to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Μετριότατη εβδομάδα

Με το ντοκιμαμντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος» και την αμερικανική κωμωδία «Εκδίκηση με στυλ», να ξεχωρίζουν, η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα κυλά στη μετριότητα. Ευχάριστη αλλά ως εκεί, η κωμωδία «Κάποτε στην Καλιφόρνια», τρυφερή αλλά καθηλωμένη η δραματική κωμωδία «Ευαίσθητες χορδές», αδιάφορη η κωμωδία «Με τον μπαμπά ή τη μαμά» 2» και κακή, κατ’ εμέ, η 5η συνέχεια (!), των «Τρανσφόρμερς».


Βέβαια οι σινεφίλ έχουν επιλογές από τα παλιά. Έτσι σημειώνουμε τις επανεκδόσεις εξαιρετικών ταινιών όπως το δραματικό φιλμ του μεγάλου Λουίς Μπουνιούέλ, «Ο πυρετός ανεβαίνει στο Ελ Πάο» (1959), το αξεπέραστο αριστούργημα του Αντρέι Ζουλάφσκι,  «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» (1975), με τη Ρόμι Σνάιντερ και το μαγευτικό «Απέραντο γαλάζιο» (1988) του Λικ Μπεσόν.
 
ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΠΕΣΕ Ο ΓΡΑΜΜΟΣ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Σκηνοθετική επιμέλεια: Κώστας Σταματόπουλος
 
Απελευθέρωση, Δεκέμβρης, Βάρκιζα, διώξεις των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, Εμφύλιος. Κι ύστερα έρχεται η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), ως φυσική συνέχεια του ηρωικού αγώνα που έδωσαν οι γυναίκες και οι άνδρες στην αντίσταση εναντίον του ναζισμού κι έτσι τα πλάνα δένουν τη δράση του ΕΛΑΣ με το κίνημα στις πόλεις, την Ελεύθερη Ελλάδα.
 
Μέσα από το πλούσιο και σπάνιο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία, οι θεατές έρχονται σε επαφή με τη ζωή των μαχητών, την πρώτη απόπειρα για εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας στις ελεύθερες περιοχές, εκτιμήσεις για τη δράση του ΔΣΕ, με ειδικές αναφορές στη μόρφωση, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την επιμελητεία, τον ειδικό ρόλο των γυναικών και της νεολαίας, διανθισμένα με μαρτυρίες μαχητών του ΔΣΕ. 
 
Για τις ανάγκες της ταινίας χρησιμοποιήθηκε πρωτότυπο υλικό που γυρίστηκε από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής. Σε αυτά προστέθηκαν σύγχρονα πλάνα από τα βουνά και τις άλλες περιοχές και χώρους δράσης που έδρασε ο ΔΣΕ. Χρησιμοποιήθηκε επίσης υλικό από τα ιστορικά αρχεία του ΚΚΕ, από το αρχείο της ΕΡΤ και του Πολεμικού Μουσείου.
 
Το ντοκιμαντέρ, ως προϊόν συλλογικής δουλειάς, γυρίστηκε από κινηματογραφική ομάδα αποτελούμενη από τους Λεωνίδα Βαρδαρό, Κώστα Σταματόπουλο, Σήφη Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού και Γιάννη Μαρούδα. Η έρευνα έγινε και τα κείμενα γράφτηκαν από τον Παύλο Ρούφα και το Θανάση Λεκάτη. Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Γιώργος Καλτσούνης ενώ ακούγονται οι ηθοποιοί: Μίλτος Δημουλής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Μόσχοβος, Μαριάνθη Σοντάκη και Χριστόφορος Γιακουμέλος. Όλο αυτό το πλούσιο υλικό, διάρκειας 105 λεπτών, μονταρίστηκε από το Σωτήρη Γκέκα.
 
