to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες: Πολλά και διάφορα

Αληθινός καταιγισμός νέων ταινιών αφού η τρέχουσα κινηματογραφική εβδομάδα φέρνει στις αίθουσες 10 ταινίες, με πολλά και διάφορα θέματα που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων.


Χαρακτηριστικό είναι πως ανάμεσά τους περιλαμβάνονται δύο ντοκιμαντέρ, τα οποία -κατά την άποψή μου- βρίσκονται στην κορυφή της δεκάδας. Ο Πατρίσιο Γκουσμάν και η Λόρι Άντερσον, υπογράφουν τις δύο αυτές εξαιρετικές ταινίες, δηλαδή το “Νοσταλγώντας το φως” και την “Καρδιά του σκύλου”. 

Το πολύ δυνατό θρίλερ “Προσωπικά μυστικά”, διεκδικεί με αξιώσεις την προσοχήτων θεατών και μάλλον το αξίζει. Δε φαίνεται πάντως να υστερεί σε ενδιαφέρον ούτε το ριμέικ “Και οι 7 ήταν υπέροχοι”, με τον Αντουάν Φουκουά να παίρνει τη σκυτάλη από τους Κουροσάουα και Στάρτζες. Μια πολύ καλή κοινωνική ταινία, με τίτλο “Μαθήματα ζωής” υπογράφει η  γαλλίδα Μαρί - Καστέλ  Μενσόν – Σαρ.

Ενδιαφέρον μόνον για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου παρουσιάζει η ταινία “Πελέ, η γέννηση ενός θρύλου”, που δε διεκδικεί τίποτε περισσότερο, ενώ ως χρυσή μετριότητα θα χαρακτήριζα τα“Σκυλιά του πολέμου” μια κωμωδία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Εντελώς αδιάφορο είναι το “Blair Witch, η επιστροφή”, δε γνωρίζω τίποτε για το “Roger Waters, The wall”, όπως και το γιατί προβάλλεται μόνο δύο φορές και αποκλειστικά σε δύο αίθουσες σε όλη την Ελλάδα. Όσο για την ταινία κινουμένων σχεδίων “Ο Κούμπο και οι δύο χορδές”, μπορώ να διαβεβαιώσω τους μικρούς μας φίλους και τους γονείς που θα τους συνοδεύσουν, πως θα περάσουν πολύ καλά.
 
ΝΟΣΤΑΛΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΦΩΣ
NOSTALGIA DE LA LUZ
Σκηνοθεσία: Πατρίτσιο Γκουσμάν
 
Στο εξαιρετικό αυτό ντοκιμαντέρ, ο χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουσμάν, εξερευνά την έρημο  Ατακάμα και με την ιδιαίτερη του ματιά ανοίγει μια πόρτα στο παρελθόν, συνδέοντας την αστρονομία, με την αρχαιολογία και την ιστορία.

Πως όμως συμβαίνει αυτό; Ας αρχίσουμε πρώτα απ' όλα από τη Γεωγραφία. Η έρημος Ατακάμα, έχει έκταση 181.000 τ.χ.,  το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στη Χιλή, (περίπου 128.000)  και το υπόλοιπο να μοιράζονται η Βολιβία στο Βορρά και το Περού με την Αργεντινή ανατολικά. Η έρημος επεκτείνεται στα βόρεια της χώρας, μεταξύ των Άνδεων και του Ειρηνικού Ωκεανού και θεωρείται ως πλέον ξηρή και άνυδρη περιοχή του πλανήτη. Γι΄ αυτό το λόγο την επέλεξαν οι αστρονόμοι για να κατασκευάσουν το γιγαντιαίο αστεροκοπείο Παρανάλ, αφού λόγω της μεγάλης ξηρασίας η διαύγεια του ουρανού είναι εντυπωσιακή. Στον ίδιο τόπο οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν εντυπωσιακά ευρήματα, ακόμη και μουμιοποιημένους νεκρούς, επίσης λόγω της ξηρασίας. Τέλος, αυτήν αφιλόξενη, άνυδρη περιοχή επέλεξε η δικτατορία του Πινοτσέτ, για να “φιλοξενήσει” πολιτικούς κρατούμενους σε εγκαταστάσεις παλιών ορυχείων, αλλά και για να εξαφανίσει μερικές χιλιάδες από αυτούς.

