to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Έρωτας στην Πολυνησία

Στο Νότιο Ειρηνικό υπάρχουν φυλές οι οποίες ακόμη και σήμερα ζουν με τον παραδοσιακό τρόπο, μέσα στο τροπικό δάσος. Όμως ο έρωτας βρίσκεται υπεράνω τρόπου ζωής και πολιτισμικής κατάστασης. Μια ερωτική ιστορία, αλλά και μια γνωριμία με τους ανθρώπους επιχειρείται με την θαυμάσια ταινία «Τάνα» των Μάρτιν Μπάτλερ και Μπέντλεϊ Ντιν.


Μια φιλία ανάμεσα σε έναν παραπληγικό και τον άνθρωπο που τον φρονίζει είναι το θέμα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ταινίας «Λατίνοι και άθικτοι» του αργεντίνου Μάρκος Καρνεβάλε. Ταινία με έναν υπερ-ήρωα η οποία όμως συνδυάζει και κοινωνικές αναφορές και χιούμορ, είναι το «Με λένε Τζιγκ», του ιταλού, Γκαμπριέλε Μαϊνέτι.
 
Μια περιπέτεια στη ζούγκλα του Αμαζονίου είναι «Η χαμένη πόλη του Ζ» του Τζέιμς Γκρέι, ενώ «Ο αρχιτσιγκούνης» είναι μια μέτρια κωμωδία του Φρεντ Καβαγιέ.
Στο χώρο του φανταστικού κινούνται οι ταινίες «Wonder woman» και «Justice league».
 
Τέλος, ο κατάλογος συμπληρώνεται με την επανέκδοση της ταινίας του 1986, «Σιντ και Νάνσι», του Άλεξ Κοξ. 
 
TANNA
Σκηνοθεσία: Μάρτιν Μπάτλερ, Μπέντλεϊ Ντιν
Πρωταγωνιστούν: Μουνγκάου Ντέιν, Μέρι Γουάβα
 
Στο Βονουάτου, ένα σύμπλεγμα νησιών στο ομώνυμο αρχιπέλαγος το Νότιο Ειρηνικό, ανάμεσα στα 82 νησιά που αποτελούν τη χώρα, υπάρχει και ένα που ονομάζεται Τάνα. . Εκεί, κάτω από το ηφαίστειο Τουκοσμένα που δεσπόζει στο νησί και, μέσα στο πυκνό τροπικό δάσος, ζουν διάφορες φυλές αποτελούμενες από ολιγάριθμα μέλη. Μία από τις φυλές είναι οι Γιάκελ οι οποίοι ζουν με τον παραδοσιακό τρόπο εδώ και αιώνες. Οι Γιάκελ όμως βρίσκονται σε διαμάχη, η οποία συχνά αποκτά βίαια χαρακτηριστικά, με μια άλλη φυλή, τους Ιμεντίν.
 
Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο φυλές είναι τεταμένες μετά από την επίθεση που δέχτηκε ο σαμάνος των Γιάκελ από μια ομάδα Ιμεντίν. Οι αρχηγοί σκέφτονται πως σε κανέναν δε συμφέρει ο πόλεμος και η αλληλοεξόντωση, κάτι που θα σήμαινε και την εξαφάνιση του παραδοσιακού τρόπου ζωής των αυτοχθόνων και του πολιτισμού τους. Και ένας γάμος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσουν ειρηνικά. Έτσι η νεαρή Ουάουα, πρέπει να πάει ως νύφη στους Ιμεντίν. Αλλά η κοπέλα είναι ερωτευμένη με τον Ντάιν, τον εγγονό του αρχηγού των Γιάκελ. Οι δυο νέοι αποφασίζουν να φύγουν ενώ πολεμιστές και από τις δύο φυλές τους κυνηγούν. Οι αδιάκοπες εκρήξεις του ηφαιστείου συνοδεύουν τη δράση ο οποία κορυφώνεται με τρόπο δραματικό.
 
Θα μπορούσε να είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εθνολογικό ντοκιμαντέρ. Οι δύο σκηνοθέτες καταγράφουν την καθημερινότητα των αυτοχθόνων οι οποίοι κυνηγούν με τόξα και χρησιμοποιούν ό,τι τους προσφέρει ο τόπος για την καθημερινή τους επιβίωση. Επίσης καταγράφουν τον τόπο, το δάσος, το ηφαίστειο, τις ακτές. Επίσης όλη η ταινία είναι γυρισμένη στην τοπική γλώσσα. Αλλά η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ, αν και μας δίνει πολλά στοιχεία για το χώρο και τους ανθρώπους. Είναι μυθοπλασία και αφηγείται μια ερωτική ιστορία όπως αυτές που αφηγούνται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης.
 
