to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ιστορία ενός γίγαντα

Η σημαντικότερη κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας είναι πολυβραβευμένη ταινία των Άιτορ Αρέγι και Τζον Γαράνιο, «Ο γίγαντας», ένα εξαιρετικό κοινωνικό δράμα εποχής, βασισμένο στη ζωή ενός άνδρα ο οποίος έπασχε από γιγαντισμό.


Εάν αγαπάτε –που σίγουρα αγαπάτε- τους αστυνομικούς γρίφους της Αγκάθα Κρίστι, τότε θα ικανοποιηθείτε από την ταινία «Δέκα ύποπτοι για φόνο», του Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο της διάσημης βρετανίδας συγγραφέως «Αράχνες στη σοφίτα».

Θα περάσετε ευχάριστα εάν επιλέξετε την ιστορική κωμωδία «Ο καρδιοκατακτητής», του Λοράν Τιράρ, θα ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας εάν προτιμήσετε το «Sicario 2: Η μάχη των εκτελεστών» του  Στέφανο Σολίμα ενώ εάν θέλετε να απολαύσετε μαζί με τα παιδιά σας μια πολύ καλή ταινία σχεδίων τότε ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην ταινία «Πρόβατα εναντίον λύκων», των  Αντρέι Γκάλατ και Μαξίμ Βολκόφ.  

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ
HANDIA
Σκηνοθεσία:
 Άιτορ Αρέγι, Τζον Γαράνιο
Πρωταγωνιστούν: Ενέκο Σαγαρδόι, Γιοσέμπα Ουσαμπιάγα, Ινίγο Αρανμπούρου, Ραμόν Αγίρε, Άια Κρους

Η αφήγηση μας μεταφέρει στη δεκαετία του 1840, μια ταραγμένη εποχή για την Ισπανία. Τότε ο Μαρτίν, ο μεγάλος γιος του Αντόνιο Ελειζέγκι επιστρατεύεται ενώ μένει πίσω ο μικρότερος αδελφός του, Χοακίν. Το 1943 ο Μαρτίν επιστρέφει από τον πόλεμο παράλυτος από το ένα χέρι. Κατά την επιστροφή του όμως τον περιμένει μια έκπληξη. Ο αγαπημένος μικρός του αδελφός έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις καθώς όλο αυτά τα χρόνια που εκείνος έλειπε, δε σταμάτησε να μεγαλώνει, μοιάζοντας με γίγαντα! Εν τω μεταξύ οι δουλειές στο οικογενειακό κτήμα δεν πηγαίνουν καλά, ο Μαρτίν δεν μπορεί να βοηθήσει λόγω της αναπηρίας του κι έτσι αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν την ιδιαιτερότητα του Χοακίν. Τα δυο αδέλφια φεύγουν και με τη βοήθεια ενός ατζέντη ξεκινούν μια περιοδεία κατά την οποία ο ‘γίγαντας’ εμφανίζεται σε διάφορα θεάματα σε πλατείες, θέατρα και πλούσια σπίτια. Έτσι τα δυο αδέλφια αρχίζουν να συγκεντρώσουν χρήματα και να βοηθούν την οικογένειά τους. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση όμως ο Χοακίν αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα, καθώς αισθάνεται μόνος εξαιτίας της διαφορετικότητάς του σε έναν κόσμο που τον αντιμετωπίζει μόνον ως θέαμα και όχι ως ανθρώπινη ύπαρξη. Επίσης τα δυο αδέλφια θα διαπιστώσουν πως ο κόσμος του θεάματος λειτουργεί με τους δικούς του σκληρούς κανόνες.

Έχοντας κερδίσει 10 βραβεία Γκόγια της Ισπανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (από τα 13 για τα οποία είχε προταθεί), η ταινία των Άιτορ Αρέγι και Τζον Γαράνιο έρχεται για να κατακτήσει και το ελληνικό κοινό. Πρόκειται για μια ταινία η οποία διαθέτει πολλά δυνατά στοιχεία. Το πρώτο και καλύτερο είναι η ευαισθησία με την οποία προσεγγίζει το θέμα της. Γνήσια κι ανόθευτη συγκίνηση μέσα από μια αφήγηση η οποία δείχνει σεβασμό, τακτ κι αγάπη για τον κεντρικό χαρακτήρα. Οι σκηνοθέτες χειρίζονται με τρόπο αριστοτεχνικό τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέλφια, σχέσεις αγάπης αλλά και αλληλεξάρτησης καθώς οι ζωές του φαίνεται να είναι δεμένες μεταξύ τους. Αλλά και τις σχέσεις τους με το οικογενειακό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Το πιο βασικό όμως είναι το πώς καταφέρνουν να ‘κοιτάξουν’ μέσα στον άνθρωπο ο οποίος με την πάθησή του έγινε σωτήρας της οικογένειάς του. Πως αισθάνεται, τι θέλει, τι ονειρεύεται; Πως βλέπει τις σχέσεις του, τη θέση του μέσα στον κόσμο; Πως αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητά του; Γιατί, εντέλει η διαφορετικότητα κουβαλά πολύ μοναξιά και απόρριψη πολλές φορές.
Επί πλέον η αισθητική της ταινίας είναι υψηλού επιπέδου. Σκηνικά και κουστούμια αναδεικνύονται μέσα από τη θαυμάσια φωτογραφία αλλά και τις εξαιρετικές λήψεις και τα καδραρίσματα. Τέλος οφείλουμε να αναφερθούμε στις υποδειγματικές ερμηνείες όλων των ηθοποιών με τον Ενέκο Σαγαρδόι, να κερδίζει το βραβείο Γκόγια Α΄ ανδρικού ρόλου.

