to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες της εβδομάδας

Οκτώ είναι οι νέες ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα.


Το αξιοσημείωτο είναι πως μία από αυτές, για ευνόητους λόγους που θα πρέπει να μας προβληματίσουν ως κοινωνία, προβάλλεται μόνο σε κινηματογράφους της Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ “90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον”, του Νίκου Τριανταφυλλίδη. Το γιατί η ταινία δεν προβάλλεται κάτω από τα Τέμπη, νομίζω πως δε χρειάζεται να το εξηγήσουμε.

Όπως και να έχει πάντως το κοινό μπορεί να βρει αρκετά ενδιαφέρουσες προτάσεις για περισσότερες από μία κινηματογραφικές εξόδους.

Ξεχωρίζουν το πολιτικό αστυνομικό θρίλερ “Οι εξομολογήσεις” του Ρομπέρτο Αντό, το βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Φίλιπ Ροθ, “Αμερικανικό ειδύλλιο”, του Γιούαν Μακ Γκρέγκορ και η ταινία τρόμου “Creepy”, του 'μάστορα' Κιγιόσι Κουροσάουα. Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε δύο ταινίες οι οποίες συνοδεύονται αποό πολύ καλές κριτικές. Πρόκειται για την “Άφιξη”, του Ντενίς Βιλνέβ και τη “Οδύσσεια, του Ζερόμ Σαλ, βιογραφική ταινία για τη ζωή του Ζακ Ιβ Κουστό.

Την οκτάδα συμπληρώνουν η κωμωδία “Office Christmas party”, των Τζος Γκόρντον και Γουίλ Σπεκ και το ελληνικό ερωτικό δράμα, “Αγάπη, αγάπη, αγάπη”, του Κώστα Ζάππα.

90 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΟΚ-ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης

“Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς!”. Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε έναν παίκτη – σημαία του ΠΑΟΚ, τον Πάμπλο Γκαρσία. Βέβαια όταν ο Γκαρσία ήρθε στον ΠΑΟΚ το 2008 όταν ο σύλλογος είχε ήδη μια ιστορία 82 ετών.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 90ων γενεθλίων της ομάδας, ο Νίκος Τριανταφυλλίδης αποφάσισε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την ομάδα που αγαπούσε. Δυστυχώς όμως ο σκηνοθέτης δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένη αφού έφυγε ξαφνικά τον περασμένο Ιούνιο.

Όμως η σύντροφός του, σκηνοθέτιδα Αλίκη Δανέζη, έδωσε την τελική μορφή στο ντοκιμαντέρ του Νίκου το οποίο προβλήθηκε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η ιστορία του ΠΑΟΚ άρχισε το 1926 όταν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη που βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα αθλητικό σωματείο που θα τους θυμίζει την πατρίδα. Έτσι δημιουργήθηκε ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών, ο οποίος με έδρα τη φτωχογειτονιά της Τούμπας εξαπλώθηκε με αποτέλεσμα να έχει οπαδούς σε όλη τη Θεσσαλονίκη αλλά και όλη την Ελλάδα.

Ο Τριανταφυλλίδης με την ταινία του δημιουργεί ένα ιστορικό και κοινωνικό ντοκουμέντο, ένα ημερολόγιο στο οποίο το πλούσιο αρχειακό υλικό συναντιέται με σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία της ομάδας αλλά και πιστούς της φίλους, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το σήμα της ομάδας, δηλαδή ο δικέφαλος αετός, τα χρώματά της, δηλαδή το άσπρο-μαύρο, το θρυλικό γήπεδο της Τούμπας, η προσφυγιά, η φτωχολογιά και πολλές ακόμη γνωστές και άγνωστες ιστορίες ξετυλίγονται μπροστά στο φακό. Ο εμβληματικός παίκτης της ομάδας Νότης Τσίντογλου αναπολεί τα χρόνια που τιμούσε τη φανέλα της ομάδας και περιγράφει με γλαφυρό τρόπο περιστατικά του παρελθόντος, ευχόμενος να ήταν πάλι νέος για τα ζήσει όλα απ την αρχή. Αλλά και ο μεγάλος Γιώργος Κούδας αφηγείται τη δική του πορεία και το πως έγινε η πέτρα του σκανδάλου και αφορμή για την αντιπαλότητα με την λαϊκή ομάδα του Πειραιά, τον Ολυμπιακό, που κρατάει μέχρι σήμερα!

