to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Η ελεγεία της ελευθερίας

Δεν είναι μόνον η εξουσία η οποία περιορίζει την ελευθερία του ατόμου. Συχνά είναι και οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας μιας εμμονικής επιμονής στην παράδοση στερούν την ελευθερία από τους άλλους αλλά συχνά και από τους ίδιους του εαυτούς τους. Αυτό είναι το θέμα της εξαιρετικής ταινίας «Dede», της γεωργιανής σκηνοθέτιδας, Μαριάμ Κατσβάνι, η οποία μας μεταφέρει σε ένα απομονωμένο χωριό στην πατρίδα της, όπου οι άνθρωποι ζουν σύμφωνα με τις αυστηρές παραδόσεις τους.


Στο «Στόχο», του Σεντρίκ Χιμένεζ, ο σκηνοθέτης αφηγείται την αληθινή ιστορία της δολοφονίας ενός στυγνού ναζιστή εγκληματία από την αντίσταση, στην Πράγα το 1942.


Αληθινή είναι και η ιστορία της ταινίας «Τζάνγκο – Ο βασιλιάς του σουίνγκ», του Ετιέν Κομάρ, με τον κεντρικό ήρωα προσπαθεί να σωθεί από το ναζιστικό πογκρόμ εναντίον των ρομά.

Σε αληθινά γεγονότα βασίζεται και η ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Όλα τα λεφτά του κόσμου» και πιο συγκεκριμένα σε μια απαγωγή η οποία είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη το 1973.

Προβάλλονται επίσης, η δραματική ταινία «The Florida project», του Σον Μπέικερ, η εξαιρετική ταινία κινουμένων σχεδίων του Κάρλος Σαλντάνια, «Φερδινάνδος» και η ελληνική κωμωδία του Ανδρέα Μορφονιού, «Τζαμάικα».

DEDE
Σκηνοθεσία:
 Μαριάμ Κατσβάνι
Πρωταγωνιστούν: Νάτια Βαμπλιάνι, Γκεόργκε Μπαμπλουάνι, Νούκρι Κατσβάνι, Μοσέ Κατσβάνι, Γκιρσέλ Κελίτζε

Βρισκόμαστε στο 1992. Η Ντίνα είναι μια νεαρή κοπέλα η οποία ζει σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην περιοχή Ζβανέτι, στη ΒΔ Γεωργία. Σύμφωνα με την παράδοση, ο παππούς της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με τον Ντάβιντ, χωρίς τη θέλησή της. Στο μεταξύ ο Ντάβιντ επιστρέφει από τον πόλεμο μαζί με έναν συμπολεμιστή του, τον Γκέργκι, στον οποίο χρωστά τη ζωή του. Η Ντίνα ερωτεύεται τον Γκέργι και αρνείται να παντρευτεί τον άνδρα που επέλεξε για λογαριασμό ο παππούς της. Όμως όπως η παράδοση επιτάσσει, οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα και οι άνδρες αποφασίζουν για τις ζωές τους. Από τη στιγμή εκείνη η ζωή της Ντίνα θα είναι ένας διαρκής ανήφορος γεμάτος βάσανα, απώλειες και κατεστραμμένα όνειρα.

Η γεωργιανή σκηνοθέτιδα, Μαριάμ Κατσβάνι, με την ταινία της «Dede» (που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει μάνα), αποτίει φόρο τιμής στις βασανισμένες γυναίκες της ιδιαίτερης πατρίδας της οι οποίες επί αιώνες είναι αναγκασμένες να ακολουθούν την παράδοση. Το τοπίο πανέμορφο αλλά σκληρό, οι άνθρωποι λιγομίλητοι και αποφασιστικοί, προσπαθούν να επιβιώσουν. Σε αυτήν την κλειστή κοινωνία οι γυναίκες υπάρχουν μόνο για να γεννούν και να δουλεύουν. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα, κανένα λόγο, ούτε καν για τα παιδιά τους. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κανόνες αποτελεί στίγμα στην τιμή της οικογένειας.

