to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 05.10.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Τι απέγινε ο Ρικ Ντέκαρντ;

Κριτική-Παρουσίαση: Στράτος Κερσανίδης


Ο χιλιανός Σεμπαστιά Λέλιο, προσεγγίζει με τόλμη ένα θέμα-ταμπού, στην ταινία του «Μια φανταστική γυναίκα», η οποία είναι η πρόταση της Χιλής για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. Ο Ντάνι Στρονγκ μπαίνει στη ζωή και τον κόσμο του διάσημου συγγραφέα, Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, με τον «Επαναστάτη στη σίκαλη», ενώ ο αυστριακός Γιόζεφ Χάντερ, στο «Wilde mouse», σκιαγραφεί με χιούμορ τη σύγχρονη ευρωπαϊκή αστική τάξη. Η Κλερ Ντενί, στο «Η λιακάδα μέσα μου», αφηγείται τις διαδρομές μιας γυναίκας στην αναζήτηση του αληθινού έρωτα, με τη Ζιλιέτ Μπινός στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Τακάσι Μιίκε, με τη «Λεπίδα του αθάνατου», μεταφέρει στην οθόνη ένα διάσημο γιαπωνέζικο μάνγκα ενώ ο Στίβεν Κουέιλ, σκηνοθετεί την ταινία καταιγιστικής δράσης «Ομάδα υποβρύχιων καταστροφών». Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το ντοκιμαντέρ, «Στο κέντρο του κύκλου», του Ορφέα Περετζή, με θέμα την εμπειρία τριών ανθρώπων οι οποίοι παίρνουν μέρος σε μια θεατρική παράσταση.

Ο κατάλογος των νέων ταινιών της εβδομάδας συμπληρώνεται από το κινούμενο σχέδιο «My little pony: Η ταινία», του Τζέισον Τάισεν, η πρωτοτυπία του οποίου έγκειται στο γεγονός πως έχει χρησιμοποιηθεί η παραδοσιακή τεχνική.

BLADE RUNNER 2049
Σκηνοθεσία: 
Ντενίςς Βιλνέβ
Πρωταγωνιστούν: Άνα ντε Άρμας, Ρόμπιν Ράιτ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Ντέιβ
Μπαουτίστα, Χάρισον Φορντ, Μακένζι Ντέιβις, Μπαρκχάντ Αμπντί, Κάρλα Τζούρι, Σίλβια Χεκς, Ντέιβιντ Νταστμάλχιαν, Χιάμ Αμπάς

Πέρασαν 35 χρόνια και ο ήρωας του Φίλιπ Κ. Ντικ, επανέρχεται, αυτή τη φορά διά χειρός, Ντενίς Βιλνέβ, στην ταινία «Blade Runner 2049». Πρόκειται για το σίκουελ της πρώτης ταινίας και η υπόθεσή του μας μεταφέρει χρονικά 30 χρόνια μετά τα γεγονότα που είδαμε το 1982. Ένας νέος Μπλέιντ Ράνερ, ο Κ, ανακαλύπτει ένα μυστικό και ο ανθρώπινος πολιτισμός κινδυνεύει. Η ανακάλυψη αυτή τον οδηγεί στην αναζήτηση του Ρικ Ντέκαρντ, ενός συναδέλφου του ο οποίος έχει εξαφανιστεί εδώ και 30 χρόνια. Αυτήν είναι σε γενικές γραμμές η υπόθεση της νέας ταινίας την οποία αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αυτό το οποίο, σίγουρα μας ιντριγκάρει είναι να δούμε κατά πόσο ο Βιλνέβ θα μπορέσει να σταθεί αντάξιος του Σκοτ και της βαριάς κληρονομιάς που κουβαλά η ταινία του 1982.

Ο Ντενίς Βιλνέβ, σημειώνει: «Πάντα με έλκυαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας με στιβαρό όραμα που μας οδηγούσαν σε μοναδικούς παράλληλους κόσμους, και το αυθεντικό “Blade Runner” είναι μακράν η καλύτερη του είδους όλων των εποχών. Ο Ρίντλεϊ Σκοτ ευφυώς ενέπλεξε την επιστημονική φαντασία με το νουάρ στοιχείο για να δημιουργήσει αυτή τη μοναδική σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη. Το καινούργιο “Blade Runner” είναι μια επέκταση της πρώτης ταινίας μερικές δεκαετίες αργότερα». 

