to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Σταθμός χωρίς τρένα

Με έξι ταινίες υποδέχεται τους σινεφίλ η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα, σημάδι πως τελειώνει η χειμερινή και αρχίζει η θερινή σεζόν.


Με το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, «Τερματικός σταθμός», ο Βον Στέιν μας μεταφέρει σε μια ανώνυμη πόλη με κέντρο δράσης έναν σταθμό χωρίς τρένα! Πρόκειται για μια νέο-νουάρ ιστορία εκδίκησης σκηνοθετημένη με μπρίο και έμπνευση.

Μου άρεσε και η γαλλική κομεντί. «Ξυπόλητοι στο Παρίσι», του Ντομινίκ Αμπέλ, ενώ το ψυχολογικό θρίλερ, «Μια αληθινή ιστορία», του Ρομάν Πολάνσκι, δε θα περάσει απαρατήρητο, κυρίως λόγω του ονόματος του σκηνοθέτη.

Αλλά ούτε το όνομα του Πάολο Βίρτζι μπορεί να μας αφήσεις αδιάφορους (-ες) ο οποίος σκηνοθετεί το «Ταξίδι αναψυχής», ένα τρυφερό ρόουντ μούβι, με δύο μεγάλα ονόματα του σινεμά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Προβάλλονται επίσης η φανταστική περιπέτεια «Solo: A  Star Wars story», του Ρον Χάουαρντ και η συνέχεια της σειράς ταινιών «Taxi 5», του Φρανκ Γκασταμπίντ.

 

ΤΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
TERMINAL
Σκηνοθεσία: 
Βον Στέιν
Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σάιμον Πεγκ, Μάθιου Λιούις, Μάικ Μάγιερς, Μάξ Άιρονς, Ντέξτερ Φλέτσερ

Ο χώρος δράσης είναι μια σκοτεινή, ανώνυμη, άχρονη και έρημη πόλη. Οι μόνοι άνθρωποι που βλέπουμε να κινούνται σε αυτή, με επίκεντρο τον τερματικό σταθμό της πόλης στον οποίο όμως δεν κινείται κανένα τρένο, είναι αρκετά παράξενοι. Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι οι οποίοι έχουν αναλάβει μια αποστολή, ένας περίεργος δάσκαλος ο οποίος πάσχει από ανίατη ασθένεια, ο κουτσός επιστάτης του σταθμού και η αινιγματική σερβιτόρα στο καφέ του σταθμού. Αυτοί είναι οι μοναδικοί άνθρωποι, δεν υπάρχει κανένας άλλος, δεν υπάρχουν άγνωστοι περαστικοί, ούτε πολυσύχναστοι δρόμοι. Πέντε άνθρωποι, φαινομενικά άγνωστοι μεταξύ τους είναι οι μοναδικές φιγούρες που κινούνται μέσα στο σκοτεινό, ζοφερό τοπίο της ανώνυμης πόλης. Η δράση προχωρά, οι χωριστές ιστορίες προσεγγίζουν η μία την άλλη, οι ήρωες συνδέονται μεταξύ τους, το μυστήριο αρχίζει να ξεδιαλύνει και στο φινάλε αναδεικνύεται μια βρόμικη ιστορία από το παρελθόν.

Εκείνο όμως το στοιχείο το οποίο καθηλώνει τους θεατές δεν είναι η ιστορία της ταινίας αλλά η σκηνοθετική της προσέγγιση. Σε ένα αρκετά παράδοξο σενάριο αρμόζει και η ανάλογη σκηνοθεσία. Ο κόσμος που δημιουργεί ο Βον Στέιν, είναι εξωπραγματικός. Έντονα χρώματα, φώτα νέον, αντισυμβατικές γωνίες λήψεις, χρήση διαφόρων φακών και αντίστοιχα σκηνικά, κουστούμια και μακιγιάζ. Έτσι η ιστορία αποκτά άλλη διάσταση, με τη στυλιζαρισμένη σκηνοθεσία και την κόμικς αισθητική. Η θέαση της ταινίας γίνεται ελκυστική, διασκεδαστική. Η αληθοφάνεια του σεναρίου περνά σε δεύτερη μοίρα καθώς δεν ενδιαφέρει κανέναν αφού οι θεατές έχουν αντιληφθεί πως παρακολουθούν ένα παράδοξο νέο-νουάρ, λίγο γκροτέσκο ίσως, μια ιστορία εκδίκησης από εκείνες που αγαπάει το σινεμά.

