to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Έντονες καταστάσεις

Η οικονομική κρίση και τα όσα συνεπάγεται αυτή δημιουργούν έντονες έως και εκρηκτικές καταστάσεις. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα στην ταινία του Βασίλη Μαζωμένου «Lines», η οποία πολύ εύστοχα προσεγγίζει το θέμα, μέσα από επτά διαφορετικές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι βιώνουν έναν καθημερινό εφιάλτη.


Από την πλευρά του ο Ραούλ Πεκ, με το «Δεν είμαι ο νέγρος σου», σκιαγραφεί τις έντονες κοινωνικές καταστάσεις που έζησε η Αμερική με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Όσο για το «Happy end», του Μίκαελ Χάνεκε, οι έντονες καταστάσεις, περιορίζονται στη βίλα μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, καθρέφτη της μεγαλοαστικής τάξης. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ανεμιστήρα του Δημήτρη Μπίτου, μόνο που εδώ το σκηνικό δεν είναι μια πλούσια βίλα αλλά ένα σπίτι στη Δραπετσώνα.
 
Την αληθινή ιστορία ενός άνδρα ο οποίος έχασε τα πόδια του το 2013 από την τρομοκρατική επίθεση στο Μαραθώνιο της Βοστώνης αφηγείται ο Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν στην ταινία «Stronger: Με τη δύναμη της ζωής», ενώ για τα παιδιά υπάρχει η ταινία κινουμένων σχεδίων «Επικίνδυνες ψαρικές αποστολές. Τέλος, για όσους αγαπούν τους υπερήρωες, υπάρχει η ταινία «Justice league «. 
 
LINES
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαζωμένος
Πρωταγωνιστούν: Θεμιστοκλής Πάνου, Άννα Καλαϊτζίδου, Θόδωρος Κατσαφάδος, Τάσος Νούσιας
 
Ο Βασίλης Μαζωμένος εμπνεόμενος από την οικονομική κρίση, δημιουργεί μικρές αφηγήσεις που μοιάζουν με μικρούς εφιάλτες. Επτά διαφορετικές ιστορίες με διαφορετικούς ήρωες μέσα σε ένα σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης. Μία τηλεφωνική υπηρεσία, η ‘Γραμμή ζωής’, λειτουργεί για να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση. Άνεργοι, γιάπηδες, στελέχη επιχειρήσεων, αστυνομικοί, ρακοσυλλέκτες, άστεγοι, φασίστες, σε ένα σκηνικό τρόμου μια κοινωνίας η οποία σήπεται διαρκώς και η οποία ελάχιστα μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους. Καφκική ατμόσφαιρα, διάλογοι προσεγμένοι και καθόλου εύπεπτοι.

Η πιο πολιτική ελληνική ταινία, τουλάχιστον στο φετινό ελληνικό τμήμα του 58ουΦεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου προβλήθηκε πριν από μερικές μέρες.  Πολιτική, όχι με την έννοια του συνθήματος και του μανιφέστου αλλά με έναν τρόπο πιο βαθύ ο οποίος αφουγκράζεται την ανθρώπινη αγωνία, εκείνη που βιώνουν τα θύματα αλλά και οι θύτες που από τη μια στιγμή στην άλλη μετατρέπονται σε θύματα.

Συγκλονιστικό φινάλε που θυμίζει έντονα τη πρόσφατη Ιστορία. Λέει: «γαμώ τη Βουλή και το Σύνταγμα. Εμείς είμαστε ελέφαντες και η Ελλάδα είναι ψύλλος. Αν ο ψύλλος συνεχίσει να ενοχλεί τον ελέφαντα, τότε εκείνος θα τον λιώσει με την προβοσκίδα του». Και λίγο μετά: «αν ο πρόεδρός σας συνεχίσει τις μαλακίες για τη Βουλή, τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, ίσως αυτά να μη διαρκέσουν και πολύ».
Η ταινία του Μαζωμένου κατορθώνει να παρουσιάσει την κρίση με μια ποιητική διάσταση. Είναι ένα απελπισμένο κινηματογραφικό ποίημα, μοιάζει με την ποίηση του Κώστα Καρυωτάκη.

Προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Τριανόν. Την επόμενη εβδομάδα η ταινία θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη.
 
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ Ο ΝΕΓΡΟΣ ΣΟΥ
I AM NOT YOUR NEGRO
Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ 
Αφηγητής: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον


 
Μετά τη τελευταία ταινία του Πεκ, «Ο νεαρός Καρλ Μαρξ», που προβλήθηκε ήδη στους κινηματογράφους, ήρθα η ώρα να δούμε και την προηγούμενη ταινία του, ένα ντοκιμαντέρ που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ. Η ταινία συμπυκνώνει μέσα της όλη την ακτιβίστικη αντίληψη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, γνωστό και ως «Μαύρη Δύναμη» (Black Power) που αναπτύχθηκε κατά τις δεκαετίες 1960-1970. Η ταινία είναι βασισμένη στο τελευταίο βιβλίο του μαύρου και ομοφυλόφιλου συγγραφέα, Τζέιμς Μπόλντουιν (1924-1987), «Θυμήσου αυτό το σπίτι», το οποίο έμεινε ημιτελές. Το βιβλίο μιλά για τους ηγέτες του κινήματος των μαύρων στις ΗΠΑ, Μάλκομ Εξ, Μάρτις Λούθερ Κινγηκ και Μέντγκαρ Έβερς και για τους τραγικούς θανάτους τους. Ακόμη, καταδεικνύεται στην ταινία το πώς η εικόνα που υπάρχει για τους μαύρους της Αμερικής είναι μία κατασκευή η οποία επιβλήθηκε από τη λευκή πλειοψηφία.
 