“Εμείς οι αστρονόμοι μελετάμε το παρελθόν, επειδή αυτό που βλέπουμε έχει ήδη συμβεί”, λέει ένας αστρονόμος στην αρχή της ταινίας. Κι έτσι ξεκινά η γνωριμία μας με την έρημο, στρέφοντας τη ματιά μας προς τον ουρανό και το θαύμα του σύμπαντος.

Το ίδιο όμως κάνουν και οι αρχαιολόγοι. Τώρα στρέφουμε τη ματιά μας στο χώμα όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε ίχνη από την προϊστορία της αμερικανικής ηπείρου, σημάδια από τους αυτόχθονες πληθυσμούς πριν φτάσουν οι Ευρωπαίοι και τους εξαφανίσουν.

Κι αν οι αστρονόμοι και οι αρχαιολόγοι εξερευνούν τις απαρχές και την εξέλιξη του σύμπαντος και της Γης, υπάρχουν και κάποιες γυναίκες οι οποίες σκάβουν στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής. Ήταν νέες το 1973 όταν ο στρατός κατέλυσε τη Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό πείραμα του προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε. Και τώρα, ηλικιωμένες πλέον, πάνω από 70 χρονών, σκαλίζουν με τα χέρια τους το χώμα, σκάβουν υπομονετικά αναζητώντας τους δικούς τους ανθρώπους. Εκείνους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του Πινοτσέτ.

Είναι ένα; σκοτεινό κομμάτι της χιλιανής ιστορίας που, δυστυχώς, γίνεται προσπάθεια ναα αποσιωπηθεί. Είναι οι ενοχές, είναι οι τύψεις, είναι ο φόβος; Ό,τι και να' ναι όμως δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τον πόνο, τη θλίψη και την αναζήτηση της λύτρωσης αυτών των γυναικών που αναζητούν απομεινάρια των δικών τους ανθρώπων.

Η έρημος  Ατακάμα, η επιστήμη, το παρελθόν, η δικτατορία. Η γοητεία της επιστημονικής έρευνας γίνεται σπαραγμός και ο Πατρίσιο Γκουσμάν συνδέει τους πλανήτες και τα αρχαιολογικά ευρήματα με τις πληγές της πρόσφατης ιστορίας που άφησε η δικτατορία στο σώμα της χιλιανής κοινωνίας. Κι όλα αυτά στο όνομα αναζήτησης του φωτός, που θα φωτίσει, θα δώσει απαντήσεις και θα λυτρώσει.

Θαυμάσιο ντοκιμαντέρ με εντυπωσιακές εικόνες οι οποίες δένουν μεταξύ τους χάρις στη μοναδική δεξιοτεχνία του Γκουσμάν. Ταινία γεμάτη νοήματα, που προκύπτουν από ουσιαστικά ερωτήματα, από ανθρώπινες αγωνίες που ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να βρει το μαγικό νήμα να τα συνδέει καταλήγοντας σε ένα γοητευτικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Ας δούμε τι λέει ο Πατρίσιο Γκουσμάν για την ταινία του: “Για έναν αστρονόμο, ο μόνος πραγματικός χρόνος είναι αυτός που έρχεται από το παρελθόν. Το φως των αστεριών κάνει εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια για να φτάσει εδώ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αστρονόμοι ψάχνουν πάντα πίσω, στο παρελθόν. Συμβαίνει το ίδιο με τους ιστορικούς, τους αρχαιολόγους, τους γεωλόγους, τους παλαιοντολόγους και τις γυναίκες που ψάχνουν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Όλοι τους καταλήγουν στο ίδιο: ψάχνουν το παρελθόν ώστε να είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα το παρόν και το μέλλον. Μπροστά στο αβέβαιο μέλλον, μόνο το παρελθόν μπορεί να διαφωτίσει”.