Όσο κι αν προσπάθησαν να εγκαθιδρύσουν την αντίληψη περί του τέλους της Ιστορίας, η ίδια η Ιστορία φαίνεται να ξεπερνά αυτές τις… ανιστόρητες απόψεις. Με τη συλλογική μνήμη ως πολύτιμη περιουσία, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες κοιτάζουν προς το μέλλον και συνεχίζουν να προχωρούν και μαζί τους προχωρά και η Ιστορία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, διατήρησης της μνήμης αλλά ως προωθητική ύλη για το μέλλον, λειτουργεί τούτη η ταινία.
 
Βέβαια απηχεί κυρίως την επίσημη άποψη του ΚΚΕ για τα γεγονότα, αυτό όμως δε μειώνει την ιστορική του αξία ως ντοκουμέντο ούτε την καλλιτεχνική του αξία. Ως εκ τούτου μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για να ανοίξει μια πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση.
Αποκλειστικά στην Αλκυονίδα και το Στούντιο.
 
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
ONCE UPON A TIME IN VENICE
Σκηνοθεσία: Μαρκ Κάλεν, Ρομπ Κάλεν
Πρωταγωνιστούν: Μπρους Ουίλις, Τζέισον Μομόα, Ελίζαμπεθ Ρομ, Τζον Γκούντμαν, Φάμκε Γιάνσεν, Τόμας Μίντλντιτς , Άνταμ Γκόλντμπεργκ
 
Ο Στιβ Φορντ, πρώην αστυνομικός και νυν ντετέκτιβ στην παραθαλάσσια συνοικία Βενετία στο Λος Άντζελες, αναλαμβάνει να διαλευκάνει μία υπόθεση. Όμως όπως φαίνεται το ένα φέρνει το άλλο κι έτσι χωρίς να το καταλάβει μπλέκεται σε μια επικίνδυνη ιστορία. Τα μέλη μιας επικίνδυνης συμμορίας μπαίνουν στο σπίτι της αδελφής του, κλέβουν τα πάντα και μαζί και τον Μπάντι, το σκύλο του Στιβ, τον οποίο υπεραγάπα η ανιψιά του.
 
Ο Στιβ αποφασίζει να φέρει τον Μπάντι πίσω στο σπίτι ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση που έχει αναλάβει: να βρει ποιος κρύβεται πίσω από τα τεράστια γκραφίτι που ζωγραφίζονται τις νύχτες σε κάποια υπό πώληση κτίρια. Μαζί του είναι ο βοηθός του Τζον και όταν η κατάσταση γίνεται πιο περίπλοκη και ο πιστός του φίλος, Ντέιβ. Ενδιαμέσως μπλέκονται τα θιγμένα αδέλφια μιας όμορφης κοπέλας, ένας τοκογλύφος, ο έμπορος ναρκωτικών Σπάιντερ και διάφοροι άλλοι τύποι. Μέσα σε αυτό το τουρλουμπούκι δημιουργούνται διάφορες κωμικές καταστάσεις υπό τον μανδύα της αστυνομικής περιπέτειας.
 
Δεν μπορώ να πως ότι δεν είναι μια ευχάριστη κωμωδία, στην κυριολεξία δροσερή και καλοκαιριάτικη, αφού επί πλέον, εκτυλίσσεται σε μια παραθαλάσσια πόλη. Πέρασα καλά βλέποντάς της αλλά το ότι ήδη την έχω ξεχάσει δε νομίζω να οφείλεται στη μνήμη μου.
 
Οι σκηνοθέτες Μαρκ και Ρομπ Κάλεν, με την ταινία «Κάποτε στην Καλιφόρνια», εάν σκοπεύουν στο να χαλαρώσουν το κοινό με κάτι πολύ, μα πολύ ελαφρύ, τότε τα έχουν καταφέρει. Εάν σκοπεύουν σε κάτι περισσότερο, τότε έχουν αποτύχει παταγωδώς. Τα συμπεράσματα δικά σας.
 
ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΧΟΡΔΕΣ
LE COUER EN BRAILLE
Σκηνοθεσία: Μισέλ Μπουζενά
Πρωταγωνιστούν: Σαρλ Μπερλίνγκ, Φλοράνς Γκερίν, Πασκάλ Ελμπέ, Αλί Βαγιό, Ζαν Στακ Ντι Πακ 
 
Η Μαρί είναι 12 ετών, πολύ κακή μαθήτρια, παίζει πολύ καλό βιολοντσέλο και το όνειρό της είναι να ασχοληθεί με τη μουσική. Όμως μια αρρώστια, από την οποία κανείς δε γνωρίζει ότι πάσχει, την οδηγεί σε σταδιακή απώλεια της όρασης της!
 