Σε 102 λεπτά περνούν μπροστά από τα μάτια του θεατή 90 χρόνια μιας συναρπαστικής ιστορίας. Αρκεί να δει κανείς το πάθος που πηγάζει από τα μάτια των ανθρώπων που μιλούν για την αγαπημένη τους ομάδα μπροστά στο φακό για να καταλάβουν πόσο αληθινό είναι αυτό που αναφέρεται στην ταινία πως δηλαδή “Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο μια ομάδα, είναι μια Ιδέα”.

ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ
LE CONFESIONI
Σκηνοθεσία: 
Ρομπέρτο Αντό
Πρωταγωνιστούν: Τόνι Σερβίλο, Ντάνιελ Οτέιγ, Πιερφραντζέσκο Φαβίνο, Μόριτζ Μπλάιμπτροϊ, Κόνι Νίλσεν, Μαρί Χοσέ Κροζ, Λαμπέρ Γουίλσον

Ανάμεσα στα εγκληματικά λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων ήρθε να προστεθεί και το γνωστό «λάθος» στο μαθηματικό τύπο που εφάρμοσε το ΔΝΤ ώστε η ελληνική οικονομία να βυθιστεί στα τάρταρα.

Ένας μαθηματικός τύπος από τον οποίο θα εξαρτηθεί το μέλλον της οικονομίας και οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελεί το γρίφο αυτής της αστυνομικής-πολιτικής ταινίας η οποία συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο Κάρλοβι Βάρι.

Οι υπουργοί των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου οι γνωστοί G8, συγκεντρώνονται σε ένα πολυτελές και ερμητικά φρουρούμενο ξενοδοχείο στις γερμανικές ακτές. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι και ένας καθολικός μοναχός, ο Σαλούς, τον οποίο έχει προσκαλέσει ο Ντανιέλ Ροκέ, ο διευθυντής του ΔΝΤ. Ο Ροκέ κάλεσε τον Σαλούς επειδή ήθελε να εξομολογηθεί. Γιατί όμως να θέλει να εξομολογηθεί σε έναν μοναχό, ένας στυγνός τεχνοκράτης; Όμως δεν είναι αυτό το θέμα μας. Γιατί μετά την επόμενη μέρα της εξομολόγησης ο Ροκέ βρίσκεται νεκρός με το κεφάλι του τυλιγμένο μέσα σε μια πλαστική σακούλα. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό είναι ο Σαλούς και έτσι θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος. Όμως δεν μπορεί να αποκαλύψει τίποτε από όσα του είπε το θύμα στην εξομολόγησή του επειδή είναι δεσμευμένος με όρκο σιωπής.

Το μυστικό, λοιπόν, που μόνο ο μοναχός γνωρίζει έχει τρομοκρατήσει τους υπουργούς οικονομικών και τα επιτελεία της διεθνούς οικονομικής ελίτ. Φοβούνται μήπως διαρρεύσει το μυστικό το οποίο είναι ένας μαθηματικός τύπος που αν εφαρμοστεί θα υπάρχουν οδυνηρές συνέπειες για τις οικονομίες πολλών χωρών.

Έτσι ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση του μυστηρίου και για την απάντηση στο εάν ο θάνατος του Ροκέ οφείλεται σε δολοφονία αυτοκτονία, οι υπόλοιποι της παρέας δεν αισθάνονται καθόλου καλά. Αυτό που τους ενδιαφέρει δεν είναι ο θάνατος του διευθυντή του ΔΝΤ αλλά το να μη διαρρεύσουν τα μυστικά τους σχέδια. Σας φαίνεται τραβηγμένο το σενάριο; Νομίζετε πως όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να συμβούν; Μήπως έχουν συμβεί ή συμβαίνουν αυτήν την ώρα; Δε ζητώ απάντηση αφού είναι προφανής.

Η ταινία κλείνει με το Σαλούς να μιλά στην κηδεία του Ροκέ, να καταγγέλλει τους δυνατούς του κόσμου και να τάσσεται υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων. Το φινάλε έχει μια μεταφυσική εξέλιξη αφού όπως φαίνεται ο σκηνοθέτης προτιμά να δώσει μια χριστιανική χροιά. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα άλλο φινάλε πιο πολιτικό.