Η δομή του σεναρίου είναι απλή αλλά οι σκηνοθέτες έχοντας ως σύμμαχο το χώρο όπου εκτυλίσσεται η δράση, τον αξιοποιούν φτάνοντας σε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Ο τόπος ενισχύει τη δραματουργία, ο Μπάτλερ και ο Μπέντλεϊ φροντίζουν να μη ‘μολύνουν’ τους ήρωές τους, άρα και την ιστορία τους, με την αρρώστια της δυτικής προσέγγισης. Η ματιά τους παραμένει καθαρή, δε σέβονται απλώς αλλά ταυτίζονται με τους ανθρώπους. Συγκινούν, με τις ματιές που ανταλλάσσουν οι ερωτευμένοι νέοι, δημιουργούν ένταση με τις εκρήξεις του ηφαιστείου να συνοδεύουν την προσπάθειά τους να αποδράσουν, να βρουν καταφύγιο κάπου αλλού. Μόνο που το ‘αλλού’ είναι άλλος τρόπος ζωής και ένα νησί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι φυλακή χωρίς καμία δίοδο διαφυγής.
                                                                                          
ΛΑΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΑΘΙΚΤΟΙ
INSEPARABLES
Σκηνοθεσία: Μάρκος Καρνεβάλε 
Πρωταγωνιστούν: Όσκαρ Μαρτίνεζ, Ροντρίγκο Ντε Λα Σέρνα, Αλεχάντρα Φλέσνερ, Κάρλα Πέτερσον, Ρίτα Πάουλς, Φράνκο Μασίνι 
 
Ο Φελίπε, ένας πολύ πλούσιος επιχειρηματίας, ζει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ύστερα από κάποιο ατύχημα. Χρειάζεται έναν άνθρωπο ο οποίος να τον βοηθά καθημερινά και να τον φροντίζει αλλά δε βρίσκει κανέναν κατάλληλο. Τυχαία συναντά τον Τίτο, έναν νεαρό ο οποίος μόλις έχει αποφυλακιστεί και εργάζεται ως βοηθός κηπουρού. Ο Τίτο φαίνεται ως ο πλέον ακατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αλλά ο Φελίπε αποφασίζει να τον προσλάβει. Μια απόφαση η οποία αποδεικνύεται σωστή αφού ο Τίτο με την αφέλεια και την ελαφρότητά του δίνει έναν άλλον αέρα στο σπίτι. Οι δύο άνδρες γνωρίζονται καλύτερα και η σχέση τους αποκτά όλο και πιο σταθερές βάσεις. Ο Φελίπε αισθάνεται πού καλά επειδή ο Τίτο δεν τον αντιμετωπίζει με οίκτο και επί πλέον τον κάνει και γελά, απολαμβάνει τη ζωή και βρίσκει στο πρόσωπό του έναν αληθινό φίλο.
 
Μια αρκετά ενδιαφέρουσα δραματική κωμωδία από την Αργεντινή, στην οποία ο σκηνοθέτης χειρίζεται το δύσκολο θέμα του με άνεση και λεπτότητα. Με ισόποσες δόσεις δράματος και κωμωδίας, με την αισιόδοξη ματιά να κυριαρχεί ο Καρνεβάλε αναδεικνύει το μεγαλείο των μικρών πραγμάτων και τη δύναμη της ειλικρινούς φιλίας.
.
ΜΕ ΛΕΝΕ ΤΖΙΓΚ
LO CHIAMAVANO JEEG ROBOT
Σκηνοθεσία: Γκαμπριέλε Μαϊνέτι
Πρωταγωνιστούν: Κλαούντιο Σανταμαρία, Ιλένια Παστορέλι, Στέφανο Αμπρότζι
 
Ο Έντσο καταδιώκεται από δύο άνδρες στους δρόμους της Ρώμης. Καταφέρνει να τους ξεφύγει βουτώντας στον Τίβερη αλλά πέφτει μέσα σε ένα βυθισμένο βαρέλι. Το βαρέλι περιείχε κάποια πυρηνικά απόβλητα και σύντομα ο μικροκακοποιός Έντσο ανακαλύπτει πως έχει αποκτήσει υπερφυσικές δυνάμεις. Η όμορφη Αλέσια, μια γειτόνισσα του, γοητεύεται και τον ταυτίζει με τον Τζιγκ το Ρομπότ, γνωστό υπερήρωα σε ιαπωνικά κινούμενα σχέδια της δεκαετίας του 1980. Ένας κακοποιός, ο «Τσιγγάνος», απειλεί την Αλέσια και ο Τζιγκ την παίρνει υπό την προστασία του.
 
Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία η οποία ενώ κρατά τα στερεότυπα των ταινιών με υπερήρωες, διαθέτει μια αρκετά έντονη κοινωνική ματιά με επίκεντρο την οικονομική κατάσταση στη σύγχρονη Ιταλία. Αλλά και χιούμορ διαθέτει το οποίο μαζί με τη δράση και τη σκηνοθετική διαχείριση του θέματος από τον Γκαμπριέλε ΜαΪνέτι καταλήγει σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
 
Η ταινία προβλήθηκε στους Ανοιχτούς Ορίζοντες του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Ο ΑΡΧΙΤΣΙΓΚΟΥΝΗΣ
RADIN!
Σκηνοθεσία: Φρεντ Καβαγιέ
Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Μπουν, Λοράνς Αρνέ, Νοεμί Σμιντ, Πατρίκ Ριντρεμόντ, Κριστόφ Κανάρ, Κριστόφ Φαβρ, Καρινά Μαριμόν  
 
Ο Φρανσουά Γκοτιέ, ταλαντούχος βιολιστής στην τοπική ορχήστρα, έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: είναι τσιγκούνης! Κι όταν λέμε τσιγκούνης εννοούμε, πολύ μα πάρα πολύ τσιγκούνης. Έτσι ώστε η κοινωνική του ζωή να είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Όμως το παίξιμό του γοητεύει τη Βαλερί, την τσελίστρια της ορχήστρας η οποία τον ερωτεύεται ενώ η 16χρονη Λόρα, η οποία εμφανίζεται από το πουθενά, υποστηρίζει πως είναι κόρη της. Ο Φρανσουά έχει μπλέξει και αναγκάζεται να παρουσιαστεί ως κάτι που δεν είναι, δηλαδή ως ανοιχτοχέρης! 
 
Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ Ζ
THE LOST CITY OF Z
Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γκρέι 
Πρωταγωνιστούν: Τσάρλι Χάναμ, Τομ Χόλαντ, Σιένα Μίλερ, Ρόμπερτ Πάτινσον, Άνγκους Μακφαντάιεν
 
Το 1925, ο συνταγματάρχης Πέρσι Φόουσετ, ξακίνησε για τη ζούγκλα του Αμαζονίου για να αποδείξει πως η μυθική πόλη των Ίνκας, το Ελντοράντο, υπάρχει. Η πόλη Ζ όπως την ονόμασε, μετά από χρόνια ερευνών μαζί με το γιο του, βρίσκεται κρυμμένη στην αφιλόξενη ζούγκλα.
 
Βασισμένη σε αληθινή ιστορία όπως την κατέγραψε ο Ντέιβιντ Γκραν στο βιβλίο του «Η χαμένη πόλη Ζ: Μια ιστορία θανάσιμης εμμονής στον Αμαζόνιο», που κυκλοφόρησε το 2009. 
 
WONDER WOMAN
Σκηνοθεσία: Πάτι Τζένκινς
Πρωταγωνιστούν: Γκαλ Γκαντότ, Κρις Πάιν, Κόνι Νίλσεν, Ρόμπιν Ράιτ, Ντάνι Χάστον, Ντέιβιντ Θιούλις, Ελένα Ανάγια, Γιούεν Μπρέμνερ, Σαΐντ Ταγκμάουϊ, Λούσι Ντέιβις
 
Η Νταϊάνα, πριγκίπισσα των Αμαζόνων, ζει σε ένα απομονωμένο νησί. Ένας αμερικανό πιλότος ποπυ πέφτει με το αεροπλάνο του στο νησί, της λέει για έναν μεγάλο πόλεμο που ξεκίνησε και μπορεί να καταστρέψει τον κόσμο. Η Νταϊάνα, ως Γουόντερ Γούμαν, αποφασίζει να σταματήσει το κακό.
 
JUSTICE LEAGUE
Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
Πρωταγωνιστούν: Τζάρεντ Λέτο, Γκαλ Γκαντότ, Μπεν Άφλεκ, Άμπερ Χερντ, Έιμι Άνταμς, Χένρι Καβίλ, Τζέισον Μομόα, Τζέσε Άιζεμπεργκ, Έζρα Μίλερ, Νταϊάν Λέιν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζ. Κ. Σίμονς, Γουίλεμ Νταφόε
 
Χάρη στην ανιδιοτελή θυσία του Σούπερμαν, που αποκαθιστά την πίστη του στην ανθρωπότητα, ο Μπρους Γουέιν ζητά τη βοήθεια της νέας του συμμάχου, Νταϊάνα Πρινς, για να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο επικίνδυνο εχθρό.
 
ΣΙΝΤ ΚΑΙ ΝΑΝΣΙ
SID AND NANCY
Σκηνοθεσία: Άλεξ Κοξ
Πρωταγωνιστούν: Γκάρι Όλντμαν, Κλόε Γουέμπ
 
Επανέκδοση της ταινίας του 1986 με θέμα τη ζωή του Σιντ Βίσιους των Σεξ Πίστολ και την εκρηκτική σχέση του με τη Νάνσι.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)