και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν αρκεί μόνο το «χειροκρότημα». Η Κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει προκλητικά τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της.

Συγκεκριμένα, δεν έχει προχωρήσει την ένταξή του κλάδου στο ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Δεν προβαίνει σε προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών παρά τις τεράστιες ανάγκες του συστήματος. Δεν προσφέρει κίνητρα στους χιλιάδες Έλληνες νοσηλευτές, οι οποίοι μετέβησαν για εργασία στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Δεν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση της διαχρονικής αδικίας της μη παροχής του επιδόματος θέσης ευθύνης στους Τμηματάρχες Νοσηλευτικών Τμημάτων, τα οποία λειτουργούν παρόλο που δεν είναι καταχωρημένα στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων.

Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες καλούνται για δεύτερη φορά να ανταποκριθούν σε εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.


Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον Υπουργό:

-Σκοπεύει να πραγματοποιήσει την ένταξή του κλάδου των νοσηλευτών/τριών στο ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων;

-Είναι στις άμεσες προτεραιότητες οι προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών για την κάλυψη των  αναγκών του συστήματος υγείας;

-Είναι στους στόχους η προσφορά κινήτρων στους Έλληνες νοσηλευτές που εργάζονται στο εξωτερικό, ώστε να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα;

-Είναι προγραμματισμένη η καταχώρηση των Νοσηλευτικών Τμημάτων που ήδη λειτουργούν στους Οργανισμούς των Νοσοκομείων και η παροχή του επιδόματος θέσης ευθύνης στους Τμηματάρχες;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)