to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:08 | 25.01.2018

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας: Αληθινές ιστορίες

Αν υπάρχει κάτι το οποίο χαρακτηρίζει την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα είναι το γεγονός πως οι τέσσερις από τις έξι νέες ταινίες είναι βασισμένες σε αληθινά γεγονότα


Γράφει στο «Κόκκινο» ο Στράτος Κερσανίδης

Πρώτα απ’ όλα η πολυαναμενόμενη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «1968», με επίκεντρο τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί της Σλάβια Πράγας και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ εκείνης της χρονιάς.

Σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα και εδώ από το χώρο του αθλητισμού αναφέρεται η ταινία «Εγώ, η Τόνια», του Κρεγκ Γκιλέσπι, με θέμα της μια μαύρη σελίδα του αμερικανικού καλλιτεχνικού πατινάζ.

Στο «Disaster artist», ο Τζέιμς Φράνκο αφηγείται τη δημιουργία της ‘καλύτερης κακής ταινίας’ που γυρίστηκε το 2003. Τέλος βιογραφική είναι και η ταινία «Tom of Finland» του Ντόμε Καρουκόσκι, με θέμα τη ζωή ενός ομοφυλόφιλου φιλανδού ζωγράφου.

Η ταινία όμως η οποία κατά την άποψή μου κάνει τη διαφορά, είναι ένα πολιτικό φιλμ νουάρ από το Ιράν. Είναι ο «Ένας ακέραιος άνθρωπος», του Μοχάμαντ Ρασούλοφ, ποπυ αναφέρεται στον αγώνα ενός ανθρώπου ο οποίος αναγκάζεται να συγκρουστεί με την εξουσία.

Την εξάδα συμπληρώνει η ταινία «Λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία», του Ουές Μπολ. 



ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ
A MAN OF INTEGRITY / LERD
Σκηνοθεσία: 
Μοχάμαντ Ρασούλοφ
Πρωταγωνιστούν: Ρεζά Αχλαγκιράντ, Σουνταμπέ Μπεϊζαέ, Μισάγκ Ζάρεχ, Νασίμ Ανταμπέ

Ο 35χρονος Ρεζά, η γυναίκα του Χαντίς και ο γιος τους, ζουν σε μια επαρχιακή κωμόπολη στο Ιράν. Έχουν πάρει ένα αγρόκτημα στο οποίο ο Ρεζά εκτρέφει χρυσόψαρα ενώ η Χαντίς είναι διευθύντρια σε ένα σχολείο θηλέων. Μια εταιρεία προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, προσπαθεί να εκδιώξει τους μικροϊδιοκτήτες, αγοράζοντας τη γη τους. Ο Ρεζά αρνείται να φύγει και έτσι έρχεται αντιμέτωπος με την εταιρεία και ιδίως με τον Αμπάς, έναν σκληρό άνδρα ο οποίος την εκπροσωπεί και εμφανίζεται ως αφεντικό στην περιοχή. Όταν η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα ο Ρεζά θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Το ιρανικό σινεμά έχει κερδίσει εδώ χρόνια το θαυμασμό μας οπότε δε χρειάζεται να επαναληφθούν τα ίδια. Όμως στην προκειμένη περίπτωση μου έκανε εντύπωση η τολμηρότητα των θεμάτων που αναδεικνύει ο Ρασούλοφ, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση στην πατρίδα του. Βέβαια εκ των υστέρων έμαθα πως η ταινία έχει απαγορευτεί στο Ιράν οπότε η απορία μου λύθηκε. Η εταιρεία λειτουργεί καλά!

Κι αν σας κάνει εντύπωση που αναφερόμενος στο ισλαμικό καθεστώς μιλώ για ‘εταιρεία’, το κάνω επειδή και ο σκηνοθέτης τη χρησιμοποιεί ως πρόφαση για να κάνει κριτική σε αυτό το καθεστώς. Στην ταινία η ‘εταιρεία’ δεν εμφανίζεται ως κάτι συγκεκριμένο, δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι, τι παράγει εάν παράγει κάτι. Αλλά εμφανίζεται ως ένα απρόσωπο πλέγμα εξουσιών στο οποίο εμπλέκονται τα οικονομικά συμφέροντα, η αστυνομία, η δικαιοσύνη, η θρησκεία, η εκπαίδευση.

