to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Ο ανθρωπισμός των αδελφών Νταρντέν

Με το “Το άγνωστο κορίτσι” των αδελφών Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν να ξεχωρίζει, ανοίγει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα οι οποία περιλαμβάνει 6 ταινίες. Το ανθρωπιστικό σινεμά των Νταρντέν, που πάντα μας γοητεύει, διεμβολίζει με τα θέματά του τον ατομικισμό και τη μισσαλοδοξία των κοινωνιών στο δυτικό κόσμο.


Το δύσκολο θέμα της αναπηρίας βρίσκεται στο επίκεντρο της βιωματικής ταινίας “Ένα βήμα τη φορά” των Γκραντ Κορ Μαλάντ και Μεντί Ιντίρ. Ο Σον Πεν σκηνοθετεί την ταινία “The last face”, η οποία μας μεταφέρει στη Λιβερία ανάμεσα στα μέλη μια ανθρωπιστικής αποστολής ενώ ο Σβεν Τάντιγκεν στην ταινία “Παράδοξη ευτυχία”, αφηγείται μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που παλεύουν να ξεφύγουν από τους δαίμονές τους.
 
Μην αγνοήσετε την κινηματογραφική μεταφορά του πασίγνωστου παραμυθιού, “Η πεντάμορφη και το τέρας”, του Μπιλ Κόντον. Η εξάδα συμπληρώνεται από την ταινία τρόμου “Τρέξε”.
 
ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ
LA FILLE INCONNUE
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιέρ Νταρντέν, Λικ Νταρντέν
Πρωταγωνιστούν: Αντέλ Ενέλ, Ολιβιέ Μπονό, Ζερεμί Ρενιέ, Λούκα Μινέλι, Κριστέλ Κορνίλ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Φαμπρίτζιο Ροντζιόνε
 
Η Τζενί, νεαρή γιατρός σε μια γειτονιά της Λιέγης, εργάζεται μαζί με το Ζουλιέν, τον ασκούμενο βοηθό της. Ύστερα από μια κουραστική μέρα και αφού ή ώρα είναι περασμένη και το ιατρείο έχει κλείσει, χτυπά το κουδούνι. Ο Ζουλιέν πηγαίνει να ανοίξει αλλά η Τζενί τον αποτρέπει, λέγοντάς του πως είναι αργά. Την επόμενη μέρα δύο αστυνομικοί θα χτυπήσουν την πόρτα της και θα την ρωτήσουν εάν αντιλήφθηκε κάτι επειδή μια κοπέλα βρέθηκε νεκρή λίγο παραπέρα. Βλέποντας τι κατέγραψε η κάμερα του ιατρείου, η Τζενί διαπιστώνει πως η κοπέλα αυτή χτύπησε το κουδούνι του ιατρείου το προηγούμενο βράδυ, ζητώντας προστασία από κάποιον που την κυνηγούσε.  Από εκείνη τη στιγμή η Τζενί θα κυριευτεί από ενοχές επειδή θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο και θα αρχίσει να αναζητά την ταυτότητα της νεκρής και τι κρύβεται πίσω από το θάνατό της.
 
Η Τζενί είναι ένας άνθρωπος που έχει ανεπτυγμένη την αίσθηση του καθήκοντος. Οι Νταρντέν φροντίζουν να το αναδείξουν και το αναδεικνύουν σε ολόκληρη την ταινία δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο η νεαρή γιατρός αντιμετωπίζει τους ασθενείς της. Είναι ένας άνθρωπος ήρεμος, δοτικός, δίκαιος και ευσυνείδητος. Κι όταν διαπιστώνει πως κάτι δεν έκανε σωστά και με τραγικά αποτελέσματα, αποφασίζει να επανορθώσει καθώς οι τύψεις την κυνηγούν. Έτσι χωρίς να σταματήσει να ασκεί το ιατρικό της καθήκον, βυθίζεται σε ένα λαβύρινθο υπαρξιακών ερωτημάτων, αντιμετωπίζοντας καταστάσεις επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή της. Όμως για την Τζενί υπεράνω όλων είναι η ηθική και το καθήκον.
 
