to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Παγκόσμιες ανθρώπινες ιστορίες

Η ταινία “Η ψυχή και το σώμα” της Ίλντικο Ένιεντι, αφηγείται τη σχέση δύο μοναχικών και δυσλειτουργικών ανθρώπων με τόπο συνάντησης το κοινό τους όνειρο. Ο Ξιάογκανγκ Φενγκ στην ταινία “Δεν είμαι η μαντάμ Μποβαρί”, λέει τη δική του ιστορία προδοσίας μέσα από ένα ψεύτικο διαζύγιο. Η Δώρα Μασκλαβάνου μιλά για μια γυναίκα που μεγάλωσε υιοθετημένη από μια πλούσια οικογένεια Κωνσταντινοπολιτών, στην ταινία “Πολυξένη, Μια ιστορία της Πόλης”.


Τρεις ανθρώπινες ιστορίες από την Ουγγαρία, την Κίνα και την Ελλάδα οι οποίες 'συνομιλούν' μεταξύ τους μέσω της κοινής μοίρας των ηρώων τους, που είναι η μοναξιά, η αναζήτηση, η απόγνωση και η ελπίδα.
 
Για τους φαν της σειράς, υπάρχει ακόμη ένα επεισόδιο του Star Wars” με τίτλο “Οι τελευταίοι Τζεντάι”. Κι ακόμη η χριστουγεννιάτικη κωμωδία “Χριστούγεννα και Σία” και το κινούμενο σχέδιο Coco: Το γεύμα του Δάντη-Μια σύντομη ιστορία”. 
 
Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ
TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL
 
Σκηνοθεσία: Ίλντικο Ένιεντι 
Πρωταγωνιστούν: Μορσάνι Γκέζα, Αλεξάντρα Μπορμπέλι, Ζόλταν Σνάιντερ, Έρβιν Νάγκι, Ταμάς Τζόρνταν 
 
Δύο εσωστρεφείς άνθρωποι ανακαλύπτουν κατά τύχη ότι μοιράζονται το ίδιο όνειρο κάθε βράδυ. Αισθάνονται αμήχανοι, δύσπιστοι και φοβισμένοι. Διστακτικά, θα δεχτούν αυτή την παράξενη σύμπτωση και θα επιδιώξουν να αναπαράγουν στο φως της ημέρας αυτά που συμβαίνουν στο όνειρό τους. Μια ταινία για τους φόβους και τις αναστολές του να "ανοίγεται" κανείς σε άλλους και για το πόσο συναρπαστικό μπορεί να είναι όταν τελικά συμβαίνει.
 
Εκείνος διευθύνει ένα σφαγείο και εκείνη είναι η νέα επιθεωρήτρια ποιότητας.  Προσπαθεί να την προσεγγίσει αλλά δυσκολεύεται εξαιτίας της ψυχρότητάς της. Έπειτα από ένα περιστατικό που θα συμβεί, μία ψυχολόγος θα ανακαλύψει πως οι δύο αυτοί άνθρωποι συναντιούνται στα όνειρά τους αφού βλέπουν κάθε βράδυ το ίδιο όνειρο. Ενώ σχεδόν όλες οι προσπάθειες που έκαναν για να πλησιάσουν ο ένας τον άλλον απέτυχαν εξαιτίας της δυσλειτουργικότητάς τους, ο κόσμος των ονείρων θα τους δείξει έναν διαφορετικό δρόμο. Και έτσι θα αντιμετωπίσουν νευρώσεις, ανασφάλειες και δυσλειτουργίες  και θα ανακαλύψουν έναν τρόπο συναισθηματικής προσέγγισης.
 
Η Ίλντικο Ένιεντι, με την ταινία «Η ψυχή και το σώμα», κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Στιβαρή σκηνοθεσία και ποιητική ματιά με φόντο ανθρώπινες σχέσεις σε μια ταινία διεισδυτική η οποία ανατέμνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Με υποδειγματική οικονομία, η Ένιεντι παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της χωρίς να επιδίδεται σε σκηνοθετικές ακροβασίες. Κοντινά και επίμονα πλάνα υψηλής αισθητικής και υποδειγματικές ερμηνείες υποστηρίζουν με τον καλύτερο τρόπο το εγχείρημα της ουγγαρέζας σκηνοθέτιδας.
 