Στο σχολείο γνωρίζεται με το Βικτόρ, ένα δυναμικό αγόρι που όμως αντιμετωπίζει προβλήματα στο σχολείο. Η Μαρί βοηθά το συμμαθητή της στα μαθήματα και εκείνος όταν του αποκαλύπτει το μυστικό της αρρώστιας της, υπόσχεται να τη βοηθήσει να πετύχει στις εξετάσεις για το Ωδείο.
 
Μια δυνατή σχέση φιλίας και αγάπης ανάμεσα στα δύο παιδιά που αλληλοβοηθιούνται και χτίζουν μέσα από τις δυσκολίες το μέλλον τους. Τρυφερή δραματική κωμωδία. 
 
ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ Ή ΤΗ ΜΑΜΑ 2
PAPA OU MAMAN 2
Σκηνοθεσία: Μαρτέν Μπουρμπουλόν
Σκηνοθεσία: Λορέν Λαφίτ, Μαρίν Φουά, Αλεξάντρ Ντεσρουσό
 
Στο πρώτο μέρος της ταινίας, οι Λερόι, δηλαδή ο Βενσάν και η Φλοράνς, είχαν χωρίσει. Διαζευγμένοι πλέον και με τα πράγματα να έχουν ηρεμήσει συνεχίζουν τις ζωές τους. Όμως όταν θα εμφανιστούν νέοι εραστές στη ζωή τους, τα αίματα θα ανάψουν εκ νέου και οι Λερόι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε νέα μάχη.
 
Μέτρια κωμωδία που έχει χάσει τη σπιρτάδα του πρώτου μέρους.
 
ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΜΕ ΣΤΥΛ
GOING IN STYLE
Σκηνοθεσία: Ζακ Μπραφ
Πρωταγωνιστούν: Μόργκαν Φρίμαν, Μάικλ Κέιν, Άλαν Άρκιν, Αν Μαργκρέτ, Κρίστοφερ Λόιντ, Ματ Ντίλον, Τζον Ορτίζ, Πίτερ Σεραφίνοβιτς, Κέναν Τόμσον
 
‘Οι τράπεζες κατέστρεψαν τη χώρα και ποτέ δεν έπαθαν τίποτα’, λέει μια ατάκα στην ταινία που ταιριάζει πολύ και στα καθ’ ημάς. Και επειδή οι τράπεζες δεν έπαθαν τίποτα, ήρθε η ώρα να πάθουν: Αυτό αποφάσισαν οι τρεις φίλοι ο Γουίλι, ο Τζο και ο Αλ, τρεις ηλικιωμένοι συνταξιούχοι οι οποίοι χάνουν τις συντάξεις τους λόγω κακοδιαχείρισης της εταιρίας στην οποία εργαζόταν.
 
Και ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι συντάξεις έχουν κάνει φτερά, αποφασίζουν να πάρουν αυτό που τους ανήκει ριψοκινδυνεύοντας τα πάντα. Και ο μοναδικός τρόπος είναι να ληστέψουν την τράπεζα που… τους λήστεψε!
 
Απολαυστική κωμωδία με τρεις κορυφαίους ηθοποιούς οποίοι δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.
Η ταινία είναι ριμέικ ομώνυμής της του 1979 σε σκηνοθεσία του Μάρτν Μπρεστ.
 
TRANSFORMERS 5: Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΙΠΠΟΤΗΣ
TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT
Σκηνοθεσία: Μάικλ Μπέι
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Λόρα Χάντοκ, Άντονι Χόπκινς, Τζος Ντιχαμέλ, Σαντιάγκο Καμπρέρα
 
Ακόμη μία ταινία (η 5η) βασισμένη στο ομώνυμο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Δράση και φαντασία συναντιούνται και σε όποιον αρέσει!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)