Εκτός όμως από την πολιτική προσέγγιση ο Ρασούλοφ είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Η ταινία του είναι ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ, με μοντέρνα ματιά και ήρωες αληθινούς με σάρκα και οστά. Ένα νουάρ με κλιμάκωση, αγωνία και κορύφωση. Με διακλαδιζόμενη αφήγηση, καθώς εκτός από την κεντρική ιστορία εκτυλίσσονται κι άλλες, αλλά χωρίς ο σκηνοθέτης να χάνει το στόχο του. Δε φορτώνει αντίθετα εμπλουτίζει την αφήγησή του, προσθέτοντας έτσι, περισσότερη δύναμη και ρυθμό.

Κυρίαρχη φιγούρα ο πρωταγωνιστής Ρεζά Αχλακιράντ, με το σκληρό βλέμμα το οποίο προμηνύει την επερχόμενη έκρηξή του. Η πανέμορφη Σουνταμπέ Μπεϊζαέ, στο ρόλο της Χαντίς, ιδανική γυναικεία παρουσία, δυναμική και με έντονη προσωπικότητα, όπως αρμόζει σε ένα φιλμ νουάρ που σέβεται τον εαυτό του. Όσο για τις υπονοούμενες ερωτικές σκηνές, ο Μοχάμαντ Ρασούλοφ αποδεικνύει πως η αφαίρεση και η υπεκφυγή μπορούν να προσθέσουν και να αναδείξουν.

Η ταινία βραβεύτηκε στο τμήμα ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’ στο Φεστιβάλ των Καννών.
Ο σκηνοθέτης, συνελήφθη το 2010 και κατηγορήθηκε «για εχθρικές πράξεις και προπαγάνδα ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν». Καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση, και απαγόρευση της σκηνοθετικής του δραστηριότητας ή 20ετή εξορία από τη χώρα του. Ενώ βρισκόταν προσωρινά εκτός φυλακής σε αναμονή της απόφασης για την έφεσή του, γύρισε το «Αντίο», την 5η του ταινία, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.



ΕΓΩ, Η ΤΟΝΙΑ
I, TONYA
Σκηνοθεσία:
 Κρεγκ Γκιλέσπι
Πρωταγωνιστούν: Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Μποτζάνα Νοβάκοβιτς, Άλισον Τζάνεϊ, Μπόμπι Καναβάλε, Μακένα Γκρέις

Το 1991 η Τόνια Χάρτινγκ κέρδισε το πρωτάθλημα καλλιτεχνικού πατινάζ των ΗΠΑ πραγματοποιώντας κάτι το απίστευτο. Ήταν η πρώτη αθλήτρια η οποία έκανε τριπλό άξελ στην ιστορία! Μόνο που τρία χρόνια μετά, το 1994, η δόξα και η πορεία της προς την κορυφή, μετετράπη σε εφιάλτη.

Η αθλήτρια Νάνσι Κέριγκαν δέχτηκε επίθεση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο γόνατο και έτσι να μην καταφέρει να πάρει μέρος στους προκριματικούς αγώνες για την Ολυμπιάδα. Στους αγώνες εκείνους συμμετείχε και η Τόνια. Την επίθεση είχε οργανώσει ο πρώην σύζυγος της Χάρντινγκ, Τζεφ Γκίλουρι, ο σωματοφύλακάς της Σον Έκαρντ και δύο συνεργάτες τους. Η Τόνια κατηγορήθηκε ως ηθική αυτουργός με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για πάντα από την Ένωση Καλλιτεχνικού Πατινάζ των ΗΠΑ.

