to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Σκηνοθέτης σε νευρική κρίση!

Την είδαμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, μας άρεσε, βραβεύτηκε και τώρα προβάλλεται και στους κινηματογράφους. Ο λόγος για την ταινία «Too much info clouding over my head», του Βασίλη Χριστοφιλάκη η οποία αποτελεί όαση μέσα σε μια ‘ξερή’ κινηματογραφική εβδομάδα.


Όχι πως δεν υπάρχουν κάποιες ταινίες οι οποίες για τον έναν ή τον άλλο λόγο να έχουν ενδεχομένως ένα ενδιαφέρον αλλά δεν υπάρχει η πληθώρα των επιλογών που είχαμε πριν από μερικές εβδομάδες.

Ο Ρίτσαρν Λινκλέιτερ σκηνοθετεί το ρόουντ μούβι για την ανδρική φιλία, «Η τελευταία σημαία», η Μπλαντίν Ρενουάρ τη μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία, «50 φορές άνοιξη», ο Ερίκ Λαβέν την κομεντί, «Εσύ διαλέγεις», ο Μαρκ Ντουγκέν, την ιστορική ταινία εποχής, «Βασιλικοί γάμοι» και ο Ντέιβιντ Λιτς, την φανταστική περιπέτεια, «Deadpool».
Διαλέγετε και παίρνετε!



TOO MUCH INFO CLOUDING OVER MY HEAD
Σκηνοθεσία
: Βασίλης Χριστοφιλάκης
Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χριστοφιλάκης, Κίττυ Παϊταζόγλου, Λένα Ουζουνίδου, Λένα Δροσάκη, Νικολίτσα Ντρίζη, Ζήσης Ρούμπος, Ελίνα Ρίζου, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Άλκηστη Πουλοπούλου, Νίκος Μαγδαληνός, Δημοσθένης Φίλιππας

Ο 35χρονος Βασίλης, είναι ένας άνθρωπος με διάφορα προβλήματα ο οποίος όμως έχει ένα όνειρο: να γυρίσει μια ταινία εποχής με ερωτικό τρίγωνο. Κι επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί έξοδα, ο Βασίλης προσπαθεί να βρει χρήματα για να πραγματοποιήσει το σχέδιό του. Για το σκοπό αυτό κάνει διάφορες δουλειές. Μέσα σε μερικές μέρες παίζει σε μια διαφήμιση κινέζικης μπίρας, κινηματογραφεί ένα φιλανθρωπικό γκαλά στα βόρεια προάστια και σκηνοθετεί μια ξεπεσμένη τηλεοπτική σταρ η οποία ερμηνεύει έναν μονόλογο του Τσέχοφ. Αλλά παράλληλα έχει κι άλλα προβλήματα. Με τις ανασφάλειες της κοπέλας του, με την πιεστική παραγωγό του, με τη συναισθηματική πίεση που του ασκεί η μητέρα του, με μια τεράστια συλλογή έργων τέχνης που κληρονόμησε από τον πατέρα του, με τον καρκίνο που εμφανίζεται αλλά πάνω απ’ όλα με το ίδιο του τον εαυτό.

Ο Βασίλης, λοιπόν, είναι σκηνοθέτης μόνο που δεν έχει ακόμη σκηνοθετήσει τίποτε! Πάντως έχει ένα σχέδιο και προσπαθεί να μαζέψει χρήματα. Τελικά θέλει στα αλήθεια να κάνει αυτήν την ταινία; Ή μήπως είναι πρόφαση;

Ένα διασκεδαστικότατο φιλμ στο οποίο ο σκηνοθέτης αφηγείται τα βάσανα ενός …σκηνοθέτη! Με σαρκαστική διάθεση και πολύ χιούμορ, ο Βασίλης Χριστοφιλάκης καταφέρνει να κερδίσει το θεατή με την αυθόρμητη και δροσερή του ματιά. Αλλά και με την πολύ καλή ερμηνεία του!

Πολύ καλή κωμωδία η οποία έχει στο επίκεντρο την παθογένεια του σημερινού Έλληνα 30ρη ο οποίος στροβιλίζεται, έχει διάφορες ιδέες αλλά πάντα κάτι του φταίει και δεν το κάνει. Κι αυτό το ‘κάτι’ ποτέ δεν είναι ο εαυτός του!

