to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η επανάκαμψη του ουγγρικού σινεμά

Μπορεί οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την εβδομάδα είναι έξι αλλά υπάρχει μία που ξεχωρίζει.. Πρόκειται για τα «Δολοφονικά αμαξίδια», του ούγγρου Άτιλα Τιλ, η οποία κέρδισε το Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και δείχνει πως το ουγγρικό σινεμά, μετά από χρόνια που βρισκόταν εν υπνώσει, φαίνεται πως επανακάμπτει.


Βέβαια αυτό δε σημαίνει πως μπορεί κανείς να αγνοήσει την αντιφασιστική ταινία «Επιχείρηση Ανθρωποειδές», του Σον Έλις, η οποία βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα.
 
Οι φίλοι των ταινιών τρόμου θα ενθουσιαστούν με το «Rings: Σήμα κινδύνου 3» του Φ. Χαβιέ Γκουτιέρεζ.
 
Η περιπέτεια «Gold», του Στίβεν Γκάχαν, έρχεται με ικανοποιητικές κριτικές και, πιστεύω, πως δε θα πρέπει να αγνοηθεί από το κοινό.
Αν θέλετε να γελάσετε υπάρχει η μάλλον μέτρια γαλλική κωμωδία καταδίωξης «Άμεση αποβίβαση» του Φιλίπ ντε Σαβερόν, και την επτάδα κλείνει η ακόμη πιο μέτρια ταινία δράσης, «Warriors gate», του Ματάιας Χάουν.  
 
 
ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ
TISZTA SZIVVEL
Σκηνοθεσία: Άτιλα Τιλ  
Πρωταγωνιστούν: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάμπολτς Τούροτζι, Άνταμ Φέκετε, Δρ. Ντούσαν Βιτάνοβιτς, Λίντια Ντάνις, Μόνικα Μπάλσαι, Γιούντιτ Στάλτερ  
 
Δυο νεαρά παιδιά, ζουν σε ένα κέντρο περίθαλψης για ανάπηρους. Στον ελεύθερο χρόνο τους σχεδιάζουν κόμικς και έχουν σκοπό να κερδίσουν ένα διαγωνισμό για να εκδοθεί το έργο τους. Εκεί γνωρίζουν έναν πρώην πυροσβέστη, καθηλωμένο κι αυτόν σε καροτσάκι, ο οποίος έμεινε ανάπηρος εξαιτίας ενός δυστυχήματος επάνω στη δουλειά του. Ο τελευταίος διατηρεί επαφές με έναν μαφιόζο και του κάνει διάφορες δουλειές. Όταν ο μαφιόζος του ζητά να καθαρίσει κάποιους αντιπάλους του, εκείνος θα ζητήσει τη βοήθεια των δύο παιδιών. Όμως το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο φονικό, ενώ τα δυο παιδιά μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στο κόμικς. Είναι όμως έτσι;

Τα «Δολοφονικά αμαξίδια» ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία των ταινιών, οι οποίες πιάνουν το θεατή από το αυτί και τραβώντας τον, τον πηγαίνουν μέχρι το τέλος! Θέλω να πω, πως καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας υπάρχει ένα σφίξιμο, ένας πόνος, μιας και οι πρωταγωνιστές είναι ανάπηροι. Όμως εκτός από τον πόνο, το πιάσιμο στο αυτί σε οδηγεί, σε κρατά εν καθηλώσει, αφού υπάρχει δράση και αγωνία για την εξέλιξη. Πάνω απ’ όλα όμως διαθέτει ένα υποδόριο μαύρο χιούμορ, κάτι που αποθεώνεται στο φινάλε, με το σκηνοθέτη να μας λέει πως «εντάξει, μην τα παίρνεται όλα όσο σοβαρά!».

Ο Τιλ χτίζει μια εξαιρετική ταινία η οποία δεν επιδιώκει να δημιουργήσει ψεύτικη συγκίνηση ούτε συμπόνια για τους ήρωές της. Άλλωστε πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο όταν οι τρεις αυτοί άνθρωποι, λειτουργούν ως φονικές μηχανές. Κι επίσης ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται στη σχέση τους, τη δυνατή φιλία και την αφοσίωση.

