to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:27 | 05.11.2015

πηγή: alterthess

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Ο κριτικός κινηματογράφου Στράτος Κερσανίδης γράφει κάθε εβδομάδα για το alterthess τις νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις κινηματογραφίκές αίθουσες.


Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ

EL CLUB

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαράιν

Πρωταγωνιστούν: Ρομπέρτο Φαρίας, Αντονία Ζέγκερς, Αλφρέντο Κάστρο, Αλεχάντρο Γκόιτς, Αλεξάντρο Σίβεκινγκ, Ζεμ Βαντέλ, Μαρτσέλο Αλόνσο, Φραντσίσκο Ρέγιες, Χοσέ Σόζα

Μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στις ακτές του Ατλαντικού, στη Χιλή. Ένα σπίτι με πέντε ενοίκους. Τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα. Πρόκειται για τέσσερις καθολικούς ιερείς οι οποίοι έχουν υποπέσει σε παραπτώματα και βρίσκονται εκεί προσπαθώντας μέσω της προσευχής και της ασκητικής ζωής να εξιλεωθούν. Μια καλόγρια τους φροντίζει και τους επιβλέπει. Όταν ένας νέος ένοικος φθάνει στο σπίτι, ξυπνά το παρελθόν όλων. Ο νεοφερμένος δε θα μείνει πολύ, οι τύψεις θα τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία. Το γεγονός αυτό θα φέρει στο σπίτι έναν ιερέας ο οποίος θα διερευνήσει το γεγονός αλλά και θα ελέγξει τη ζωή των υπόλοιπων. Η κατάσταση ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, καθώς ο τελευταίος παίρνει τολμηρές αποφάσεις πιστεύοντας πως έτσι θα χτυπήσει το κακό στη ρίζα του.

Δυνατό φιλμ καταγγελία για την υποκρισία και τα σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας. Το τολμηρό σενάριο δημιουργεί μια ατμόσφαιρα αγωνίας και έντασης που επιτείνονται από τη ρυθμική σκηνοθεσία του Λαρέιν.

Η ταινία κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο 65ο Φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ είναι η επίσημη πρόταση της Χιλής για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ.

ΕΥΡΩΠΗ ’51. Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΓΑΠΗ

EUROPE ’51

Σκηνοθεσία: Ρομπέρτο Ροσελίνι

Πρωταγωνιστούν: Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Αλεξάντερ Νοξ, Εττόρε Τζιανίνι, Τζουλιέτα Μασίνα

Μια γυναίκα, η Ιρένε Τζέρταρντ, εγκαταλείπει τον πλούσιο σύζυγό της και αποφασίζει να ζήσει με τους φτωχούς. Με ανύπαντρες μητέρες, με πόρνες, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους. Τότε συνειδητοποιεί πως η μέχρι τότε ζωή της ήταν μια ψευδαίσθηση.

Αριστουργηματική δραματική ταινία που γυρίστηκε το 1952. Στο Φεστιβάλ της Βενετίας, ο Ρομπέρτο Ροσελίνι τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας και η Ίγκριντ Μπέργκμαν με το βραβείο γυναικείας ερμηνείας.   

ΜΑΡΓΚΕΡΙΤ

MARGUERITE

Σκηνοθεσία: Ξαβιέ Τζιανολί

Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Φρο, Αντρέ Μαρκόν, Μισέλ Φαού, Κρίστα Τερέ, Ντενί Μπούνγκα, Σιλβέν Ντιέντ, Ομπέρ Φενουά