Το πρώτο «Μπλέιντ Ράνερ»,  γυρίστηκε το 1982 από το Ρίντλεϊ Σκοτ και στα ελληνικά προβλήθηκε με τον τίτλο «Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες εξόντωσης».
Το σενάριο, το οποίο βασίστηκε στη νουβέλα «Το ηλεκτρικό πρόβατο», του Φίλιπ Κ. Ντικ, η οποία κυκλοφόρησε το 1968, έγραψαν ο Χάμπτον Φάντσερ και ο Ντέιβιντ Πιπλς. Πρωταγωνιστής ήταν ο Χάρισον Φορντ, ενώ το καστ συμπλήρωναν, ο Ρούντγκερ Χάουερ, ο Έντουαρντ Τζέιμς Όλμος, η Σον Γιανγκ και η Ντάριλ Χάνα. 

ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
UNA MUJER FANTASTICA
Σκηνοθεσία:
 Σεμπαστιάν Λέλιο
Πρωταγωνιστούν: Φραντσίσκο Ρέγιες, Λουίς Νιέκο  

Η Μαρίνα και ο Ορλάντο αγαπιούνται και σκέφτονται να ζήσουν μαζί. Η 27χρονη Μαρίνα είναι σερβιτόρα αλλά ονειρεύεται να γίνει τραγουδίστρια. Ο Ορλάντο, ο οποίος είναι κατά είκοσι χρόνια μεγαλύτερός της, είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρίας εκτυπώσεων. Όμως τη μέρα των γενεθλίων της Μαρίνας, ο αγαπημένος της νιώθει αδιαθεσία και παρά το γεγονός πως τον μεταφέρει στα επείγοντα εκείνος πεθαίνει στο νοσοκομείο. Ο πόνος της είναι μεγάλος και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος επειδή η οικογένεια του Ορλάντο δεν την αντιμετωπίζει ως σύντροφό του και, επιπλέον, δημιουργούν γύρω της έναν κύκλο καχυποψίας σχετικά με το θάνατό του.

Η Μαρίνα είναι τρανσέξουαλ και ο αγώνας που πρέπει να κάνει για να κερδίσει τα αυτονόητα είναι πολλαπλάσιος. Αυτό είναι το θέμα της ταινίας, δηλαδή ο αγώνας μια γυναίκας να αποδείξει πως είναι αυτό που επιθυμεί.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Η ‘Φανταστική Γυναίκα’ είναι για μένα μια ταινία αισθητικού μεγαλείου, αφηγηματικού σθένους, έντασης και συναισθημάτων. Πολυτονική, πολύ-βιωματική, πολύ-συναισθηματική. Είναι εορτασμός και ταυτόχρονα προσεκτική εξέταση του κεντρικού της χαρακτήρα: Μαρίνα Βιδάλ. Τι θα αντικρίσουν οι θεατές όταν δουν τη Μαρίνα; Θα δουν ένα πλάσμα που αλλάζει συνεχώς μορφές, που κυλάει, που πάλλεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Αυτό που βλέπουν δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται, η Μαρίνα είναι μια δίνη που εξιτάρει τη φαντασία και την επιθυμία του θεατή, προσκαλώντας τον να δοκιμάσει τα όρια της δικής του ενσυναίσθησης».

Αργυρή Άρκτος Σεναρίου, Ειδική Μνεία Οικουμενικής Επιτροπής, Βραβείο Τέντι στο Φεστιβάλ Βερολίνου.

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΣΤΗ ΣΙΚΑΛΗ
REBEL IN THE RYE
Σκηνοθεσία:
 Ντάνι Στρονγκ
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Χουλτ, Ζόι Ντόιτς, Κέβιν Σπέισι, Σάρα Πόλσον

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της δεκαετίας του 1970, ιδίως μετά τη μεταπολίτευση, ήταν «Ο φύλακας στη σίκαλη» του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1951, ανήκει στα αντιπροσωπευτικότερα έργα του μεταπολεμικού ρεαλισμού και αναμφίβολα επηρέασε βαθιά τους συγγραφείς οι οποίοι τρεις δεκαετίες αργότερα δημιούργησαν το ρεύμα που ονομάστηκε νεορεαλισμός ή βρώμικος ή μινιμαλιστικός ρεαλισμός.