Θεωρώ πως η αναφορά στους ηθοποιούς είναι απαραίτητη. Γιατί με τις ερμηνείες τους όχι απλά πλαισιώνουν αλλά ενδυναμώνουν την ταινία. Ο Ντέξτερ Γλέτσερ και ο Μαξ Άιρονς στους ρόλους των δύο πληρωμένων φονιάδων, ο Σάιμον Πεγκ στο ρόλο τους δάσκαλου και ο Μάικ Μάγιερς στο ρόλο του επιστάτη. Κυρίως όμως, η αισθησιακή Μάργκοτ Ρόμπι στο ρόλο της σερβιτόρας. Παρακολουθώντας την ταινία και χωρίς να έχω διαβάσει τίποτε σχετικό πιο πριν, προσπαθούσα να καταλάβω τι ακριβώς μου θύμιζε η ηθοποιός η οποία ερμήνευε τη σερβιτόρα. Όταν στη συνέχεια διάβασα πως είναι η υποψήφια για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την εκπληκτική ερμηνεία της στην ταινία «Εγώ, η Τόνια», εκτίμησα για μια ακόμη φορά τις ερμηνευτικές ικανότητες. Δύο ρόλοι εντελώς διαφορετικοί, δύο μοναδικές ερμηνείες.

Η ταινία είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα. Γιατί είναι βασισμένη σε μια έξυπνη ιστορία, είναι σκηνοθετημένη με έμπνευση και μπρίο, έχει πολύ καλούς ηθοποιούς. Κι αν θέλετε, στο βάθος της και σε ένα δεύτερο επίπεδο, γίνεται ένα σχόλιο για την εξουσία και τους μηχανισμούς παρακολούθησης των ανθρώπων.
Τελειώνοντας να συμπληρώσω πως η Ρόμπι είναι παραγωγός της ταινίας, ενώ ο «Τερματικός σταθμός» είναι το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βον Στάιν.



ΞΥΠΟΛΗΤΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
PARIS PIEDS NUS
Σκηνοθεσία: 
Ντομινίκ Αμπέλ
Πρωταγωνιστούν: Φιονά Γκορντόν, Ντομινίκ Αμπέλ, Εμανουέλ Ριβά, Πιέρ Ρισάρ, Φιλίπ Μαρτζ

Ακόμη μία γαλλική κομεντί από τις πολλές που έχουν προβληθεί και συνεχίζουν να προβάλλονται τη φετινή σεζόν.

Πρωταγωνίστρια της Ταινίας είναι η Φιονά, η οποία ζει σε μια μικρή πόλη στον Καναδά και εργάζεται ως βιβλιοθηκάριος. Όταν παίρνει ένα γράμμα από την 93χρονη Θεία της, Μάρθα, η οποία ζει στο Παρίσι, η Φιόνα παίρνει το πρώτο αεροπλάνο και ταξιδεύει στη γαλλική πρωτεύουσα. Μόλις όμως φτάνει εκεί διαπιστώνει πως η θεία Μάρθα δεν είναι πουθενά, έχει εξαφανιστεί. Μέσα στην αναμπουμπούλα η Φιόνα χάνει τις αποσκευές της οι οποίες καταλήγουν στα χέρια ενός άστεγου. Και ενώ οι καταστροφές διαδέχονται η μία την άλλη, η κοπέλα θα γνωτριστεί τυχαία με τον άστεγο, ο οποίος είναι ένα συμπαθής αν και εγωπαθής άνδρας, ο οποίος δε θα την εγκαταλείψει.

Η ταινία βλέπεται ευχάριστα και διαθέτει συμπαθητικές ερμηνείες.



ΤΑΞΙΔΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
THE LEISURE SEEKER
Σκηνοθεσία: 
Πάολο Βίρτζι
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Ντόναλντ Σάδερλαντ

«Μια πανανθρώπινη ιστορία για την αληθινή αγάπη, για το τι συμβαίνει όταν ψιθυρίζεις στον άλλο: "για πάντα μαζί" (…)». Αυτό είναι η ταινία του Πάολο Βίρτσι, σύμφωνα με την άποψη της πρωταγωνίστριας, Έλεν Μίρεν.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μάικλ Ζαντούριαν, η νέα ταινία του καταξιωμένου ιταλού σκηνοθέτη, επικεντρώνεται στον Τζον και την Έλα, ένα ζευγάρι που έχει ζήσει μαζί μια ολόκληρη πεντηκονταετία. Η ζωή τους ήταν όμορφη, αρμονική και γεμάτη αγάπη. Τώρα που έχουν φτάσει στα 80 θέλουν να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη τους επιθυμία. Να φύγουν από την καθημερινότητα τους, δηλαδή από τα παιδιά τους, που έχουν πια μεγαλώσει, τους γιατρούς και ό,τι άλλο νιώθουν να τους βαραίνει για να ταξιδέψουν μακριά. Να κάνουν ένα ταξίδι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την ηλικία τους αλλά αποτελεί το μεγάλο τους όνειρο και το επιστέγασμα της κοινής τους ζωής.