Τέλος, υπάρχει και το στοιχείο του πόνου που φέρνει η απόρριψη. Και αναφέρομαι σε ένα από τα παιδιά που νιώθει πως ο πατέρας του δεν το θέλει επειδή είναι ανάπηρος. Κι αυτός είναι ο λόγος που σχεδιάζει και δημιουργεί ιστορίες σε κόμικς, είναι η διέξοδος και, όπως αντιλαμβανόμαστε στο φινάλε, η λύτρωση. «Μπορεί να είμαι ανάπηρος, αλλά μπορώ να είμαι κι εγώ το ίδιο καλός αλλά και το ίδιο κακός, όπως όλοι». Έξυπνο και πρωτότυπο σινεμά από την εν υπνώσει για πολλά χρόνια, μεγάλη ουγγρική κινηματογραφική σχολή, που ελπίζουμε σκηνοθέτες όπως ο Άτιλα Τιλ, να της δώσουν την ώθηση που χρειάζεται. Θαυμάσια ταινία, γεμάτη και χορταστική η οποία καθηλώνει, συγκινεί και μας κάνει να μειδιούμε. Μια από τις καλύτερες στιγμές του διαγωνιστικού τμήματος. 

Λέει ο σκηνοθέτης: Έχω γνωρίσει αρκετούς ανθρώπους χρήστες αμαξιδίων, ενώ έκανα εθελοντισμό για άτομα με αναπηρία. Αυτές οι προσωπικές συναντήσεις ήταν που με ενέπνευσαν να δημιουργήσω μια ιστορία για ένα αγόρι σε αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσπαθεί να ανακαλύψει την ταυτότητά του, αλλά και να προσδιορίσει τις σχέσεις με το περιβάλλον του, βρίσκοντας έναν τρόπο να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της ζωής μέσω του ακραία φαντασιακού του κόσμου. Ήταν καίριας σημασίας για μένα να κάνω μια ταινία για ανθρώπους με αναπηρία, που δεν τους υποδύονται ηθοποιοί, αλλά έχουν την ευκαιρία να υποδυθούν οι ίδιοι ρόλους και να είναι οι αληθινοί ήρωες.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Αλέξανδρο στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΕΣ
ANTHROPOID
Σκηνοθεσία: Σον Έλις
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Ντόρμαν, Κίλιαν Μέρφι, Μπράιαν Κασπ, Τόμπι Τζόουνς
 
Βρισκόμαστε στην Πράγα το 1942. Ο Ράινχαρτ Χάινριχ, στρατηγός των Ες Ες, είναι ο τρίτος στην ιεραρχία των ναζί, μετά από το Χίτλερ και το Χίμλερ. Επιπλέον ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος συνέλαβε την υλοποίηση της λεγόμενης «τελικής λύσης», που ήταν το σχέδιο για την εξόντωση των Εβραίων.

Ο Χάινριχ επικεφαλής των ναζιστικών στρατευμάτων στην Τσεχοσλοβακία μπαίνει στο στόχαστρο της αντίστασης. Δύο εξόριστοι τσεχοσλοβάκοι στρατιώτες, Ο Γιόζεφ Γκάμπτσικ και ο Γιαν Κούμπις, αναλαμβάνουν την αποστολή με κωδική ονομασία «Ανθρωποειδές». Σκοπός της αποστολής ήταν η δολοφονία του Χάιννριχ. Η επιτυχία του σχεδίου θα μπορούσε να αλλάξει την Ιστορία της Ευρώπης.

Μια δυνατή ταινία η οποία είναι βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Ο σκηνοθέτης, Σον Έλις, λέει: «Εγώ βλέπω την ιστορία απέξω. Δεν υπάρχει προσωπική εμπλοκή, για το πώς έγιναν τα πράγματα. Κατέληξα σ’ αυτό το πρότζεκτ, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας. Δεν έχω όμως ζήσει εκείνη την εποχή. Νομίζω ότι μπορούν να παρουσιαστούν τα γεγονότα με έναν τρόπο που να είναι αντικειμενικός. Ας αφήσουμε να μιλήσουν τα ίδια τα γεγονότα».

Το 1975 γυρίστηκε η ταινία «Ο ένας από τους 7 ήταν προδότης» (Operation: Daybreak), σε σκηνοθεσία του Λιούις Γκίλμπερτ, η οποία ήταν βασισμένη στην ίδια αληθινή ιστορία.
 