ΔΕΚΑ ΥΠΟΠΤΟΙ ΓΙΑ ΦΟΝΟ
CROOKED HOUSE
Σκηνοθεσία: 
Ζιλ Πακέ-Μπρενέρ
Πρωταγωνιστούν: Γκλεν Κλόουζ, Τέρενς Σταμπ, Κριστίνα Χέντρικς, Τζίλιαν Άντερσον, Τζούλιαν Σαντς, Στέφανι Μαρτίνι, Κρίστιαν ΜακΚέι, Ονόρ Κνίφσι 

Ο Αριστείδης Λεωνίδης, πάμπλουτος έλληνας μετανάστης στην Αγγλία, βρίσκεται νεκρός στο κρεβάτι του κάτω από ύποπτες συνθήκες. Έτσι στην ιστορία μπαίνει ο ντετέκτιβ Τσαρλς Χέιγουορντ, ο οποίος προσλαμβάνεται από τη Σοφία, εγγονή του θύματος. Στην τεράστια έπαυλη του Λεωνίδη ζουν εκτός από τη Σοφία, ακόμη εννέα άνθρωποι. Η Μπρέντα, η κατά πολύ νεώτερη του συζύγου της, χήρα του θύματος, η λαίδη  Έντιθ, αδελφή της προηγούμενης συζύγου του, οι δυο γιοι του με τις γυναίκες τους, ο μικρότερος αδελφός και η μικρότερη αδελφή της Σοφίας, ένας δάσκαλος τον οποίο προσέλαβε ο Λεωνίδης για να τον βοηθήσει να συγγράψει τα απομνημονεύματά του –ο οποίος είναι και εραστής της Μπρέντα- και η υπηρέτρια. Ανάμεσα σε αυτά τα 10 πρόσωπα ο Χέιγουρντ πρέπει να ανακαλύψει το δολοφόνο! Αντικείμενο βέβαια την όλης ίντριγκας είναι η τεράστια περιουσία του θύματος. Οι υποψίες στρέφονται κυρίως κατά…, αλλά όχι, δε θα συνεχίσω. Όλη η ουσία βρίσκεται στις δαιδαλώδεις διαδρομές που η Αγκάθα Κρίστι –συγγραφέας του βιβλίο επάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο της ταινίας- έχει ανοίξει για να διαβεί ο ντεντέκτιβ και να φτάσει στην αποκάλυψη του ή της ενόχου. Και μαζί τους τις ακολουθούμε κι εμείς προσπαθώντας να μαντέψουμε τη λύση, την οποία συνήθως δε βρίσκουμε. Άλλωστε αυτό είναι και το βασικό ατού, δηλαδή το στοιχείο της έκπληξης.

Η ταινία κινείται σε γνωστά μοτίβα αλλά οπωσδήποτε έχει το ενδιαφέρον της. Ο σκηνοθέτης επιλέγει μια νουάρ προσέγγιση με τον πρωταγωνιστή να βρίσκεται ανάμεσα σε δύο μοιραίες γυναίκες. Με απαλές και πάντοτε ευπρόσδεκτες πινελιές λεπτού βρετανικού χιούμορ, ο σκηνοθέτης χτίζει την ίντριγκα κρύβοντας πολύ καλά το μυστικό του. Κάποιες ρωγμές που αφήνει, τις περισσότερες φορές είναι παραπλανητικές εντείνοντας έτσι το μυστήριο.

Πολύ καλή κινηματογράφηση με εξαιρετική δουλειά στα κουστούμια και τα σκηνικά αναπαράγοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο την εποχή.
Ο σκηνοθέτης κράτησε αναλλοίωτη την ιστορία και το φινάλε, αλλάζοντας μόνον την εποχή. Έτσι αντί για το 1947 τη μετέφερε δέκα χρόνια αργότερα, δηλαδή στο 1957. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Αράχνες στη σοφίτα» και κυκλοφόρησε το 1949.

