to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:51 | 21.11.2013

Πολιτισμός

Οι νέες ταινίες στους κινηματογράφους από τις 21/11

Της Λήδας Γαλανού


Οσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ, το «Ψάχνοντας τον Sugar Man» του Μαλίκ Μπεντζελούλ, είναι συγχρόνως μια ταινία μυστηρίου, μια σκωπτική ματιά στη show business και ένα χαμογελαστό μιούζικαλ για τον Ροντρίγκεζ, εξαφανισμένο μουσικό από το Ντιτρόιτ. Aναλυτικά οι ταινίες της εβδομάδας από την «Εφημερίδα των Συντακτών»:

Ψάχνοντας τον Sugar Man

Σκηνοθεσία: Μαλίκ Μπεντζελούλ

Ο μουσικός από το Ντιτρόιτ, γνωστός μόνο με το όνομα Ροντρίγκεζ, γέννησε ελπίδες για μεγάλη καριέρα στη δισκογραφία στα τέλη του ’60, όταν η κριτική τον συνέκρινε με τον Μπομπ Ντίλαν. Κυκλοφόρησε δύο, σχετικά αποτυχημένα, άλμπουμ το ’71 και το ’72, έκανε μια σειρά από live και γρήγορα εξαφανίστηκε από προσώπου γης κυριολεκτικά. Στην άλλη άκρη του κόσμου, στη Νότια Αφρική, εν αγνοία του Ροντρίγκεζ, τα τραγούδια του, χάρη στις λυρικές μελωδίες και τους ανθρωπιστικούς στίχους, άρχισαν να περνούν στα χείλη του καταπιεσμένου λαού του απαρτχάιντ, φτάνοντας εκπληκτικά νούμερα σε πωλήσεις και κάνοντας τον μουσικό «πιο διάσημο κι από τον Ελβις». Παρά τη γενική πεποίθηση ότι ο Ροντρίγκεζ είναι νεκρός (με κάποιον τραγικό, ροκ τρόπο), δυο ορκισμένοι φαν αποφάσισαν να διαλευκάνουν την ιστορία του και, αναζητώντας πληροφορίες στο ίντερνετ, βρήκαν… τον ίδιο τον Ροντρίγκεζ που ζει και βασιλεύει μαζί με την οικογένειά του.

Μαζί σκοτεινή ταινία μυστηρίου, σκωπτική ματιά στη βιομηχανία της μουσικής και χαμογελαστό μιούζικαλ, το «Ψάχνοντας τον Sugar Man» δεν είναι μόνο ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ, είναι και μια κινηματογραφική στιγμή τόσο παράδοξη και αισιόδοξη όσο η ιστορία του ήρωά της. Μέσα από τη διαδρομή της έρευνας το φιλμ αποκαλύπτει έναν ιδιαίτερο άνθρωπο που απάντησε στα εμπόδια της ζωής με φιλοσοφημένη ηρεμία και που έγινε σύμβολο του απρόσμενου happy end. Η ταινία, βραβευμένη με το Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, ακολουθεί τη δομή και την ατμόσφαιρα μιας αυτοσχέδιας περιπέτειας, γεμάτης μουσική και ρετρό ατμόσφαιρα, με μια συγκινητική κλιμάκωση που δε θ’ αφήσει μάτι στεγνό στην αίθουσα.

Ο Συνήγορος

(The Counselor)

Σκηνοθεσία: Ρίντλεϊ Σκοτ

Ηθοποιοί: Μάικλ Φασμπέντερ, Χαβιέ Μπαρδέμ, Μπραντ Πιτ, Πενέλοπε Κρουζ, Κάμερον Ντίαζ

Ενας πετυχημένος δικηγόρος, που ονομάζεται απλώς «ο Συνήγορος», μπλέκεται σε μια μεγάλη αγοραπωλησία ναρκωτικών στο Ελ Πάσο. Η φιλοδοξία του είναι ν’αρπάξει την τεράστια αμοιβή του και να παντρευτεί την πανέμορφη κι αθώα αγαπημένη του. Παγιδευμένος ανάμεσα στο καρτέλ, στον κοσμοπολίτη συνεργάτη του, την πανέξυπνη αλλά παρανοϊκή σύζυγό του και στον σιβυλλικό μεσάζοντα του ντιλ, ο Συνήγορος θ’ ανακαλύψει ότι η ζωή και κυρίως ο θάνατος παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για το μέλλον.

Ο Ρίντλεϊ Σκοτ διασκευάζει το ατμοσφαιρικό, «οξειδωμένο» θρίλερ του Κόρμακ ΜακΚάρθι σε μια εντυπωσιακή κινηματογραφική παραβολή, τόσο μπερδεμένη, ανούσια και αδιέξοδη όσο η μοίρα του ήρωά της. Μέσα από πανέμορφα πλάνα σκονισμένης ερήμου ή εκρηκτικά διακοσμημένων σπιτιών και περιθωριακών μπαρ, ο Σκοτ βάζει τους ηθοποιούς του, είτε ενσαρκώνουν πνευματώδεις εμπόρους διαμαντιών είτε ταλαίπωρους φορτηγατζήδες του καρτέλ, ν’ απαγγέλλουν μονόλογους από το βιβλίο του ΜακΚάρθι, γεμάτους αμπελοφιλοσοφίες και ατελείωτες εξυπνάδες που με δυσκολία βγάζουν νόημα στην κινηματογραφική αίθουσα.

