to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Οι νέες ταινίες: Κινηματογραφική επίθεση!

Οι εταιρίες διανομή αποφάσισαν να ρίξουν στην αγορά 11 νέες ταινίες (!)


Και ξαφνικά, οι εταιρίες διανομή αποφάσισαν να ρίξουν στην αγορά 11 νέες ταινίες (!), κάτι που, επαναλαμβάνω, λειτουργεί εις βάρος των ταινιών καθώς το κοινό διασπάται πολύ με αποτέλεσμα η πίτα να μικραίνει. Επί πλέον κάποιες ιδιαίτερα αξιόλογες ταινίες, το πιο πιθανόν είναι να καταποντιστούν.

Από αυτήν την κινηματογραφική επίθεση, αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιες ταινίες, θα δυσκολευτούμε. Κι αυτό επειδή έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταινίες όπως το κοινωνικό δράμα, «Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης», του Κλαούντιο Τζιοβανέζι, το συναρπαστικό θρίλερ, «Ο κυνηγός της νύχτας», του Ντέιβιντ Ρέιμοντ, το ποιητικό, ρομαντικό ερωτικό φιλμ, «Αναμνήσεις», του  Βαλέριο Μιέλι,  το κοινωνικό, μουσικό δράμα, «Τυφλωμένος από το φως», του Γκούριντερ Τσάντα, το καθηλωτικό θρίλερ εξαφάνισης, «Το παιχνίδι του ρόδου», του  Χοσουέ  Ράμος, καθώς και την κωμωδία εποχής, «Έντμοντ, ο απρόβλεπτος συγγραφέας», του Αλεξίς Μισαλί.

Όμως εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι και το ντοκιμαντέρ, «Ντιέγκο Μαραντόνα», του Ασίφ Καπάντια, ταινία για τη ζωή του διάσημου αργεντίνου ποδοσφαιριστή.

Τέλος, προβάλλεται η ταινία «Ράμπο, το τελευταίο αίμα», του  Άντριαν Γκρούνμπεργκ, και η παιδική ταινία κινουμένων σχεδίων, «Το μαγικό χαλί» του Κάρστεν Κίλριχ. 

Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ

LA PARANZA DEI BAMBINI

Σκηνοθεσία: Κλαούντιο Τζιοβανέζι
Πρωταγωνιστούν: Φραντσέσκο Ντι Νάπολι, Βιβιάνα Απρέα, Αρ Τεμ, Αλφρέντο Τουρίτο, Βαλεντίνα Βανίνο, Πασκουάλε Μαρότα

«Η βία είναι διαρκώς παρούσα σε πόλεις σαν την Νάπολη και στις κουλτούρες μας κι αυτό δεν ισχύει μόνον στην Δύση», λέει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης της ταινίας «Η μεγάλη νύχτα της Νάπολης» (La paranza dei bambini), Κλαούντιο Τζιοβανέζι.

Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα «Η τράτα των παιδιών», του Ρομπέρτο Σαβιάνο, τον οποίο γνωρίσαμε από το μυθιστόρημα «Γόμορρα», το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 και ήταν μια αποκάλυψη του εγκληματικού κόσμου της Μαφίας. Η ταινία είχε μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο το 2008 από τον Ματεο Γκαρότι. Να σημειώσουμε δε πως ο συγγραφέας από τότε ζει υπό αστυνομική προστασία καθώς η ζωή του απειλείται από τη Μαφία.

Για τη «Μεγάλη νύχτα της Νάπολης», ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Η ταινία μιλά για την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην εφηβεία και την παρανομία, το να βιώνεις δηλαδή τα πιο σημαντικά συναισθήματα της εφηβείας -αγάπη, φιλία- ενώ ζεις στην παρανομία».

Είναι μια παρέα παιδιών στην εφηβεία. Παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον όπου το έγκλημα αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητάς τους.

Ανάμεσά τους κι ο 15χρονος Νίκολα ο οποίος μαζί με τους φίλους του περιφέρονται στην κακόφημη συνοικία Σάνιτα μιμούμενοι τους μαφιόζους. Χρησιμοποιούν όπλα, ζουν από τις παρανομίες, θέλουν να έχουν χρήματα. Θέλουν να κάνουν το καλό, όπως αυτοί το εννοούν, χρησιμοποιώντας ως μέσο το κακό! Δε φοβούνται το κίνδυνο και ρίχνονται σε μια ξέφρενη ζωή, με ληστείες, όπλα, πρέζα, εκβιασμούς, δολοφονίες. Αγαπιούνται μεταξύ τους, θυσιάζονται ο ένας για τον άλλον, τιμούν τη φιλία. Είναι παιδιά που ένα βρισκόταν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά. Έτσι κι ο Νίκολα, τη μια στιγμή χαίρεται διασκεδάζοντας με την αγαπημένη του στο λούνα παρκ και την άλλη πυροβολεί ανθρώπους.