SICARIO 2: Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ
SICARIO 2: SOLDADO
Σκηνοθεσία: 
Στέφανο Σολίμα
Πρωταγωνιστούν: Τζος Μπρόλιν, Μπενίτσιο ντελ Τόρο, Ιζαμπέλα Μονέρ, Κάθριν Κίνερ, Μάθιου Μοντάιν, Τζέφρι Ντόνοβαν, Μανουέλ Γκαρσία Ρούλφο 

Η Σι Άι Έι έχει πληροφορίες πως από τα σύνορα των ΗΠΑ περνούν τρομοκράτες με τη βοήθεια των καρτέλ ναρκωτικών. Αναθέτει την υπόθεση τον πράκτορα Ματ Γκρέιβερ ο οποίος συνεργάζεται με τον Αλεχάντρο, έναν μυστηριώδη μισθοφόρο, ο οποίος δε χρησιμοποιεί πάντοτε ορθόδοξες μεθόδους. Έτσι ο Αλεχάντρο με σκοπό να πυροδοτήσει πόλεμο ανάμεσα στα καρτέλ, απάγει την κόρη ενός από τους αρχηγούς. Όταν το κορίτσι θα βρεθεί στα χέρια των δύο ανδρών, ο Ματ και ο Αλεχάντρο θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν διλήμματα σχετικά με την αποστολή που έχουν αναλάβει.

ΚΑΡΔΙΟΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ
LA RETOUR DU HEROES
Σκηνοθεσία:
 Λοράν Τιράρ
Πρωταγωνιστούν: Μελανί Λοράν, Ζαν Ντιζαρντέν, Νοεμί Μερλάν, Έβελιν Μπούιλ, Κριστιάν Μπιζό, Κριστόφ Μοντενέζ

Το 1809 στη Γαλλία, ο λοχαγός Νεβίλ, φεύγει για τον πόλεμο λίγο πριν το γάμο του με την Πολίν. Η κοπέλα μάταια περιμένει γράμμα από τον αγαπημένο της και ενώ οι μήνες περνούν πέφτει σε μελαγχολία. Η αδελφή της Ελίζαμπεθ, μην αντέχοντας να βλέπει την Πολίν σε αυτήν την κατάσταση αποφασίζει να αντικαταστήσει το Νεβίλ και αρχίζει να γράφει γράμματα στην αδελφή της η οποία νομίζει πως τα στέλνει ο αρραβωνιαστικός της. Και ενώ η Πολίν πιστεύει πως ο Νεβίλ δε θα επιστρέψει ποτέ, μια ωραία πρωία ο χαμένος αξιωματικός όχι μόνον επιστρέφει αλλά όλοι τον υποδέχονται ως ήρωα πολέμου. Κανείς δε γνωρίζει πως στην πραγματικότητα ο ‘γενναίος’ Νεβίλ είναι λιποτάκτης εκτός από την Ελίζαμπεθ. Κι όταν εκείνη αποφασίζει να τον ξεμπροστιάσει θα αρχίσει ανάμεσά τους ένα πόλεμος γεμάτος συνομωσίες και ίντριγκες. Διασκεδαστική ιστορική κωμωδία.

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟ ΛΥΚΩΝ
VOLKI I OVTSY. BEEEZUMNOE PREVRASHCHENIE
Σκηνοθεσία: 
Αντρέι Γκάλατ, Μαξίμ Βολκόφ

Ένα κοπάδι πρόβατα ζει ευτυχισμένο σε έναν όμορφο, μακρινό τόπο. Όταν όμως κοντά στη ρεματιά που ζουν έρχεται και εγκαθίσταται μια αγέλη λύκων τα πρόβατα θα αναστατωθούν! Στο μεταξύ ο αρχηγός της αγέλης πρόκειται να αποσυρθεί και σύμφωνα με την παράδοση θα τον διαδεχτεί εκείνος που καταφέρει να εξολοθρεύσει όλους τους αντιπάλους του. Ο δυνατός λύκος Ραγκλάρ είναι έτοιμος να αναλάβει την αρχηγία όταν αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει ο αξιαγάπητος αλλά αδέξιος, Γκρέι. Για να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Μπιάνκα, ο Γκρέι πρέπει να πάει στο δάσος όπου πέφτει επάνω σε μια κατασκήνωση κουνελιών τσιγγάνων! Η κουνέλα μάγισσα Μάμι του δίνει ένα μαγικό φίλτρο και ο Γκρέι μεταμορφώνεται σε κριάρι.

Πολύ όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)