Από την άλλη πλευρά η σκόπιμη υπερβολή στην παρουσίαση των ηρώων, από τις ενδυματολογικές επιλογές τους μέχρι τις ατάκες τους, δεν κάνει την υπέρβαση στο χιούμορ, αλλά απλώς σχηματίζει ακραίες καρικατούρες. Με ορισμένες σκηνές που θα μείνουν αξέχαστες, όπως εκείνη στην οποία η Κάμερον Ντίαζ κάνει σεξ με το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου σε τέλειο σπαγκάτο, η ταινία καταλήγει σε μια χαμένη συνάντηση εκπληκτικού star power. Τουλάχιστον ο θεατής απολαμβάνει να βλέπει στην οθόνη τρεις από τους πιο σέξι άντρες του σύγχρονου σινεμά.

Thor 2: Σκοτεινός Κόσμο

(Thor: The Dark World)

Σκηνοθεσία: Αλαν Τέιλορ

Ηθοποιοί: Κρις Χέμσγουορθ, Νάταλι Πόρτμαν, Κατ Ντένινγκς, Τομ Χίντλστον, Αντονι Χόπκινς, Ιντρις Ελμπα, Ζάκαρι Λέβι, Στέλαν Σκάρσγκαρντ

Καθώς τα Σκοτεινά Ξωτικά με το ανυπέρβλητο όπλο τους, τον Αιθέρα, απειλούν ξανά να καταστρέψουν ολόκληρο το Σύμπαν, ο Θορ βρίσκεται με μια δύσκολη αποστολή στα δυνατά του χέρια. Πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στον ίδιο, τον πατέρα και τον αδελφό του, να ξανασυναντήσει την αγαπημένη του επιστήμονα Τζέιν Φόστερ στη Γη και ταυτόχρονα να προλάβει να σώσει τον κόσμο από την οριστική αφάνεια.

Ο Θορ με το μεγάλο του σφυρί παραμένει ένας από τους συμπαθέστερους υπερήρωες των κόμικς στα franchises της Marvel των τελευταίων χρόνων. Παγιδευμένος ανάμεσα σε δυο κόσμους, με κοινό άξονα τον έρωτά του για ένα απλό κορίτσι, δεν μπορεί παρά να στήσει γύρω του την πιο αλλόκοτη και διασκεδαστική ρομαντική κομεντί δράσης από το έξω διάστημα. Σε αντίθεση ωστόσο με την πρώτη ταινία της σειράς, προφανώς για να προσελκύσει μεγαλύτερη μερίδα του νεαρότερου κοινού, το σίκουελ του Θορ ανεβάζει τη συχνότητα και την ένταση των μαχών που ξετυλίγονται σε ασταμάτητο μπουνίδι και μειώνει τους διαλόγους και το έξυπνο χιούμορ που δίνει στην ταινία την ξεχωριστή της ταυτότητα.

Παρ’ όλα αυτά, διαλέγοντας στρατηγικά, ανάλογα με την ηλικία σας, τις στιγμές που θα πάτε στο μπαρ για ανανέωση ποπ κορν, αυτή είναι ξεκάθαρα η ψυχαγωγική ταινία της εβδομάδας. Το ζευγάρι του τεράστιου Κρις Χέμσγουορθ και της μικροσκοπικής Νάταλι Πόρτμαν εξακολουθεί να συνδέεται με υπέροχη χημεία και ο Τομ Χίντλστον ως Λόκι κλέβει με άνεση και σκοτεινή οδύνη την κάθε σκηνή στην οποία εμφανίζεται.

InDebito

Σκηνοθεσία: Αντρέα Σέγκρε

Ο Ιταλός μουσικός Βινίσιο Καποσέλα, με τη βοήθεια και το κινηματογραφικό όραμα του Αντρέα Σέγκρε, πολυβραβευμένου πέρσι για το «Io Sono Li», κάνουν βουτιά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης για να διερευνήσουν εάν σε μια χώρα που βιώνει ξανά τη φτώχεια και το αδιέξοδο, η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού, που ανέκαθεν αποτελούσε εξομολόγο του περιθωρίου, είναι και πάλι, ή ακόμα, ζωντανή.

Μια ενδιαφέρουσα, διεισδυτική απεικόνιση της σύγχρονης Ελλάδας, της μουσικής, του ταμπεραμέντου και του ρομαντισμού της, που από τη μια πλευρά αποκαλύπτει ένα σύγχρονο πρόσωπο λίγο γνωστό, από την άλλη καταγράφει μια βιωματική, μέσα από αφηγήσεις, ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και ταυτόχρονα στις πιο γοητευτικές στιγμές της παρουσιάζει ένα ώριμο και κατασταλαγμένο πρόσωπο του σύγχρονου Ελληνα που είναι υπέροχο να βλέπεις στην οθόνη, μια και σπάνια βλέπεις στην πραγματικότητα.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)