 
Ανθρωπιστικός κινηματογράφος ο οποίος δίνει βαρύτητα στις ανθρώπινες αξίες οι οποίες είναι –εκτός από συλλογικό- και ατομικό ζήτημα του καθενός. Σε μια κοινωνία ατομισμού, μισαλλοδοξίας και αδιαφορίας, οι αδελφοί Νταρντέν αντιπαραθέτουν την ηθική του ατόμου το οποίο είναι ικανό να διεμβολίσει το κοινωνικό στάτους δημιουργώντας ρωγμές και επηρεάζοντας κι άλλους ανθρώπους.
 
Το μυστήριο αρχίζει να ξετυλίγεται αργά. Η Τζενί υποφέρει αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να ασκεί με ευσυνειδησία τα καθήκοντά της. Ενώ συνεχίζει την έρευνά της δε σταματά να δέχεται και να επισκέπτεται τους ασθενείς της. Και κάπου εκεί αρχίζει να πιάνει την άκρη του νήματος. Όμως πριν καλά-καλά αρχίσει να το ξετυλίγει της φεύγει από τα χέρια και ξαναρχίζει.
 
Οι αδελφοί Νταρντέν σκηνοθετούν νωχελικά, υπνωτικά. Αναδεικνύουν την προσωπικότητα της ηρωίδας τους, η οποία είναι, εκτός από ευσυνείδητη, μια γυναίκα ήρεμη, συγκροτημένη και μεθοδική. Παρόλα αυτά ο θεατής μένει σε εγρήγορση αφού οι σκηνοθέτες έχουν φροντίσει να εμποτίσουν την αφήγηση με το μυστήριο, το οποίο λειτουργεί ως έκρηξη εν αναμονή.
 
«Το άγνωστο κορίτσι», λοιπόν, μπορεί να μοιάζει κάπως άνευρο σε σχέση με άλλες ταινίες των Ζαν-Πιέρ και Λικ Νταρντέν αλλά προσωπικά πιστεύω πως διαθέτει την ίδια δύναμη, μόνο που εδώ βρίσκεται καμουφλαρισμένη και αποκαλύπτεται την ώρα που πρέπει.
 
 
ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΑ
PATIENTS
Σκηνοθεσία: Μεντί Ιντίρ, Γκραντ Κορ Μαλάντ
Πρωταγωνιστούν: Πάμπλο Πολί, Σουφιάν Γκεράμπ, Νελιά Αρζούν, Μούσα Μανσαλί, Φρανκ Φαλίζ, Αντάμα Μπάθιλ, Ντομινίκ Μπλανκ
 
Ένα τραγικό ατύχημα το οποίο συνέβη το 1997 είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του Φαμπιέν Μαρσό σε κέντρο αποκατάστασης. Ο Φαμπιέν, ενώ βρισκόταν σε μια κατασκήνωση, τραυματίστηκε σοβαρά βουτώντας στην πισίνα με αποτέλεσμα να εξαρθρωθεί η σπονδυλική του στήλη και να καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι. Η διάγνωση των γιατρών δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντική και σύμφωνα με αυτήν ο Φαμπιέν θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του καθηλωμένος. Όμως εκείνος δεν πτοήθηκε και με περίσσια αποθέματα δύναμης κατάφερε να ξαναπερπατήσει και να γίνει ένας από τους πιο διάσημους σκηνικούς καλλιτέχνες στη Γαλλία, με το ψευδώνυμο Γκραντ Κορ Μαλάντ. Με αυτό το ψευδώνυμο εξέδωσε και την αυτοβιογραφική νουβέλα «Πάντα ήρωες» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) την οποία στη συνέχεια σκηνοθέτησε μαζί με τον Μεντί Ιντίρ και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο.
 