Πρόκειται για μια αρκετά καλή ταινία, με έντονο το στοιχείο τους θρίλερ και της αστυνομικής ίντριγκας. Παράλληλα, αφήνει σαφείς αιχμές για την παγκόσμια οικονομική ολιγαρχία αλλά και για τους τεχνοκράτες που την εξυπηρετούν. Δηλαδή για ανθρώπους που αν τους ξύσεις λιγάκι στην επιφάνεια θα αποκαλυφθεί το μεγαλείο της ανικανότητάς τους.

Θαυμάσιες ερμηνείες με τον Τόνι Σερβίλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο να είναι απολαυστικός.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΙΔΥΛΛΙΟ
AMERICAN PASTORAL
Σκηνοθεσία:
 Γιούαν Μακ Γκρέγκορ
Πρωταγωνιστούν: Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, Τζένιφερ Κόνελι, Ντακότα Φάνινγκ, Ούζο Αντούμπα, Ντέιβιντ Στράδερν

Βρισκόμαστε στη δεκαετία του 1960 και ο Σίμουρ Λεβόι, με το παρατσούκλι Σουηδός, ένας πετυχημένος επιχειρηματίας ζει ευτυχισμένος με τη σύζυγό του Ντόουν. Στα σχολικά τους χρόνια η Ντόουν εθεωρείτο ως η καλλονή του σχολείου ενώ ο Σίμουρ ήταν σπουδαίος αθλητής. Όμως η φαινομενική αυτή ευτυχία θα ανατραπεί όταν η κόρη του, Μαίρη, κατηγορείται για μια πράξη πολιτικού ακτιβισμού και εξαφανίζεται. Ο Σουηδός θα αναλάβει να βρει την κόρη του για να ανακαλύψει με τρόμο πως ο κόσμος δεν είναι όπως τον φανταζόταν. Να μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε σε μια εποχή την οποία χαρακτηρίζουν έντονες πολιτικές αναταραχές και κοινωνικές διεργασίες.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ροθ που τιμήθηκε με Πούλιτζερ. Τα δικαιώματα για τη μεταφορά του βιβλίου είχε η εταιρία Lakeshore Entertainment από το 2003 και για τη σκηνοθεσία είχε επιλεγεί ο Φίλιπ Νόις. Όμως τα γυρίσματα δεν ξεκίνησαν ποτέ, τα δικαιώματα τα πήρε η Paramaount Pictures και ο Νόις αποσύρθηκε. Έτσι, ο πρωταγωνιστής Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, ανέλαβε και τη σκηνοθεσία.

CREEPY
KURIPI: ITSUWARI NO RINJIN
Σκηνοθεσία: 
Κιγιόσι Κουροσάουα
Πρωταγωνιστούν: Γιούκο Τακεούτσι, Χιντετόσι Νισιτζίμα, Τερουγιούκι Καγκάουα, Χαρούνα Καουαγκούτσι, Μασαχίρο Χιγκασίντε

Ο Τακακούρα, πρώην ιδιωτικός αστυνομικός αναλαμβάνει την υπόθεση μιας προ εξαετίας εξαφανισμένης οικογένειας μετά από παράκληση παλιού του συναδέλφου. Στο νέο σπίτι που μετακομίζει με τη γυναίκα του έχει ένα γείτονα, το  Νισίνο, που έχει μια κόρη, τη Μίο και μια άρρωστη γυναίκα. Μια μέρα η Μίο λέει στον Τακακούρα πως ο Νισίνο δεν είναι πατέρας της.

Ο Κουροσάουα, αφού ασχολήθηκε με το δράμα, επέστρεψε σε αυτό που τον ανέδειξε, που αγαπά και που το γνωρίζει πολύ καλά, στο θρίλερ. Ένα θρίλερ μυστηρίου λοιπόν είναι αυτή η ταινία η οποία εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί τρομακτική ατμόσφαιρα διανθισμένη με ένταση και σασπένς.

Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Γιουτάκα Μαεκάουα, το οποίο το 2011 είχε βραβευτεί ως καλύτερο μυθιστόρημα μυστηρίου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Για το βιβλίο ο σκηνοθέτης λέει: «Είναι ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα. Η ταινία καταπιάνεται με τον εκφυλισμό της οικογένειας –σαν την υπόθεση που εξετάζεται, μα παραμένει άλυτη. Ελπίζω το κοινό να απολαύσει τον τρόμο και το σασπένς, όταν τα μυστικά αρχίσουν να αποκαλύπτονται».

