to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Χριστουγεννιάτικη εβδομάδα στην οποία έχουν την τιμητική τους οι ταινίες κινουμένων σχεδίων αφού τέτοιες είναι οι τρεις από τις έξι που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες.


Η εκπληκτικής ομορφιάς ταινία “Η κόκκινη χελώνα”, του Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ, δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ταινία για παιδιά, χωρίς όμως να είναι και ταινία αποκλειστικά για ενήλικες.

“Η μπαλαρίνα και ο μικρός εφευρέτης” και η “Βαϊάνα”, είναι οι άλλες δύο ταινίες κινουμένων σχεδίων, οι οποίες συνοδεύονται από καλές κριτικές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ελληνοτουρκικής παραγωγής “Ρόζα της Σμύρνης”, του Γιώργου Κορδέλλα.

Το ίδιο ισχύει και για το βραβευμένο στη Βενετία μιούζικαλ “La la land”, του Ντάμιεν Σάζελ.

Την εξάδα συμπληρώνει το μέτριο δράμα, “Κρυφή ομορφιά”. 

Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΧΕΛΩΝΑ
LA TORTUE ROUGE – THE RED TURTLE
Σκηνοθεσία: 
Μίκαελ Ντουντόκ ντε Βιτ

Ο ολλανδός σκηνοθέτης, θεωρώντας πως η φύση αποτελεί ένα ενιαίο σύστημα, ένα “όλον”, μέσα στο οποίο όλα τα πλάσματα λειτουργούν ενιαία και ισότιμα, παρουσιάζει μια ταινία κινουμένων σχεδίων, την πρώτη μη ιαπωνική παραγωγή των διάσημων στούντιο Γκίμπλι (Ghibli), η οποία κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ των Κανών.

Ένας ναυαγός ξεβράζεται σε ένα νησί. Στο νησί ζουν μόνο πουλιά και καβούρια ενώ το επισκέπτονται φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Ο ναυαγός κατασκευάζει μια σχεδία για να φύγει αλλά οι προσπάθειές του αποτυγχάνουν. Η σχεδία κάθε φορά καταστρέφεται από μια μεγάλη κόκκινη χελώνα. Ο άνθρωπος θυμωμένος αποφασίζει να την εκδικηθεί, κάτι που επιχειρεί όταν η χελώνα θα βγει στη στεριά. Τότε κάτι θα αλλάξει, ο ναυαγός θα πάψει να είναι μόνος, θα δημιουργήσει οικογένεια. Η φύση συμπληρώνει τα κενά, ο κύκλος θα κλείσει και η αέναος κίνηση θα συνεχιστεί.

Δεν μαθαίνουμε ποτέ ποιος είναι ο ναυαγός, από που έρχεται, που πάει και ποια ήταν η αιτία του ναυαγίου. Δε υπάρχει απάντηση, δε χρειάζεται απάντηση. Είναι ο άνθρωπος. Το νησί είναι ο κόσμος, το σύμπαν του ανθρώπου εντός που οποίου προσπαθεί να επιβιώσει. Η κόκκινη χελώνα έρχεται ως από μηχανής θεός για να ενεργοποιήσει τα συναισθήματά του, το κακό και το καλό. Και είναι το καλό εκείνο το οποίο θα επικρατήσει και ο άνθρωπος θα βρει την αγάπη, τη συντροφικότητα και την κοινωνικότητα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης βαθύτερων νοημάτων ένα μόνο θα καταφέρει: να καταστρέψει τη μαγεία αυτού του μινιμαλιστικού, εικαστικού αριστουργήματος.  Το μοναδικό που μπορεί να κάνει ο θεατής είναι να αφήσει την εικόνα να τον κυριεύσει, να νιώσει τις ανάσες της. Τι θέλει εν τέλει “να πει ο ποιητής;”. Κατά την άποψή μου, θέλει να αναδείξει τη δύναμη της ζωής μέσα από τη φύση, τα φαινόμενα της και τα πλάσματά της. Ιδίως τα τελευταία τα προσεγγίζει με βαθύ σεβασμό, τα θεωρεί ισότιμα και ως εκ τούτου, ως έχοντα ίσα δικαιώματα. Πρόκειται για μια κομουνιστικοποιημένη ματιά στα πλάσματα της φύσης, η οποία ξεπερνά τα στενά όρια των ανθρώπινων όντων και βλέπει το “όλον” ως σύστημα αλληλεξαρτήσεων που μόνον έτσι, ενιαίο κι αδιαίρετο μπορεί να επιβιώσει.