Η ταινία της Κατσβάνι είναι ένα σπαρακτικό δράμα κεντρικό πρόσωπο του οποίου είναι η Ντίνα. Η κοπέλα είναι το θύμα αλλά εν τέλει, μοναδικός θύτης, με θύματα όλα τα μέλη της μικρής κοινωνίας, είναι η παράδοση, φορείς της οποίας είναι τα ίδια της τα θύματα! Εντός αυτού στου σχήματος η σκηνοθέτιδα επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες. Από τη μια είναι η αγάπη που τρέφει για την ιδιαίτερη πατρίδα της και από την άλλη η θέση που οφείλει να πάρει ως νέα, μορφωμένη και ιδίως γυναίκα, υπέρ των γυναικών και για την απελευθέρωσή τους.

Η κινηματογραφική της προσέγγιση συνδυάζει το ρεαλισμό με μια τρυφερή, ελαφρώς ποιητική ματιά, ένα χαρακτηριστικό που βλέπουμε στις περισσότερες ταινίες των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών. Το «Dede» είναι μια ελεγεία για την ελευθερία. Θα είναι λάθος να περιοριστούμε και να πούμε πως είναι μια φεμινιστική ταινία. Είναι πιο σωστό να πούμε πως η ταινία μιλά για την ελευθερία του ανθρώπου, επειδή τα δεσμά των παραδόσεων τους κρατούν όλους δεμένους, άνδρες και γυναίκες, με άμεσα θύματα τις γυναίκες αλλά και με έμμεσα τους άνδρες.
Όλοι οι ηθοποιοί, εκτός από τον Γκεόργκε Μπαμπλουάνι, είναι ερασιτέχνες και μιλούν στην τοπική διάλεκτο. Όπως λέει η σκηνοθέτιδα έμπνευση για την ταινία της ήταν η ιστορία της γιαγιάς της.



Ο ΣΤΟΧΟΣ
THE MAN WITH THE IRON HEART
Σκηνοθεσία:
 Σεντρίκ Χιμένεζ
Πρωταγωνιστούν: Ρόζαμουντ Πάικ, Μία Βασικόβσκα, Τζέισον Κλαρκ, Τζακ Ο' Κόνελ, Τζακ Ρέινορ, Στίβεν Γρέιαμ, Άμπιγκεϊλ Λόρι

Αυτήν είναι η ιστορία της δολοφονίας του διεστραμμένου ναζιστή, Ράινχαρτ Χάιντριχ, το 1942 στην Πράγα.

Ένα χρόνο πριν, ο Σον Έλις σκηνοθέτησε την ταινία «Επιχείρηση ανθρωποειδές» (Anthropoid), η οποία είναι βασισμένη στα ίδια γεγονότα. Όμως η ίδια αληθινή ιστορία είχε μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το 1975, από τον Λιούις Γκίλμπερτ με την ταινία «Ο ένας από τους 7 ήταν προδότης» (Operation: Daybreak).
Η ίδια υπόθεση είχε συγκινήσει και το μεγάλο Φριτς Λανγκ, ο οποίος είχε γυρίσει το 1943 (λίγο μετά τη δολοφονία του Χάιντριχ), την ταινία «Και οι δήμιοι πεθαίνουν» (Hangmen also die).

Τη σκυτάλη πήρε ο Σεντρίκ Χιμένεζ, ο οποίος αποφάσισε να δώσει τη δική του εκδοχή. Ο Χιμένεζ πρώτα μας συστήνει τον Ράινχαρτ Χάιντριχ, ο οποίος υπηρετεί στο γερμανικό ναυτικό. Έχει υποσχεθεί γάμο σε μια κοπέλα αλλά στο μεταξύ γνωρίζεται με τη γοητευτική Λίνα και την ερωτεύεται. Εξαιτίας «ανήθικης» συμπεριφοράς διώχνεται από το ναυτικό αλλά η Λίνα, η οποία είναι μέλος στο ναζιστικό κόμμα, τον μυεί στο ναζισμό. Ο Ράινχαρτ σύντομα θα ενταχθεί στα Ες Ες, θα αναρριχηθεί στην ιεραρχία, θα γίνει στενός συνεργάτης του Χίτλερ. Αρχιτέκτονας της ‘τελικής λύσης’ σχεδιάζει τον ‘επιστημονική’ εξόντωση των ‘κατώτερων’ φυλών και ιδίως των Εβραίων. Σκληρός και αμείλικτος ο Ράινχαρτ έχει αναλάβει να ‘καθαρίσει’ την Πράγα. Στο μεταξύ, δυο νεαροί Τσεχοσλοβάκοι ο Γιόζεφ Γκάμπσικ και ο Γιάν Κούμπις, εκπαιδεύονται στη Σκωτία και στέλνονται στην πατρίδα τους με σκοπό να τον δολοφονήσουν. Φτάνουν στην Πράγα, συνδέονται με την τσεχοσλοβακική αντίσταση και βάζουν σε ενέργεια το σχέδιό τους.