Στην ταινία κεντρικός ήρωας είναι ο Μπεν ο οποίος όταν μεταφέρεται στο κέντρο αποκατάστασης δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτε από εκείνα τα οποία έκανε πριν και του φαινόταν απλά. Δηλαδή να πλένει, να ντύνεται, να παίζει μπάσκετ. Οι νέεοι του φίλοι είναι τετραπληγικοί, παραπληγικοί ή άνθρωποι με βαριές κακώσεις στο κρανίο. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να μάθουν να ζουν από την αρχή. Κι έτσι θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τη ζωή με όσα καθημερινά πράγματα σημαίνει αυτό με σκοπό να βρουν τη δύναμη για να ζήσουν.  
 
«Με το που ξεκίνησα το βιβλίο, ήδη σκεφτόμουν την κινηματογραφική μεταφορά. Λατρεύω κάθε είδος γραφής, από στίχους μέχρι βιβλία, και φυσικά το σενάριο είναι ανάμεσά τους. Η ιδέα παρέμεινε στο κεφάλι μου, μέχρι που ο μάνατζέρ μου με έπεισε να αρχίσω να κινώ τις διαδικασίες», λέει ο Γκραντ Κολ Μαλάντ.
 
ΠΑΡΑΔΟΞΗ ΕΥΤΥΧΙΑ
GLEISSENTES GLUCK
Σκηνοθεσία: Σβεν Τάντικεν 
Πρωταγωνιστούν: Μαρτίνα Γκέντεκ, Ούλριχ Τουκούρ, Γιοχάνες Κρις 
 
Η Έλεν Μπρίντελ είναι μια γυναίκα η οποία νιώθει πως έχει παγιδευτεί σε ένα γάμο ο οποίος βαδίζει προς το τέλος του. Απελπισμένη και νιώθοντας πως ακόμη και ο θεός την έχει εγκαταλείψει αποφασίζει να ζητήσει τη βοήθεια του διακεκριμένου ψυχολόγου, Έντουαρντ Γκλουκ. Ο τελευταίας από την πλευρά του, έχει να παλέψει για τα δικά του προβλήματα.
 
Οι δύο αυτοί άνθρωποι θα αρχίσουν να έρχονται κοντά και έτσι, αφού αρχικά ανακαλύψουν τις αντιθέσεις τους, θα δουν πως αυτές του κάνουν να έρχονται πιο κοντά. Από κοινού θα ανακαλύψουν την αγάπη η οποία τους δείχνει τον κοινό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.
 
Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα «Αρχέγονη ευτυχία» της σκοτζέζας Α. Λ. Κένεντι (εκδόσεις Οδυσσέας, 2001) που έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία.
Αξίζει να αναφερθεί πως η συγγραφέας δεν έδωσε καθόλου τυχαία το όνομα Γκλουκ στο χαρακτήρα του ψυχολόγου αφού στα γερμανικά σημαίνει «ευτυχία» (gluck).    
 
THE LAST FACE
Σκηνοθεσία: Σον Πεν
Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θίρον, Χαβιέ Μπαρδέμ, Ζαν Ρενό, Αντέλ Εξαρχόπουλος, Τζάρεντ Χάρις
 
Η Ρεν Πραντιέρ και ο Μιγκέλ Λεόν συναντιούνται στη Λιβερία ως μέλη μιας μεγάλης ανθρωπιστικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιείται στην αφρικανική αυτή χώρα. Η Ρεν κατέχει διευθυντική θέση στην οργάνωση ενώ ο Μιγκέλ είναι γιατρός τον οποίο χαρακτηρίζει το πείσμα και η παρορμητικότητα. Οι δυο αυτοί άνθρωποι έχουν εντελώς διαφορετικές απόψεις αλλά εκείνο που τους ενώνει είναι το πάθος τους για την αξία της ζωής όλων των ανθρώπων. Όμως στις κρίσιμες στιγμές που πρέπει να πάρουν αποφάσεις δεν μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις.
Ο παραγωγός Ματ Παλμιέρι, λέει: «Ήταν ένα από τα καλύτερα σενάρια που είχα διαβάσει στη ζωή μου. Κάθε λέξη στη σελίδα ήταν εκεί ακριβώς που έπρεπε, ήταν μία ξεχωριστή ιστορία με συναισθηματικό υπόβαθρο και θαυμάσιους χαρακτήρες. Η μητέρα μου είχε έντονο ακτιβιστικό έργο για την ειρήνη, και ο πατέρας μου ήταν Πρεσβευτής για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ, δουλεύοντας στη Σομαλία και την Αιθιοπία. Πέρασα ένα μεγάλο διάστημα της παιδικής μου ηλικίας στην Αφρική, οπότε είχα το υπόβαθρο».
 