Η ταινία διαθέτει την ικανότητα να οδηγεί το θεατή εκεί που θέλει, αφαιρώντας του την περιέργεια να μάθει και να εξηγήσει τα πάντα. Η εικόνα από μόνη της μιλάει, συναρπάζει, μαγνητίζει. Δε χρειάζονται λόγια, οι εξηγήσεις είναι περιττές, όπως και οι ερμηνείες. Ενεργοποιούνται οι αισθήσεις και κινητοποιείται το συναίσθημα.
Οικολογικά μηνύματα; Ναι! Πολιτική αλληγορία; Ναι, και αυτό. Φιλοσοφική προσέγγιση της ζωής; Γιατί όχι! Όλα αυτά μαζί και άλλα τόσα τα οποία δε χρήζουν ιδιαίτερης ανάλυσης. Ίσως το μόνο που περιμένουμε είναι εκείνο τα κάτι που θα μας ενεργοποιήσει. Μια χεκώνα, ίσως. Οπωσδήποτε όμως, κόκκινη!

Η ΡΟΖΑ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Σκηνοθεσία:
 Γιώργος Κορδέλλας
Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιλμάζ Γκρουντά, Γιούλικα Σκαφιδά, Πέτρος Λαγούτης, Τζεμ Ακσακάλ

Υπάρχουν κάποια μυστικά που οι άνθρωποι τα κρατούν σφιχτά κρυμμένα. Η επιθυμία τους να μην αποκαλυφθούν τους κάνει πολλές φορές να τα ξεχνούν. Εκείνα όμως υπάρχουν και η αποκάλυψή τους μπορεί να αναστατώσει το παρόν. Θα είναι όμως, λυτρωτική.

Ο Γιώργος Κορδέλλας αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία η οποία ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως αμέτρητες τέτοιες ανθρώπινες ιστορίες.

Η Ρόζα, είναι μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία βρέθηκε από τη Σμύρνη στην Ελλάδα, τότε που χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν το στολίδι της Μικράς Ασίας, το 1922. Επί 60 χρόνια η Ρόζα κρατά  πεισματικά κρυμμένο ένα μυστικό από εκείνα τα χρόνια. Η 28χρονη εγγονή της, Μαριάννα, δε γνωρίζει τίποτα μέχρις ότου η συλλεκτική μανία ενός αρχιτέκτονα, του Δημήτρη, θα φέρει στην επιφάνεια μια κρυμμένη ερωτική ιστορία. Ο Δημήτρης αναζητά ίχνη από τις χαμένες πατρίδες, ταξιδεύει στη Σμύρνη και όταν θα βρεθεί μπροστά σε μια παλιά φωτογραφία και ένα ματωμένο νυφικό αποφασίζει να βρει τι έχει συμβεί. Μετά από αυτό οι ζωές της Μαριάννας και του Δημήτρη θα αλλάξουν. Η σκόνη των παλιών αντικειμένων, τα ταξίδια, η γοητεία του μυστηρίου, ο έρωτας συμπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι αποκαλύψεων. Η Ιστορία λειτουργεί ως ποτάμι το οποίο συγκεντρώνει τα νερά πολλών παραποτάμων, που είναι οι ιστορίες των ανθρώπων.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο βιβλίο του Γιάννη Γιαννέλη – Θεοδοσιάδη, “Ισμαήλ και Ρόζα” (εκδόσεις Πατάκη). Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τη Μυτιλήνη και την Αθήνα.

Πρόκειται για μια ελληνοτουρκική παραγωγή των εταιριών Αργοναύτες και Σαρμασίκ Σανατλάρ. Με συμπαραγωγούς την ΟΤΕ TV και τη Feelgood Entertnainment, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ο σκηνοθέτης είναι γνωστός κυρίως από μια σειρά επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών αλλά και ως στιχουργός.