Η ταινία «Ο στόχος» (The man with the iron heart), του Σεντρίκ Χιμένεζ, βασίζεται στο πραγματικό γεγονός της δολοφονίας του Ράινχαρτ Χάιντριχ. Ο σκηνοθέτης ξεκινά με τον Χάιντριχ και το πώς αναρριχήθηκε στα ηγετικά κλιμάκια των Ες Ες και στη συνέχεια μας συστήνει τους δυο τσεχοσλοβάκους αντιστασιακούς οι οποίοι ανέλαβαν να τον δολοφονήσουν. Αρκετά ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του Χιμένεζ, ο οποίος προσπαθεί να καταγράψει το χαρακτήρα του στυγνού ναζί. Περιγράφει με αδρό τρόπο τα ναζιστικά εγκλήματα και τα βασανιστήρια, κρατά σταθερό σκηνοθετικό ρυθμό και αποσπά σημαντικές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του.



ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ALL THE MONEY IN THE WORLD
Σκηνοθεσία:
 Ρίντλεϊ Σκοτ
Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Ουίλιαμς, Κρίστοφερ Πλάμερ, Μαρκ Ουόλμπεργκ, Τσάρλι Πλάμερ, Τίμοθι Χάτον, Ρομέν Ντουρί

Το Μάιο του 1973 στη Ρώμη, μια ομάδα κουκουλοφόρων, απάγει τον 16χρονο Τζον Πολ Γκέτι Γ΄. Ο στόχος των απαγωγέων δεν ήταν τυχαίος αφού ο νεαρός ήταν εγγονός του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα, Τζον Πολ Γκέτι Α΄, ο οποίος εθεωρείτο ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.  Οι απαγωγείς ζήτησαν 17 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία ο απόμακρος και σφιχτοχέρης παππούς του αρνήθηκε αρχικά να καταβάλει. Μάλιστα οι απαγωγείς για να πιέσουν την οικογένεια του 16χρονου του έκοψαν το δεξί αυτί το οποίο και έστειλαν σε μια εφημερίδα ζητώντας τώρα 3,2 εκατομμύρια δολάρια για να τον απελευθερώσουν. Ενώ ο παππούς προσπαθεί να μειώσει κι άλλο το ποσό, η μητέρα του Τζον Πολ, προσπαθεί να τον μεταπείσει για να σώσει τη ζωή του γιου της. Αρωγός στην προσπάθειά της γίνεται ο Φλέτσερ Τσέις, σωματοφύλακας του μεγιστάνα. Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικό γεγονός.

Να σημειώσουμε πως η ταινία ολοκληρώθηκε με τον Κέβιν Σπέισι στο ρόλο του Τζον Πολ Γκέτι Α΄. Μετά όμως από το σκάνδαλο που ξέσπασε με τις κατηγορίες εναντίον του, ο Ρίνλεϊ Σκοτ αποφάσισε να γυρίσει από την αρχή όλες τις σκηνές αντικαθιστώντας τον με τον Κρίστοφερ Πλάμερ.