Έτσι ο Τζον και η Έλα διασχίζουν τις ΗΠΑ, περνούν μέσα από έρημες πόλεις, ξεχασμένα τουριστικά αξιοθέατα σε ένα ταξίδι με το οποίο διεκδικούν την ίδια τους ζωή, έχοντας φτάσει ως εδώ έχοντας αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και δυσκολίες, έχοντας μεγαλώσει παιδιά.

Πρόκειται για ένα τρυφερό οδοιπορικό, ένα ρόυντ μούβι γεμάτο συγκίνηση αλλά και χιούμορ. Ένα ταξίδι μέσα από το οποίο οι δύο πρωταγωνιστές αναπολούν και διεκδικούν.

Συγκλονιστικές είναι οι ερμηνείες δύο θρύλων του σινεμά, της Έλεν Μίρεν και του Ντόναλντ Σάδερλαντ, οι οποίοι συνεργάζονται μετά από 27 χρόνια, όταν είχαν εμφανιστεί στην ταινία του καναδού Φίλιπ Μπόρσος «Bethune: The Making of a Hero».

Η Έλεν Μίρεν για την ερμηνείας τηε προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α΄ γυναικείου ρόλου. Η ταινία έκανε ντεμπούτο ως επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τορόντο και στη συνέχεια συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ της Βενετίας. Στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το περασμένο Νοέμβριο.



ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
D’ APRES UNE HISTOIRE VRAIE
Σκηνοθεσία:
 Ρομάν Πολάνσκι 
Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν, Βίνσεντ Περέζ 

Έχοντας γράψει ένα μυθιστόρημα, το οποίο βασίζεται στην προσωπική της ζωή με επίκεντρο τη μητέρα της, η Ντελφίν ζει τη συγγραφική της επιτυχία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Κουρασμένη αλλά και ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά εξαιτίας των αναμνήσεων που έχει ανασύρει, γίνεται δέκτης ανώνυμων επιστολών μέσα από τις οποίες ο άγνωστος αποστολέας την κατηγορεί πως έχει δημοσιοποιήσει τα μυστικά της οικογένειάς της. Και ενώ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, γνωρίζει μια νεαρή, όμορφη και έξυπνη κοπέλα, την Ελ η οποία φαίνεται πως την καταλαβαίνει. Σύντομα η Ντελφίν αρχίζει να νιώθει ιδιαίτερη έλξη για την Ελ η οποία μάλιστα έχει μετακομίσει και στο σπίτι της. Ποιες όμως είναι οι προθέσεις της νέας φίλης της; Στα αλήθεια νοιάζεται γι’ αυτήν ή έχει κάτι άλλο στο νου της;   



SOLO: A STAR WARS STORY
Σκηνοθεσία: 
Ρον Χάουαρντ
Πρωταγωνιστούν: Όλντεν Έρενραϊχ, Εμίλια Κλαρκ, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Γκλόβερ, Πολ Μπέτανι, Θάντι Νιούτον

Κατά τη διάρκεια μιας περιπέτειας σε έναν σκοτεινό εγκληματικό υπόκοσμο, ο Χαν Σόλο γνωρίζει τον μελλοντικό του συγκυβερνήτη Τσουμπάκα και συναντά τον Λάντο Καλρίσιαν χρόνια πριν να ενταχθεί στην Αντίσταση.
Περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας.



TAXI 5
Σκηνοθεσία: 
Φρανκ Γκασταμπίντ 
Πρωταγωνιστούν: Φρανκ Γκασταμπίντ, Μαλίκ Μπενταλά, Μπερνάρ Φαρσί, Σαλβατόρε Εσποζίτο 

Ο Σιλβέν Μαρό, ένας επιτυχημένος Παριζιάνος αστυνομικός και άσος στην οδήγηση, μετατίθεται παρά τη θέλησή του στο αστυνομικό τμήμα της Μασσαλίας. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ζιλμπέρτ, που είναι πια Δήμαρχος της πόλης (αλλά πάντα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις), του αναθέτει να σταματήσει τη δράση της «Ιταλικής Συμμορίας» που ληστεύει κοσμηματοπώλες και καταφέρνει να ξεφεύγει χάρη σε μια γρήγορη Ferrari. Για να τα καταφέρει, ο Μαρό δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνασπιστεί με τον ανιψιό του χειρότερου οδηγού Uber στη Μασσαλία που, όμως, είναι ο μοναδικός που μπορεί να τον βοηθήσει.
Πέμπτη συνέχεια της επιτυχημένης σειράς ταινιών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)