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε όμως γιατί επέλεξε να κάνει μια ασπρόμαυρη ταινία. Σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο, στο Reader.gr και στη Ραφαέλλα Ράλλη, είχε πει: «Καθαρά γιατί μου αρέσει. Είναι πολλές οι δήθεν απαντήσεις που θα μπορούσα να δώσω, όπως ότι το ασπρόμαυρο έχει πιο πολύ χρώμα. Για μένα είναι ένα αισθητικό χακάρισμα, αμέσως αποκτά στυλ το φιλμ. Η ταινία είναι low budget, και το ασπρόμαυρο της έδωσε αμέσως μία πολύ δυνατή αισθητική. Είναι και οι επιρροές μου τέτοιες, τα πρώτα φιλμ του Γούντι Άλεν, οι ταινίες του Τζιμ Τζάρμους. Είναι καθαρά θέμα επιρροών και του τι θεωρώ εγώ cool στο σινεμά».

Η ταινία προβλήθηκε στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράου Θεσσαλονκης τον περασμένο Νοέμβριο. Τη βραδιά της απονομής των βραβείων ο Βασίλης Χριστοφιλάκης ανέβηκε τρεις φορές στη σκηνή για να παραλάβει ισάριθμα βραβεία: το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογραφικού Τύπου (FIPRESCI), το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) και το δεύτερο βραβείο ‘Νέος Κινηματογράφος’ της ΕΡΤ.



Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΗΜΑΙΑ
LAST FLAG FLYING
Σκηνοθεσία: 
Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
Πρωταγωνιστούν: Μπράιαν Κράνστον, Λόρενς Φίσμπερν, Στιβ Καρέλ, Τζ. Κουίντον Τζόνσον, Ντίνα Ριντ Φόστερ, Γκρέιαμ Γουλφ, Τζεφ Μόναχαν

Ο Λάρι ‘Ντοκ’ Σπένσερ, ο Σαλ Νίλον και ο αιδεσιμότατος Ρίτσαρντ Μίλερ παλιοί συμπολεμιστές στο Βιετνάμ, συναντιούνται εξαιτίας ενός δυσάρεστου καθήκοντος. Ο νεαρός γιος του Λάρι ‘Ντοκ’ Σπένσερ, πεζοναύτης, σκοτώθηκε στο Ιράκ και ο πατέρας του ζήτησε τη συνδρομή των παλιών συμπολεμιστών και φίλων του για να τον θάψει. Κι αυτό επειδή δε θέλει η ταφή να γίνει στο στρατιωτικό νεκροταφείο του Άρλιγκτον, αλλά στο σπίτι του που βρίσκεται στο Νιου Χαμσάιρ, στην ανατολική ακτή. Έτσι οι τρεις άνδρες ξεκινούν με τη σωρό του νεκρού στρατιώτη για το ταξίδι. Ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου αναπολούν τα παλιά, έναν πόλεμο που τους σημάδεψε τόσο βαθιά. Ένα ρόουντ μούβι με θέμα την ανδρική φιλία.



50 ΦΟΡΕΣ ΑΝΟΙΞΗ
AURORE
Σκηνοθεσία:
 Μπλαντίν Λενουάρ
Πρωταγωνιστούν: Ανιές Ζαουί, Τιμπό ντε Μονταλεμπάρ, Πασκάλ Αρμπιγιό, Σάρα Σούκο, Λου Ρόι Λεκολινέ

Η Ορόρ Ταμπόρ έχει κλείσει τα 50. Στην οριακή αυτή ηλικία παίρνει διαζύγιο, μένει άνεργη και μαθαίνει πως πρόκειται να αποκτήσει εγγόνι! Έτσι η 50χρονη γυναίκα αισθάνεται πως περνά στο περιθώριο, πως η ζωή της, ουσιαστικά, έχει τελειώσει. Εξαιτίας όμως ενός τυχαίου περιστατικού πέφτει επάνω στον έρωτα της νιότης της! Και ξαφνικά όλα αλλάζουν, η Ορόρ μοιάζει να ξαναβρίσκει το κομμένο νήμα της ζωής της εκεί που το άφησε κάμποσα χρόνια πριν.

Μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη Γαλλία, η ταινία σηματοδοτεί την επιστροφή της Ανιές Ζαουί, μια σπουδαίας σκηνοθέτιδας και ηθοποιού. Μάλιστα η ερμηνεία της έχει δεχθεί πολλές εγκωμιαστικές κριτικές. Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα έγινε στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μάλιστα, παρουσία της Ζαουί. 



ΕΣΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ
L' EMBARRAS DU CHOIX
Σκηνοθεσία: 
Ερίκ Λαβέν
Πρωταγωνιστούν: Αλεξαντρά Λαμί, Τζέιμι Μπάμπερ, Αρνό Ντικρέ

Η Ζιλιέτ έφτασε τα 40 αλλά ακόμη δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις ακόμη και για απλά πράγματα ζητώντας να αποφασίζουν γι’ αυτήν είτε ο πατέρας της είτε οι δύο κολλητές της φίλες. Όταν όμως γνωρίζει τον Πολ και η καρδιά της αρχίζει να χτυπά γι’ αυτόν, η Ζιλιέτ θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της!



ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ
L`ECHANGE DES PRINCESSES
Σκηνοθεσία: 
Μαρκ Ντουγκέν
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Ουίλσον, Αναμαρία Βαρτολομέι, Ολιβιέ Γκουρμέ, Κατρίν Μουσέ, Κέισι Μοτέ Κλάιν

Βρισκόμαστε στο 1721 και ο αντιβασιλέας της Γαλλίας επιδιώκει την ειρήνη με την Ισπανία. Έτσι προτείνει στον ισπανό βασιλιά τους γάμους των διαδόχων τους:  του 11χρονου Λουδοβίκου 15ου  με την 4χρονη Μαρία Άννα Βικτόρια. Προσφέρει επίσης τη 12χρονη κόρη του ως σύζυγο στο διάδοχο του ισπανικού θρόνου, τον 14χρονο πρίγκιπα της Αστουρίας. Ο βασιλιάς της Ισπανίας συμφωνεί και αρχίζει η οργάνωση των τελετών. Σε ένα νησάκι στον ποταμό που χωρίζει τις δύο χώρες θα παραδοθούν εκατέρωθεν οι δύο πριγκίπισσες. Όμως παρά την τέλεια οργάνωση τίποτε δε να πάει σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Σαντάλ Τομά.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει:

«Το συγκεκριμένο περιστατικό της πριγκιπικής ανταλλαγής είναι αξιοσημείωτο κυρίως λόγω  της σκληρής συμπεριφοράς απέναντι σε αυτά τα παιδιά αλλά και για τον τρόπο που επέλεξε το καθένα να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Τα παιδιά αυτά χειραγωγήθηκαν από ενήλικες που, ουσιαστικά, δε μεγάλωσαν ποτέ και βλέπουν τον πόλεμο σαν παιχνίδι. Αυτός υπήρξε ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην πτώση της μοναρχίας, την απαρχή της οποίας βλέπουμε στην ταινία.

Η Σαντάλ συμφώνησε με την δική μου εκδοχή του Λουδοβίκου ΙΕ' κι εγώ προσπάθησα να σεβαστώ την δική της οπτική για την πριγκίπισσα της Ισπανίας. Ταυτόχρονα, προσπάθησα να μην «κλέψουν την παράσταση» από τους άλλους δύο παιδικούς χαρακτήρες γιατί με ενδιέφεραν εξίσου και τα τέσσερα παιδιά.
Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσεις μια ιστορική ταινία:  είτε κινηματογραφείς την επίσημη εκδοχή χωρίς παρεκκλίσεις, είτε επιλέγεις μια πιο προσωποκεντρική αφήγηση. Εγώ διάλεξα τον δεύτερο γιατί ήθελα να επικεντρωθώ στα παιδιά, στις αντιδράσεις και τα συναισθήματά τους.

Ο παππούς μου παραμορφώθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτή η σύγκρουση της Ιστορίας με τη ζωή ενός ανθρώπου με οδήγησε στο συμπέρασμα πως τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα έχουν, συχνά, τεράστιες επιπτώσεις πάνω μας. Κάτι ανάλογο βλέπουμε και στην ταινία «Βασιλικοί Γάμοι»:  αυτοί που είναι στην εξουσία δε διστάζουν να μας χρησιμοποιήσουν και να μας οδηγήσουν στην καταστροφή».



DEADPOOL 2
Σκηνοθεσία:
 Ντέιβιντ Λιτς
Πρωταγωνιστούν: Ράιαν Ρέινολντς, Μορένα Μπακάριν, Τζος Μπρόλιν, Τ.Τζ. Μίλερ, Μπριάνα Χίλντεμπραντ, Αντρέ Τρεκοτού, Τζούλιαν Ντένισον, Ζάζι Μπιτς, Τέρι Κρους, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Έντι Μαρσάν, Κάραν Σόνι, Λέσλι Ούγκαμς, Τζακ Κέσι, Λιούις Ταν

Τα εκατομμύρια εισιτήρια της πρώτης ταινίας οδήγησαν την εταιρία στη συνέχειά της. Έτσι ο Γουέιντ Ουίλσον επανέρχεται. Αλλά είναι πιο αθυρόστομος, πιο όμορφος και πολύ πιο σκληρός! Επί πλέον έχει χάσει την αίσθηση της γεύσης! Στο ταξίδι του προς τον κόσμο της φιλίας, της οικογένειας και… της γεύσης, θα αναγκαστεί να παλέψει με νίντζα, με τη Γιακούζα και με άγρια σκυλιά. Όμως η περιπέτεια αξίζει τον κόπο καθώς στο τέλος τον περιμένει ο τίτλος του Καλύτερου Εραστή στον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)