to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Κρυμμένα εγκλήματα, συλλογική ενοχή

Η συγκλονιστική ταινία του Φέρεντς Τόροκ, «1945», θίγει ένα λεπτό ζήτημα φέρνοντας στο φως τη στάση των συμπατριωτών του στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πως δηλαδή εκμεταλλεύτηκαν προς το συμφέρον τους τη μεταφορά και την εξόντωση των Εβραίων συμπολιτών τους στα στρατόπεδα εξόντωσης των ναζί. Ζήτημα που δεν αφορά μόνον την Ουγγαρία αλλά και άλλες χώρες στην Ευρώπη.


Προβάλλεται επίσης το θαυμάσιο θρίλερ του Γκέλα Μπαμπλουανί, «Η ληστεία», ταινία στην οποία η ένταση και η αγωνία πυροδοτούνται από μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και ανατροπών.

Σε υψηλό επίπεδο βρίσκεται και η νέα ταινία του Μπαλτάζαρ Κορμάρουκ, «Μετά την καταιγίδα», ένα συναρπαστικό φιλμ επιβίωσης το οποίο είναι βασισμένο σε πραγματικό γεγονός.

Η εξάδα των νέων ταινιών συμπληρώνεται από τις «24 ώρες προθεσμία», ταινία δράσης του Μπράιαν Σμερζ,  το «Ο γιατρός βλάπτει σοβαρά την υγεία», γαλλική κωμωδία του Λορέν Λεβί και το «Tully: Τα παιδιά είναι ευτυχία», αμερικάνικη τρυφερή ταινία του Τζέισον Ράιτμαν. 



1945
Σκηνοθεσία: 
Φέρεντς Τόροκ 
Πρωταγωνιστούν: Πέτερ Ρούντολφ, Μπέντσε Τάσναντι, Τόμας Σάμπο Κίμελ, Ντόρα Στάρενκι, Άγκι Σίρτες

Η ταινία, όπως είναι και ο τίτλος της, μας μεταφέρει στο 1945. Δεν έχει καιρό που τελείωσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο Κόκκινος Στρατός έχει καταλάβει την Ουγγαρία, η οποία βρίσκεται στη μεριά των ηττημένων του πολέμου. Σε ένα μικρό χωριό οι κάτοικοι ετοιμάζονται για το γάμο του γιου του δημάρχου. Την ίδια μέρα όμως φτάνουν με το τρένο δύο Εβραίοι κουβαλώντας μαζί τους δύο ξύλινα κιβώτια. Κανείς δε γνωρίζει ποιοι είναι, τι περιέχουν τα κιβώτια και τι έχουν έλθει να κάνουν στο χωριό. Το χωριό αναστατώνεται επειδή όλοι νομίζουν πως οι δύο άνδρες είναι επιζήσαντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και έρχονται να διεκδικήσουν τις περιουσίες των συγγενών τους, τις οποίες κάποιοι έχουν ιδιοποιηθεί ανάμεσά στους οποίους κι ο δήμαρχος.

Το τι συνέβη με τι περιουσίες των Εβραίων οι οποίοι εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους ναζί αποτελεί μια σκοτεινή σελίδα της ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αυτό το θέμα εξετάζει ο ούγγρος σκηνοθέτης σε αυτή τη συγκλονιστική ταινία. Ενώ ετοιμάζεται το γλέντι του γάμου οι δύο Εβραίοι πλησιάζουν προς το χωριό και η αγωνία των κατοίκων κορυφώνεται. Αλληλοκατηγορίες εκτοξεύονται, η κοινωνική συνοχή του χωριού αλλά και οι οικογενειακές σχέσεις διαταράσσονται και διαρρηγνύονται.
Ο σκηνοθέτης δίνοντας μεγάλη προσοχή στην αρχιτεκτονική των κάδρων και στην καθαρή και διαυγή ασπρόμαυρη φωτογραφία. Με υποδειγματικό ρυθμό αφήνει τη δράση να εξελιχθεί σε πραγματικό χρόνο δημιουργώντας μια υπόγεια ένταση και αγωνία. Με ένα εξαιρετικά σφιχτοδεμένο και καλοδουλεμένο σενάριο, δυνατές και μεστές ερμηνείες από τους ηθοποιούς καταφέρνει να δομήσει χαρακτήρες και να τους εντάξει στο ιστορικό πλαίσιο. Βέβαια με μια τέτοια ταινία δεν είναι δυνατόν ο σκηνοθέτης να μην παίρνει σαφή πολιτική θέση τόσο για τα ιστορικά γεγονότα αλλά και με αιχμές στη σημερινή πολιτική κατάσταση στη χώρα του.

Πρόκειται για ένα χαμηλών τόνων υπόκωφο αριστούργημα, τολμηρό και ειλικρινές το οποίο απέσπασε ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.



