to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Φτωχή εβδομάδα

Μετριότατη η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς λείπουν οι ταινίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.


Παρόλα αυτά ξεχωρίζει, κατά την προσωπική μου άποψη, η ελληνική ταινία «Χρόνια πολλά», του Χρίστου Γεωργίου η οποία διαπραγματεύεται ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα οικογενειακών σχέσεων με πολύ καλό αφηγηματικό ρυθμό.

Από κει και πέρα ενδιαφέρουσες φαίνονται οι ταινίες «Η ενοχή του Κένεντι», του Τζον Κέραν και «Βηρυτός», του Μπραν Άντερσον. Όσο για τη βιογραφική ταινία του Εντουάρ Ντελίκ, «Πολ Γκογκέν», χωρίς να είναι κακή, δεν ανταποκρίνεται στο βάρος του ονόματος του βιογραφούμενου.

Την εβδομάδα συμπληρώνουν οι κωμωδίες «Κοκομπλόκο» και «Εσύ διαλέγεις», το θρίλερ «Το κουκλόσπιτο του τρόμου» και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων «Ένας σκίουρος σούπερ ήρωας».


  
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
HAPPY BIRTHDAY
Σκηνοθεσία:
 Χρίστος Γεωργίου
Πρωταγωνιστούν: Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης

Η Μαργαρίτα είναι ένα 16χρονο κορίτσι που αμφισβητεί τα πάντα. Περισσότερο όμως αμφισβητεί τον πατέρα της, το Γιώργο, ο οποίος υπηρετεί στα ΜΑΤ. Μια μέρα σε μια διαδήλωση και ενώ οι διαδηλωτές συγκρούονται με τα ΜΑΤ, ο Γιώργος αντικρίζει την κόρη του. Ο Γιώργος για να αποκαταστήσει τη σχέση με τη Μαργαρίτα, της προτείνει να πάνε για δυο μέρες στο εξοχικό, σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Η Μαργαρίτα, δέχεται απρόθυμα, μόνο και μόνο για χατίρι της μητέρας της. Εκεί όμως τα πράγματα θα χειροτερέψουν όταν θα τους επισκεφθεί ξαφνικά ο φίλος της Μαργαρίτας, ένας νεαρός αντιεξουσιαστής, ο οποίος δε γνωρίζει τι δουλειά κάνει ο πατέρας της αγαπημένης του. Η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι και σύντομα η σύγκρουση ανάμεσα στην κόρη και τον πατέρα θα φτάσει στα άκρα.

Να μια ταινία η οποία εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη της αφήγησης. Ο Χρίστος Γεωργίου σκηνοθετεί σφιχτά και ισορροπημένα  μια ταινία με μεστό και ρεαλιστικό σενάριο, με χαρακτήρες που πατούν πολύ καλά στα πόδια τους και κρατά το θεατή καθηλωμένο καθώς περιμένει να δει την εξέλιξη της δράσης. Ταινία η οποία είναι βασισμένη στη ζωή, στην πραγματικότητα, στο σήμερα. Η οποία ενώ βλέπει με κριτική και επικριτική ματιά τη αστυνομική βία, προσπαθεί να δει και πίσω από αυτήν. Δηλαδή να δει τους ανθρώπους και τις οικογενειακές τους σχέσεις. Κι ακόμη τα ρήγματα που μπορεί να επιφέρουν όλα αυτά στις σχέσεις τους αλλά και στους ίδιους ακόμη. Και πως μπορούν να αλλάξουν ανθρώπους και συνειδήσεις και να επανατοποθετήσουν τα πράγματα στην κλίμακα των αξιών τους.

Ο Χρίστος Γεωργίου απαντά με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα, ‘τι θέλει το κοινό;’, και η απάντηση είναι: ‘μια ενδιαφέρουσα ιστορία και τον κατάλληλο τρόπο να την αφηγηθείς’.

Προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.



Η ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΕΝΤΙ
CHAPPAQUIDDICK
Σκηνοθεσία: 
Τζον Κέραν
Πρωταγωνιστούν: Κέιτ Μάρα, Τζέσον Κλαρκ, Ολίβια Θίρλμπι, Εντ Χελμς, Μπρους Ντερν, Τζιμ Γκάφιγκαν, Άντρια Μπλάκμαν, Τέιλορ Νίκολς

Η 18η Ιουλίου 1969 ήταν μια καταστροφική μέρα για την πολιτική καριέρα του γερουσιαστή Τεντ Κένεντι. Τη μέρα εκείνη βρίσκεται σε ένα πάρτι στο Τσπακουίντικ της Μασαχουσέτης. Από εκεί δε θα φύγει μόνος του αλλά μαζί με τη Μέρι Τζο Κόπενχε, συνεργάτιδα του αδελφού του Μπόμπι στην προεκλογική του εκστρατεία της προηγούμενης χρονιάς. Όμως το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Τεντ με συνοδηγό της Μέρη Τζο έπεσε από μία γέφυρα με αποτέλεσμα ηη γυναίκα να χάσει τη ζωή της. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα δεν διαλευκάνθηκαν ποτέ. Το ερώτημα, γιατί ο Τεντ Κένεντι καθυστέρησε 10 ώρες για να το αναφέρει στην αστυνομία, δεν απαντήθηκε. Έτσι η νεαρή Μέρι Τζο Κόπενχε έχασε τη ζωή του και ο Τεντ Κένεντι κάθε προσδοκία για να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ.



