to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Στους 10, δύο Έλληνες

Μετά από ένα σύντομο διάστημα ηρεμίας, τα πόδια και τα μάτια των σινεφίλ παίρνουν φωτιά καθώς η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα, περιλαμβάνει 10 νέες ταινίες! Άκρως ενδιαφέρον είνα


Η πρώτη είναι το «Αγκάθι», του Γαβριήλ Τζάφκα. Επί της ουσίας πρόκειται για μια δανέζικη ταινία (συμπαραγωγή με τη χώρα μας), με δανούς ηθοποιούς. Η ταινία είναι ένα θαυμάσιο θρίλερ, με στοιχεία του φανταστικού που προσωπικά με έχει εντυπωσιάσει στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης όπου είχε προβληθεί εκτός συναγωνισμού.

Όπως επίσης με είχε εντυπωσιάσει και η αμιγώς ελληνική ταινία, «Do it yourself» (δεν καταλαβαίνω προς τι η επιμονή σε αγγλόφωνους τίτλους), του Δημήτρη Τσιλιφώνη. Ένα πολύ καλό νουάρ, με ρυθμό ένταση και νεύρο αλλά και με στοιχεία μαύρου χιούμορ.

Αλλά προβάλλονται κι άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες. Όπως «Ο θάνατος του Στάλιν», η σάτιρα του Αρμάντο Ιανούτσι που η προβολή της απαγορεύτηκε στη Ρωσία (!), το αστυνομικό «Death wish» του Ιλάι Ροθ, ριμέικ ταινίας του 1974, το «Foxtrot» μια πικρή σάτιρα, του ισραηλινού Σαμουέλ Μάοζ και το αστυνομικό «Το παιχνίδι του δολοφόνου», του Τζόνι Μάρτιν, με τον Αλ Πατσίνο σε έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η δεκάδα συμπληρώνεται από τις ταινίες «Alpha» του Άλμπερτ Χιουγκ, «Mom and dad» του Μπράιαν Τέιλορ και τα κινούμενα σχέδια «Η μεγάλη κακιά αλεπού και άλλες ιστορίες» των Πατρίκ Ιμπέρ, Μπέντζαμιν Ρένερ και «Επιχείρηση μαμά» του Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν.



ΑΓΚΑΘΙ
THORN
Σκηνοθεσία: 
Γαβριήλ Τζάφκας
Πρωταγωνιστούν: Νέελ Ρόνχολτ, Γιενς Σέττερ Λάσσεν, Βίμπεκε Χάστρουπ, Όλαφ Γιοχάνεσεν

Αμέσως μετά το γάμο τους, η Λίζα και ο Γιάκομπ φεύγουν και πηγαίνουν σε ένα εξοχικό σπίτι που ανήκει στην οικογένεια της Λίζα. Ο Γιάκομπ δε γνωρίζει σχεδόν τίποτε αφού η Λίζα έχει προετοιμάσει τα πάντα μυστικά. Την πρώτη μέρα εμφανίζεται ένας ηλικιωμένος άνδρας ο οποίος τους προειδοποιεί να μην πηγαίνουν στο δάσος. Όταν εξαφανίζεται το άλογο που η Λίζα χάρισε στο Γιάκομπ ο τελευταίος πηγαίνει στο δάσος να το βρει και εξαφανίζεται κι αυτός!

Αυτήν είναι σε γενικές γραμμές η ιστορία, αλλά μπορεί και να μην είναι έτσι! Μάλλον αυτήν είναι η πρώτη αντίληψη που έχουμε η οποία όμως στο φινάλε ανατρέπεται εντελώς. Γιατί ο Τζάφκας χρησιμοποιεί μια μη συμβατική αφήγηση η οποία εκτείνεται στο χρόνο και τον καταργεί! Εφαρμόζοντας, κατά κάποιον τρόπο την έννοια της φυσικής περί ανυπαρξίας ή περί σχετικότητας του χρόνου στο σινεμά καταλήγει σε μια συναρπαστική ταινία η οποία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Το μυστήριο της εξαφάνισης του Γιάκομπ λύνεται κι αυτό με έναν μη συμβατικό τρόπο αλλά αφού προηγουμένως ο σκηνοθέτης έχει πετύχει το σκοπό του να κάνει μια ταινία η οποία έχει πολύ έντονο άρωμα θρίλερ! Αλλά σε τελευταία ανάλυση το ‘Αγκάθι’ είναι μια εξερεύνηση των ανθρώπινων σχέσεων και το πώς αυτές επηρεάζονται από ακραίες συμπεριφορές. Όταν η αγάπη μπορεί να γίνει φόβος και η πίστη, υποψία.

Πολύ καλή ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή Ελλάδας και Δανίας, με δανούς ηθοποιούς, οι οποίοι, είναι εξαιρετικοί στους ρόλους τους.