Η ταινία έκανε πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ενώ έχει τιμηθε΄λι με Ειδική Μνεία στο Φεστιβάλ των Κανών.   
 
ΚΑΙ ΟΙ 7 ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ
THE MAGNIFICENT SEVEN
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά
Ηθοποιοί: Κρις Πρατ, Χέιλι Μπένετ, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ματ Μπόμερ, Ίθαν Χοκ, Καμ Γκίγκαντετ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Βίνι Τζόουνς, Μπουνγκ Χουν Λι, Σον Μπρίντζερς


Το 1960 ο Τζον Στάρτζες γύρισε την ταινία “Και οι 7 ήσαν υπέροχοι”. Επρόκειτο για ένα εξαιρετικό γουέστερν το οποίο ήταν ριμέικ της αριστουργηματικής ταινίας “Οι 7 σαμουράι”, που γύρισε το 1954 ο Ακίρα Κουροσάουα, μεταφερμένο όμως από την Ιαπωνία στην Αμερική. Ο Αντουάν Φουκουά, μάστορας της δράσης, επανέρχεται 45 χρόνια μετά και γυρίζει το ριμέικ του ριμέικ.

Μια πόλη στη δύση, το Ρόουζ Κρικ, καταδυναστεύεται από τον αδίστακτο Μπαρτόλομιου Μπογκ. Η Έμα μια γυναίκα που δεν ανέχεται την καταπίεση, αποφασίζει να αντιδράσει. Έτσι φέρνει στην πόλη κάποιους σκληρούς μισθοφόρους για να την “καθαρίζουν” από τον Μπογκ και τους άνδρες του. Είναι επτά άνδρες αποφασισμένοι, αδίστακτοι και ικανοί να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κερδίσουν χρήματα. Ταινία με πολλή δράση και από όσο έμαθα, ο Φουκουά δεν τα πήγε καθόλου άσχημα.

Ο ίδιος είπε: “Αναρωτήθηκα, λοιπόν, γιατί να κάνω μια τέτοια ταινία τώρα; Γιατί είναι τόσο σημαντικό; Η απάντηση είναι η εξής: η ιδέα της τυραννίας κυριαρχεί πολύ έντονα στις μέρες μας. Όλοι χρειαζόμαστε μια ειδική ομάδα ανθρώπων που θα σχηματιστεί, ώστε να καταπολεμηθεί αυτή η παγιωμένη κατάσταση”. 
 
ΠΕΛΕ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΘΡΥΛΟΥ
PELE, BIRTH OF A LEGEND
Σκηνοθεσία: Τζεφ Ζίμπαλιστ, Μάικλ Ζίμπαλιστ
Πρωταγωνιστούν: Κέβιν Ντε Πάουλα, Βίνσεντ Ντονόφριο, Ροντρίγκο Σαντόρο, Ντιέγκο Μπονέτα, Κολμ Μίνι, Κέβιν Ντε Πάουλα, Σέου Χόρχε
 
Οι αδελφοί Τζεφ και Μάικλ Ζίμπαλιστ, ξετυλίγουν την αρχή καριέρας του θεωρούμενου ως του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή του κόσμου, από την παραγκούπολη που γεννήθηκε, στην πόλη Τρες Κορασόες το 1940, ως την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου του 1958, στη Σουηδία. Στο τελικό, με αντίπαλο τη διοργανώτρια χώρα, ο Πελέ επελέγη για την αρχική ενδεκάδα. Ήταν μόλις 17 ετών, ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε Παγκόσμιο Κύπελλο, η Βραζιλία νίκησε με 5-2 και ο πιτσιρικάς πέτυχε δύο γκολ.

Οι σκηνοθέτες παρακολουθούν την πορεία του, τη σχέση του με τους γονείς του, με τους φίλους του, την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά, την εγγραφή του Σάντος, την άνοδό του και την κλήση του στην Εθνική Βραζιλίας.