GOLD
Σκηνοθεσία: Στίβεν Γκάχαν
Πρωταγωνιστούν: Μπράις Ντάλας Χάουαρντ, Μάθιου Μακόναχι, Τόμπι Κέμπελ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Ρέιτσελ Τέιλορ, Κόρι Στολ, Μπιλ Καμπ, Μάικλ Λάντις, Μπρους Γκρίνγουντ, Στέισι Κιτς, Άνταμ Λεφέβρ, Τίμοθι Σίμονς
 
Ο Κένι Γουέλς είναι ένας άνδρας που η τύχη δεν τον θέλει. Για να ξεφύγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας παίρνει μια μεγάλη απόφαση. Συνεργάζεται με το Μικέλ Ακόστα, έναν γεωλόγο ο οποίος ως χαρακτήρας είναι εντελώς αντίθετός του και ξεκινούν για τη ζούγκλα της Ινδονησίας για να βρουν χρυσάφι! Και ενώ η τύχη τους ευνοεί αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα γιατί το χρυσάφι εκτός από το να το ανακαλύψεις πρέπει να καταφέρεις και να το κρατήσεις!
Ο Στίβεν Γκάχαν σκηνοθετεί μετά από 11 χρόνια.
 
RINGS: ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 3
RINGS
Σκηνοθεσία: Φ. Χαβιέ Γκουτιέρεζ
Πρωταγωνιστούν: Ματίλντα Άννα Ίνγκριντ Λουτζ, Άλεξ Ρόου, Μπόνι Μόργκαν, Βίνσεντ Ντ' Ονόφριο, Τζόνι Γκαλέκι, Μπόνι Μόργκαν, Εμέ Τιγκάρντεν, Λάουρα Γουίγκινς, Ζακ Ρόεριγκ, Άλεξ Ρο, Σούρελι Αλβέλο
 
Δεκατρία χρόνια μετά, έρχεται η τρίτη ταινία της σειράς των ταινιών τρόμου που αγάπησαν οι λάτρεις του είδους και όχι αδίκως.

Η Τζούλια, μαθήτρια λυκείου, ανησυχεί για τη σχέση της με το Χολτ, ο οποίος είναι φοιτητής και έχει πάει για να σπουδάσει σε άλλη πόλη. Έτσι αποφασίζει να πάει να τον βρει. Εκεί όμως μαθαίνει πως ο Χολτ έχει μπλέξει με μια αδελφότητα όπου τα μέλη της, το ένα μετά το άλλο, βλέπουν την καταραμένη κασέτα με τη Σαμάρα. Ο Χολτ έχει δει την κασέτα πριν από 6 μέρες άρα, σύμφωνα με την κατάρα, του μένει μια μέρα ζωής ακόμη. Η Τζούλια ξεκινά έναν αγώνα δρόμου να τερματίσει την κατάρα και να σπάσει το φαύλο κύκλο του αίματος.  
 
WARRIORS GATE
Σκηνοθεσία: Ματάϊας Χάουν  
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Τσάο, Νι Νι, Ντέιβ Μπαουτίστα, Σιένα Γκιλόρι, Ουράια Σέλτον
 
Ένας έφηβος, ο Τζακ Μπρόνσον, επιλέγει την εικονική ζωή από την πραγματική. Στο σχολείο είναι θύμα εκφοβισμού, η μητέρα του εργάζεται σκληρά για να πληρώσει την υποθήκη του σπιτιού κι εκείνος «ταξιδεύει» μέσα από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μια μέρα θα βρεθεί στην αρχαία Κίνα και μια πριγκίπισσα ζητά τη βοήθειά του καθώς την απειλεί ένας βάρβαρος βασιλιάς. 
 
ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗ
DEBARQUEMENT IMMEDIAT!
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Σαβερόν
Πρωταγωνιστούν: Αρί Αμπιτάν, Μεντί Σαντούν
 
Ο Ζοζέ Φερναντέζ είναι συνοριοφύλακας και περιμένει πως και πως την προαγωγή του στο εγκληματολογικό. Απομένει μόνο μια αποστολή ρουτίνας. Να φροντίσει για την έκδοση στο Αφγανιστάν, του Ακίμ, ενός άνδρα ο οποίος λανθασμένα έχει κατηγορηθεί ως ύποπτος τρομοκρατίας. Όμως το δίκιο πνίγει τον Ακίμ ο οποίος ποτέ στη ζωή του δεν έχει πάει στην Καμπούλ! Έτσι όταν το αεροπλάνο αναγκάζεται να προσγειωθεί στη Μάλτα, ο υποτιθέμενος τρομοκράτης βρίσκει την ευκαιρία και το σκάει. Ο Ζοζέ πρέπει να τον βρει και να φέρει σε πέρας την αποστολή του με επιτυχία. Κι έτσι αρχίζει ένα θεότρελο ανθρωποκυνηγητό με πολλά απρόοπτα.     

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)