LA LA LAND
Σκηνοθεσία: 
Ντάμιεν Σάζελ
Πρωταγωνιστούν: Έμα Στόουν, Ράιαν Γκόσλινγκ, Τζ. Κ. Σίμονς, Φιν Γουίτροκ, Ρόζμαρι Ντεβίτ, Σονόια Μιζούνο, Τζον Λέτζεντ

Η Μία και ο Σεμπάστιαν συναντιούνται στο Λος Άντζελες. Είναι δυο νέοι άνθρωποι, ηθοποιός εκείνη και μουσικός της τζαζ εκείνος, ταλαντούχοι και ονειροπόλοι. Θα τους ενώσει ο έρωτας και έτσι τα οράματά τους και τα σχέδιά τους θα βρεθούν να βαδίζουν σε κοινό δρόμο. Μόνο που ο κόσμος του θεάματος, με τον σκληρό κι ανελέητο ανταγωνισμό θα αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη σχέση τους. Ενώ προσπαθούν να σταθούν και να εξελιχθούν ως δημιουργοί, θα βρεθούν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα. Η ισορροπία της τέχνης και της αγάπης είναι πολύ δύσκολη να επιτευχθεί και η Μια με το Σεμπάστιαν θα πρέπει να τη βρουν.

Το μιούζικαλ αυτό άνοιξε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Βενετίας στο οποίο η Έμα Τόμσον κέρδισε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου.

Η ΜΠΑΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ
BALLERINA
Σκηνοθεσία:
 Έρικ Σάμερ, Έρικ Γουόριν
Φωνές: Ελ Φάνινγκ, Ντέιν Ντε Χάαν, Μάντι Ζίγκλερ, Κάρλι Ρέι Γιέπσεν
Φωνές στα ελληνικά: Φοίβος Ριμένας, Αφροδίτη Αντωνάκη, Στεφανία Φιλιάδη, Σταύρος Σιούλης, Φώτης Πετρίδης , Τζίνη Παπαδοπούλου, Άντρια Ράπτη.

Το 1879 στο Παρίσι, η ορφανή, 11χρονη Φελισί ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα. Στη γαλλική πρωτεύουσα, καταφέρνει να γραφτεί στη Σχολή Μπαλέτου της Όπερας, χρησιμοποιώντας την ταυτότητα ενός κακομαθημένου πλουσιοκόριτσου. Στη σχολή γνωρίζεται με το Βίκτορ, έναν χαρισματικό νέο που θα γίνει ο καλύτερος της φίλος και θα την οδηγήσει στο δρόμο που ονειρευόταν. Μουσική και χορός σε μια τρισδιάστατη ταινία κινουμένων σχεδίων.

ΒΑΪΑΝΑ
MOANA
Σκηνοθεσία:
 Ρον Κλέμεντς, Τζον Μούσκερ
Φωνές στα ελληνικά: Βίνα Παπαδοπούλου, Στέλιος Ψαρουδάκης, Χρήστος Συριώτης, Βάσια Ζαχαροπούλου, Χαρά Ζησιμάτου, Δημήτρης Πακσόγλου, Μαρίνα Σάττι, Μιχάλης Κουινέλης, Γιώργος Ζαχαρόπουλος, Ζωή Μουρλά.

Η νεαρή Μοάνα Γουαλκιλίκι ζει κάπου στην Ωκεανία. Ο πατέρας της είναι αρχηγός μιας μεγάλης γενιάς ναυτικών και η Μοάνα, αποφασίζει να φανεί αντάξια της καταγωγής της. Κι έτσι σαλπάρει για να ανακαλύψει ένα μυθικό νησί. Στο δύσκολο ταξίδι θα τη βοηθήσει ένας ημίθεος, ο Μαουί. Η ταινία είναι τρισδιάστατη.

ΚΡΥΦΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
COLLATERAL BEAUTY
Σκηνοθεσία:
 Ντέιβιντ Φράνκελ
Πρωταγωνιστούν: Γουίλ Σμιθ, Έντουαρντ Νόρτον, Κίρα Νάιτλ, Κέιτ Γουίνσλετ, Έλεν Μίρεν, Μάικλ Πένια, Ναόμι Χάρις, Τζέικομπ Λάτιμορ

Μια μεγάλη προσωπική τραγωδία οδηγεί έναν πετυχημένο διαφημιστή στην παραίτηση από την καθημερινότητα. Οι συνάδελφοί του μην αντέχοντας να τον βλέπουν σε αυτήν την κατάσταση αποφασίζουν να τον βοηθήσουν. Καταστρώνουν ένα σχέδιο ώστε να τον αναγκάσουν να έρθει αντιμέτωπος με τη θλίψη του, να την ξεπεράσει και να ξαναβρεί την όρεξή του για ζωή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)