Η σκηνοθέτιδα Ίλντικο Ένιεντι, λέει: «Χρειάστηκε πολύ δουλειά για να πραγματοποιηθεί αυτή η ταινία και ένα μεγάλο μέρος αυτής ήταν να κρύψουμε τι κάνουμε. Θέλαμε να σας παρουσιάσουμε μια πολύ απλή ταινία - σαν ένα ποτήρι νερό. Ήταν ρίσκο, όλοι μου οι συνεργάτες πίστεψαν σε αυτήν, αλλά δεν μπορούσαμε να ξέρουμε αν το κοινό θα μας ακολουθούσε, γιατί αυτή η ταινία προσεγγίζεται μόνο με γενναιόδωρη καρδιά».
 
Η ταινία προβλήθηκε στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και καταχειροκροτήθηκε.


 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Η ΜΑΝΤΑΜ ΜΠΟΒΑΡΙ
WO BU SHI PAN JIN LIAN
Σκηνοθεσία: Ξιάογκανγκ Φενγκ
Πρωταγωνιστούν: Τσένγκπενγκ Ντονγκ, Μπινγμπινγκ Φαν, Γουέι Φαν, Ξιάογκανγκ Φενγκ, Τάο Γκούο
 
Η Λι και ο Κιν είναι παντρεμένοι αλλά θέλουν να αποκτήσουν ένα δεύτερο διαμέρισμα στην πόλη. Ο μοναδικός τρόπος για να το πετύχουν είναι να πάρουν διαζύγιο επειδή σύμφωνα με το νόμο οι ανύπαντροι δικαιούνται διαμέρισμα. Το διαζύγιο βγαίνει και ενώ σύμφωνα με το σχέδιο θα ξαναπαντρευόταν μεταξύ τους ύστερα τά από μερικούς μήνες, ο Κιν παντρεύεται μια άλλη γυναίκα. Η Κιν οργισμένη από την προδοσία του άντρα της ξεκινά δικαστικό αγώνα υποστηρίζοντας πως το διαζύγιό τους είναι ψεύτικο. Φυσικά δε δικαιώνεται αλλά αυτήν συνεχίζει να ενοχλεί διάφορους αξιωματούχους ζητώντας το δίκιο της. Ο Κιν από τη μεριά του την κατηγορεί ως 'ασύδοτη γυναίκα' επειδή όταν την παντρεύτηκε δεν ήταν παρθένα. Η Λι τυφλωμένη από το μίσος, φτάνει μέχρι του σημείου να ζητήσει από κάποιον να τον δολοφονήσει. Έτσι θα περάσουν δέκα χρόνια χωρίς ηα γυναίκα να δικαιωθεί.
 
Μια καθημερινή γυναίκα στην Κίνα, πέφτει θύμα προδοσίας. Μέσα από την πλοκή ο σκηνοθέτης αναδεικνύει μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα της μεγάλης ασιατικής χώρας όπως το οικιστικό και το δημογραφικό. Επίσης διάρθρωση του δικαστικού και του διοικητικού συστήματος και τη θέση ενός απλού πολίτη μπροστά στην εξουσία. Παράλληλα ο σκηνοθέτης διεισδύει και στις κοινωνικές σχέσεις, τη θέση της γυναίκας, τα συντηρητικά αντανακλαστικά των ανθρώπων. Αυτή η καυστική ματιά, η διανθισμένη από χιούμορ και δραματικές εξάρσεις αποκτά διαστάσεις εξαιρετικού καλλιτεχνικού έργου. Κι αυτό επειδή ο  Ξιάογκανγκ Φενγκ, επιλέγει μια υποδειγματική γεωμετρία στα κάδρα του, φροντίζει με λεπτομέρεια ζωγράφου τα χρώματα και τους φωτισμούς που θα τα αναδείξουν, δίνει στη μουσική τη δυνατότητα ανάδειξής της μέσα από τη διακριτική μεν, απαραίτητη δε, παρουσία της.  
 
Η υπέροχη αυτή ταινία κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, αλλά και το Βραβείο της Διεθνούθς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)  στο Φεστιβάλ του Τορόντο.