Η ΛΗΣΤΕΙΑ
MONEY
Σκηνοθεσία:
 Γκέλα Μπαμπλουανί
Πρωταγωνιστούν: Ζορζ Μπαμπλουανί, Βενσάν Ροτιέ, Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Μπενουά Μαζιμέλ, Ανούκ Γκρινμπέργκ, Ολιβιέ Ραμπουρντέν, Σαρλότ Βαν Μπερβεσελές

Ο Ντανί και ο Ερίκ δουλεύουν στο λιμάνι της Χάβρης. Τα βγάζουν δύσκολα αλλά τότε θα έρθει μια απρόσμενη ευκαιρία για να πιάσουν την καλή. Η Αλέξ, αδελφή του Ερίκ, βλέπει τυχαία έναν άνδρα να παραλαμβάνει μια βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα και τον ακολουθεί μέχρι το σπίτι του. Τώρα που γνωρίζει που μένει προσπαθεί να πείσει τον αδελφό της και τον Ντανί να κλέψουν τη βαλίτσα με τα χρήματα. Κι όταν οι τρεις πηγαίνουν για τη ληστεία βλέπουν μέσα στο σπίτι έναν άνδρα ο οποίος ετοιμάζεται να κρεμαστεί! Δε γνωρίζουν ούτε ποιος είναι ούτε το πόσο σημαντικό είναι. Κι από τη στιγμή εκείνη θα ξεκινήσει ένα αδυσώπητο κυνηγητό γεμάτο ένταση.

Το 2005 ο Γκέλα Μπαμπλουανί μας είχε εντυπωσιάσει με το συγκλονιστικό φιλμ, «13 Τζαμέτι». Τώρα ο γεωργιανός σκηνοθέτης επανέρχεται (ενδιάμεσα είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες «Η κληρονομιά» το 2006 και «13» το 2010)  με ένα ακόμη δυνατό θρίλερ που κόβει την ανάσα. Ο ίδιος σημειώνει για την ταινία του:
«‘Η Ληστεία’ είναι μια ταινία που εκτυλίσσεται στην κόψη του ξυραφιού. Μια ιστορία για την οικογένεια, την τιμή, τη φιλία, την προδοσία και μια βαλίτσα με χρήματα που όλοι προσπαθούν να αποκτήσουν κατά τη διάρκεια μιας νύχτας που εξελίσσεται σε εφιάλτη. Ήθελα η ένταση και η αγωνία στην ταινία να πυροδοτούνται από μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων και ανατροπών οι οποίες οδηγούν αναγκαστικά τους χαρακτήρες σε ακραίες επιλογές. Προσπάθησα να παρουσιάσω τους ανθρώπους όπως πραγματικά είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι ιδανικά. Κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του αλήθεια και θα αγωνιστεί για να επιβιώσει».



ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
ADRIFT
Σκηνοθεσία:
 Μπαλτάζαρ Κορμάκουρ
Πρωταγωνιστούν: Σέιλιν Γούντλεϊ, Σαμ Κλάφλιν, Τζέφρι Τόμας 

Το 1983 ένα αγαπημένο ζευγάρι, ο Ρίτσαρντ Σαρπ και η Τάμι Όλνταμ Άσκραφτ, δεινοί ιστιοπλόοι και οι δύο,  ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι από την Ταϊτή προς το Σαν Ντιέγκο. Επρόκειτο για ένα ταξίδι 4.000 μιλίων  με το 13 μέτρων ιστιοφόρο Αζάνα. Όμως στη μέση του ταξιδιού τους χτύπησε ο φοβερός τυφώνας Ρέιμοντ με αποτέλεσμα το σκάφος να καταστραφεί, ο Ρίτσαρντ να τραυματιστεί σοβαρά και η Τάμι μόνη στη μέση του Ωκεανού να προσπαθεί να επιβιώσει και να σώσει τη ζωή του αγαπημένου της. Το πλησιέστερο λιμάνι βρισκόταν 1.500 μίλια μακριά ενώ δεν υπήρχε κανένας τρόπος επικοινωνίας.

Ο Μπαλτάσαρ Κορμάρουκ σκηνοθετεί ακόμη μια συγκλονιστική ιστορία επιβίωσης (μετά το «Έβερεστ», το 2015), η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα. Η Άσκραφτ κατέγραψε τις οδυνηρές στιγμές που έζησε επί 41 μέρες μέσα στη θάλασσα και τις εξέδωσε σε βιβλίο με τον τίτλο «Κόκκινος ουρανός σε πένθος: Η αληθινή ιστορία του θάρρους μιας γυναίκας και της επιβίωσης στη θάλασσα», το οποίο συνέγραψε μαζί με τη Σάσι Μακ Γκίαρχαρτ.