HAPPY END
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε  
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Τόμπι Τζόουνς, Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Ματιέ Κάσοβιτς, Φαντέν Αρντέν, Φραντζ Ρογκόφσκι 


 
Κοντά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στο Καλέ της Βόρειας Γαλλίας, μια πλούσια οικογένεια ζει μέσα σε μια εντυπωσιακή βίλα. Πίσω από τους τοίχους της βίλας ξεδιπλώνεται όμως μια πραγματικότητα πού διαφορετική από αυτή που φαίνεται. Ο ηλικιωμένος πατέρας σκέπτεται να αυτοκτονήσει, η συναισθηματικά ανεπαρκής κόρη του αναζητά διέξοδο στην εργασιομανία, ο γιος του απατά τη γυναίκα του, ο εγγονός του είναι εντελώς ανίκανος, ενώ η μόλις 13 ετών δισέγγονή του κρύβει κάτι άλλο πίσω από το αθώο παιδικό της πρόσωπο. Ο Χάνεκε αναδεικνύει την υποκρισία και την αλλοτρίωση που διαπερνούν τα μέλη αυτής της μεγαλοαστικής οικογένειας, η οποία αποτελεί την αντανάκλαση της κοινωνικής τάξης την οποία εκπροσωπεί. Με την κοφτερή σκηνοθεσία του, ο σκηνοθέτης οικοδομεί λιθαράκι-λιθαράκι ένα πλέγμα σχέσεων που βρίσκεται σε πολύ εύθραυστη ισορροπία. Όσο για το φινάλε, μην ξεγελαστείτε από τον τίτλο της ταινίας!
 
ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Πρωταγωνιστούν: Δανάη Ανδρουλάκη, Γιώργος Βαλαής, Ειρήνη Δράκου, Ρηνιώ Κυριαζή
 


Η 11χρονη Λεμονιά, είναι ένα πανέξυπνο αλλά εσωστρεφές κορίτσι πυ ζει με τους γονείς του στη Δραπετσώνα. Όμως οι γονείς του, ο Άλκης και η Δανάη, καυγαδίζουν συχνά και η Λεμονιά γίνεται μάρτυρας αυτών των καυγάδων. Η φαντασία της είναι το μοναδικό της καταφύγιο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση. Όταν μια μέρα θα ανακαλύψει στα χαλάσματα ενός παλιού σπιτιού μια χειροβομβίδα αποφασίζει να τη χρησιμοποιήσει… για να διορθώσει την κατάσταση. Έτσι ένα βράδι και ενώ μαίνεται ένας από τους συνηθισμένους καυγάδες, η μικρή Λεμονιά εμφανίζεται μπροστά στους γονείς της κρατώντας τη χειροβομβίδα στο χέρι! Από τη στιγμή εκείνη και υπό την απειλή της χειροβομβίδας, αρχίζει να σκηνοθετεί τη σχέση των γονιών της φτιάχνοντάς την όπως εκείνη θέλει.
 
STRONGER: ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ
STRONGER
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Γκόρντον Γκριν 
Πρωταγωνιστούν: Τζέικ Γκίλενχαλ, Τατιάνα Μασλάνι, Μιράντα Ρίτσαρντσον, Ρίτσαρντ Λέιν Τζούνιορ, Νέιτ Ρίτσμαν, Λένι Κλαρκ 


 
Ο 27χρονος Τζεφ Μπάουμαν βρίσκεται στο σημείο τερματισμού στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, περιμένοντας την κοπέλα του, την Έριν, να τερματίσει. Είναι το 2013, η χρονιά που το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός έγινε στόχος των τρομοκρατών. Και έτσι, ενώ ο Τζεφ περιμένει, γίνεται η τρομακτική έκρηξη με αποτέλεσμα να χάσει και τα δυο του πόδια! Αυτήν είναι η πραγματική ιστορία του Τζεφ Μποάουμαν, μεταφερμένη στην οθόνη, με τον Τζέικ Γκίλενχαλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μια ιστορία επίπονου καθημερινού αγώνα για τον ίδιο και την οικογένειά του να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την τραγωδία.
 
 
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΨΑΡΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
SEAFOOD
Σκηνοθεσiα: Ον Χο Γκο
 
Ο καρχαριούλης Παπ, προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του από τους λαθροκυνηγούς. Μαζί με τον επιστήμονα Χραπόδη και τον Τζούλιους, εγκαταλείπουν τη θάλασσα και βγαίνουν στη στεριά για να πολεμήσουν τους ανθρώπους. Κινούμενο σχέδιο.


 
JUSTICE LEAGUE
Σκηνοθεσία: Ζακ Σνάιντερ
Πρωταγωνιστούν: Τζάρεντ Λέτο, Γκαλ Γκαντότ, Μπεν Άφλεκ, Άμπερ Χερντ, Έιμι Άνταμς, Χένρι Καβίλ, Τζέισον Μομόα, Τζέσε Άιζεμπεργκ, Έζρα Μίλερ, Νταϊάν Λέιν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζ. Κ. Σίμονς, Γουίλεμ Νταφόε
 
Ο Σούπερμαν, ο Μπάτμαν και η Γουόντερ Γούμαν, αναζητούν κι άλλους υπερήρωες για να σώσουν τον πλανήτη από μια κοσμογονική καταστροφή.


 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)