ΟΔΥΣΣΕΙΑ
L’  ODYSSEE
Σκηνοθεσία:
 Ζερόμ Σαλ
Πρωταγωνιστούν: Λαμπέρ Γουίλσον, Οντρέ Τοτού, Πιέρ Νινέ, Μάικλ Μπάντρεντ, Κλόε Χίρσμαν, Λοράν Λουκά

Καλοκαίρι του 1946, ο Ζακ, μαζί με τη γυναίκα του Σιμόν και τα δυο τους παιδιά, Φιλίπ και Ζαν-Μισέλ, ζουν σε ένα σπίτι με θέα τη θάλασσα. Όμως ο Ζακ δεν αρκείται, θέλει να εξερευνήσει την απεραντοσύνη της. Το σχέδιό του μπαίνει σε εφαρμογή αφού αγοράζει και εξοπλίζει ένα πλοίο, την Καλυψώ και συγκεντρώνει το απαραίτητο πλήρωμα.

Η συγκλονιστική αυτή βιογραφική ταινία ταξιδεύει μαζί με το διάσημο γαλλο εξερευνητή και σκηνοθέτη Ζακ Ιβ Κουστό.

Η ΑΦΙΞΗ
ARRIVAL
Σκηνοθεσία:
 Ντένις Βιλνέβ
Πρωταγωνιστούν: Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέρεμι Ρένερ, Έιμι Άνταμς, Μάικλ Στούλμπαργκ, Νάταλι Τιμπό, Μαρκ Ο'Μπράιεν

Σε διάφορα σημεία του πλανήτη προσγειώνονται 12 διαστημόπλοια με εξωγήινους. Μια ομάδα επιστημόνων αναλαμβάνει να ερευνήσει το γεγονός. Η γλωσσολόγος Λουόιζ Μπανκς, έχει αναλάβει να βοηθήσει στην επικοινωνία με τους εξωγήινους. Στο μεταξύ η ανθρωπότητα απειλείται με παγκόσμιο πόλεμο και η Λουίζ πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις που θα επηρεάσουν όλο τον πλανήτη. Η ταινία συνοδεύεται από πολύ καλές κριτικές.

Η ταινία βασίζεται στο διήγημα «Η ιστορία της ζωής σου» του Τεντ Τσιάνγ 

ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΠΗ, ΑΓΑΠΗ
Σκηνοθεσία
: Κώστας Ζάππας
Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπαθεμελή, Ερρίκος Λίτσης, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Πουλικάκος, Κατερίνα Λάσπα, Μάρα Δαρμουσλή, Αντ΄βνης Παπαδόπουλος, Νικολίτσα Ντρίζη, Άγγέλος Βαλέρας

Η 40χρονη Στέλλα μετά τον περίεργο θάνατο του άνδρα της σε αυτοκινητικό δυστύχημα, εργάζεται ως στριπτιζέζ για να μπορέσει να επιβιώσει μαζί με τη Φανή, την κόρη της. Εκεί θα γνωρίσει το Νίκο, τον οποίο έχει εγκαταλείψει η γυναίκα του αλλά και ο γιος του ο Μίλτος, που έχει παντρευτεί. Ο Νίκος ερωτεύεται τη Στέλλα και τη διεκδικεί. Όμως και τα παιδιά τους διεκδικούν από τους γονείς τους το μερίδιο αγάπης που τους ανήκει. Μια διεκδίκηση που μπορεί να γίνει και βίαιη. Μόνη διέξοδος σε όλα αυτά είναι η αγάπη!
  
OFFICE CHRISTMAS PARTY
Σκηνοθεσία:
 Τζος Γκόρντον, Γουίλ Σπεκ
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Άνιστον, Τζέισον Μπέιτμαν, Κέιτ Μακίνον, Ολίβια Μουν, Τ. Τζ. Μίλερ, Τζέιμι Τσανγκ, Κόρτνει Μπ. Βανς, Τζίλιαν Μπελ, Βανέσα Μπάγερ

Ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι το οποίο γίνεται με σκοπό να εντυπωσιαστούν οι υποψήφιοι πελάτες μιας εταιρίας καταλήγει σε ξεκαρδιστική καταστροφή! Κωμωδία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)