ΒΗΡΥΤΟΣ
BEIRUT
Σκηνοθεσία: 
Μπραντ Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Τζον Χαμ, Ρόζαμουντ Πάιμ, Ντίκ Νόρις, Μαρκ Πελεγκρίνο, Λάρι Πάιν, Σι Γούιγκαμ, Άλον Μόνι Αμπάουτμπουλ, Ίντιρ Τσέντερ, Τζόνι Κόιν

Ο Μέισον Σκάιλς, πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ στο Λίβανο, αναλαμβάνει μια υπόθεση που του αναθέτουν δύο μυστικοί πράκτορες του Εφ Μπι Άι. Αυτό που έχει να κάνει είναι, δέκα χρόνια μετά την αναχώρησή του, να επιστρέψει στη Βηρυτό για να διαπραγματευτεί τη ζωή ενός φίλου του. Ο Μέισον θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια σειρά αποκαλύψεων αναφορικά με τον ισραηλινό στρατό, αμερικανών πολιτικών, της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μιας κάστας διεφθαρμένων γραφειοκρατών.  



ΠΟΛ ΓΚΟΓΚΕΝ
GAUGUIN: VOYAGE DE TAHITI
Σκηνοθεσία: 
Εντουάρ Ντελίκ
Πρωταγωνιστούν: Βενσάν Κασέλ, Τιέ Αντάμς, Μαλίκ Ζιν

Το 1891, ο Πολ Γκογκέν, γνωστός ήδη ζωγράφος στο Παρίσι, νιώθει εγκλωβισμένος μέσα στις συμβάσεις και την ψευτοηθική του ‘πολιτισμένου’ κόσμου. Αποφασίζει λοιπόν να εγκαταλείψει τη ζωή που ζει και να φύγει μακριά. Έτσι παρατάει τη γυναίκα του και τα παιδιά του και φτάνει στο αρχιπέλαγος της Πολυνησίας και συγκεκριμένα στην Ταϊτή. Επιθυμώντας να βρει την ελευθερία και την αγνότητα θυσιάζει τα πάντα και μπαίνει μέσα στη ζούγκλα. Εκεί θα γνωρίσει την Τεχούρα, μια γυναίκα η οποία θα τον γοητεύσει. Η Τεχούρα θα γίνει σύντροφος, γυναίκα και μούσα του. Πηγή έμπνευσης για το έργο του.



ΚΟΚΟΜΠΛΟΚΟ
BLOCKERS
Σκηνοθεσία: 
Κέι Κάνον
Πρωταγωνιστούν: Κάθριν Νιούτον, Τζον Τσένα, Λέσλι Μαν, Άικ Μπάρινχολτζ, Γκρέιαμ Φίλιπς

Ο χορός της αποφοίτησης έφτασε και οι τρεις φίλες ετοιμάζονται. Όταν οι γονείς τους διαβάζουν κατά λάθος στα μηνύματα που ανταλλάσσουν οι κόρες τους πως σκοπεύουν τη βραδιά του χορού να χάσουν την παρθενιά τους, αναστατώνονται! Έτσι ξεκινά ένας αγώνας για να προλάβουν …την καταστροφή!



ΕΣΥ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ
L' EMBARRAS DU CHOIX
Σκηνοθεσία: 
Ερίκ Λαβέν
Πρωταγωνιστούν: Αλεξαντρά Λαμί, Τζέιμι Μπάμπερ, Αρνό Ντικρέ

Η Ζιλιέτ έφτασε τα 40 αλλά ακόμη δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις ακόμη και για απλά πράγματα ζητώντας να αποφασίζουν γι’ αυτήν είτε ο πατέρας της είτε οι δύο κολλητές της φίλες. Όταν όμως γνωρίζει τον Πολ και η καρδιά της αρχίζει να χτυπά γι’ αυτόν, η Ζιλιέτ θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της!



ΤΟ ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
GHOSTLAND
Σκηνοθεσία: 
Πασκάλ Λογκιέ
Πρωταγωνιστούν: Κρίσταλ Ριντ, Αναστάζια Φίλιπς, Μιλέν Φάρμερ

Μια μητέρα, οι δυο κόρες της και μια κληρονομιά. Το πρώτο βράδυ που οι τρεις γυναίκες θα βρεθούν στο σπίτι που κληρονόμησαν θα δεχτούν επίθεση από κάποιους δολοφονικούς εισβολείς. Μετά από 16 χρόνια, οι δύο αδελφές επιστρέφουν στο σπίτι για να βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με καταστάσεις που αρχικά είναι παράξενες αλλά σύντομα θα γίνουν πολύ επικίνδυνες!



ΕΝΑΣ ΣΚΙΟΥΡΟΣ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ
THE NUT JOB 2: NUTTY BY NATURE
Σκηνοθεσία:
 Καρλ Μπρούνκερ

Ο σκίουρος Σάρλι και έχουν να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση. Ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να καταστρέψει το πάρκο και να κατασκευάσει ένα λούνα παρκ. Ο Σάρλι και η συμμορία των παρακατιανών ζώων όμως αποφασίζουν να σώσουν το σπίτι τους, κι έτσι δε διστάζουν να τα βάλουν με το δήμαρχο ο οποίος θέλει να καταστρέψει το σπίτι τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)