24 ΩΡΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
24 HOURS TO LIVE
Σκηνοθεσία: 
Μπράιαν Σμερζ
Πρωταγωνιστούν: Ίθαν Χοκ, Πολ Άντερσον, Ρούτγκερ Χάουερ, Λίαμ Κάνινγκχαμ

Ο Τράβις Κόνραντ έχει αποσυρθεί από τις ειδικές δυνάμεις μετά τον θάνατο της γυναίκας του και του γιου του. Ενώ προσπαθεί να ξεπεράσει την απώλειά τους, ένας παλιός του συνάδελφος του προτείνει μια αποστολή έναντι πολλού μεγάλου χρηματικού αντιτίμου. Πρέπει να δολοφονήσει κάποιον πληροφοριοδότη, ο οποίος βρίσκεται στα χέρια της Ιντερπόλ, για λογαριασμό μια ισχυρής μυστικής υπηρεσίας. Όμως ενώ έχει πλησιάσει το στόχο του η πράκτορας της Ιντερπόλ, Λιν Μπισέτ τον πυροβολεί. Μερικές ώρες μετά όμως ξυπνά σε ένα χειρουργικό κρεβάτι, μαθαίνει μερικά πράγματα που δεν ήξερε και αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, να αποδώσει δικαιοσύνη και να εκδικηθεί. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε 24 ώρες.

Σε αυτήν την ταινία έντονης δράσης αλλά και με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, ο Ίθαν Χοκ, στο ρόλο του Τράβις Κόνραντ, κάνει τα πάντα! Κι αν η ταινία μέχρι τη μέση περίπου έχει κάποιο ενδιαφέρον, αυτό εξανεμίζεται στη συνέχεια καθώς αναλώνεται σε υπερβολές και κλισέ. Το σίγουρο όμως είναι πως αδειάζει το κεφάλι, όπως και αν το ερμηνεύσει κάποιος αυτό.



Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
KNOCK
Σκηνοθεσία: 
Λορέν Λεβί
Πρωταγωνιστούν: Ομάρ Σι, Άλεξ Λουτζ, Άνα Ζιραρντό, Σαμπίν Αζεμά, Πασκάλ Ελμπέ, Οντρέ Ντάνα

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1950 και ο Νοκ, γιατρός και πρώην απατεώνας, αναγκάζεται να φύγει από τη Μασσαλία. Τελικά φτάνει στο Σεν Μορίς, ένα χωριό των Γαλλικών Άλπεων για να αντικαταστήσει το γιατρό ο οποίος συνταξιοδοτείται. Ενώ όμως ο Νοκ είναι αποφασισμένος να βγάλει χρήματα από τη δουλειά του υπάρχει ένα πρόβλημα. Το πολύ καλό κλίμα της περιοχής συμβάλλει ώστε όλοι οι κάτοικοι να είναι υγιέστατοι! Εκείνος όμως δεν το βάζει κάτω και τους πείθει πως όποιος θεωρεί τον εαυτό του υγιή στην πραγματικότητα είναι ασθενής, απλώς δεν το ξέρει! Έτσι αρχίζει να εφευρίσκει διάφορες ασθένειες για όλους σχεδόν τους κατοίκους του χωριού με αποτέλεσμα η πελατεία του μεγαλώνει, το ίδιο και τα εισοδήματά του. Μόνον ο παπάς του χωριού δεν τον συμπαθεί επειδή του κλέβει την πελατεία! Κάποια στιγμή όμως εμφανίζεται ένα πρόσωπο από τα παλιά και τον απειλεί πως θα αποκαλύψει το παρελθόν του!

Ευχάριστη κωμωδία, για θεατές που δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις εκτός από το να περάσουν ένα ευχάριστο δίωρο. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ζιλ Ρομάνς.



TULLY
TULLY: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ;
Σκηνοθεσία:
 Τζέισον Ράιτμαν
Πρωταγωνιστούν: Σαρλίζ Θερόν, Μακένζι Ντέιβις, Μαρκ Ντιπλάς, Ρον Λίβινγκστον, Έμιλι Χέιν   

Η Μάρλο, μια παντρεμένη γυναίκα με δυο παιδιά, είναι έγκυος στο τρίτο, και με μισή καρδιά δέχεται το καλοπροαίρετο δώρο του αδελφού της για «νυχτερινή νταντά», με την ελπίδα να ελαττώσει λίγο το στρες της καθημερινότητας της. Η «νυχτερινή νταντά» Τάλι έχει τη μορφή μιας όμορφης, ανεξάρτητης φοιτήτριας που θα τη βοηθήσει όχι μόνο να βρει περισσότερο χρόνο να ξεκουραστεί, αλλά και να αλλάξει εντελώς τη ζωή της με τον πιο απρόσμενο τρόπο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)