 
ΠΟΛΥΞΕΝΗ: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
Σκηνοθεσία: Δώρα Μασκλαβάνου
Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Οζγκούρ Έμρε Γιλντιρίμ, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλας Καραζήσης
 
Το 1955 η επιφανής άτεκνη οικογένεια Σεριάδη από την Κωνσταντινούπολη, υιοθετεί τη 12χρονη Πολυξένη από το ορφανοτροφείο, χωρίζοντάς την όμως από τον αδελφό της. Μεγαλώνοντας και μετά το θάνατο του πατέρα της αρνείται να παντρευτεί τον άνδρα που της προόριζαν για σύζυγο, δείχνοντας έναν ανεξάρτητο και ασυμβίβαστο χαρακτήρα. Μετά το θάνατο και της μητέρας της έρχεται αντιμέτωπη με τους διεκδικητές της περιουσίας της οι οποίοι σχεδιάζουν να τη βγάλουν από τη μέση. Έτσι καταφέρνουν να τη βάλουν στο ψυχιατρείο. Στο μεταξύ εκείνη έχει ερωτευτεί έναν νεαρό Τούρκο, τον Κερμέμ, ο οποίος παραμένει στο πλευρό της ενώ δεν παύει ούτε στιγμή να αναζητά το χαμένο της αδελφό.
 
Μια ταινία από εκείνες που ο θεατής παρακολουθεί και την ευχαριστιέται. Μια ταινία χορταστική, με δεμένη αφήγηση, στέρεα ιστορία και δυνατούς χαρακτήρες. Μια ταινία, τέλος, για τη μνήμη, την αθωότητα και το τέλος της, την προδοσία και την αγάπη. Μια τραγική ιστορία για μια γυναίκα η οποία δεν πρόφτασε να ζήσει αλλά όσο έζησε αρνήθηκε να συμβιβαστεί. Η εκφραστική Κάτια Γκουλιώνη ερμηνεύει την Πολυξένη σε μια απαιτητική παραγωγή η οποία συνδυάζει ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα με απεύθυνση στο πλατύ κοινό.


 
 
COCO: ΤΟ ΓΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΑΝΤΗ-ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
COCO
Σκηνοθεσία: Λι Άνκριτς, Άντριαν Μολίνα 
Στα ελληνικά, με τις φωνές των: Ιωάννης Παναγιώτης Χασιώτης, Χρήστος Θάνος, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Σία Κοσκινά, Βίνα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπαδάτος, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Μανώλης Γιούργος, Σοφία Παναηλίδου, Κώστας Δαρλάσης, Πέτρος Δαμουλής, Σπύρος Μπιμπίλας, Κώστας Φιλίππογλου, Φωτεινή Δεμίρη, Χριστίνα Αλεξίου, Λίλυ Παπαγιάννη, Βασιλική Δήμου, Τάσος Κωστής, Μαρία Πλακίδη, Ντίνος Σούτης, Αργύρης Κανδύλης. 
 
Ο Μιγκέλ, παρά την απαγορευτική οικογενειακή παράδοση, ονειρεύεται να γίνει μουσικός. Όταν θα βρεθεί στη μαγική Χώρα των Προγόνων θα ανακαλύψει την κρυφή ιστορία της οικογένειάς του.


 
STAR WARS: ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΖΕΝΤΑΪ
STAR WARS: THE LAST JENDI
ΣκηνοθεσίαΡίαν Τζόνσον
Πρωταγωνιστούν: Ντέζι Ρίντλεϊ, Ντόμναλ Γκλίζον, Λόρα Ντερν, Κέλι Μέρι Τραν, Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, Άνταμ Ντράιβερ, Όσκαρ Άιζακ, Χάρισον Φορντ, Μαρκ Χάμιλ, Γκουέντολιν Κρίστι, Κάρι Φίσερ, Λουπίτα Νιόνγκο, Τζον Μπογιέγκα, Άντι Σέρκις
 
Η Ρέι συνεχίζει το επικό της ταξίδι μαζί με τους Φιν, Πόε και Λιούν Σκάιγουοκερ.
Η ιστορία συνεχίζεται.


 
 
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ KAI ΣΙΑ
CHRISTMAS AND CIE
Σκηνοθεσία: Αλέν Σαμπά
Πρωταγωνιστούν: Αλέν Σαμπά, Οντρέ Τοτού, Πιο Μαρμάι, Γκολσιφτέ Φαραχανί
 
Τα 92 χιλιάδες ξωτικά του Άι Βασίλη αρρωσταίνουν ενώ τα Χριστούγεννα πλησιάζουν. Ο Άγιος έρχεται στη Γη για να βρει μια λύση. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)