Η ταινία, αφηγείται τα γεγονότα από την πλευρά της Χάρντινγκ. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, πρωτότυπες συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές αλλά και ηθοποιούς οι οποίοι ερμηνεύουν τους ρόλους των πρωταγωνιστών σε ένα πολύ ενδιαφέρον δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ το οποίο επιχειρεί να φέρει στο φως εκείνη τη σκοτεινή ιστορία. Και λέω σκοτεινή, επειδή η Τόνια αρνείται πως γνώρισε τις ενέργειες του πρώην συζύγου της.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το μέρος στο οποίο μαθαίνουμε για την παιδική ηλικία της Τόνια αλλά και για την προβληματική σχέση με τη μητέρα της.

Ο σκηνοθέτης συνδέει εξαιρετικά το αφηγηματικό κομμάτι στο οποίο αναπαριστά τα γεγονότα με τις πραγματικές συνεντεύξεις και το αρχειακό υλικό. Έτσι ο θεατής σχηματίζει μια ολοκληρωμένη γνώμη για τα όσα είχαν συμβεί τότε χωρίς όμως να μπορεί να είναι σίγουρος για την αλήθεια και το ψέμα. Όλο αυτό δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ο θεατής μπορεί να βγάλει όποιο συμπέρασμα επιθυμεί. Μπορεί δηλαδή είτε να ενοχοποιήσει είτε να αθωώσει την Τόνια Χάρντινγκ. Το βέβαιο όμως είναι πως θα ευχαριστηθεί την ταινία, την αφηγηματική της ροή και τις ερμηνείες των ηθοποιών.



THE DISASTER ARTIST
Σκηνοθεσία:
 Τζέιμς Φράνκο
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Φράνκο, Ντέιβ Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν, Άλισον Μπρι, Ζακ Έφρον, Τζος Χάτσερσον, Τζάκι Γουίβερ, Άρι Γκρέινορ, Τζέισον Ματζούκας

Ο Γκρεγκ Σέστερο είναι ένας νέος ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Στη σχολή εντυπωσιάζεται από έναν συμμαθητή του, τον Τόμι Γουάιζο και του ζητά να τον βοηθήσει. Σύντομα θα δεθούν με στενή φιλία και όταν ο Γουάιζο του προτείνει να κάνουν το μεγάλο άλμα και να πάνε στο Χόλιγουντ και να κυνηγήσουν την επιτυχία, ο Γκρέγκ συμφωνεί. Επειδή όμως και εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, ο Γουάιζο προτείνει στον Γκρεγκ να μην περιμένουν κανέναν και να κάνουν τη δική τους ταινία. Για την οποία είναι σίγουρος πως θα γίνει μεγάλη επιτυχία. Οι συνεργάτες βρίσκονται, ο εξοπλισμός αγοράζεται και τα γυρίσματα αρχίζουν. Και όλα αυτά με έξοδα του Τόμι Γουάιζο που κανείς δε γνωρίζει από πού βρίσκει τα χρήματα αλλά και από πού κατάγεται, αφού σίγουρα δεν είναι από τη Νέα Ορλεάνη όπως ισχυρίζεται.

Η ταινία γυρίζεται το 2003, έχει τον τίτλο «Το δωμάτιο» και σημειώνει μεγάλη επιτυχία, όχι για αυτό που είναι αλλά για αυτό που θα γίνει! Γιατί η ταινία θεωρήθηκε ως ‘η καλύτερη κακιά ταινία’ (!), έγινε καλτ και έκοψε χιλιάδες εισιτήρια με το κοινό να παραληρεί!

Αυτήν είναι η πραγματική ιστορία ενός παθιασμένου κινηματογραφιστή και του φίλου του η οποία μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο βασισμένη στο βιβλίο των Γκρεγκ Σεστέρο και Τομ Μπίσελ.

Ο Τζέιμς Φράνκο, πρωταγωνιστεί αλλά και σκηνοθετεί αυτήν την πολύ καλή ταινία η οποία αφηγείται μια αληθινή ιστορία. Με το ερώτημα, ‘μα ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Τόμι Γουάιζο’, να παραμένει αναπάντητο! Καλό ρυθμός και θαυμάσια ερμηνεία από τον Τζέιμς Φράνκο αλλά και από τον αδελφό του, Ντέιβ Φράνκο.