Ανήλικα παιδιά σε παιχνίδια ενηλίκων, παιχνίδια επικίνδυνα που δεν μπορεί παρά να έχουν οδυνηρές συνέπειες. Παιδιά που δε βίωσαν την αθωότητα της ηλικίας τους αλλά πέρασαν απότομα στην ενηλικίωση.

«Αν και ο δρόμος προς το περιθώριο δεν προκύπτει φυσικά στα παιδιά, αφού είναι συνέπεια μιας ευρύτερης παρανομίας, η ταινία δεν στοχεύει να μιλήσει κοινωνιολογικά για το ζήτημα αυτό. Επιλέξαμε να δούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια των παιδιών, χωρίς να τα κρίνουμε, και να δείξουμε πώς είναι να είσαι έφηβος και να έρθεις αντιμέτωπος με εγκληματικές δραστηριότητες και την εθιστική φιλοδοξία για εξουσία», σημειώνει ο σκηνοθέτης. Και συνεχίζει: «Η εγκληματική τους δράση αναδύεται σε σχέση με τα δικά τους συναισθήματα, τις φιλίες και τους έρωτές τους, που είναι μοιραίο να αποτύχουν ακριβώς εξαιτίας της παρανομίας. Παρόλο που οι πρωταγωνιστές είναι μόλις 15 ετών, ζουν καθημερινά με τον θάνατο και μαθαίνουν να τον θεωρούν μια πραγματική πιθανότητα, αφού επιλέγουν -ανεύθυνα- τον πόλεμο. H επιλογή τους αυτή κρύβει ένα κάπως αφελές παράδοξο: θέλουν να κάνουν το καλό μέσα από το κακό, να αποκτήσουν δύναμη μέσα από την ψευδαίσθηση ότι μπορεί μια εγκληματική συμμορία να δρα ηθικά».

Επίσης ο σκηνοθέτης διευκρινίζει: «Παρόλο που η ταινία βασίζεται σε συμβάντα της επικαιρότητας, δεν πρέπει να θεωρείται καταγραφή πραγματικών γεγονότων. Ο στόχος δεν είναι η ανακατασκευή συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, ούτε να μιλήσουμε για την νεανική εγκληματικότητα στη Νάπολη. Η Νάπολη είναι το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία, αλλά η ουσία της ταινίας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Στην καρδιά της βρίσκεται η ηλικία του πρωταγωνιστή και το πώς αυτή σχετίζεται με την μη αναστρέψιμη επιλογή του να γίνει εγκληματίας σε μια εποχή αθωότητας που σημαδεύεται από την επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό».

ΕΝΤΜΟΝΤ ΕΝΑΣ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

EDMOND

Σκηνοθεσία: Αλεξίς Μισαλί
Πρωταγωνιστούν:Τομάς Σολιβερές, Τομ Λεμπ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Ματίλντ Σενιέ, Ντομινίκ Πινόν

Αλήθεια ξέρουμε πως γράφτηκε το περίφημο θεατρικό έργο «Σιρανό ντε Μπερζεράκ»; Μμμ, μάλλον όχι! Ας δούμε, λοιπόν, τι συνέβη εκείνο το Δεκέμβρη του 1897, στο Παρίσι.

Ο συγγραφέας Έντμοντ -Εδμόνδος, ελληνιστί- Ροστάν, έχει περίπου δυο χρόνια που δεν έχει γράψει ούτε μία γραμμή. Δεν έχει κλείσει ακόμη τα 30, είναι πατέρας δύο παιδιών και ζώντας μέσα στις ευθύνες και το άγχος αδυνατεί να συγκεντρωθεί. Ευρισκόμενος σε πολύ δύσκολη κατάσταση, παίρνει μια απόφαση γεμάτη ρίσκο. Προσφέρει στο διάσημο ηθοποιό της εποχής, Κονστάντ Κοκλέν, ένα έργο για να παίξει στο θέατρο. Μόνο που το έργο αυτό δεν έχει γραφτεί ακόμη! Το μοναδικό πράγμα που γνωρίζει είναι ο τίτλος του: Σιρανό ντε Μπερζεράκ! Κι έτσι μέσα σε έναν κυκεώνα προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη ζήλια της γυναίκας του, τις ιδιοτροπίες των ηθοποιών και τις απαιτήσει των παραγωγών, ο Έντμοντ προσπαθεί να φέρει σε πέρας την υποχρέωση που ανέλαβε.