THE FLORIDA PROJECT
Σκηνοθεσία: 
Σον Μπέικερ
Πρωταγωνιστούν: Γουίλεμ Νταφόε, Μπρούκλιν Πρινς, Βαλέρια Κότο

Η 6χρονη Μούνεϊ ζει με τη μητέρα της Χάλεϊ σε ένα μοτέλ, στα περίχωρα του Ορλάντο. Η καθημερινότητά της είναι διασκεδαστική αφού όλη τη μέρα μαζί με την παρέα της σκαρφίζονται διάφορες φάρσες. Όμως η Χάλεϊ, καθώς και οι υπόλοιποι ένοικοι του μοτέλ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ενώ η μητέρα της για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αναγκάζεται να μπει στην πορνεία, η ζωή τους αλλάζει. 



ΤΖΑΝΓΚΟ- Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΥΙΝΓΚ
DJANGO
Σκηνοθεσία:
 Ετιέν Κομάρ 
Πρωταγωνιστούν: Ρεντά Κατέμπ, Σεσίλ ντε Φρανς 

Ο Τζάνγκο Ράινχαρτ είναι ένας βιρτουόζος τσιγγάνος κιθαρίστας ο οποίος με τη σουίνγκ μουσική του διασκεδάζει το Παρίσι. Όμως βρισκόμαστε στο 1943 και οι οι τσιγγάνοι της Ευρώπης καταδιώκονται από τους ναζί. Όταν ο Τζάνγκο καλείται στο Βερολίνο για συναυλίες, διαισθάνεται τον κίνδυνο και αποφασίζει να διαφύγει στην Ελβετία μαζί με την έγκυο γυναίκα του και τη μητέρα του. Η απόδρασή του όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη και η γαλλίδα φίλη του, Λουίζ ντε Κλερκ αναλαμβάνει να τον βοηθήσει.

Βιογραφική ταινία η οποία παρουσιάζει έναν από τους πρωτοπόρους της τζάζ και του τσιγγάνικου σουίνγκ στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα μιλά και για το σχεδόν άγνωστο και ελάχιστα κινηματογραφημένο πογκρόμ των ναζί εναντίον των τσιγγάνων.



ΦΕΡΔΙΝΑΝΔΟΣ
FERDINAND
Σκηνοθεσία: 
Κάρλος Σαλντάνια

Η θαυμάσια αυτή ταινία κινουμένων σχεδίων, είναι διασκευή του παιδικού βιβλίου «Η ιστορία του Φέρντιναντ» που γράφτηκε το 1936. Αφηγείται δε την ιστορία ενός ταύρου, ο οποίος ρίχτηκε στην αιχμαλωσία επειδή θεωρήθηκε επικίνδυνος. Εκείνος όμως προσπαθεί να επιστρέψει στην οικογένειά του.

Το 1938 το βιβλίο είχε μεταφερθεί στο σινεμά ως ταινία μικρού μήκους, από την Ντίσνεϊ.



ΤΖΑΜΑΪΚΑ
Σκηνοθεσία: 
Ανδρέας Μορφονιός
Πρωταγωνιστούν: Σπύρος Παπαδόπουλος, Φάνης Μουρατίδης, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Μελέτης Ηλίας, Νίκος Παντελίδης, Μαίρη Ευαγγέλου, Παύλος Ορκόπουλος

Ο Τίμος και ο Άκης, δυο αδέλφια που έχουν χρόνια να μιλήσουν, συναντιούνται στην κηδεία της μητέρας τους. Ο Άκης, δημόσιος υπάλληλος, χρωστά πολλά χρήματα στην τράπεζα. Η γυναίκα του, η Πόπη, τον πιέζει να ζητήσει τη βοήθεια του αδελφού του, ο οποίος είναι διάσημος τηλεπαρουσιαστής. Και ενώ δέχεται να δουλέψει για τον Άκη μαθαίνει πως ο αδελφός του είναι πολύ σοβαρά άρρωστος. Ο Άκης θα τα παρατήσει όλα για να σταθεί στο πλευρό του Τίμου.



THE BACHELOR 2
Σκηνοθεσία:
 Γιάννης Παπαδάκος
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Τσιμιτσέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Νίκος Βουρλιώτης, Ηλίας Μελέτης, Δημήτρης Τζουμάκης

Ο γάμος ενός παλιόφιλου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για μπάτσελορ πάρτι. Μόνο που η νύφη είναι από τα Σφακιά και ο γάμος θα γίνει εκεί. Ελληνική κωμωδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)