Η ταινία ακολουθεί μια απλή αφηγηματική φόρμα. Οπωσδήποτε παρουσιάζει ενδιαφέρον για τους λάτρεις του ποδοσφαίρου -ανάμεσά τους και ο υποφαινόμενος- οι οποίοι αγαπούν το επονομαζόμενο και “Μαύρο Διαμάντι” Πελέ, ο οποίο έχει χαρίσει μαγικές στιγμές με τις αέρινες κινήσεις του, τις εμπνεύσεις του στον αγωνιστικό χώρο και τα πολλά και θεαματικά γκολ που έχει σημειώσει.
Μην αναζητήσετε τίποτε περισσότερο, θα απογοητευθείτε. Δείτε την ταινία απλώς ως ποδοσφαιρόφιλοι και αντλείστε από αυτή κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
 
Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ
HEART OF A DOG
Σκηνοθεσία: Λόρι Άντερσον
Πρωταγωνιστούν: Λόλαμπελ Άρτσι, Τζέισον Μπεργκ


Χρησιμοποιώντας την κινηματογραφική αφήγηση-κολάζ, η σκηνοθέτιδα κάνει ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο πρωταγωνιστεί το αγαπημένο της τεριέ, Λόλαμπελ, που πέθανε το 2011. Ένα πολύ όμορφο, συγκινητικό και γεμάτο δύναμη φιλμ που επικεντρώνεται σε θέματα όπως η αγάπη, ο θάνατος, η γλώσσα. 

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό έργο τέχνης το οποίο συντίθεται από αναμνήσεις, φιλοσοφικές αναφορές στη μετά θάνατον ζωή, προσεγγίσεις στο έργο καλλιτεχνών και στοχαστών. Ένα ντοκιμαντέρ μέσα από το οποίο η Άντερσον εξωτερικεύει την αγάπη της για το τεριέ τηα αλλά και ολόκληρο το φιλοσοφικό και καλλιτεχνικό σύμπαν που την περιβάλλει.
 
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
Ι.Τ.
Σκηνοθεσία: Τζον Μουρ
Πρωταγωνιστούν: Πιρς Μπρόσναν, Άνα Φριλ, Στέφανι Σκοτ, Μάικλ Νίκβιστ, Τζέιμς Φρέσβιλ


Ο Μάικλ Ρέγκαν είναι ένας επιτυχημένος και έξυπνος άνδρας. Ζει σε ένα θαυμάσιο σπίτι, έχει μια όμορφη γυναίκα και μια θαυμάσια κόρη. Ένα τεχνικό πρόβλημα στο σπίτι του θα τον αναγκάσει να καλέσει έναν ειδικό σε ηλεκτρονικά συστήματα, τον Εντ. Όταν εκείνος θα προσεγγίσει την κόρη του Μάικλ, ο τελευταίος θα τον διώξει. Και τότε θα αρχίσει ένα τρομακτικό παιχνίδι καθώς ο Εντ αρχίζει να εισχωρεί στη ζωή της οικογένειας μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα στα οποία έχει εισχωρήσει. Ο Μάικλ βρίσκεται μπροστά στην καταστροφή και θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει όλες τις διασυνδέσεις που είχε από το παρελθόν.

Πολύ δυνατό θρίλερ, γεμάτο μυστήριο και ένταση που κόβει την ανάσα.
 
ΣΚΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
WAR DOGS
Σκηνοθεσία: Τοντ Φίλιπς
Πρωταγωνιστούν: Τζόνα Χιλ, Μάιλς Τέλερ, Μπράντλεϊ Κούπερ, Άνα Ντε Άρµας, Μπάρι Λίβινγκστον, Σον Τουμπ, Πάτρικ Στ. Εσπρίτ, Κέβιν Πόλακ, Τζ. Μπι Μπλανκ


Δυο 20χρονοι από το Μαϊάμι, ο Χιλ και ο Τέλερ, κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ,  ανακαλύπτουν μια γνωστή σε λίγους κυβερνητική πρωτοβουλία. Σύμφωνα με αυτήν μπορούν διάφορες μικρές επιχειρήσεις να κάνουν δουλειές με το στρατό. Οι δύο νεαροί βρίσκουν λοιπόν έναν τρόπο και κλείνουν συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό. Τα καταφέρνουν καλά, αρχίζουν να ζουν πλούσια αλλά όταν κλείνουν μια μεγάλη δουλειά 300 εκατομμυρίων δολαρίων, με εξοπλιστικά συστήματα έρχονται σε επαφή με σκοτεινούς κύκλους μέσα στους οποίους εμπλέκεται και η αμερικανική κυβέρνηση.