ΡΑΜΠΟ: ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΙΜΑ

RAMBO: LAST BLOOD

Σκηνοθεσία: Άντριαν Γκρούνμπεργκ
Πρωταγωνιστούν: Σιλβέστερ Σταλόνε, Παζ Βέγκα, Σίλα Σα, Ιβέτ Μονρίλ, Λούις Μάντιλορ, Τζέσικα Μάντσεν

Το 1982, γυρίστηκε η πρώτη ταινία της σειρά, «Ράμπο: το πρώτο αίμα», βασισμένη σε μυθιστόρημα που έγραψε το 1972 ο Ντέιβιντ Μορέλ, σε σκηνοθεσία, Τεντ Κότσεφ. Μια ταινία με θέμα το τραύμα του Βιετνάμ και την περιθωριοποίηση των βετεράνων.

Στη συνέχεια, το 1985 και μετά την επιτυχία της πρώτη ταινίας, ο Τζορτζ Κοσμάτος γύρισε το «Ράμπο 2: Η αποστολή». Το 1988 ήταν η σειρά του Πίτερ Μακ Ντόναλντ, ο οποίος σκηνοθέτησε το «Ράμπο 3» και το 2007, ο ίδιος ο πρωταγωνιστής Σιλβέστερ Σταλόνε, σκηνοθετεί τον εαυτό του στο «Ράμπο 4».

Κι αν η πρώτη ταινία έχει κάτι να πει, γι΄ αυτό και έχει παραμένει κλασική, οι άλλες τρεις δεν ξέφευγαν από ένα ψυχροπολεμικό και αμερικανικό πατριωτικό πνεύμα.

Φέτος, ο ήρωας επανέρχεται, με το «Ράμπο: Το τελευταίο αίμα». Εμφανώς γερασμένος ο Τζον Ράμπο, επανέρχεται σε μια τελευταία επικίνδυνη αποστολή, με μια περιπέτεια εκδίκησης και αίματος.

Ο ΚΥΝΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

NOMIS

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Ρέιμοντ
Πρωταγωνιστούν: Χένρι Καβίλ, Αλεξάντρα Νταντάριο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Στάνλεϊ Τούτσι, Σάρα Τόμπσον, Ιλιάνα Τζόουνς, Μπρένταν Φλέτσερ, Έμα Τρέμπλεϊ

Γυναίκες απάγονται και δολοφονούνται. Ένας κουρασμένος αστυνομικός και ένα άνδρας ο οποίος αναλαμβάνει το ρόλο του τιμωρού, εμπλέκονται στο κυνήγι των ενόχων.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και συναρπαστικό θρίλερ.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ

SCARY STORIES TO TELL IN THE DARK

Σκηνοθεσία: Αντρέ Όβρενταλ
Πρωταγωνιστούν: Ζόι Μάργκαρετ Κολέτι, Μάικλ Γκάρζα, Γκάμπριελ Ρας

Η μικρή Σάρα Μπίλοου, η οποία έζησε στη μικρή πόλη Μιλ Βάλει, έχει αφήσει μια σειρά από τρομακτικές ιστορίες από τη ζωή της γραμμένες σε ένα βιβλίο. Όταν μια παρέα εφήβων ανακαλύπτει το βιβλίο της Σάρα οι τρομακτικές ιστορίες ζωντανεύουν.

Η ταινία διασκευάζει διάφορες ιστορίες τρόμου που έχει γράψει ο Άλβιν Σβαρτς, φτιάχνοντας μια νέα πλοκή στην οποία πρωταγωνιστούν παιδιά.

Μια απολαυστικά …τρομακτική ταινία!