1921. Βρισκόμαστε στο πλούσιο σπίτι της Μαργκερίτ Ντιμόν, κοντά στο Παρίσι. Η πλούσια ιδιοκτήτρια , η οποία λατρεύει τη μουσική, συγκεντρώνει όπως κάθε χρόνο τους λάτρεις της μουσικής φίλους της και τους τραγουδά. Κανείς δε γνωρίζει πολλά για αυτήν τη γυναίκα, η οποία έχει αφιερώσει τη ζωή της στη λατρεία της μουσικής και κανείς δεν τολμά να της πει πως είναι φρικτά παράφωνη. Όλοι την εκμεταλλεύονται, υποκρίνονται τους φίλους και θαυμαστές της και γελούν μαζί της. Ένας νεαρός δημοσιογράφος θέλοντας να την κοροϊδέψει γράφει ένα άρθρο γι’ αυτή. Και τότε η Μαργκερίτ πιστεύει στα αλήθεια στο ταλέντο της κι αποφασίζει να κάνει καριέρα στο τραγούδι. Μια άσπονδη φίλη την παροτρύνει και έρχεται η ώρα που η Μαργκερίτ θα τραγουδήσει μπροστά σε κοινό αγνώστων.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει για την ταινία: «Πιστεύω ότι, προκειμένου να κάνεις μια ταινία, πρέπει όχι μόνο να έχεις κάτι να πεις, αλλά και κάτι για να κρατήσεις κρυφό. Το μυστήριο γύρω από έναν χαρακτήρα είναι, πάνω απ’ όλα, αυτό που με κάνει να θέλω να τον / την κινηματογραφήσω – να εκφράσω ένα συναίσθημα, μια εσωτερική μουσική. Η Μαργκερίτ έχει αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή της στη μουσική, στην ομορφιά. Αλλά –αν και δεν το συνειδητοποιεί– είναι τραγικά, εξαιρετικά παράφωνη. Τραγουδά όπερα όπως ένα παιδί θα κατέστρεφε ένα τριαντάφυλλο. Είναι κωμικό μέσα στη βαναυσότητά του. Γιατί η Μαργκερίτ είναι, πρώτα και κύρια, μια ερωτευμένη γυναίκα που θέλει να ζήσει τα πάθη της. Κανείς δεν της έχει πει ποτέ ότι δεν μπορεί να κρατήσει μια μελωδία. Γιατί όχι; Τι είναι αυτή η πληγή στη φωνή της και στις καρδιές μας; Όλοι έχουμε ανάγκη τις ψευδαισθήσεις μας για να συνεχίσουμε να ζούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς προέκυψε η ιδέα για την ταινία, λέει: «Πριν από δέκα περίπου χρόνια, άκουγα στο ραδιόφωνο μια ασυνήθιστη τραγουδίστρια της όπερας, που τραγουδούσε την άρια «Η Βασίλισσα της Νύχτας» του Μότσαρτ εντελώς παράτονα. Ήταν πολύ αστείο κι εντελώς απίστευτο... Η ηχογράφηση κροτάλιζε, ήταν παλιά και μυστηριώδης σαν να ερχόταν από ‘αλλού’.

Ανακάλυψα ότι το όνομά της ήταν Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, κι ότι έζησε στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’40. Ήταν μια πολύ πλούσια γυναίκα που ήταν παθιασμένη με τη μουσική και την όπερα, αλλά αγνοούσε παντελώς ότι η φωνή της ήταν τόσο κακή. Ήταν συνηθισμένη να τραγουδά στους ίδιους ανθρώπους στους ίδιους κοινωνικούς κύκλους, και κανείς δεν είχε τολμήσει ποτέ να της πει ότι τραγουδούσε φάλτσα. Είτε ήταν υποκριτές, ή ενδιαφέρονταν για τα λεφτά της, ή ήταν απλά δειλοί. Είναι μια πολύ διασκεδαστική ιστορία, αλλά επίσης ξεσκεπάζει μια σκληρή πλευρά της ανθρώπινης φύση που ήθελα να εξερευνήσω.

Ένιωθα σαν η αβέβαιη φωνή της που τραγουδούσε είχε κάτι να μου πει: ένα κρυμμένο μυστικό. Η ‘Μαργκερίτ’, όμως, δεν είναι μια πραγματική βιογραφία, αλλά ένα πολύ ελεύθερο πορτρέτο ενός προσώπου που υπήρξε πραγματικά».

ΔΙΔΥΜΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

LEGENT

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Χέλγκελαντ

Πρωταγωνιστούν: Τομ Χάρντι, Πολ Άντερσον, Κρίστοφερ Έκλεστον, Τζόσουα Χιλ, Έμιλι Μπράουνινγκ, Κόλιν Μόργκαν, Τσαζ Παλμιντιέρι, Ντέιβιντ Θιούλις, Τάρα Φιτζέραλντ

Γεννημένοι το 1933, ο Ρόνι και ο Ρέτζι ήταν πανομοιότυποι δίδυμοι που μεγάλωσαν στους δρόμους του Λονδίνου και έγιναν αδίστακτοι μαφιόζοι. Η ταινία αφηγείται τη ζωή τους και δείχνει πως οι δύο παράνομοι κατάφεραν να διεισδύσουν μέσα στο βρετανικό κατεστημένο και την ανώτερη κοινωνική τάξη.

Ο σκηνοθέτης λέει για την ταινία του: «Η κεντρική ερώτηση που υπήρχε στο μυαλό μου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ήταν ‘πώς μπορεί κάποιος να είναι σίγουρος για το πως ήταν η ζωή κάποιου άλλου;’  Στην περίπτωση των Κρέι, η αλήθεια έχει σίγουρα χαθεί στο πέρασμα των 50 χρόνων. Είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του Λονδίνου και της λαογραφίας του. Είναι στο επίκεντρο αναρίθμητων ιστοριών, που περιγράφουν ψυχωτικούς μαφιόζους, αλλά και σύγχρονους Ρομπέν που ανοίγουν τις πόρτες για τις γιαγιάδες. Η ιστορία κάθε φορά εξαρτάται από τον άνθρωπο που την εξιστορεί. Δηλώνω κι εγώ ένοχος. Στα πρώτα στάδια της έρευνας, επισκέφτηκα τους τάφους τους. Μία ταμπέλα είχε ξεκολλήσει από το φράκτη και είχε φτάσει εκεί - «Προσοχή! Υπάρχουν κλέφτες σ’ αυτή την περιοχή!».  Δε μπόρεσα να μην αναρωτηθώ αν εννοούσε κι εμένα. Η ταινία είναι η προσωπική μου εκδοχή της ιστορίας τους. Θα ήθελα να πιστεύω ότι αν αφαιρέσει κανείς τις κινηματογραφικές υπερβολές, είμαι πιο κοντά στην αλήθεια απ’ ότι νομίζετε».

ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙΣ ΗΔΗ

MISS YOU ALREADY

Σκηνοθεσία: Κάθριν Χάρντγουικ

Πρωταγωνιστούν: Ντρου Μπάριμορ, Τόνι Κολέτ, Ντόμινικ Κούπερ, Πάντι Κόνσιντάιν

Η Μίλι και η Τζες είναι φίλες αλλά οι ζωές τους είναι εντελώς διαφορετικές. Η πρώτη είναι πετυχημένη, με σύζυγο και δυο όμορφα παιδιά. Αντίθετα η δεύτερη, έχει μια απλή δουλειά, ζει με το φίλο της σε πλωτό σπίτι και προσπαθεί να αποκτήσει παιδί. Όλα θα αλλάξουν όταν η Μίλι θα μάθει άσχημα νέα για γην υγελία της ενώ η Τζες θα μείνει έγκυος.

Ο ΣΚΟΥΠΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΜΠΡΑΟΥΝ – ΠΙΝΑΤΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ

PEANUTS

Σκηνοθεσία: Στηβ Μαρτίνο

Ο Σνούπι πιλοτάρει και καθώς σκίζει τους αιθέρες με το αεροπλάνο του πηγαίνει να αντιμετωπίσει τον Κόκκινο Βαρόνο. Ο πιστός του φίλος, Τσάρλι Μπράουν, ξεκινά τη δική του αναζήτηση.

Κινούμενο σχέδιο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)