Η ΠΕΝΤΑΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ
BEAUTY AND THE BEAST
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον
Πρωταγωνιστούν: Έμα Γουότσον, Γιούαν Μακγκρέγκορ, Έμα Τόμπσον, Νταν Στίβενς, Ίαν Μακέλεν, Τζος Γκαντ, Στάνλεϊ Τούτσι, Κέβιν Κλάιν, Γκούγκου Μπάθα-Ρο
 
Η ταινία είναι ριμέικ της περίφημης ταινίας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ του 1991. Η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στο πασίγνωστο παραμύθι που έγραψε η Ζαν-Μαρί Λεπρές ντε Μπομόντ, το 1740. 
 
Η υπόθεση είναι γνωστή. Η Μπελ είναι μια έξυπνη, όμορφη κι ανεξάρτητη κοπέλα που η μοίρα της τη φέρνει αιχμάλωτη από ένα τέρας σε κάστρο. Παρά τους φόβους της, θα γίνει φίλη με το επιτελείο του κάστρου και θα μάθει να κοιτάει πέρα από το τρομακτικό παρουσιαστικό του τέρατος και τον ζωώδη θυμό του, συνειδητοποιώντας ότι μέσα υπάρχει η ευγενική καρδιά και η ψυχή ενός όμορφου πρίγκιπα.

Η εκδοχή που μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Μπιλ Κόντον, ξεκίνησε το 1994, όταν το έργο παρουσιάστηκε ως θεατρική παράσταση στο Μπρόντγουεϊ.
 
Η ταινία προβάλλεται και μεταγλωττισμένη στα ελληνικά με τις φωνές των: Τάσος Κωστής, Χρήστος Θάνος, Σία Κοσκινά, Αλεξάνδρα Λέρτα, Γιάννης Παλαμίδας, Άλεξ Παναγής, Δημήτρης Κοντογιάννης, Στρατής Στηλ., Αλέξης Ζερβανός, Πένυ Δεληγιάννη, Λιλή Τέγου, Μάγκυ Χαραλαμπίδου, Αλέξανδρος Ντούνης.
 
ΤΡΕΞΕ
GET OUT
Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Πίλ
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Καλούγια, Κιθ Στάνφιλντ, Άλισον Γουίλιαμς, Μπράντλεϊ Γουίτφορντ, Κάθριν Κίνερ
 
Ο Κρις συνοδεύει την κοπέλα του, τη Ρόουζ, στο πατρικό της σπίτι για να περάσουν εκεί το Σαββατοκύριακο μαζί με τους γονείς της και τον αδελφό της Τζέρεμι. Μέσα σε ένα περιβάλλον λευκών όπου το υπηρετικό προσωπικό αποτελείται από μαύρους, είναι επόμενο ο Κρις, ο οποίος είναι μαύρος, να αισθάνεται κάπως περίεργα. Υπάρχει κάτι παράξενο στην ατμόσφαιρα το οποίο το αποδίδει στη διαφυλετική επιλογή της Ρόουζ, να φέρει έναν μαύρο στο σπίτι. Δε θα αργήσει όμως να καταλάβει δεν είναι αυτός ο λόγος. Μια σειρά από γεγονότα τον οδηγούν σε κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια τρομακτική αλήθεια!
 
Ένα πρωτότυπο θρίλερ τρόμου με διαφυλετικές προεκτάσεις.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)