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑΣ

EL AMOR MENOS PENSADO

Σκηνοθεσία: Χουάν Βέρα
Πρωταγωνιστούν: Ρικάρντο Νταρίν, Μερσέντες Μοράν, Άντρια Πιέτρα, Ζαν Πιέρ Νοέρ, Κλόντια Λαπάκο, Τσίκο Νοβάρο

Μετά από 25 χρόνια γάμου και αφού ο γιος τους έχει φύγει για σπουδές, ο Μάρκος και η Άνα, ανακαλύπτουν πως ο γάμος τους βρίσκεται σε κρίση. Έτσι σαν έτοιμοι από καιρό αποφασίζουν να χωρίσουν, χωρίς κραυγές και μελοδραματισμούς. Και ενώ η νέα τους ζωή αρχικά μοιάζει συναρπαστική δε θα αργήσουν να εμφανιστούν οι αμφιβολίες και τα ερωτηματικά για την επιλογή τους. Έννοιες όπως αγάπη, επιθυμία, πίστη θα αρχίσουν να βρίσκονται στις καθημερινές τους σκέψεις και να τους απασχολούν. Και τότε θα αποφασίζουν κάτι που θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους.

Πολύ έξυπνη, τρυφερή κι ευαίσθητη κωμωδία, διανθισμένη με αρκετό χιούμορ και με μεγάλο ατού τις θαυμάσιες ερμηνείες της Μερσέντες Μοράν και του Ρικάρντο Νταρέν. 

Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Είναι μια ταινία όπου ο διάλογος ξεχειλίζει, οι πρωταγωνιστές λένε την αλήθεια μεταξύ τους, δεν προσπαθούν να αποφύγουν ούτε φοβούνται την αντιπαλότητα. Ξέρουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά και εκτιμούν ο ένας την ευφυΐα του άλλου. Είναι ένα καλλιεργημένο ζευγάρι, είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της υπαρξιακής αγωνίας και του γεγονότος ότι υπάρχει πάντα ένα τέλος. (…) Είναι μία ταινία για τη γενιά αυτών που γεννήθηκαν το ’60, που επηρεάστηκαν από αυτά τα χρόνια πολιτισμικά και σε σχέση με τις εμπειρίες της ζωής τους. Έχουν δει σχεδόν όλες τις ουτοπίες να πεθαίνουν και τώρα ζούνε με το βάρος της απομάγευσης, αλλά παραμένουν γεμάτοι ζωντάνια και αισιοδοξία …)»

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

RICORDI?

Σκηνοθεσία: Βαλέριο Μιέλι
Πρωταγωνιστούν: Λούκα Μαρινέλι, Λίντα Καρύδη, Τζιοβάνι Αντζάλντο

Εκείνος κι εκείνη ζουν έναν δυνατό έρωτα. Αγγίζουν τα όραι της υπέρτατης ευτυχία και ο φόβος πως ποτέ δε θα είναι ξανά τόσο όμορφα στοιχειώνει τη σχέση τους. Μια σχέση γεμάτη που οι αναμνήσεις που αφήνει μπορούν να γεμίσουν δυο ζωές! Όμως «Οι αναμνήσεις λένε ψέματα. Κάνουν ωραία πράγματα που δεν ήταν», λέει Εκείνος, καθώς η ρευστότητα του χρόνου και η παροδικότητα των αναμνήσεων αναμειγνύονται με τα συναισθήματα και η αγάπη συναντά την αμφιβολία, την αμφισημία, όρια νοερά, αλλά και υπαρκτά.

Τρυφερή, ονειρική, ποιητική ταινία για τον έρωτα. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

ΤΥΦΛΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΩΣ

BLINDED BY THE LIGHT

Σκηνοθεσία: Γκούριντερ Τσάντα
Πρωταγωνιστούν: Βιβέικ Κάλρα, Κούλβιντερ Γκιρ, Μίρα Γκανάτρα, Νελ Γουίλιαμς, Άαρον Παγκιούρα, Χέιλι Άτγουελ, Ντιν Τσαρλς Τσάπμαν

Ο Τζέιβντ, παιδί της εργατικής τάξης, ζει στο Λούτον, το 1987. Είναι βρετανός πακιστανικής καταγωγής και βρίσκεται σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης και φυλετικών διακρίσεων. Όμως ο Τζέιντ για να ξεφύγει από το αυστηρό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και από τη μισαλλοδοξία που επικρατεί, γράφει ποιήματα.

‘Όταν ένας συμμαθητής του θα τον μυήσει στη μουσική του Μπρους Σπρίγκστιν, ο Τζέιντ θα ανακαλύψει πως μέσα από τους στίχους του, αναπαριστάται η ζωή της τάξης που ανήκει και της οικογένειάς του. Έτσι θα βρει μια διέξοδο για να ακολουθήσει τα όνειρά του αλλά και να εκφραστεί με τη δική του φωνή.