DO IT YOURSELF
Σκηνοθέτης: 
Δημήτρης Τσιλιφώνης
Πρωταγωνιστούν: Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μάκης Παπαδημητρίου, Πάνος Κορώνης, Μυρτώ Αλικάκη, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Θέμις Πάνου

Όλα ξεκινούν με ένα βίντεο. Ένας άνδρας, χτυπημένος, ομολογεί μια παρανομία. Σύντομα ανακαλύπτουμε πως όλα είναι φτιαχτά, με σκοπό να αποφυλακιστεί ένας μεγαλοαπατεώνας. Ο άνδρας στο βίντεο ενώ περιμένει την αμοιβή του ανακαλύπτει πως η σπείρα έχει σκοπό να τον σκοτώσει για να μην αποκαλυφθεί το σχέδιο. Και έτσι βάζει σε εφαρμογή ένα σχέδιο απόδρασης.

Ο άνδρας αυτός είναι ο Άλκης, μικροαπατεώνας, ο οποίος για να βγάλει μερικά χρήματα, δέχεται να εμφανιστεί σε ένα πλαστό βίντεο. Και όλη η σκηνοθεσία έχει γίνει προκειμένου να φανεί ‘καθαρός’ ο μεγαλοαπατεώνας επιχειρηματίας Δανιήλ Μπερεζιάνος. Επειδή όμως δεν πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά, οι συνεργοί του Άλκη σχεδιάζουν να τον σκοτώσουν. Κι αυτός δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια αλλά προσπαθεί να σώσει τη ζωή του.

Το «Do it yourself», του Δημήτρη Τσιλιφώνη, είναι ένα σύγχρονο νουάρ, με ρυθμό και ένταση που κερδίζει το ενδιαφέρον. Καλοδουλεμένο και πανέξυπνο σενάριο και εξαιρετικές ερμηνείες. Όταν είχα δει την ταινία στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκη και έγραψα γι’ αυτήν είχα κάνει την ευχή, όταν βγει στις αίθουσες οι θεατές να την εκτιμήσουν όπως της αξίζει. Γιατί, είμαι σίγουρος, πως εάν η ταινία ερχόταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, θα πήγαινε πολύ καλά. Να, λοιπόν που ήρθε η ώρα η πολύ καλή δουλειά του Δημήτρη Τσιλιφώνη να  εκτιμηθεί δεόντως από το κοινό. Γιατί το ελληνικό σινεμά, όχι μόνο υπάρχει, αλλά μερικές φορές δημιουργεί και διαμάντια.


                                                                                              
Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ
THE DEATH OF STALIN
Σκηνοθεσία: 
Αρμάντο Ιανούτσι
Πρωταγωνιστούν: Τζέφρι Τάμπορ, Στιβ Μπουσέμι, Πάντι Κόνσινταϊν, Σάιμον Ράσελ Μπιλ

Ο Ιωσήφ Στάλιν πέθανε στις 2 Μαρτίου 1953. Ποιος όμως θα τον αντικαταστήσει στη θέση του Γ.Γ. του Κ.Κ.Σ.Ε.; Μια σειρά από μνηστήρες της εξουσίας συνωστίζονται, συνεδριάζουν και μηχανορραφούν ενώ ο θάνατος του ηγέτη δεν ανακοινώνεται στο λαό, μέχρις ότου κλείσει το ζήτημα της διαδοχής.

Μια καυστική σάτιρα για την εξουσία, τον ολοκληρωτισμό, την ανηθικότητα, τον κυνισμό και τη φιλοδοξία. Μια σάτιρα βασισμένη δυστυχώς- σε πραγματικά γεγονότα.

Η ταινία απαγορεύτηκε στη Ρωσία από το καθεστώς Πούτιν, επειδή προσβάλει τον Στάλιν. Είναι γνωστό πως πολλές κυβερνήσεις –ιδίως όσες δε φημίζονται για την αγάπη τους προς τη δημοκρατία- δε διαθέτουν καθόλου χιούμορ. Δεν καταλαβαίνω όμως πως ο άγριος ρωσικός καπιταλισμός δεν ανέχεται μια σατιρική ταινία για τον κακοφορμισμένο ‘κομμουνισμό’ του Ιωσήφ Βησαριόνοβιτς.  



DEATH WISH
Σκηνοθεσία: 
Ιλάι Ροθ
Πρωταγωνιστούν: Μπρους Ουίλις, Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο, Ελίζαμπεθ Σου, Ντιν Νόρις, Κίμπερλι Ελίζ, Καμίλα Μορόνε

Ο γιατρός Πολ Κέρσεϊ εργάζεται ως χειρούργος στα επείγοντα ενός νοσοκομείου στη Νέα Υόρκη. Φροντίζει τα θύματα της εγκληματικής βίας στην πόλη. Μια μέρα τα θύματα που φτάνουν στα επείγοντα είναι η γυναίκα και η κόρη του που δέχτηκαν επίθεση μέσα στο σπίτι. Μπροστά στην αδυναμία τη αστυνομίας να βρει τους ενόχους, ο Πολ αποφασίζει να πάρει το νόμο στα χέρια του.