Μια κωμική ταινία η οποία είναι βασισμένη σε πραγματική ιστορία.
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΖΩΗΣ
LES HERITIERS
Σκηνοθεσία: Μαρί - Καστέλ  Μενσόν - Σαρ
Πρωταγωνιστούν: Αριάν Ασκαρίντ, Αχμέντ Ντραμέ, Νοεμί Μερλάν, Ζενεβιέβ Μνιχ, Στεφάν Μπακ

Η Άννα είναι καθηγήτρια Ιστορίας, εργάζεται σε ένα σχολείο που βρίσκεται σε μια φτωχογειτονιά σε προάστιο του Παρισιού και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τους μαθητές της. Εκείνοι όμως αδιαφορούν και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τα υλικά αγαθά. Όταν γίνεται ένας διεθνής διαγωνισμός, με θέμα “τι σημαίνει να είσαι έφηβος σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης”, η Άννα τους παροτρύνει να πάρουν μέρος. Παρατά την προσωπική της ζωή και προσπαθεί νξα τους κινήσει το ενδιαφέρον και να τους κινητοποιήσει. ΟΙ εβδομάδες περνούν, η καταληκτική ημερομηνία πλησιάζει και οι μαθητές αρχίζουν να ανοίγονται και να βλέπουν πω κι αυτοί μπορούν να έχουν όνειρα και φιλοδοξίες. 

Μια διεισδυτική κοινωνική ματιά της σκηνοθέτιδας στο σχολείο και τους μαθητές στη σύγχρονη Γαλλία. Μια ταινία με θέμα τη συλλογικότητα και τους τρόπους αναζήτησης διεξόδου για τους νέους σε μια δύσκολη και γεμάτη προβλήματα εποχή.
 
Ο ΚΟΥΜΠΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΧΟΡΔΕΣ
KUBO AND THE TWO STRINGS
Σκηνοθεσία: Τράβις Νάιτ
Με τις φωνές των: Αρτ Πάρκινσον, Ρούνεϊ Μάρα, Ράλφ Φάινς, Σαρλίζ Θίρον, Μάθιου Μακόναχι

Ο Κούμπο ζει μια ήσυχη, κανονική ζωή σε ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό μέχρις ότου ένα πνεύμα από το παρελθόν φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του ανάβοντας ξανά την σπίθα μιας πανάρχαιας βεντέτας. Αρχίζει η δράση. Ταινία κινουμένων σχεδίων.
 
BLAIR WITCH Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ
Σκηνοθεσία: Άνταμ Γουίνγκαρντ
Πρωταγωνιστούν: Κόρμπιν Ράιντ, Γουές Ρόμπινσον, Βάλορι Κάρι


Μια ομάδα φοιτητών, θέλοντας να μάθει πως εξαφανίστηκε η αδελφή ενός από την παρέα, αποφασίζουν να διασχίσουν το δάσος Μπλακ Χιλς. Πιστεύουν πως η εξαφάνιση σχετίζεται με το θρύλο της μάγισσα Μπλέιρ. Ο τρόμος δεν αργεί να εμφανιστεί και όλα είναι πιο τρομακτικά από όσο μπορούσαν να φανταστούν.
 
ROGER WATERS, THE WALL
Σκηνοθεσία:  Σον Έβανς, Ρότζερ Γουότερς
 
Μουσική ταινία που κάνει μόνο δύο προβολές, 23 και 27 Σεπτεμβρίου, σε δύο αίθουσες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)