Η ταινία, η οποία είναι εμπνευσμένη από τη μουσική και τους στίχους του Μπρους Σπρίγκστιν είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα στα απομνημονεύματα του Σαρφάζ Μανζούρ, που κυκλοφόρησαν με τον τίτλο «Greetings from Bury Park: Race, Religion and Rock N’ Rol».

Θυμίζουμε πως ο Γκούριντερ Τσάντα είχε σκηνοθετήσει το 2001 τη μεγάλη επιτυχία «Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ». 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΡΟΔΟΥ

BAJO LA ROSA

Σκηνοθεσία: Χοσουέ  Ράμος
Πρωταγωνιστούν: Πέδρο Κάζαμπλανκ, Ραμίρο Μπλας, Ελίζαμπετ Γκέλαμπερτ, Ζακ Γκόμεζ

Ένα 10χρονο κορίτσι, η Σάρα, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος. Οι γονείς της δεν μπορούν να εξηγήσουν την εξαφάνιση της κόρηας του μέχρι τη στιγμή που φτάνει στο σπίτι τους ένα ανώνυμο γράμμα. Αποστολέας είναι ο απαγωγέας της Σάρα ο οποίος για να την απελευθερώσει ζητάει μόνον ένα πράγμα: να συναντηθούν! Τα ερωτήματα αρχίζουν να πληθαίνουν καθώς δεν μπορούν να φανταστού ποιος είναι ο άγνωστος και τι μπορεί να θέλει να τους πει. Κι όταν η συνάντηση με τον μυστηριώδη απαγωγέα θα πραγματοποιηθεί η εξέλιξη θα είναι εντελώς αναπάντεχη!

Πρόκειται για ένα καλοδουλεμένο θρίλερ μυστηρίου, με πολλά ψυχολογικά στοιχεία που μιλά για την ανοχή, την τιμωρία, τη λύτρωση. Ταινία η οποία είναι εμπνευσμένη από αντίστοιχες όπως τα «Αστεία παιχνίδια» (Funny games), του Μίκαελ Χάνεκε και το “Ο θάνατος κι η κόρη» (Death and the maiden), του Ρομάν Πολάνσκι.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο ενώ οι πρωταγωνιστές βιώνουν την ένταση μέσα στο κλειστοφοβικό ντεκόρ του σπιτιού τους, κάτι που επιδρά επάνω τους και τους αναγκάζει σε τρομερές ομολογίες. 

«Η υλοποίηση μιας τέτοιας ταινίας με τόσους λίγους πόρους στη διάθεσή μου, υπήρξε μια πραγματική Οδύσσεια. Όμως η ικανοποίηση του να τη βλέπω να προβάλλεται σε όλο το κόσμο και μάλιστα με τόσο θερμές κριτικές, ξεπερνάει όλες του τις προσδοκίες», δήλωσε ο σκηνοθέτης.

Να σημειώσουμε πως ήδη προετοιμάζεται το αγγλόφωνο ριμέικ της ταινίας.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

DIEGO MARADONA

Σκηνοθεσία: Ασίφ Καπάντια
Πρωταγωνιστούν: Ντιέγκο Μαραντόνα

Η ζωή του μεγάλου Ντιέγο Μαραντόνα από τις φτωχογειτονιές στην απόλυτη δόξα. Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ, με σπάνια ντοκουμέντα από το προσωπικό αρχείο του Μαραντόνα, στο οποίο ο σκηνοθέτης συνθέτει την πολυτάραχη ζωή του. Μια ζωή γεμάτη πάθος το οποίο και τον γκρέμισε από την κορυφή.

Η ταινία συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών.

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΧΑΛΙ
HODJA FRA PJORT

Σκηνοθεσία: Κάρστεν Κίλριχ

Ταινία κινουμένων σχεδίων με ήρωα τον Χότζα, σε μια εκδοχή του γνωστού παραμυθιού «Χίλιες και μια νύχτες». Πρωταγωνιστούν ένα χωριατόπαιδο, η πιστή του γίδα, ένας άπληστος για εξουσία σουλτάνος, δύο πεινασμένοι αλιγάτορες, ένας αδίστακτος κακοποιός, ένα κορίτσι της πόλης, ένας αφηρημένος πωλητής χαλιών και, φυσικά, ένα ιπτάμενο χαλί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)