Η ταινία διεισδύει στον κόσμο του Σάλιντζερ και στις εμπειρίες του οι οποίες τον διαμόρφωσαν ως έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και αινιγματικούς συγγραφείς. Στα μέσα του 20ου αιώνα, ο νεαρός Σάλιντζερ αρχίζει να γράφει και ενώ προσπαθεί να βρει τη θέση μέσα στο συγγραφικό κόσμο, ξεκινά μια θυελλώδη σχέση με τη διάσημη Ούνα Ο’ Νιλ. Στο μεταξύ όμως ξεσπάει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος  και ο Σάλιντζερ γνωρίζει τον τρόμο πολεμώντας στην Ευρώπη. Επιστρέφοντας, βαθιά επηρεασμένος από όσα έζησε, αρχίζει να γράφει το αριστούργημά του «ο φύλακας στη σίκαλη». Η διασημότητα που απέκτησε δεν του άρεσε και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του απομονωμένος. Πέθανε το 2010, σε ηλικία 91 ετών.

WILD MOUSE
WILDE MAUS
Σκηνοθεσία:
 Γιόζεφ Χάντερ
Πρωταγωνιστούν: Γιόζεφ Χάντερ, Πία Χίρζεγκερ, Γιοργκ Χάρτμαν, Γκεόργκ Φρίντριχ, Ντένις Μοσκίτο, Κρίνα Σέμτσιουτς, Νόρα Βαλντστάτεν

Ο Γκέοργκ, απολύεται από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια ως μουσικοκριτικός. Και ενώ η σύζυγός του προσπαθεί να μείνει έγκυος, εκείνος κρατά κρυφή την απόλυσή του ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει το πως θα εκδικηθεί. Αρωγό στα σχέδιά του βρίσκει τον παλιό του συμμαθητή, Έριχ. Η μέχρι τώρα ήρεμη ζωή του Γκέοργκ ανατρέπεται εντελώς.

Μια δραματική κωμωδία, με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, η οποία διακωμωδεί τη σύγχρονη αστική τάξη της Αυστρίας και κατ’ επέκταση όλης της δυτικής Ευρώπης. Ο δημοφιλής στην πατρίδα του ηθοποιός, Γιόζεφ Χάντερ, σκηνοθετεί για πρώτη φορά ένα δικό του σενάριο και κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ΛΙΑΚΑΔΑ ΜΕΣΑ ΜΟΥ
UN BEAU SOLEIL INTERIEUR
Σκηνοθεσία:
 Κλερ Ντενί
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Ξαβιέ Μποβουά, Φιλίπ Κατρίν, Τζοσιάν Μπαλασκό, Σαντρίν Ντιμά, Νικολά Ντιβοσέλ, Μπρουνό Πονταλίντ, Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Πολ Μπλεν

Με την ελπίδα πως κάποτε θα βρει τον πραγματικό έρωτα στο πρόσωπο κάποιου άνδρα, η Ιζαμπέλ δεν το βάζει κάτω. Είναι χωρισμένη μητέρα, καλλιτέχνιδα, ζει στο Παρίσι και όσοι άνδρες παρουσιάζονται στη ζωή της, δεν ικανοποιούν τις προσδοκίες της. Παρόλα αυτά όμως ο κάθε ένας από αυτούς διαθέτει κάτι το μοναδικό. Μέσα από περίπλοκες καταστάσεις και ατυχίες  που προκαλούν γέλιο η Ιζαμπέλ συνεχίζει απτόητη να αναζητά τον άνδρα που ονειρεύεται.