Η ταινία κέρδισε το Χρυσό Κοχύλι στο 65ο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, 2ο βραβείο κοινό στο Φεστιβάλ του Τορόντο, Χρυσή Σφαίρα Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Τζέιμς Φράνκο. 



1968
Σκηνοθεσία: 
Τάσος Μπουλμέτης
Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής 

Στις 4 Απριλίου 1968, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες του ελληνικού αθλητισμού σε συλλογικό επίπεδο. Το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λάβουμε υπόψη πως ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής διάκριση του ελληνικού αθλητισμού. Τότε λοιπόν, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 80.000 θεατές, η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ κέρδισε το κύπελλο Ευρώπης νικώντας την πανίσχυρη τότε Σλάβια Πράγας με 89-82! Οι φίλαθλοι σε ολόκληρη την χώρα, ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος, είχαν παρακολουθήσει τον αγώνα ραδιοφωνικά με τη φωνή του Βασίλη Γεωργίου.

Ο Τάσος Μπουλμέτης, 50 χρόνια μετά από εκείνη την ιστορική νίκη γυρίζει μια ταινία η οποία με επίκεντρο τον αγώνα δίνει μια ανάγλυφη εικόνα της εποχής. Μια κοπέλα δοκιμάζει ευτυχισμένη το νυφικό της ενώ ο μελλοντικός τυς σύζυγος παρακολουθεί με αγωνία τον αγώνα. Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι αναπολεί τη χαμένη του πατρίδα. Ένας νεαρός κομμουνιστής κρατούμενος στις φυλακές της χούντας πανηγυρίζει τους πόντους της ΑΕΚ. Σε ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ οι άνθρωποι συζητούν και θυμούνται. Και μέσα από αυτά αναδεικνύεται και η ιστορία της ΑΕΚ, η οποία ιδρύθηκε από τρεις Κωνσταντινουπολίτες, πολλά χρόνια πριν.



TOM OF FINLAND
Σκηνοθεσία: 
Ντομε Καρουκόσκι
Πρωταγωνιστούν: Πέκα Στρανγκ, Τζέσικα Γκραμπόφσκι, Λάουρι Τιλκάνεν, Ταίστο Οκσάνεν

Βιογραφική ταινία με κεντρικό πρόσωπο τον Τομ της Φιλανδίας, όπως έγινε γνωστός στο εξωτερικό. Το πραγματικό όνομα ήταν Τούκο Λαακσόνε και η ζωή του ήταν δύσκολη στην πατρίδα του, καθώς ζώντας σε ένα άκρως συντηρητικό περιβάλλον, ήταν αναγκασμένος να κρατά κρυφή την ομοφυλοφιλία του. Ο Τούκο αναζητώντας διέξοδο αρχίζει να ζωγραφίζει σκίτσα περήφανων γκέι ανδρών τα οποία όμως κρατάει κρυφά ακόμη και από την αγαπημένη του αδελφή.

Εργαζόμενος σε μια διαφημιστική εταιρεία θα γνωρίσει έναν άνδρα, τον Νίπα τον οποίο θα ερωτευτεί. ΟΙ δυο τους θα κρατήσουν κρυφή τη σχέση τους αλλά ο Νίπα θα ενθαρρύνει τον Τούκο να φανερώσει τα σκίτσα του. Αυτά θα φτάσουν στο εξωτερικό και ο Τομ της Φιλανδίας, θα γίνει γνωστός από το Λος Άντζελες ως το Βερολίνο. 



Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ: Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
MAZE RUNNER: THE DEATH CURE
Σκηνοθεσία
: Ουές Μπολ
Πρωταγωνιστούν: Ντίλαν Ο' Μπράιεν, Κάγια Σκοντελάριο, Τόμας Μπρόντι-Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσπόζιτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι, Μπάρι Πέπερ, Ουίλ Πούλτερ, Πατρίσια Κλάρκσον

Στο τελευταίο κεφάλαιο της τριλογίας, ο Τόμας θα οδηγήσει τους Γκλέιντερς που έχουν αποδράσει, σε βοήθεια των φίλων τους. Για να το καταφέρουν πρέπει να καταφέρουν να μπουν στην Τελευταία Πόλη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)