Η ταινία είναι ριμέικ της ταινίας που γύρισε το 1974 ο Μάικλ Ουίντερ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του  Μπράιαν Γκάρφιλντ., με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Μπρόνσον. Μόνο που στην ταινία εκείνη ο πρωταγωνιστής δεν ήταν γιατρός αλλά αρχιτέκτονας.



ALPHA
Σκηνοθεσία:
 Άλμπερτ Χιουγκ
Πρωταγωνιστούν: Κόντι Σμιτ ΜακΦί, Λεονόρ Βαρέλα, Ναστάσια Μάλθι, Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Μερσέντες ντε λα Ζέρντα

Βρισκόμαστε στην Εποχή των Παγετώνων και ο νεαρός Ζίτα, στο πρώτο του κυνήγι, τραυματίζεται και αργοπεθαίνει κοντά σε ένα κοπάδι βίσωνες. Καθώς συνέρχεται ανακαλύπτει πως βρίσκεται μακριά από το χωριό του. Προσπαθώντας να επιβιώσει, εξημερώνει ένα λύκο, τον Άλφα και γίνονται φίλοι. Κυνηγούν μαζί και η επιβίωση του ενός ενός εξαρτάται από την επιβίωση του άλλου. Ο βαρύς χειμώνας πλησιάζει και ο Ζιτα πρέπει να επιστρέψει στο χωριό του.   



FOXTROT
Σκηνοθεσία:
 Σαμουέλ Μάοζ
Πρωταγωνιστούν: Λίορ Ασκενάζι, Σάρα Άντλερ, Γιόνατον Σιράι, Σίρα Χάας

Όταν δύο αξιωματικοί τους επισκέπτονται για να τους ανακοινώσουν το θάνατο του στρατιώτη γιου τους, Τζόναθαν, ο Μάικλ και η Ντάφνα, καταρρέουν. Μετά από λίγο καιρό ο Μίκαελ μη αντέχοντας τις υπερβολές από το συγγενικό περιβάλλον, αρχίζει να αντιδρά. Σε συνδυασμό με τη στρατιωτική γραφειοκρατία, ο Μίκαελ βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά από παράλογες καταστάσεις ποτ αγγίζουν τα όρια του σουρεαλισμού.

Η θαυμάσια αυτή σάτιρα, κέρδισε τον Αργυρό Λέοντα στη Βενετία και το Βραβείο Σκηνοθεσία, στο 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Θυμίζουμε πως με την πρώτη του ταινία, τον εξαιρετικό «Λίβανο», ο Μαόζ είχε κερδίσει το Χρυσό Λέοντα.



ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ
HANGMAN
Σκηνοθεσία:
 Τζόνι Μάρτιν
Πρωταγωνιστούν: Καρλ Ούρμπαν, Αλ Πατσίνο, Μπρίτανι Σνόου

Ένας κατά συρροή δολοφόνος, έχει αναστατώσει την πόλη. Ακολουθώντας μια διεστραμμένη εκδοχή του παιχνιδιού ‘κρεμάλα’ ο δολοφόνος εμπαίζει τις αρχές, αφήνοντας κάθε 24 ώρες ένα κρεμασμένο πτωμα.  Ο έμπειρος ντεντέκτιβ Ρέι Άρτσερ και ο ειδικός στη σκιαγράφηση προφίλ, Γουίλ Ρούνει, αναλαμβάνουν να τον αποκαλύψουν. Αρωγός τους γίνεται και η δημοσιογράφος Κρίστι Ντέιβις, η οποία καλύπτει την υπόθεση.   



Η ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΚΙΑ ΑΛΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
LE GRAND MECHANT RENARD ET AUTRES CONTES
Σκηνοθεσία:
 Πατρίκ Ιμπέρ, Μπέντζαμιν Ρένερ

Σε αυτή την φάρμα που μία αλεπού κάνει την ..μαμά σε μια ομάδα από κοτοπουλάκια, ένα κουνέλι νομίζει ότι είναι πελαργός και μια πάπια θέλει να γίνει ο Άγιος Βασίλης.



MOM AND DAD
Σκηνοθεσία
: Μπράιαν Τέιλορ
Πρωταγωνιστούν: Νίκολας Κέιτζ, Σέλμα Μπλερ, Αν Γουίντερς

Ένα νεαρό κορίτσι και ο μικρός αδελφός της πρέπει να επιβιώσουν ένα άγριο 24ωρο κατά το οποίο μια μαζική υστερία άγνωστης προέλευσης οδηγεί τους γονείς να συμπεριφέρονται βίαια στα παιδιά τους. Ταινία τρόμου.



ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΗ: ΜΑΜΑ!
RESAN TILL FJADERKUNGENS RIKE
Σκηνοθεσία:
 Έσμπεν Τοφτ Γιάκομπσεν 

Ο μικρός κούνελος Γιόχαν ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίσι για να βρει τη μητέρα του η οποία έχει εξαφανιστεί.  Μετά από τρομερές δυσκολίες, φτάνει Βασίλειο του πιο ισχυρού αντίπαλου του: του Βασιλιά του Φτερού!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)