Η σκηνοθέτιδα Κλερ Ντενί, λέει για την ηρωίδα της: «Η Ιζαμπέλ είναι μια γυναίκα που γνωρίζει ότι το χάσμα μεταξύ του άνδρα που αναζητά και αυτών που παρουσιάζονται μπροστά της συνεχώς μεγαλώνει. Και όσο μεγαλώνει ο αριθμός των ανδρών που συναντά , τόσο το χάσμα αυτό συνεχίζει να διευρύνεται. Αλλά η ίδια δεν είναι μια θηλυκή βερσιόν του Δον Ζουάν, μια καταθλιπτική πλανεύτρα, θύμα του εθισμού της στην αναζήτηση αυτή, που σιγά-σιγά την εξαντλεί. Είναι περισσότερο ηδονίστρια, κάτι σαν τον Καζανόβα, αλλά επειδή είναι γυναίκα δεν μπορεί να το εκφράσει ελεύθερα».

Η ΛΕΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΤΟΥ
MUGEN NO JUNIN
Σκηνοθεσία:
 Τακάσι Μιίκε
Πρωταγωνιστούν: Τακούγια Κιμούρα, Χ’ανα Σουγκισάκι, Σότα Φουκούσι, Χαγιάτο ΙτσιχάραΈρικα Τόντα

Η κατάρα της αθανασίας βαραίνει τον γενναίο σαμουράι, Μάντζι, τον οποίο στοιχειώνει ο άγριος φόνος της αδελφής του. Πολεμώντας το κακό, βοηθά ένα κορίτσι, την Ριν, να εκδικηθεί εκείνους που σκότωσαν τους γονείς της. Επικεφαλής τους είναι ο αδίστακτος Ανότσου.

Η ταινία είναι βασισμένη σε μάνγκα που εκδόθηκε το 1993 και που το 2008, έγινε τηλεοπτική σειρά κινουμένων σχεδίων. 

ΟΜΑΔΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ
RENEGADES
Σκηνοθεσία: 
Στίβεν Κουέιλ
Πρωταγωνιστούν: Σίλβια Χεκς, Τζ. Κ. Σίμονς, Σάλιβαν Στέιπλετον, Γιούεν Μπρέμνερ, Ντιμίτρι Λεονάιντας, Τσάρλι Μπιούλι, Τζόσουα Χένρι

Στη Βοσνία ενώ μαίνεται ο πόλεμος, μια ομάδα κομάντος του αμερικανικού ναυτικού αναλαμβάνει να ανασύρει από το βυθό μιας λίμνης ένα θησαυρό. Θέλοντας να βοηθήσουν τους ντόπιους παραβιάζουν τους κανόνες και έτσι εντοπίζονται από τον εχθρό. Τελικά η αποστολή αποδεικνύεται πιο δύσκολη από ό,τι τη φανταζόταν και έχουν στη διάθεσή τους μόνον 10 ώρες για να τη φέρουν εις πέρας.
Ταινία καταιγιστικής δράσης.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ
Σκηνοθεσία:
 Ορφέας Περετζής

Ένας καθηγητής στατιστικής, ένας διανομέας ηλεκτρονικών ειδών και ένας οικοδόμος, μιλάνε για τις εμπειρίες τους ως ηθοποιοί σε ένα θεατρικό έργο της ΡΟΔΑ. 24 ώρες πριν από την παράσταση ξετυλίγεται καρέ-καρέ όλη η επίπονη διαδικασία της προετοιμασίας, μέχρι τη στιγμή που χτυπάει και το τελευταίο καμπανάκι και βγαίνουν ένας-ένας με ορμή στη σκηνή. Τότε η θεατρική εμπειρία γίνεται αναζήτηση του εαυτού μέσα στα σκοτεινά παρασκήνια ενός θερινού θεάτρου. Το «Στο Κέντρο του Κύκλου» είναι μια καταγραφή των μελών της θεατρικής ομάδας ΡΟΔΑ στο πνευματικό τους ταξίδι μέσα από τη θεατρική εμπειρία.

MY LITTLE PONY: Η ΤΑΙΝΙΑ
Σκηνοθεσία: 
Τζέισον Τάισεν

Η Πόνιβιλ κινδυνεύει και έξι μικρά πόνι ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι με σκοπό να σώσουν την πόλη τους. Βασισμένη σε σειρά παιχνιδιών Hasbro και στην τηλεοπτική σειρά Το Μικρό Μου Πόνι: Η Φιλία Είναι Μαγική. Η πρώτη κινηματογραφική ταινία των Μικρών Πόνι, γυρίστηκε το 1986. Παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)